5 tips om veilig mobiel te werken met je MacBook

Een MacBook is ideaal om onderweg, in een leuke koffietent of op locatie bij klanten te werken. Wie veel mobiel werkt, heeft veel data bij. Die wil je niet toegankelijk maken voor vreemden die toevallig van bijvoorbeeld hetzelfde Wi-Fi-netwerk gebruik maken.

In dit artikel zetten we 5 tips op een rij die je helpen veilig mobiel te werken met je MacBook. Alle gebruikte instellingen en applicaties zijn standaard aanwezig in OS X 10.9 Mavericks dat op de meeste MacBooks ge├»nstalleerd staat, maar werken vaak ook met oudere versies van OS X. 

1. Find my Mac
Find my Mac is essentieel om aan te zetten voordat een MacBook de eerste keer het huis verlaat. Door middel van deze functie is een MacBook die gestolen of kwijtraakt terug te vinden. Het werkt net als Find my iPhone.

Zoek mijn Mac / Find my Mac.

Activeer Find my Mac als volgt: Open systeemvoorkeuren, klik op iCloud en zorg ervoor dat ‘Zoek mijn Mac’ aangevinkt staat. Mocht je MacBook onverhoopt kwijtraken of gestolen worden, dan is deze op te sporen door naar iCloud.com/find te gaan. Zodra de laptop online komt, verschijnt deze op een kaartje.

2. Bestandsdeling uitschakelen
OS X heeft standaard de mogelijkheid om bestanden te delen. Publieke mappen op de computer zijn toegankelijk voor alle gebruikers op hetzelfde Wi-Fi netwerk. Wie veel op vreemde Wi-Fi-netwerken werkt, kan bestandsdeling het beste uitschakelen.

Bestandsdeling uitschakelen.

Schakel bestandsdeling uit door op systeemvoorkeuren te klikken, selecteer vervolgens ‘Delen’ en haal het vinkje voor ‘Bestandsdeling’ weg. Op deze manier weet je zeker dat je MacBook geen enkel bestand deelt.

3. iTunes- en iPhoto-bibliotheek niet delen
iPhoto en iTunes hebben de mogelijkheid om de hele foto- of muziekbibliotheek standaard over het lokale netwerk te delen. Handig als er meerdere Macs in huis zijn, maar je vakantiekiekjes en muziekcollectie zijn zo ook beschikbaar via publieke Wi-Fi-netwerken.

Bibliotheek delen uitschakelen.

Schakel lokaal delen uit voor in iTunes of iPhoto naar voorkeuren te gaan en selecteer het tabblad ‘Delen’. Vink vervolgens ‘Deel mijn bibliotheek in mijn lokale netwerk’ uit. Wanneer je thuis gebruik maakt van gedeelde bibliotheken, maar niet wil dat vreemden in je muziek en foto’s snuffelen is er ook de mogelijkheid om een wachtwoord in te stellen. De meest recente versie van iPhoto bevat geen mogelijkheid meer tot lokaal delen.

4. Inloggen en wachtwoorden
In voorgaande stappen hebben we beschreven hoe je ervoor zorgt dat bestanden veilig zijn voor nieuwsgierige gebruikers op een netwerk. Fysieke beveiliging is echter ook belangrijk. Door automatisch uitloggen uit te zetten en accounts van een wachtwoord te voorzien weet je zeker dat je MacBook ook in een onbewaakt moment niet fysiek toegankelijk is voor vreemden.

Automatisch inloggen uitschakelen, wachtwoorden toevoegen.

Schakel automatisch inloggen uit voor naar systeemvoorkeuren te gaan en daar te kiezen voor ‘Gebruikers en groepen’. Geef vervolgens alle gebruikers een wachtwoord, klik daarna onderaan op ‘Inlogopties’ en schakel Automatisch Inloggen uit.

5. Back-up in de Cloud, niet op USB
Sla back-ups van belangrijke documenten en bestanden niet op een USB-stick, maar in de cloud op. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Dropbox, iCloud of OneDrive. Een USB-stick kan kwijtraken en heeft geen fysieke beveiliging. Data in de cloud raakt bovendien niet kwijt als je je tas waarin zowel je MacBook als USB-stick zitten verliest.

Reageer op artikel:
5 tips om veilig mobiel te werken met je MacBook
Sluiten