Slide to Retire; Vooraanstaand iPhone-designer Greg Christie verlaat Apple

5 reacties

Hij was nooit te zien in filmpjes en er zijn zelfs geen foto’s van hem op internet te vinden. Toch is Greg Christie een belangrijke man binnen Apple geweest, hij maakte tal van interface-elementen voor de iPhone, bijvoorbeeld de ‘slide to unlock’ functie.

Christie werkte al vanaf de jaren 90 bij Apple en gaf voorheen leiding aan de afdeling human interface design. Sinds kort is deze functie overgeheveld naar Jony Ive, hij gaat nu zowel over het ontwerp van de hard- als software. Naar verluidt ontstond teveel wrijving tussen Ive en Christie over het ontwerp van iOS 7 en stapt de oudgediende daarom op. Apple bevestigde tegenover Fincancial Times dat Christie met pensioen gaat. 

Greg Christie was een van de personen die verantwoordelijk was voor het ontwerp van de interface van de eerste iPhone. Deze was anders dan bij andere telefoons uit die tijd volledig gebaseerd op aanraking. Elementen als slide to unlock en met de vinger door een lijst scrollen bestonden nog niet. Christie bedacht deze met een klein team en heeft ook een aantal pantenten op zijn naam staan. Enkele van deze patenten zijn ook van belang bij een grote rechtszaak die Apple en Samsung momenteel voeren.

Apple zegt in een statement niets over eventuele onenigheid tussen Ive en Christie. De wrijving tussen de twee designers moet dan ook als gerucht worden gezien, mogelijk is Christie in goed overleg met pensioen gegaan.

Greg has been planning to retire later this year after nearly 20 years at Apple. He has made vital contributions to Apple products across the board, and built a world-class Human Interface team which has worked closely with Jony for many years.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  zepkleiker

  Begrijpelijk dat de beste man vertrekt. Jony Ive lijkt me niet iemand die concessies doet, en dat is maar goed ook. Anders krijg je een product dat bestaat uit compromissen.

  Overigens, slide-to-unlock bestond volgens mij wel degelijk vóór de iPhone: http://www.dailytech.com/Analysis+Neonode+Patented+SwipetoUnlock+3+Years+Before+Apple/article24046.htm:)
  In dit filmpje kun je het in werking zien: https://www.youtube.com/watch?v=Tj-KS2kfIr0

  Het lelijke apparaat heeft verder natuurlijk bij lange na niet de user experience van een iPhone, maar toch!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Vervelende bijwerking is dat Ive steeds meer naar zichzelf toetrekt. Gevaar is dat wanneer Ive de tent verlaat, het een enorme aderlating voor het bedrijf zal zijn. Interessante vraag is en blijft: “Waar blijft Apple zonder Ive??”

 • Profielfoto
  Sciron

  Volgens mij is slide to unlock’ functie door een team ontwikkeld en niet alleen door Greg Christie

 • Profielfoto
  Maikelw

  Volgens mij is slide to unlock’ functie door een team ontwikkeld en niet alleen door Greg Christie

  Ook binnen projecten werken mensen aan eigen onderdelen…

 • Profielfoto
  XaRaI_001

  Nu kan je zien dat Steve de touwtjes, destijds stevig in handen had. Kennelijk is dat nu niet meer het geval. Maar misschien zouden ze zich wat minder druk maken om de vorm van een slider, maar meer om nieuwe techniek toepassen anders schieten de concurrenten links of rechts voorbij.