Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 14 april 2014

Sketch 3: Photoshop-killer van Nederlandse bodem?

Er is een kleine revolutie gaande in de ontwerpende wereld. Het gaat om de tools die vakmannen als web-, interface- en ux-designers gebruiken. Want waar Adobe met Illustrator en Photoshop eens een machtig heerser was, daar loert sinds enige tijd een nieuwe kaper op de kust. De maker woont in ons eigen kikkerlandje, de app heet Sketch en vandaag komt versie 3 uit.

Sketch 3 heeft een flinke onderhoudsbeurt gekregen. Allereerst is de interface aangepast. Er zijn nieuwe iconen ontworpen en de inspector is strakker én praktischer vormgegeven. Stijlen toepassen en beheren is makkelijker geworden en het exporteren van al je ontwerpen gaat eenvoudiger dan ooit. Het zijn allemaal nuttige verbeteringen, maar gebruikers vroegen slechts om één ding: symbolen.

Met symbolen wordt de ontwerper een hoop werk uit handen genomen. Wanneer je iets ontwerpt met terugkerende elementen, dan kun je hier een symbool van maken. Dit betekent dat wanneer je er één aanpast, alle andere varianten ook aangepast worden. Heb je 20 knoppen in je ontwerp zitten waarvan je de tekst en de achtergrond kleur wilt aanpassen, dan hoef je dit maar eenmaal te doen.

Sketch versus Photoshop
Wie op internet zoekt naar “Sketch versus Photoshop” komt veel persoonlijke verhalen van ontwerpers tegen. Blogs zijn volgeschreven (1, 2, 3) door ontwerpers die in Sketch een nieuwe liefde hebben gevonden. Allemaal zijn ze het erover eens. Photoshop van Adobe is een mooi programma, maar het is gemaakt voor foto’s en niet zozeer voor interface design. Bas Daez zegt het in zijn blog post misschien nog wel het best:

“Designing user interfaces in Photoshop is like using a chainsaw to cut paper when all you need is a pair of scissors.”

Sketch is de ideale tool voor ontwerpers. Het heeft de juiste verzameling van functies. Sketch kost tijdelijk €44,99 en is te downloaden in de App Store.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sketch 3: Photoshop-killer van Nederlandse bodem?
Sluiten