Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 mei 2014

Apple gaat dataverzoeken overheid bij individuele gebruikers melden

Dat de overheid soms privégegevens als iMessage-gesprekken of e-mails opvraagt is geen geheim, bij wie en wanneer deze data opgevraagd wordt wel. Apple gaat daar verandering in brengen. Gebruikers krijgen voortaan een seintje bij dergelijke verzoeken.

The Washington Post meldt dat ook Facebook, Microsoft en Google hetzelfde zullen doen. Apple gaat de meldingen later deze maand activeren. Gebruikers krijgen in de meeste gevallen een melding van dataverzoeken, tenzij dat verboden is bij wet of door een gerechtelijk bevel.

Er was het afgelopen jaar veel aandacht voor privacy en het aftappen van privédata voor de overheid. Onder andere de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden hebben hieraan bijgedragen. Ook is een invloedrijke Amerikaanse burgerrechtenbeweging bezig met een rapport waarin bedrijven beoordeeld worden op het waarborgen van de privacy. Een van de criteria is het inlichten van gebruikers over dataverzoeken.

Sinds de onthullingen van Edward Snowden is privacy een hot topic.

Hoewel de plannen door privacybewuste gebruikers met open armen ontvangen zullen worden, is de Amerikaans justitie is niet blij met het initiatief. Getuigen zouden in gevaar kunnen komen en het risico op het verwijderen van bewijsmateriaal zou aanzienlijk groeien. Voor bedrijven als Apple en Google is privacy sinds kort ook een belangrijk marketinginstrument, consumenten zullen eerder klant worden bij een bedrijf dat privacy hoog in het vaandel heeft staan.

Welke Nederlander zou het eerste pushbericht met daarin de mededeling “De politie heeft uw iMessage-gesprekken opgevraagd” krijgen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple gaat dataverzoeken overheid bij individuele gebruikers melden
Sluiten