10 jaar WWDC: De hoogtepunten in beeld

9 reacties

De WWDC gaat alweer behoorlijk wat jaartjes mee, sinds jaar en dag is het Apple’s jaarlijkse evenement om nieuwe producten aan te kondigen en ontwikkelaars de laatste ontwikkelingen op het gebied van iOS en OS X te laten zien. Wat heeft dat ons gebracht?

De overstap naar Intel, de grootste vergissing van Steve Jobs ooit, de vraag of iedereen wel nu meteen zijn Wi-Fi wil uitzetten en de overgang van Steve naar Tim. Herinner jij je alles nog? Voordat we uitgebreid vooruit gaan blikken naar WWDC 2014 aanstaande maandag, de hoogtepunten van de afgelopen tien jaar in beeld.

WWDC 2004: Microsoft is de boeman
Tijdens deze WWDC stond OS X 10.4 Tiger centraal. Microsoft kon zijn kopieermachines -volgens Apple- alvast maar beter gaan warmdraaien. iTunes kreeg met versie 4.9 ondersteuning voor podcasts. Ook kondigde Apple een nieuwe lijn aluminium Cinema Displays aan met daarbij het grootste scherm ooit, een 30-inch Cinema Display.

WWDC 2005: Alles wordt Intel
In 2002 nam Apple afscheid van OS 9. Tijdens WWDC 2005 stond het afscheid van PowerPC-processors centraal. Ook was er een preview van OS X 10.4 (Tiger) waarin Spotlight een grote update kreeg, hoewel het nu normaal is dat OS X jaarlijks een nieuwe versie kreeg, was dit in 2005 nog niet het geval. De iPod deed het in 2005 erg goed, Apple maakte bekend dat de muziekspeler 75% marktaandeel had weten te veroveren.

WWDC 2006: De Mac Pro uit te doeken
Apple had geen gras laten groeien over de overstap naar Intel. Tijdens WWDC 2006 was praktisch iedere Mac al Intel based, alleen de PowerMac nog niet. Gelukkig werd die vervangen. De Mac Pro werd door Phil Schiller himself aangekondigd. Mac OS X 10.5 (Leopard) met 64-bit applicatie ondersteuning, time machine, boot camp, front row en photo booth werd aangekondigd, maar de ontwikkeling liep ernstige vertraging op. De reden zou later de iPhone blijken.

WWDC 2007: Jobs ziet niets in iPhone-apps
Steve Jobs kon er af en toe zo heerlijk naast zitten. Ontwikkelaars hoopten dat Apple tijdens deze WWDC een SDK zou presenteren waarmee apps voor de iPhone gemaakt konden worden. Dat kwam er niet, volgens Jobs waren webapps prima. Windows speelde een belangrijke rol tijdens deze WWDC. Apple introduceerde Bootcamp, waarmee het mogelijk is om Windows op een Mac te draaien. De One More Thing had ook met Windows te maken, browser Safari werd naar Windows gebracht.

http://youtu.be/C8bqlyTA5yw?t=1h5m40s

WWDC 2008: iPhone 3G en MobileMe
Wat we tegenwoordig kennen als iCloud, heette in een vorig leven MobileMe. Aan de enthousiaste introductie van Phil Schiller heeft het niet gelegen, maar de dienst was nooit een succes. Veel mobiele ontwikkelingen in 2008: De iPhone 3G zag het levenslicht en ontwikkelaars hadden toch een SDK om iPhone-apps mee te maken gekregen. Steve Jobs had de App Store en SDK in maart van dat jaar aangekondigd.

WWDC 2009: Geen Steve. Wel iPhone 3GS en de Windows XP van OS X
OS X 10.6 Snow Leopard is nog steeds een erg geliefde versie van OS X, het wordt de Windows XP onder de OS X-versies genoemd. Andere noemenswaardige aankondigingen waren de iPhone 3GS, waar de S staat voor speed. De MacBook-lineup kreeg een update met de introductie van de 13-inch MacBook Pro, ook werd iPhone OS 3.0 aangekondigd, belangrijkste feature? Ondersteuning voor kopiëren en plakken.

WWDC 2010: Steve is terug! Een warm welkom met WiFi-problemen
Alweer een nieuwe iPhone tijdens WWDC. De eerste iPhone met Retina Display was een feit. Steve Jobs stond, flink vermageren, maar als vanouds op het podium om deze te laten zien. Het zat Steve niet mee, de demo van iPhone 4-features crashte omdat het WiFi-netwerk overbelast was. Als een goede politieman wist Steve iedereen zo ver te krijgen om zijn laptop uit te zetten en de demo kon doorgaan. De One More Thing was FaceTime, onderdeel van het geïntroduceerde iOS 4.

WWDC 2011: De laatste keer Steve
De laatste WWDC voor Steve. Voor de laatste keer stond hij op het podium en kondigde iOS 5, iCloud en OS X 10.7 Lion aan. iCloud is de opvolger van MobileMe, deze dienst kwam nooit echt probleemloos van de grond. Met iCloud zou het beter worden, zo beloofde Steve in zijn laatste WWDC-optreden. Met iTunes Match zette Apple zijn eerste stapjes in de wereld van streaming muziek.

WWDC 2012: Tim en Siri
Siri tapte om het publiek op te warmen wat moppen en voorspelde de overname van Instagram door Facebook. Tim Cook betrad voor het eerst het podium van de WWDC en kondigde een refresh van de MacBook Air en MacBook met Retina Display aan. Scott Forstall benadrukte nog even de fragmentatie van Android en ging over tot het aankondigen van iOS 6. Later zou zijn kop rollen om het destijds aangekondigde Apple Maps.

WWDC 2013: De ass van Phil Schiller en iOS 7
Nog vers in het geheugen, de WWDC van vorig jaar. Er werd frisse software aangekondigd door frisse nieuwe gezichten. Craig Federighi ontpopte zich tot een grappige spreker, maar iOS 7 was wel even slikken. De nieuwe Mac Pro zorgde sinds tijden weer voor een WOW-effect. De wijze waarop Schiller de critici de mond snoerde blijft een mooie quote.

http://youtu.be/SRmjUzcpLO0?t=54m55s

WWDC 2014: Het wordt ‘exciting’
Er is nog niet erg veel bekend over de aankondigingen die Apple aanstaande maandag tijdens de WWDC van 2014 zal doen. iOS en OS X 10.10 worden verwacht, waarschijnlijk krijgt OS X een grote make-over en gaat Apple een domoticasysteem aankondigen. Morgen lees je hier een uitgebreide voorbeschouwing met alle verwachtingen. Nog niet mee gedaan met de grote OMT WWDC Poll? Geef nog snel jouw verwachtingen door!

Je kan nog één dag meedoen met de grote OMT WWDC Poll
Je kan nog één dag meedoen met de grote OMT WWDC Poll

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Jorrit de Boer

  Het blijft geweldig, de wwdc van vorig jaar met: can’t innovate anymore? My Ass!!! Echt geweldig

 • Profielfoto
  Needler

  Leuk overzicht. Dat de Mac Pro maar één jaartje ouder is dan de iPhone. Dat was ik even vergeten.

 • Profielfoto
  Xcode

  Moooooi! Wat mij betreft is de beste keynote ooit die van januari 2007 waarin de iPhone wordt geïntroduceerd.

 • Profielfoto
  knekkie

  Het belooft heel wat te gaan worden.

 • Profielfoto
  OSXIvogelbekdier

  2001: De introductie van de iPod

  Als iets Apple op de kaart gezet heeft is dat ding het wel.

 • Profielfoto
  Diastro

  2001: De introductie van de iPod

  Als iets Apple op de kaart gezet heeft is dat ding het wel.

  De iPod is niet tijdens WWDC geïntroduceerd, maar tijdens een persevent in de Town Hall in Cupertino.

 • Profielfoto
  Shyos

  WWDC 2007: Jobs ziet niets in iPhone-apps

  Jammer dat jullie vergeten te vermelden dat dit wel het jaar van de aller, aller, allereerste iPhone is… iets indrukwekkender dan wat er de jaren daarvoor of daarna gebeurde…

  7 jaar later misschien weer zo’n kleine “innovatie” zou mooi zijn !

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  WWDC 2007: Jobs ziet niets in iPhone-apps

  Jammer dat jullie vergeten te vermelden dat dit wel het jaar van de aller, aller, allereerste iPhone is… iets indrukwekkender dan wat er de jaren daarvoor of daarna gebeurde…

  7 jaar later misschien weer zo\’n kleine “innovatie” zou mooi zijn !

  De iPhone werd niet tijdens de WWDC aangekondigd, maar in januari van 2007. Dit overzicht gaat over WWDC Keynotes. Vandaar dat de iPhone introductie er niet in zit. Maar je hebt uiteraard gelijk dat dat hét Apple-moment van de afgelopen 10 jaar was.

 • Profielfoto
  sonthuy

  “Nhiệt ‘đám mây’ Cá căng da mặt cho nam giới nhân theo những người trong không gian, đảm bảo sự thoải cang da mat gia re mái ở khắp nơi trong khi cải thiện hiệu quả năng lượng tổng thể,” ông giải thích.
  Cảnh quan thành phố cang da mat o dau an toan nhat bằng sơn màu xanh lá câyHình ảnh bản quyền Thinkstock
  Hình ảnh chú thích
  Phần lớn các công nghệ căng da mặt nội soi thông minh được sử dụng là về làm cho tòa nhà xanh
  Điều đó sẽ hấp dẫn những người đã phàn nàn về điều hòa không khí và đi kèm trong bối cảnh chứng cớ mà người ta cang da mat phau thuat yêu cầu nhiệt độ khác nhau – người phụ nữ, ví dụ, cảm thấy thoải mái ở nhiệt đó là một vài độ cao hơn nhiệt độ môi trường xung quanh ưa thích bởi những người đàn ông, theo một nghiên cứu từ các nhà khoa học Hà Lan năm ngoái.