3 redenen om Beats wél te kopen

52 reacties

Allereerst was er verwondering: Waarom zou Apple zoveel uitgeven aan een overname. Zeker, Apple heeft geld zat. Maar het totaalbedrag van alle overnamen van Apple ooit is minder dan de ruim 2 miljard dollar die het naar verluidt over heeft voor Beats.

Nadat we vanochtend drie redenen gaven waarom Apple het niet zou moeten doen, zijn er ook een paar goede redenen te bedenken om Beats wél over te nemen. Alles bij elkaar lijkt (de merknaam) Beats ook veel voor Apple te kunnen betekenen. Een paar mogelijkheden op een rij.

1. Gezondheidsproducten
Apple komt binnenkort waarschijnlijk met een hele reeks aan gezondheidsproducten. We hebben veel geruchten gehoord over de ‘iWatch’, maar ook kan er een slim oordopje komen dat allerhande lichaamsvariabelen meet. iWatch is een leuke naam voor een slim horloge, maar doet deze nieuwe categorie producten echt tekort. Healthbook of iHealth is een aardige naam voor een App waarop je allerhande vitale inforamtie bijhoudt, maar lijkt geen geschikte naam voor een geheel nieuwe productlijn.

Beats zou een heel goede naam zijn als label voor deze gezondheidsproducten. En met de overname van dit bedrijf heeft Apple geen zorgen om rechten op de naam.

2. Tweede merk voor het OS X-platform
Apple maakt fantastische hardware, maar heeft bij velen de naam een duur merk voor snobs te zijn. Of dit terecht is laat ik hier in het midden, maar een ding is mij wel zeker: Apple gaat onder haar eigen naam geen goedkope producten verkopen. Er is echter veel voor te zeggen om het OS X-platform een enorme boost te geven door het ook op een ander merk computers mee te leveren. Apple gaat OS X waarschijnlijk niet in licentie geven aan andere hardwarefabrikanten. Maar het kan er natuurlijk wel voor kiezen om zelf (onder een tweede label) zijn grootste concurrent te worden.

Beats heeft alles in huis om dit tweede label te kunnen zijn: jonge doelgroep, kleurrijk en bekend. Daarbij speelt al jaren de vraag of Apple er goed aan zou doen om een goedkopere productlijn te lanceren. De Mac Mini, de 11″ Macbook Air (en de iPhone 5c) tonen aan dat Apple toch echt een premium label blijft met een hoger prijsniveau. Prima voor de huidige klanten, maar mogelijk een net te hoge financiele barriere voor vele anderen. Een tweede label met kwalitatief goede, maar geen high-end producten zou dat kunnen veranderen.

3. Eigen accessoires
In 2006 kwam Apple met de iPod hifi. Deze matige boombox was een vreemd product in het assortiment van Apple en is gigantisch geflopt. We hebben sindsdien nooit meer zoiets gezien van Apple. Maar merken als Bowers and Wilkins, Sonos en vele anderen profiteren enorm van het enorme potentieel van de mogelijkheden van de iPhone en Airplay. Beats zou een fantastische merknaam zijn voor een complete lijn van audiovisuele randproducten. Natuurlijk kan Apple ervoor kiezen om zelf zo’n nieuwe divisie op te richten. Met Beats koopt het echter niet alleen een sterke merknaam, maar ook een R&D afdeling op het gebied van audio.

Door de bestaande organisatie van Beats een duidelijke taakstelling mee te geven kan Apple heel mooi sturen wat het zelf nooit heeft gedaan: verdienen aan randapparatuur rond haar kernproducten.

Resumerend
Het is nog even speculeren of Apple inderdaad Beats gaat overnemen, maar het lijkt mij beslist niet onlogisch. De komende nieuwe productcategorie met gezondheidsproducten, kansen voor een tweede merknaam computers met OS X en de enorme markt voor accessoires zijn echter drie gebieden waar Beats, onder leiding van Apple, iets kan betekenen. Nog niet genoeg redenen? Bij Bright staan er nog meer.

^ Dit is een gastbijdrage van Michel van der Lande.

Reacties

52 reacties
 • Profielfoto
  bestbier

  Snijdt nog steeds geen hout.

 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Punt twee rijmt op: no way.

 • Profielfoto
  sunapple

  Koop dan ook direct Spotify, Yahoo en Facebook als je toch bezig bent.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Het is nog even speculeren of Apple inderdaad Beats gaat overnemen, maar het lijkt mij beslist niet onlogisch. De komende nieuwe productcatagorie met gezondheidsproducten, kansen voor een tweede merknaam computers met OS X en de enorme markt voor accessoires zijn echter drie gebieden waar Beats, onder leiding van Apple, iets kan betekenen.

 • Profielfoto
  rdesign

  Is het niet gewoon zo dat de verkoop van iTunes terugloopt en ze door de aankoop van Beats (Music) in één keer alle rechten in huis hebben voor het streamen van (lossless) muziek? Ik denk (en ik hoop) dat Apple niks met de beruchte koptelefoons gaat doen in ieder geval.;!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Jullie vergeten een ding.
  Ze kunnen veel makkelijker de beatmusic app op Android uitbrengen. En is in een klap hun muziek markt een stuk groter.
  En de beatmusic app heeft ook een social-deel. Apple wou dat ooit al eens introduceren, maar is toen hopeloos gefaald. Met beatsmusic halen ze een werkend systeem binnen.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Mag ik een argument toevoegen: Apple producten hebben waardeloze hoofdtelefoon versterkers. Wil je goed audio luisteren op een Mac moet je het PCM signaal via een externe DAC naar een goede hoofdtelefoon versterker sturen. Alleen dan haal je het beste uit je FLAC bestanden. Met beats, headphone met eigen versterker, kunnen we jn de toekomst gewoon PCM signaal naar de headphones sturen en wordt dat eindelijk de toekomst van de audio drager. Of je moet een top product als pono (door de wereldberoemde zanger Neil Young bedacht) kopen waar een top kwaliteit DAC in is verwerkt die ook in de draagbare apparaten van Apple ontbreekt.

 • Profielfoto
  Rickje

  Punt 2… echt wtf.
  Maar oke, we will see!

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Voor 2 mld Dollar zou ik het me nog kunnen voorstellen, maar 3,2 blijf ik gewoon heel erg veel geld vinden voor een bedrijf dat eind vorige jaar nog op 1 mld Dollar werd gewaardeerd. Dan is 2 eigenlijk ook al behoorlijk over de top, maar goed…

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Als Apple DAC versterkers nu kan inbouwen in hun apparaten en mooie (geluids)randapparatuur kan maken vind ik het een goede aankoop. Maar om daar nu 3,2 miljard voor neer te leggen is een beetje te veel van het goede.

  Een tweede label kan leuk zijn, meerdere (grote) bedrijven doen dat. Maar heb het nog niet zo in de techwereld gezien.

 • Profielfoto
  Appleflep

  Wat een verzinsels worden hier geschreven zeg.. Apart merk, gezondheidsgedoe. Kom nou.

 • Profielfoto
  DannyMiddelburg

  Ik weet meer dan 3 redenen te bedenken om niets van Beats te kopen! Wat een troep! En zeker voor dat geld!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dr. Dre is alvast overtuigd dat de deal rond is denk ik.

  http://www.zie.nl/video/muziek/Dr.-Dre-pocht-met-miljardendeal-koptelefoons/hzdzqlqf1sik

  (En dronken ‘door Heineken’).

 • Profielfoto
  Double_UK

  Een tweede label kan leuk zijn, meerdere (grote) bedrijven doen dat. Maar heb het nog niet zo in de techwereld gezien.

  In de jaren ’70 bestonden naast elkaar bandrecorders van Philips en Aristona.
  Vrijwel dezelfde hardware. Maar wel met een prijsverschil (Philips natuurlijk duurder).

 • Profielfoto
  DannyMiddelburg

  Laat ze maar een paar bedrijven op zoeken die kwalitatief goede DAC’s produceren/gebruiken… Dacht dat Apple voor de high end gebruiker was, maar tegenwoordig blijkt dat steeds minder een aspect te zijn. Althans zou kijk ik er tegenaan…

 • Profielfoto
  TBITW

  Mag ik een argument toevoegen: Apple producten hebben waardeloze hoofdtelefoon versterkers.

  Daar ben ik het helemaal mee eens! Ik had ooit beide mijn speakers en versterker ter controle en reparatie (kostte me 150 euro) weggebracht, om er later achter te komen dat het signaal bij hoog volume via de aux poort echt belabberd is. Daarom staat sindsdien mijn versterker op 80% en OS X op de 40-50%

 • Profielfoto
  Geldersscheepje

  Ahum. Aux poort? Doe me een lol en koop een fatsoenlijke DAC. Gaat een wereld voor je open…;-)

 • Profielfoto
  ST

  Voor zover een koptelefoon of oortjes een juiste weergave bieden vind ik de oortjes van Apple prima. Wat veel jonkies echter willen is vooral veel bassen. Tja, dan zijn de Apple oortjes iets teveel van ‘het midden’. En oortjes en koptelefoons blijven m.i. sowieso behelpen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Na het zien van het filmpje van DR DRE en zijn vrienden weet ik niet zeker of Apple wel zo blij moet zijn met de mannen achter Beats bij Dr DRE:P

  Maar goed die zijn ook blij natuurlijk dat ze in een klap Milardairs zijn geworden.
  “Drunk by Heiniken”
  video

 • Profielfoto
  MEEUW

  Net zo slecht beargumenteerd als vorige artikel.

 • Profielfoto
  Paulkwee

  Betekend dit Beats audio in de nieuwe iPhone?

 • Profielfoto
  Di May

  Ga even wat geduld wat de dag leggen … en wachten op de ontknoping. Spannend, niet ?

 • Profielfoto
  hokkie

  Ahum. Aux poort? Doe me een lol en koop een fatsoenlijke DAC. Gaat een wereld voor je open…;-)

  Zit al een DAC(je) in de iPhone;)

 • Profielfoto
  wouwout

  Apple is niet meer hip op muziekgebied. ITunes is een drama als programma, de verkoop van nummers loopt hard terug en de toekomst zit in Spotify, Rdio en anderen. De iphone verliest ook langzamerhand zijn hippe imago en wordt steeds meer als een papa en mama telefoon gezien.

  Apple koopt nu hipperigheid met Beats. Goede zet.

 • Profielfoto
  Di May

  ” Zit al een DAC(je) in de iPhone ” …

  Inderdaad, maar van zeer bedenkelijke kwaliteit.

  Probeer dit eens : ( https://www.nuforce.com/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=11&Itemid=199 )

  Is nu niet meteen voor koptelefoons bedoeld ( deze wel : https://www.nuforce.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=25&Itemid=181) , maar gezien ik daar geen ervaring mee heb, maar met de NuForce Air DAC wel, kan ik alleen maar getuigen dat die een juweeltje is, en de rest misschien navenant.

  De NuForce Air DAC is bovendien best betaalbaar.
  Doe maar eens een Cool Bluetje …

 • Profielfoto
  rvanheukelum

  Heeee … m’n reactie verwijderd? Ach toe zeg :/

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik dacht dat Apple kwaliteit belangrijk vond…

  Die BEATS koptelefoons zijn bar slecht. De oude bekende Sennheisers, AKG, Sony’s klinken een stuk beter en vaak voor minder dan de helft van de prijs. BEATS is een modegril, over een paar jaar is er weer wat anders.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @rvanheukelum Ben benieuwd naar je reactie, kun je die nogmaals plaatsen?

 • Profielfoto
  NKraaijeveld91

  https://www.youtube.com/watch?v=XqV6vAc67d8

  Overname volgends Dree himself is rond!

 • Profielfoto
  koen

  Heartbeats!

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  MIchel heb je paddos op of zo?
  Wat een onzin verhaal. Je gaat toch geen 3 miljard dollar uitgeven alleen omdat de naam zo leuk klinkt.
  Ik geloof er dan ook niets van dat Apple die Beats gaat kopen.
  Als het wel zo is dan is het een enorme blunder.
  Never trust a rapper….

 • Profielfoto
  Elduderino

  Waaromis ik iets in het artikel? Tot nu toe zie ik velen zich richten op de hardware kant, ik had in deze lijst minstens de kennis achter Beats Music verwacht. Als de aankoop waarheid blijkt te worden, dan verwacht ik dat dit de hoofd reden is om hun eigen muziekdienst te versterken en dat men elementen van Beats music in een nieuwe Apple music streaming gaat verwerken.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ben benieuwd naar de echte reden waarom Apple juist Beats koopt voor meer dan welk bedrag Apple dan ook heeft besteed aan een overname of zelfs Alle Apple overnames bij elkaar.

  – Zo goed is het geluid van beats niet.
  – Om de Beats equalizer preset zal het Apple ook niet te doen zijn.
  – In marketing is Apple zelf al heel goed.

  Maar wat dan wel???
  De redenen in het artikel klinken wat ver gezocht of zijn ongeloofwaardig.

 • Profielfoto
  DannyMiddelburg

  De enige geldige reden die ik kan bedenken is hierboven al gegeven en dat is dat Apple “jeugdigheid en Hipheid” wil kopen… Want meer dan dit is Beats echt niet.

 • Profielfoto
  ianus keller

  Er zit nog een mooi poëtisch stuk aan. De ontwerper van de hardware van Beats is Robert Brunner. De man die toen hij Apple baas was Jonathan Ive aangenomen heeft (tot drie keer toe volgens zijn eigen toespraak)
  Hier een foto toen ik bij hem was:
  Nice shirt by ianus, on Flickr

 • Profielfoto
  Buzz

  Wat een gezwets. Wie koopt er nou een compleet bedrijf over alleen om de merknaam te kunnen gebruiken voor een nieuwe lijn gezondheisproducten of computers? Er zijn toch wel betere argumenten te geven voor een overname?

 • Profielfoto
  ronald

  @dj bazzie …..

  Inderdaad. Probleem is dat Apple niet toestaat dat de interne dac wordt gepasseerd.
  Alleen als een fabrikant dure licentie koopt mag ze het onbewerkte digitale signaal aftappen.
  als dat signaal beschikbaar is kan je er uitstekend edac aanhangen.
  wadia heeft bijv. een prima dac maar de kosten zijn navenant. En voor de meesten geen serieuze optie.
  1000 euro of meer!

  Een Fiio is bijv. een mogelijkheid, maar dan gebruik je alleen versterker gedeelte dat wel al goede verbetering is.
  Via de mac usb poort tap je wel digitaal signaal af en kan je dac functie van de Fiio wel gebruiken.

  Met de sony xba 4 en comfy oordopjes heb je dan uitstekend .

 • Profielfoto
  sciletto

  Wat een gezwets. Wie koopt er nou een compleet bedrijf over alleen om de merknaam te kunnen gebruiken voor een nieuwe lijn gezondheisproducten of computers? Er zijn toch wel betere argumenten te geven voor een overname?

  En hier gaat je theorie. Ik was vanaf dag 1 al zeker ervan dat Apple Beats by Dre zou kopen:)

  ——————————-

  HotNewHipHop.com
  Dr Dre celebrated Apple buying Beats by Dre last night in the studio, and he hit up the Apple offices this morning with Eminem! http://hnhh.co/apmx

  “The first billionaire from hip-hop, right motherfucking here from the West Coast. Believe it!” -Dre

 • Profielfoto
  MvdM

  Bij Beats denk ik aan Dre en dan denk ik aan drugs, de etter Eminem en grof taalgebruik. Niet aan Apple en gezondheidsproducten.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @MvdM Ja, er is nog wat werk weggelegd voor de marketingafdeling om alle b*tches die gefu**ed zijn de en alle haters die gepopped zijn de afgelopen jaren in de teksten uit de reputaties te wissen:confused:

 • Profielfoto
  Radio

  Ik verwacht dat je stars een abonnement op Itunes kan nemen voor 10 euro per maand. Voor dat geld kan je onbeperkt via de Itunes Store muziek selecteren. Nadat je de muziek hebt geselecteerd komt het automatisch in je Itunes bibliotheek, uiteraard op al je Apple apparaten – automatisch. Vervolgens kan je muziek streamen, vanuit je Itunes – zoals je dat nu ook doet op je Iphone / Ipad etc. Daarnaast kan je lijsten aanmaken etc.

  Verder gaan er geruchten over een aparte store op het gebied van gezondheid, ter ondersteuning van de Iwatch. Beats is dan een goede naam, lijkt mij zo. Het enige waar ik even mee zit dat zijn die slechte koptelefoons. Wat gaan ze daarmee doen?

 • Profielfoto
  KeKo

  Alhoewel ik de argumenten een beetje onzinnig vind is er wel een leuke discussie door het artikel ontstaan.
  Mij lijkt 3,2 miljard ook wat veel. Imago kopen lijkt me een mogelijke reden, maar eigenlijk zou dat een soort van toegeven zijn dat je niet meer hop bent als Apple.
  De oordopjes van Apple zijn echt ronduit slecht en de nieuwste generatie zit bij mij ook nog eens verschrikkelijk. Beats hebben wel redelijk goed geluid (wel erg veel was, niet zo mijn ding), maar voor hetzelfde geld koop je betere shures, audio technicas of Beyer dynamics, maar dat zijn voor het grote publiek wellicht minder hippe namen?
  De streaming dienst kan het bijna niet zijn lijkt me. Als Apple dat wil invoegen, maak dan meteen zelf een abo voor en tientje per maand waarmee je al je afspeellijsten op al je devices hent net zoals alle anderen (spotify, deezer, Google music enz), de contacten met de platenmaatschappijen hebben ze al die ook bast willen meewerken omdat ze ook verdienen aan iTunes…

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Beats als de nieuwe Performa? De nieuwe MacBook Airs worden juist geprezen om hun bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding. De iMac schijnt ook een update naar een lagere prijs te krijgen. De reden waarom Apple ‘duur’ is, is het feit dat andere merken genoegen nemen met een winstmarge van 2 tot 5 procent. Dat is geen gezonde bedrijfsvoering.

 • Profielfoto
  Petje

  Ik zou geen Beats overnemen als ik Apple was, zelfs niet voor een half miljoen. Er zijn een heleboel merken met een betere geluidskwaliteit en het imago van de Hiphop waar dr. Dre zich in bevindt is een achteruitgang voor het merk Apple. De enige overeenkomst is dat beide merken (te) duur zijn voor jeugdige gadget liefhebbers. Ik ben toch erg nieuwsgierig waarom Apple geïnteresseerd is in het bedrijf van dr. Dre. we wachten wel af.

 • Profielfoto
  WpV

  Punt 2: WE DONT SHIP JUNK. Is het enige wat ik er over ga zeggen

 • Profielfoto
  monstergup

  Eigenlijk zou apple wetransfer moeten overnemen. Dan zou je gemakkelijk grote bestanden kunnen versturen via mail.

 • Profielfoto
  Buzz

  sciletto: Ik zei niet dat ik die overname zelf gezwets vond. Ik had het alleen over de redenen (althans, twee van de drie) die hierboven in het artikel worden genoemd, die volstrekt ongeloofwaardig zijn. Er zijn veel betere redenen, en die circuleren ook al een paar dagen over het Internet (1 & 2). Beats is een muziek-gerelateerd bedrijf. Muziek is ook nog steeds een groot onderdeel van Apple, zowel van de bedrijfsresultaten als de cultuur binnen het bedrijf. Als je redenen moet gaan zoeken voor de overname van Beats buiten de muziek (gezondheisproducten en OS X) dan vind ik dat gezwets. Jammer van One More Thing dat ze dit zo kritiekloos overnemen.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Goede link @Buzz_D! maar ondertussen blijf ik 3,2 mld wel erg veel vinden. Maar met de schaalvergroting die een gevolg is van het onder Apple’s paraplu komen zal het wellicht wel snel terugverdiend worden. Maar dan nog, in enkele maanden tijd 3,2 keer zoveel waard worden, dat is toch wel heel knap…. En hoe knap het van Carlyle is om er zo groot ingestapt te zijn! Ongelooflijk. En hoe heftig HTC wel zal balen nu….

 • Profielfoto
  pimmink

  Ik vind dat er in dit artikel alleen aandacht word gegeven aan de merknaam. De hardware die Beats by Dr. Dre tot nu toe heeft gemaakt is ook super handig! En wat dacht je van CarPlay..

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik denk dat Apple de hoofdtelefoon markt van Beats langzaam laat sterven en gokt op de streaming muziek dienst. hoofd telefoontjes zijn geen 3,2 miljard waard.

  iTunes kan wel wat pep gebruiken op dat vlak.

 • Profielfoto
  zakalwe

  Kan je met ongeveer 3,2 miljard Dollar ook niet gewoon Spotify kopen?
  Dat lijkt me nogal wat meer abonnees te hebben dan Beats Music.

 • Profielfoto
  Buzz

  De mensen achter Beats (met name Iovine en Dre) verdienen veel meer respect binnen de muziekindustrie dan de mensen achter Spotify, zo gaat de theorie. Dat zou helpen bij het onderhandelen van nieuwe deals. Of dat op de lange termijn ook zo blijft als ze voor Apple werken is natuurlijk de vraag.

  In ieder geval is de hardware afdeling van Beats op het moment blijkbaar erg winstgevend, en daardoor is het risico voor Apple bij een overname van Beats veel minder groot dan bij een overname van Spotify.

  Als Apple Spotify zou overnemen zouden de deals die Spotify heeft gemaakt met de platenmaatschappijen wellicht komen te vervallen. Als er geen nieuwe deals gesloten kunnen worden dan verdwijnen de Spotify abonnees natuurlijk als sneeuw voor de zon. Verder heeft Spotify niet zoveel te bieden.