Apple gaat dataverzoeken overheid bij individuele gebruikers melden

4 reacties

Dat de overheid soms privégegevens als iMessage-gesprekken of e-mails opvraagt is geen geheim, bij wie en wanneer deze data opgevraagd wordt wel. Apple gaat daar verandering in brengen. Gebruikers krijgen voortaan een seintje bij dergelijke verzoeken.

The Washington Post meldt dat ook Facebook, Microsoft en Google hetzelfde zullen doen. Apple gaat de meldingen later deze maand activeren. Gebruikers krijgen in de meeste gevallen een melding van dataverzoeken, tenzij dat verboden is bij wet of door een gerechtelijk bevel.

Er was het afgelopen jaar veel aandacht voor privacy en het aftappen van privédata voor de overheid. Onder andere de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden hebben hieraan bijgedragen. Ook is een invloedrijke Amerikaanse burgerrechtenbeweging bezig met een rapport waarin bedrijven beoordeeld worden op het waarborgen van de privacy. Een van de criteria is het inlichten van gebruikers over dataverzoeken.

Sinds de onthullingen van Edward Snowden is privacy een hot topic.
Sinds de onthullingen van Edward Snowden is privacy een hot topic.

Hoewel de plannen door privacybewuste gebruikers met open armen ontvangen zullen worden, is de Amerikaans justitie is niet blij met het initiatief. Getuigen zouden in gevaar kunnen komen en het risico op het verwijderen van bewijsmateriaal zou aanzienlijk groeien. Voor bedrijven als Apple en Google is privacy sinds kort ook een belangrijk marketinginstrument, consumenten zullen eerder klant worden bij een bedrijf dat privacy hoog in het vaandel heeft staan.

Welke Nederlander zou het eerste pushbericht met daarin de mededeling “De politie heeft uw iMessage-gesprekken opgevraagd” krijgen?

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  12345dan

  Dit lijkt me geen goed idee, dit kan zoals de Amerikaanse justitie al zegt gevaar opleveren. Dit doen ze niet voor de grap, data afluisteren. Nee, ze doen dit om ongezien levens te redden door middel van criminelen te volgen. Als diegene wisten dat ze gevolgd zouden worden, dan zal het een chaos worden.

  Ik wil natuurlijk ook weten wanneer ik gevolgd wordt, maar als je geen verdachte, getuige en/of omstander bent van iets gruwelijks, dan wordt je meestal ook niet afgeluisterd.

  Misschien is dit een goed idee als de zaak al een paar jaar is opgelost, maar niet als de zaak nog in volle gang is.

 • Profielfoto
  essiw

  Dit zaait volgensmij alleen maar paniek… ik zie nu al de topics op internet “help ik wordt gevolgd”

 • Profielfoto
  ricksmets

  Wil je de rode of de blauwe pil…

 • Profielfoto
  Pjotr

  Het is inderdaad beter dat we van niets weten en niet geinformeerd worden. Al die verontrustende informatie heb je alleen maar last van. Laat ons lekker gaat slapen en niet ongerust worden.

  Mijn buurman werkt bij de KoninklijkeTaskforce Cybercrime and DataAquisition. Bij een geheime afdeling dan. Die verzamelt alle gegevens. Gewoon van iedereen. Die buurman kan zelf ook specifiek gegevens van andere buurmannen uitlezen. Dat is wel handig. Laatst kon hij mij prima informeren dat weer anderen buren problemen met hun dochter. Die dochter zou tout zijn. Foute dingen doen. Geweldig. Kunnen we eindelijk eens goede afspraken maken over die erfscheiding. Fijn zo’n buurman. Kennis is macht. Macht corrumpeert!

  Slaap lekker en zacht, jij hebt niets te verbergen.