Sketch 3: Photoshop-killer van Nederlandse bodem?

31 reacties

Er is een kleine revolutie gaande in de ontwerpende wereld. Het gaat om de tools die vakmannen als web-, interface- en ux-designers gebruiken. Want waar Adobe met Illustrator en Photoshop eens een machtig heerser was, daar loert sinds enige tijd een nieuwe kaper op de kust. De maker woont in ons eigen kikkerlandje, de app heet Sketch en vandaag komt versie 3 uit.

Sketch 3 heeft een flinke onderhoudsbeurt gekregen. Allereerst is de interface aangepast. Er zijn nieuwe iconen ontworpen en de inspector is strakker én praktischer vormgegeven. Stijlen toepassen en beheren is makkelijker geworden en het exporteren van al je ontwerpen gaat eenvoudiger dan ooit. Het zijn allemaal nuttige verbeteringen, maar gebruikers vroegen slechts om één ding: symbolen.

Met symbolen wordt de ontwerper een hoop werk uit handen genomen. Wanneer je iets ontwerpt met terugkerende elementen, dan kun je hier een symbool van maken. Dit betekent dat wanneer je er één aanpast, alle andere varianten ook aangepast worden. Heb je 20 knoppen in je ontwerp zitten waarvan je de tekst en de achtergrond kleur wilt aanpassen, dan hoef je dit maar eenmaal te doen.

Sketch versus Photoshop
Wie op internet zoekt naar “Sketch versus Photoshop” komt veel persoonlijke verhalen van ontwerpers tegen. Blogs zijn volgeschreven (1, 2, 3) door ontwerpers die in Sketch een nieuwe liefde hebben gevonden. Allemaal zijn ze het erover eens. Photoshop van Adobe is een mooi programma, maar het is gemaakt voor foto’s en niet zozeer voor interface design. Bas Daez zegt het in zijn blog post misschien nog wel het best:

“Designing user interfaces in Photoshop is like using a chainsaw to cut paper when all you need is a pair of scissors.”

Sketch is de ideale tool voor ontwerpers. Het heeft de juiste verzameling van functies. Sketch kost tijdelijk €44,99 en is te downloaden in de App Store.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Niets kan Photoshop vervangen, niets. Hoogstens aanvullen en op sommige fronten verbeteren, maar compleet vervangen? Denk niet dat dat ooit gaat gebeuren. De complete industrie is opgebouwd met Adobe programma’s. Kent iemand quark nog?;)

 • Profielfoto
  wikniee

  Pixelmator does the job for me. Kost ook maar een fractie van Photoshop. Adobe kan helaas de prijs zo hoog houden omdat ze monopolist zijn..beeeh

 • Profielfoto
  wikniee

  Sketch 3 spreekt me ook erg aan! Good job!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Voor goede software moet nou eenmaal goed betaald worden:) Daarbij kan is Adobe. Over op Cloud software op abonnementstarief, de kosten vallen dus ook wel mee.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Ja leuk geprobeerd artikel maar wat karig. Wat doet Sketch nu eigenlijk? Waar is het wel voor van toepassing en waar naar toe kan je het allemaal exporteren?
  Voor wie is het de vervanger?

  ontwerper? ja…
  Dat is nog algemener dan muzikant.

 • Profielfoto
  Jesper

  Adobe heeft natuurlijk een monopoliepositie waardoor het minder makkelijk zal verdwijnen. Maar er zijn genoeg apps die hetzelfde kunnen tegen een prijs die 10 keer lager ligt, zonder er elke maand voor te hoeven betalen… De vraag is natuurlijk hoe het zit met bestandsuitwisseling tussen de verschillende programma’s en of je bereid bent een nieuw programma te leren.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik blijf wel bij ms paint… NOT

 • Profielfoto
  MrHammond

  Wat ik begrijp uit de filmpjes heeft Sketch niks, maar dan ook echt niks met Photoshop van doen… Beetje slechte vergelijking Lucas!
  En ja, waar het dan wél voor gemaakt is: user-interface design, lijkt me een open deur intrappen dat het daar wellicht beter in is dan Photoshop, Photoshop is voor foto’s, niet om mee te tekenen, en al helemaal niet bedoeld als interface-designer…

  @Maikelw: Photoshop is koning, maar je betaald er dan ook een koningsprijs voor. Een must wellicht voor de grafische industrie, maar thuis heb ik het niet nodig. Goed dat er daarom alternatieven bestaan, ik ben zelf zeer tevreden met Pixelmator (om maar eens een programma te noemen dat je wél zou mogen vergelijken met Photoshop…)

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hi MrHammond,

  Ben ik zeker met je eens, het programma zal aan veel eisen voldoen van de thuisgebruiker, echter het de titel van het bericht beschrijft een “Photoshop-killer”,. Die vlieger gaat dus niet op, wat ’t lezen van het artikel n beetje .. verpest.

  Als ik dan een “Photoshop-killer” uit mocht kiezen zou het -zoals je al zelf ook al aangeeft- Pixelmator zijn en zeker geen Sketch:)

 • Profielfoto
  Ree

  … Kent iemand quark nog?;)

  Tuurlijk kennen we Quark nog…

  Hoewel ik de mening deel dat sketch photoshop niet kan vervangen denk ik wel dat ik de designers bij ons ga vragen of dit een handig alternatief is voor ons website design werk.

  Daarom; bedankt voor het artikel:)

 • Profielfoto
  Boike12

  Sketch lijkt me eerder een vervanger voor Adobe Illustrator dan voor Photoshop.

 • Profielfoto
  remart

  Vergelijking “chainsaw to cut paper” werkt ook niet helemaal. Photoshop is niet een “kettingzaag”, juist een stuk geavanceerder. Dus meer een industriële machine met laser-cutter, maar daar kan je juist heel veel mee dan alleen papier knippen, en het juist heel precies doen. Overkill? Misschien, maar ik heb liever teveel opties dan te weinig. Ik zal niet snel overstappen op een programma dat minder kan. Ik vind het juist erg handig dat ik alles in 1 programma kan doen (Photoshop). Je hebt eigenlijk niks anders nodig.

 • Profielfoto
  Needler

  Niets kan Photoshop vervangen, niets. Hoogstens aanvullen en op sommige fronten verbeteren, maar compleet vervangen? Denk niet dat dat ooit gaat gebeuren. De complete industrie is opgebouwd met Adobe programma\’s. Kent iemand quark nog?;)

  Sketch is niet eens een Photoshop concurrent maar een Fireworks concurrent. Sketch kan niet eens foto’s bewerken.

 • Profielfoto
  RobertBV

  Het is voor mij vooral wachten totdat Corel weer met een Mac-versie van CorelDraw komt! Helaas is de nieuwe CorelDraw X7 weer enkel voor Windows uitgekomen:-(

 • Profielfoto
  aukem

  Niet helemaal duidelijk wat ze deden met die sketch app op ios etc maargoed

 • Profielfoto
  Obliviant

  Niets kan Photoshop vervangen, niets. Hoogstens aanvullen en op sommige fronten verbeteren, maar compleet vervangen? Denk niet dat dat ooit gaat gebeuren. De complete industrie is opgebouwd met Adobe programma\’s. Kent iemand quark nog?;)

  Er zijn meer dan genoeg programma’s die Photoshop kunnen vervangen, dus dat is lariekoek

  Juist de combinatie van de Adobe programma’s zorgt ervoor dat het onvervangbaar is, InDesign en Illustrator samen met Photoshop is alles wat de ontwerper wil hebben.. perfect samenwerkend.. in de ene app iets veranderen en in de andere verandert het gewoon mee.. maar als zelfstandige app zeker te vervangen..

  Jammer is juist dat het te pas en te onpas wordt gebruikt.. complete websites die ontworpen worden in Photoshop.. hoe gruwelijk

 • Profielfoto
  koen

  De naam zegt het al, Sketch is een tekenprogramma, geen fotobewerkingsprogramma. Wat ze gemeen hebben is dat ze allebei met layers werken.

  En felicitaties voor Pieter en zijn team.(y)(y)(y)

 • Profielfoto
  recoiller

  Om even voor Sketch in de bres te springen.. Het is een tool speciaal ontwikkeld voor interface design, dus UI design. Wie Sketch goed kent kan zonder het gewicht van Photoshop super strakke ontwerpen maken. En dat voor een prijs waar je Photoshop amper een paar maanden kunt huren.

  Om een vergelijk te trekken, Sketch is een Dremmel terwijl Photoshop een complete garage met gereedschap en werkbanken is.
  Voor wie in de modelbouw zit is de dremmel voldoende en veel handiger dan een hele garage met overal gereedschap. Wil je echter hout hakken dan heb je weinig aan een dremmel en meer aan een bijl.

  In de garage is alles beschikbaar maar je betaald dan ook de hoofdprijs en je zult regelmatig moeten zoeken. De garage is overigens niet meer te koop, alleen te huur..

  Voor wie slechts enkele gereedschappen gebruikt is de aanschaf van die gereedschappen vaak handiger dan om de hele garage te huren.
  Het voordeel van Photoshop blijft wel dat je altijd alles kunt. Alles is aanwezig en sommige tools zijn vrijwel alleen in de garage beschikbaar.

  De echte Photoshop-killer is voor iedereen anders, afhankelijk van de behoefte..
  Zelf heb ik getest met de beste Photoshop alternatieven in mijn beleving.

  Daarbij scoort het Duitse “Photoline” naar mijn idee het beste als het gaat om functionaliteit. Buiten dat het misschien wel de helft van de functies van Photoshop heeft, is er ook een Mac en Windows versie van beschikbaar waardoor het onderling uitwisselbaar is. Daarbij is de prijs van 59 euro een schijntje in verhouding tot Photoshop. Dit programma is ook te gebruiken om daadwerkelijk foto’s te bewerken.
  Eigenlijk is er buiten de afkomst maar 1 echt groot nadeel.. Het is zo lelijk als de nacht. De vormgeving past prima bij Windows XP.

  Photoline is by far de lelijke eend tussen de competitie. Naast Sketch is er ook Pixelmator wat denk ik de grootste concurrent voor Sketch is. Als ik me niet vergis kost het nog geen 20 euro en hoewel het vrij beperkt is kan de gemiddelde gebruiker er de belangrijkste zaken prima mee doen die net te complex zijn voor Voorvertoning (vergis je niet wat je daar al mee kunt doen).
  Sketch en Pixelmator doen in vormgeving niet voor elkaar onder en beiden zouden net zo goed van Apple zelf gekomen kunnen zijn.

  Acorn is iets minder mooi maar op veel punten net even iets meer functionaliteit dan Pixelmator of Sketch. Persoonlijk zie ik voor nu Acorn nog als beste concurrent voor Photoshop.. Maar voor wie Photoshop voor meer dan 20% beheerst zal Photoshop toch altijd de eerste voorkeur hebben.
  Het gegeven dat Sketch uit Nederland komt is natuurlijk ook een grote Pre.

 • Profielfoto
  Aardbeihoofd

  Zoals Recoller het hierboven al zegt, gebruik je Sketch voor het ontwerpen van interfaces, mobile Apps of het tekenen van iconen. Het vervangt hiervoor volledig Illustrator en Photoshop.

  Enkele van mijn onmisbare features voor UI Design van Sketch zijn de volgende:

  – De interface is ontzettend mooi en eenvoudig, net zoals Keynote of Pages
  – Gradients en schaduwen op of binnen objecten leg je mooi over elkaar heen, zoveel je maar wil
  – De radius van de rondingen op hoeken pas je aan (en kan je blijven aanpassen)
  – Export van afbeeldingen naar @2x in één klik (onmisbaar voor mobile Apps)
  – Bekijken van je ontwerp rechtstreeks op je iPhone of iPad zodat je meteen het resultaat ziet (via Sketch Mirror)
  – Auto export naar CSS code voor ontwikkelaars

  Wanneer Apple zelf ooit een tekenprogramma zou maken, dan is het duidelijk.. dat is er al en het heet Sketch!:-)

 • Profielfoto
  interFACE

  Het getuigt van een journalistieke premature, op sensatie gebaseerde holle frats om een product aan te kondigen met de [vul in] killer. De afgelopen 20 jaar zijn er zoveel – zogenaamde – photoshop killers langsgekomen. But guess what? Photoshop is still KING.

  the gimp? live picture? PixelMator?

 • Profielfoto
  interFACE

  Waarom dit soort software nu eens aankondigen met: Fantastisch fotobewerkingsprogramma van Nederlandse bodem!. Je zou het proggie veel meer eer aandoen dan wat je nu schrijft. Het creëert meteen een verwachtingspatroon waarvan iedereen en zijn moeder weet dat het waarschijnlijk niet PS van een troon gaat stoten.

  Sowiezo een bekrompen blog manier om altijd maar marktaandeel te vergelijken met de kwaliteit van een product/dienst.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Als je dan een Adobe applicatie voor UI design wil vergelijken met Sketch, pak dan Illustrator/Fireworks ipv Photoshop. Photoshop is helemaal niet gebouwd om interfaces mee te maken. Dat is zo gegroeid in de loop der tijd zeker in combinatie met, wie kent het nog, ImageReady. Kortom, de vergelijking slaat als een tang op een varken. Dan kan je ook zeggen dat Pages/Word een InDesign killer is, je kan er immers makkelijker tekstdocumenten mee maken dan met InDesign. Ziet er wel goed uit hoor dat Sketch maar het is voor een kleine groep. Een (rasechte) fotograaf heeft hier geen zak aan en wordt door de titel van het stuk volledig misleid.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Appels met peren vergelijken.

 • Profielfoto
  Emiel L

  Wat dan weer een beetje jammer is is dat Pieter in zijn typische klantvriendelijke manier heeft besloten de oude versie uit de app store te halen. Ergo, ondanks dat ik de oude versie gekocht heb kan ik deze niet meer installeren. Dat er geen updates meer komen kan ik mee leven, dat is vooruitgang, maar dat ik ineens mijn legaal aangekochte software niet meer kan installeren, daar heb ik wel moeite mee.

  Ik zou deze update zonder aarzelen kopen, maar met dit soort acties ga ik er toch serieus over twijfelen.

 • Profielfoto
  maconly

  Niets kan Photoshop vervangen, niets. Hoogstens aanvullen en op sommige fronten verbeteren, maar compleet vervangen? Denk niet dat dat ooit gaat gebeuren. De complete industrie is opgebouwd met Adobe programma\’s. Kent iemand quark nog?;)

  Quark was vele malen beter dan dat indesign

 • Profielfoto
  e.abrahamse

  Jammer van juist deze tendentieuze kop boven dit artikel en het zinloze spervuur dat het helaas weer veroorzaakt. Sketch is een heel Apple-like tekenprogramma dat je zeker eens moet uitproberen als je vaker vector artwork toepast.

  Ik gebruik Sketch al een aantal jaren voor het tekenen van zo ongeveer alles. Elke keer verbaas ik mij weer dat je, ondanks een eenvoudig ogende interface, alle mogelijkheden binnen handbereik hebt om fantastisch artwork voor websites en presentaties te maken. Sketch werkt zeer intuïtief, zit je creativiteit niet in de weg en vergt een steeds kortere leercurve. Echt een aanrader voor iedereen die niet veel tijd beschikbaar heeft om soms andere veel te uitgebreide software te leren beheersen

  We kunnen trots zijn op Pieter Omvlee (als Nederlandse ontwikkelaar) van dit prachtige eindresultaat. Kijken hoe ze op de WWDC 2014 oordelen bij de uitreiking van de Design Awards?????

 • Profielfoto
  Emiel L

  Ok, correctie op mijn vorige post. De oude versie is wel te downloaden maar Apple’s eigen servers deden even moeilijk met de overgang…

 • Profielfoto
  bArtificial

  Ik snap wel dat de vergelijking met PS gemaakt wordt. Sketch wordt gebruikt voor UI-design: schermwerk (drukwerk opmaken met Sketch lijkt me niet de bedoeling). Op een scherm heb je te maken met pixels. PS is ook pixel-based.

  Het feit dat je bij Sketch werkt met vectoren geeft puur de mogelijkheid tot oneindig vergroten. Maak je een button in PS (dus pixels), dan kun je hem niet vergroten zonder dat de button lelijk wordt. Dan ga je dus met de pen-tool aan de gang (enter vector).
  Volgens mij heeft Sketch zelfs een functie waarbij je de vectorlijnen perfect uit kunt lijnen op de rand van een pixel, zodat je niet met “halve pixels” zit.

  Ideaal ook voor het maken van custos icons voor osx! Ik ben verkocht.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Mensen kijken alleen maar naar welk type bestanden het programma kan bewerken en gaan op basis van die functionaliteiten vergelijkingen zoeken maar dat is niet juist, je moet kijken naar welke doelgroepen met bepaalde apps werken.

  Ja Sketch is een vector app voor digitale content only, dus niet geschikt voor print ( CMYK ) ontwerp en daardoor komt deze app dus het meest in de buurt van Fireworks en Illustrator maar dat wilt niet zeggen dat de meeste App en Web designers ook met Fireworks en Illustrator werken.
  Illustrator wordt vooral gebruikt door print mensen en die hele App is ook ingericht op print-termen, bijv. strokes zijn termen uit de print-wereld in de web-wereld heet dat een border en zo heb je nog heel veel van dat soort aanpassingen waar een web-designer niet al te blij mee is wanneer hij met Illustrator zou moeten werken. Daarnaast heb je nog dat hele verhaaltje van ‘vroeger’ dat vector schaalbaar is dus voor drukwerk. Iemand die een web-layout ontwerpt hoeft geen vectors te gebruiken omdat alles jaren geleden gewoon standaard 72dpi was en een vaste breedte en klaar was je, ‘pixelperfect’ werken hield in dat je op de puntjes precies werkte qua afmetingen niet qua resolutie en scherpte/kwaliteit. Alleen op vandaag bestaat ‘pixelperfect’ niet meer voor digitale content, dat is een term geworden die de prullenmand in kan al het content dat je op vandaag ontwerpt voor het web of een app schaalt mee aan de hand van het type device. <– dus vectors online zijn een prachtig hulpmiddel, eigenlijk gewoon een must geworden!

  De meeste designers voor Apps en Web werken in Photoshop als opmaakprogramma ongeacht of dit nu een fotobewerkingsprogramma is of niet en daar zit het hele probleem.
  Deze designers schreeuwen al jaren moord en brand bij Adobe dat Adobe iets voor hen gaat doen, ze willen bepaalde features in PS hebben die bij het ontwerpen van nu horen ( Responsive Design ) maar Adobe luistert niet en wil voor geen goud deze functionaliteiten in Photoshop stoppen omdat de mensen die echt foto's bewerken met Photoshop waar de tool ooit voor ontwikkeld is die zullen dan helemaal van het padje raken wanneer ze tools en features tegenkomen waar ze geen idee van hebben waar ze voor dienen.
  Adobe wilt de web designers dan een plezier doen met tools als Edge Reflow maar dat is niet waar deze jongens op zitten te wachten ze willen niet NOG een extra app hebben en daarmee nog meer verbonden raken aan het Adobe imperium, ze willen functionaliteit IN Photoshop hebben maar die krijgen ze niet.
  Vraag maar eens aan iemand die voor het web ontwerpt hoeveel Plugins hij/zij in Photoshop actief moet hebben om PS te laten doen wat hij/zij wilt dat Photoshop doet. Das verschrikkelijk gewoon, je kunt nog niet eens eenvoudig een fatsoenlijk Gridje maken in PS zonder tussenkomst van derde.
  Photoshop is als een houten been geworden het werkt maar je loopt alsof je een steentje in je schoen hebt zitten.

  Daarom is Sketch gemaakt..
  Sketch ontwerpt vanuit de gedachte van een App en Web designer en gebruikt dus ook de termen die online voorkomen. Sketch is (nog) niet perfect op dit moment en je zult de workflow even moeten herkennen om het voordeel van deze app te kunnen zien maar zodra je dit ziet weet je 300% zeker dat 80,- voor deze app een lachertje is en als je hem nu met korting koopt dan voelt dit gewoon als vette legale diefstal van de ontwikkelaar. Mensen die de Fireworks workflow beheersen kunnen veel sneller met Sketch overweg dan wanneer je uit Photoshop komt maar als je het verstand even op nul kunt zetten en je wilt de workflow echt leren dan heb je het binnen een paar dagen opgepikt.

  (* linkjes zijn externe afb. )

  Sketch heeft de Artboards functie van Illustrator waardoor je binnen één document op één pagina meerdere Artboards kunt aanmaken. Je kunt dus een desktop, tablet en mobiele weergave naast elkaar ontwerpen en elk artboard kan zijn eigen Grid-systeem vasthouden want op vandaag zijn grids fluid en passen ze zich auto. aan aan de breedte van het device een grid van 12 kolommen blijft natuurlijk geen 12 kolommen op een smartphone.

  Daarnaast heeft Sketch de Pages functies van Fireworks of iWorks waardoor je dus meerdere pagina's binnen één document kunt aanmaken. Denk aan Homepage, About, Contact, Forum en elk van deze pagina's hebben dan weer die drie artboards weergaven naast elkaar staan zoals de afb. hierboven. Probeer dat eens in Photoshop te doen zonder ingewikkelde structuren met lagen, kleuren en groepen aan te maken of meerdere .psd bestanden voor verschillende device weergaven want een complete website of app zit in Sketch ook in één .sketch bestand verwerkt, mobiel, desktop of wat dan ook.

  En dan komt nog een functie dat het helemaal afmaakt qua workflow, je kunt natuurlijk één pagina aanmaken als standaard UI pagina waarop je terugkerende elementen kunt ontwerpen zoals forms, headings, buttons, thumbnails en noem het allemaal maar op wat voor elementen je keer op keer nodig hebt op verschillende pagina's binnen je projecten. Zie het als Framework elementen. Denk aan Bootstrap of Foundation elementen waar overigens ook gewon .sketch templates van zijn.
  Die elementen kun je dus toevoegen als Symbols zodat je ze eenvoudig kunt plakken wanneer je ze nodig hebt. Pas je daarna zo'n symbool aan op bijv. de contact pagina in je project dan zal dit element door heel je project geüpdatet worden zonder dat je alle pagina's af hoeft te struinen naar hetzelfde symbool om hem overal weer handmatig gelijk te krijgen. <– ook een Fireworks feature.

  Dat zijn maar drie features maar hele krachtige features in deze app.
  Heb je wel eens gewerkt met tools als Pixelmator die beweren de nieuwe Photoshop te zijn en dat ook zijn voor sommige eenvoudige gebruikers maar de meer ervaren gebruikers zullen al heel snel merken dat Adobe bepaalde voorsprong heeft op eenvoud.
  Als je bijv. de Opacity van een laag wilt verlagen dan doe je dit binnen Adobe software door het input field te selecteren waar 100% instaat en daarna met Shift + pijltje omlaag kun je dan steeds 10% minder waarde krijgen totdat je bijv. in de buurt van het gewenste resultaat komt en de laatste 2 a 3% doe je dan zonder Shift.
  Dat soort hele simpele acties is iedereen heel snel heel normaal gaan vinden bij Adobe software maar falen vaak bij nieuwere apps als Pixelmator of Sketch (vroeger), dan moest je handmatig een hard getal intypen of zelfs een slider achtige handle gebruiken om naar dat getal toe te navigeren iets dat gewoon zwaar irritant is binnen een workflow.
  Dat was één van de redenen waarom ik niet met Sketch kon werken, die workflow maakte me helemaal gek om continue een vast getal in te moeten toetsen maar gelukkig hebben ze dit nu ook aangepast in Sketch 3 en kan ik eenvoudig met Shift stapjes van 10% navigeren.

  Serieus, probeer deze app uit, niemand kan zeggen dat dit nog speelgoed is!
  99,- zou zelfs te weinig zijn voor deze software.

 • Profielfoto
  recoiller

  Om een beetje off-topic te gaan.. Ik zou willen dat Apple inderdaad een soort van basic-photoshop zou maken..

  Laten we dan meteen 2 functies van Photoshop uit elkaar trekken..
  Een programma voor fotobewerking zonder dat daar je hele fotobibliotheek in zit.
  (dus een soort Photoshop Elements)

  Een ander programma om op pixel-level te tekenen.
  (Een soort sketch maar dan ook meer op pixellevel)

  Ik verwacht niet dat dat van Apple komt maar het zou in mijn beleving wel erg prettig zijn.

  Van mij mogen er goede alternatieven komen voor de alleenheerschappij van Adobe.. Daarbij merk ik meteen op dat er een goede reden is voor deze alleenheerschappij, maar inmiddels ontgaat op veel functies in de software van Adobe bij mij de logica..

 • Profielfoto
  ckafe

  Als eenvoudig gebruiker van Adobe CS kan ik gelukkig ook heel af en toe teruggrijpen naar old friend ‘Canvas’ dat helaas niet meer voor de Mac wordt ontwikkeld. Gewoon een kwestie van opstarten met een ouder systeem -ik dacht 10.4- via een externe opstartschijf en ik kan pixel- én vector-georiënteerd aan de slag. Met velen hoop ik overigens ook stiekem op een doorstart van iWeb, voor mij nog steeds the one and only als het om webpagina’s gaat. Ook niet-professionals willen wel eens graag op een simpele manier iets aardigs publiceren.
  Nou eerst maar even de trial van Sketch downloaden, wie weet kom ik op andere gedachten.