Raymon Mens
Raymon Mens Review 1 april 2014
Leestijd: 3 minuten

Review: Google Chromecast is een koopje met beperkingen

Sinds kort is de Google Chromecast in Nederland verkrijgbaar. De HDMI-dongle van Google draait op een aangepaste versie van Chrome OS. Hierdoor is de HDMI-stick ook geschikt voor gebruik met iPhone of iPad en in beperkte mate OS X.

Google kiest duidelijk voor een andere aanpak de Apple met de Apple TV. OMT bekijkt of deze andere aanpak een apparaat oplevert dat ook nuttig is voor Apple-gebruikers. Voor 35 euro lijkt de Chromecast een goed en voordelig alternatief voor de Apple TV. Maar is dat ook zo?

Formfactor en hardware
De Chromecast is kleiner dan de Apple TV en kan zo achterin een televisie geprikt worden. Er is wel een losse stroomadapter nodig, als de TV over USB beschikt kan ook USB-poort ook als voedingsbron gebruikt worden. Ook op andere punten verschillen de Apple TV en Chromecast. Google’s stick moet het stellen zonder 5 GHz WiFi en Bluetooth.

Niet alleen op gebied van hardware is de Chromecast anders dan de Apple TV. Waar Apple’s settopbox het beeld als fysieke H.264 stream van de iPhone of iPad ontvangt, wordt bij Chromecast alleen een link naar de content verzonden die de HDMI-stick vervolgens zelfstandig afspeelt.

In de doos: Chromecast, stroomadapter, USB-kabel en HDMI-verlenger.

De Apps
Op de Chromecast draaien zelf geen apps, maar is afhankelijk van een smartphone, tablet of computer. Makers van apps kunnen ondersteuning voor Chromecast vrij gemakkelijk integreren. Het aanbod van apps met ondersteuning voor Chromecast valt tegen. YouTube en Netflix hebben ondersteuning voor Google’s HDMI-stick, maar voor bijvoorbeeld RTL XL en NPO ontbreekt de ondersteuning.

Direct afspelen vanaf YouTube, Netflix en enkele andere apps.

De apps die Chromecast ondersteunen werken prima. Door middel van een icoontje dat enigszins op Airplay lijkt kan content van bijvoorbeeld YouTube en Netflix vanaf een iPhone of iPad naar de Chromecast gestuurd worden. Die speelt prima af, zonder haperingen in full HD en perfect lipsync. Fijn hierbij is dat de video doorspeelt als een andere app op de iPhone of iPad open staat.

De ‘cast’ button lijkt wat op de Airplay button

Omdat de Chromecast geen ondersteuning voor Airplay mirroring biedt, zijn de verdere mogelijkheden wat beperkt. Het enige dat een beetje bij AirPlay in de buurt komt is het ‘casten’ van een tabblad uit de Chrome browser. Dit kan alleen op OS X en niet op iOS. Google geeft zelf aan dat deze functionaliteit nog in betafase is en dat is te merken. Het mooie HD-beeld dat we eerdere bij apps die Chromecast officieel ondersteunen zagen, ziet het er bij het casten van een tabblad soms blokkerig uit. Ook lopen video’s die via een tabblad afgespeeld worden niet altijd lipsync en een algehele vertraging van ongeveer een seconde merkbaar.

Tabbladen casten vanuit de Chrome browser gaat nog niet altijd vlekkeloos.

Conclusie
Met zijn prijs van 35 euro is Google’s HDMI-stick een koopje dat een paar dingen heel goed kan, maar daar houdt het ook wel bij op. Het ontbreken van Airplay maakt het apparaatje erg afhankelijk van de momenteel beperkte selectie apps die bovendien niet toegespitst zijn op de Apple-gebruiker.

Bezitters van een Apple TV kunnen de Chromecast rustig links laten liggen, het apparaat heeft minder functionaliteit dan de Apple TV en kan niets écht beter. Wie een HDMI-dongle zoekt om op een simpele manier Netflix, YouTube of VEVO te streamen, heeft aan de Chromecast een prima apparaatje dat bovendien geen aanslag op de portemonnee zal doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Review: Google Chromecast is een koopje met beperkingen
Sluiten