Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 april 2014

Waarom het bij Apple altijd 09:41 uur is

Als het je nog nooit was opgevallen, ga je er vanaf nu ongetwijfeld op letten. Bij alle foto’s van producten op de Apple-website is het 09:41 uur in de morgen. Ook tijdens de keynotes en in commercials zal zelden een andere tijd op het apparaat staan.

Maar waarom toch, en waarom precies 09:41 uur en niet een andere tijd? Fans vragen zich het al jaren af. Apple-site TUAW heeft de verklaring voor de alsmaar terugkerende tijd gevonden. Het blijkt te maken te hebben met de opzet van de Keynote-presentaties waarin nieuwe producten worden geïntroduceerd. Het antwoord lag bovendien al jaren op straat. 

TUAW verwijst naar het blog van Jon Manning, een ontwikkelaar die bij de presenatie van de eerste iPad in een Apple Store in Palo Alto was. Hij sprak daar met Apple’s voormalig software-man Scott Forstall. Op de vraag waarom het tijdstip 09:41 uur overal opdook had Forstall het antwoord wel.

Volgens Forstall zijn de Keynotes waarin Apple groots uitpakt met nieuwe producten volgens een vast stramien opgezet. De Keynotes beginnen om 09:00 uur en de grote onthulling vindt meestal rond 09:40 uur plaats. Als de grote foto van het product verschijnt, is het dus altijd ongeveer 9.40 uur. Voor de zekerheid wordt er een minuut toegevoegd en zijn er ook afbeeldingen met daarop 09:42 uur beschikbaar.

Ook bij de presentatie van de eerste iPhone was het 09:41 uur.

Als wordt teruggekeken naar transcripten van Keynotes, blijkt dat het tijdstip van 09:40 uur in ieder geval bij de presentatie van de eerste iPhone gehaald werd. Tegenwoordig wisselt het tijdstip waarop de grote onthulling komt erg. Het tijdstip van 09:41 uur lijkt vooral uit nostalgische redenen aan te worden gehouden.

Samsung en HTC hebben ook een favoriet tijdstip
Bovenstaande roept de vraag op of andere smartphone-makers ook een vast tijdstip hebben. Het tijdstip dat Samsung Mobile in praktische alle uitingen gebruikt is 12:45 uur. Op laptops van de Koreaanse fabrikant is zelden een tijdsaanduiding te zien. In commercials voor zijn telefoons houdt Samsung niet altijd hetzelfde tijdstip aan. Een klein onderzoekje wijst uit dat het in commercials wisselt tussen 10:00 uur, 12:03 uur en 12:45 uur.

Bij Samsung is het altijd 12:45 uur.

HTC gebruikt het tijdstip 10:08 uur redelijk vast, al zijn er ook afbeeldingen te vinden waar 12:05 uur op de schermen af te lezen is. In recente commercials gebruikt HTC wel consistent 10:08 uur als tijdstip. Zo blijft iedere smartphone-fabrikant min of meer zijn eigen favoriete tijd te hebben. Wie weet waar de keuzes van Samsung en HTC vandaan komen mag het zeggen.

Het favoriete tijdstip van HTC is 10:08 uur.
Reageer op artikel:
Waarom het bij Apple altijd 09:41 uur is
Sluiten