Vraag naar smartwatches groeit explosief door iWatch

21 reacties

Niemand was onder de indruk toen Microsoft in 2001 een tablet met Windows XP aankondigde. Pas toen Apple in 2010 met de iPad kwam, was de markt voor tablets geboren. Hetzelfde lijkt nu te gebeuren met de iWatch en de smartwatch-markt.

Alleen het gerucht dat Apple een iWatch uit gaat brengen, zorgt al voor een explosieve vraag naar smartwachtes. De nieuwe productcategorie groeide bij webwinkels afgelopen jaar met bijna zesduizend procent. Dit meldt Emerce op basis van recente marktcijfers van dataleverancier Icecat.

Slimme horloges met apps en internettoegang zijn internationaal een grote hype en afgelopen jaar de sterkst opkomende productcategorie binnen de e-commerce branche. Android voert de boventoon en Samsung en Sony zijn hofleverancier van smartwachtes. Opmerkelijk is de afwezigheid van Pebble.

De vraag naar smartwachtes groeit sterk.
De vraag naar smartwachtes groeit sterk.

De data is afkomstig van het Nederlandse Icecast, een van de grote internationale leveranciers van productinformatie aan webwinkels, vergelijkingssites en handelsplatformen als eBay en Amazon. De grote datasets van het bedrijf zorgen ervoor dat het trends in e-commerce vroeg kan signaleren. Opmerkelijk is dat de vaag naar keukenaanstekers ook sterk groeide, een teken dat ook huis-tuin-en-keuken artikelen steeds vaker online gekocht worden.

Volgens de laatste geruchten gaat Apple in september van dit jaar een iWatch op de markt brengen. Hoe Apple’s wearable eruit gaat zien is nog de vraag, het kan zowel de kant van een traditioneel horloge als de kant van een Nike Fuelband-achtig bandje op.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Asimkaymak

  Dat kan best kloppen ja, want ik wordt elke keer nieuwsgieriger !

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  “Niemand was onder de indruk toen Microsoft in 2001 een tablet met Windows XP aankondigde. Pas toen Apple in 2010 met de iPad kwam”…. Nee maar daarvoor heeft Apple het ook al gedaan en werd Apple nog harder uitgelachen. Dat een product niet aanslaat betekend niet dat het slecht is, Soms is de timing slecht. Ontopic: smartwatch is fijn heb er zelf een en bruikbaarheid is gelimiteerd met iPhone (android veel beter) maar veel mensen zijn wel nieuwsgierig. Alleen al dat je op afstand foto’s kan maken.

 • Profielfoto
  Abelvoyen

  Zit er over te denken om nu een pebble aan te schafen en als de iWatch een beetje aanslaat er dan rond december eentje te kopen

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Waaruit blijkt dat de interesse in smartwatches door de geruchten rond Apple komt? Zou het niet gewoon zo kunnen zijn dat de markt er gewoon rijp voor is en dat Apple een beetje later is dan bij de onrijpe tabletmarkt waar ze met de iPad insprongen?
  En ik ben écht niet tegen smartwatches, want ik heb al een jaar tot volle tevredenheid een Pebble rond mijn pols.

 • Profielfoto
  Funboy99

  Laat apple nou maar eens opschieten met die iWatch ik wacht nu echt al veel te lang.:x

 • Profielfoto
  Zakske

  Even kijken of ik jullie logica begrijp; omdat Apple wellicht ooit met een iWatch komt kopen mensen nu massaal een smartwatch van een ander merk. Klinkt logisch.:roll:

 • Profielfoto
  Targaryen

  Opmerkelijk is dat de vaag naar keukenaanstekers ook sterk groeide, een teken dat ook huis-tuin-en-keuken artikelen steeds vaker online gekocht worden.

  Boodschap van algemeen nut? Totaal irrelevant. Voor de rest stel ik mij dezelfde vraag als Zakske. Een hypothetische iWatch doet de smartwatch-markt groeien?! Begrijpen wie het begrijpen kan: ik in elk geval niet.

 • Profielfoto
  bugboy

  Alleen het gerucht dat Apple een iWatch uit gaat brengen, zorgt al voor een explosieve vraag naar smartwachtes.

  Nergens in dit bericht of het bericht van Emerce wordt een onderbouwing gegeven dat Apple wellicht een smartwatch gaat uitbrengen en dat dit de reden is dat de markt voor smartwatches daardoor groeit. Journalistieke pulp in mijn ogen…

  Ik snap dat dit een fanboy-site is, maar dit soort berichten gewoon 1-op-1 overnemen zonder kritische noot vind ik OMT onwaardig…

 • Profielfoto
  eddyfever

  En weer een flauwekul bericht op one more thing, Ga zo door!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ongeloofwaardig verhaal.

 • Profielfoto
  defores

  Er zit een groot verschil tussen tablets/mobieltjes die waren namelijk hoognodig aan vernieuwing voor de iPhone was de bediening gewoon rampzalig.

  Maar wie zit er nu op een smartwatch te wachten?
  Het idee alleen al dat men aan oude stopwatch design vast houd is totaal verkeerde uitgangspunt.
  Ten tweede is het nog nooit een communicatie middel geweest, puur voor weergeven van tijd bedoeld.
  Je zal wel een compleet nieuw concept moeten hebben wat de hele traditie van de horloge loslaat anders kan je er beter niet aan beginnen. Zie de huidige generatie smartwatches … lelijk, saai en niks toevoegend.

 • Profielfoto
  leovanh

  Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Niet Apple is het toverwoord, maar smartwatch. Weer een nieuw hebbeding dat in ons leven komt. We hebben al de mp3 players gehad en de smartphones en de tablets. De volgende musthave is de smartwatch.
  Apple is een leading brand en het feit dat Apple bezig is met de ontwikkeling van een smartwatch, creëert extra buzz. Het is extra attentiewaarde. Zij die niet op Apple kunnen wachten of een IWatch niet kunnen betalen, kopen nu al een smartwatch van een ander merk. Zoiets denk ik.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Het gekke is dat bij mijzelf de vraag naar zo’n horloge totaal ontbreekt. ik draag mijn hele leven al geen horloge. Mijn iPhone heeft nu al zo belachelijk veel functionaliteit dat ik er niet aan moet denken om dat ook nog om mijn pols te hebben. Wat ook helpt: af en toe van huis gaan zonder telefoon. (Not available in the App Store)

 • Profielfoto
  MEEUW

  wat 0 is kan al snel 6000% worden….

 • Profielfoto
  ro_me

  Goed artikel! De TV mart loopt al 50 jaar ouzo als een tierelier omdat Apple misschien ooit een iTV gaat verkopen!

 • Profielfoto
  OSXIvogelbekdier

  ..en bijna 400% stijging van online gootsteen aankopen!

  Dus als iemand vorig kwartaal 1 gootsteen online gekocht heeft en dit kwartaal hebben dat er 4 gedaan, sta je meteen op plaats drie in dit lijstje?

  Als je eerst 100.000 smartwatches verkocht en het jaar er op 400.000.. Ook een stijging van 400% maar dat is toch niet te vergelijken met de online gootsteen-gigant?

  Lang leve de statistieken!

 • Profielfoto
  Arthur345

  Alleen het gerucht dat Apple een iWatch uit gaat brengen, zorgt al voor een explosieve vraag naar smartwachtes.

  wat is dit nou voor onnozel iets dan? raymon, ga je dit ooit nog uitleggen? nog een typefout ook in die zin

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Alleen het gerucht dat Apple een iWatch uit gaat brengen, zorgt al voor een explosieve vraag naar smartwachtes.

  Man man man, dit klinkt als een godsdienst. De religie die Apple heet. Roep het vaak genoeg en men gaat er nog in geloven ook. Het is bovendien is het smart watches. Check your spelling.

 • Profielfoto
  Buzz

  En de Kitchen Lighters niet te vergeten. Het gerucht schijnt rond te gaan dat er in Cupertino gewerkt wordt aan een geavanceerde smart kitchen lighter, waarna de verkoop van kitchen lighters door andere merken met bijna 5000% is gestegen.

  Ondertussen is ook de verkoop van onzinnige kletspraat in de nieuwsberichten op One More Thing met 400% gestegen vergeleken hetzelfde kwartaal vorig jaar. Helaas kwam de website daarmee niet in de top 10 terecht.

 • Profielfoto
  ozzie X

  De smartwatch heeft alles in zich om een hype te worden. Een korte wel te verstaan zoals dat met een echte hype gaat.
  De tablet en smartphone zijn voor bijna iedereen interessant, de smartwatch zal het met een veeel kleinere groep gebruikers moeten doen. Na een korte top zal het tot een nichepoduct worden totdat iedere puber er een kan kopen voor 2 tientjes bij het Kruitvat.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Het bronartikel heeft een hele zwakke onderbouwing dat de stijging van interesse in smartwatches komen door geruchten over een iWatch: die onderbouwing ontbreekt namelijk volkomen. Het is jammer dat Raymon niet kritischer kijkt naar zulke artikelen, maar het klakkeloos overneemt.

  Een belangrijkere oorzaak lijkt mij dat er inmiddels al minstens 2 jaar smartwatches te koop zijn en mensen dus benieuwd zijn naar die producten, wat je ermee kunt, etc. Als mensen nieuwsgierig zijn naar aanleiding van een eventuele iWatch, dan zoeken ze wel naar ‘iWatch’. Mensen die benieuwd zijn naar een iPhone gaan toch ook niet googlen naar ‘smartphone’? Nee, die googlen naar ‘iPhone’.

  In de reeks van slechte artikelen op OMT is dit artikel wel een pareltje …