Pioneer kondigt CarPlay-systemen aan

18 reacties

Nadat autoradio-fabrikant Alpine deze week aankondigde CarPlay naar iedere auto te gaan brengen, heeft ook Pioneer laten weten met aftermarket oplossingen voor CarPlay te komen. De plannen van Pioneer zijn erg concreet.

De fabrikant van autoradio’s gaat door middel van een firmware-update CarPlay ondersteunen op vijf bestaande in-car entertainmentsystemen. De update is begin deze zomer verkrijgbaar. Het goedkoopste systeem dat CarPlay gaat ondersteunen is verkrijgbaar voor ongeveer 650 euro. De prijs van de andere vier systemen loopt op tot 1200 euro. 

Het gaat om vijf in-car entertainmentsystemen met een groot LCD-scherm, te weten de AVIC-F60DAB, AVIC-F960DAB, AVIC-F960BT, AVIC-F860BT en de AVH-X8600BT. De duurdere modellen hebben ook een touchscreen. Alle hiervoor genoemde systeem zijn al verkrijgbaar bij de lokale Pioneer-dealer of via webshops. De systemen hebben ook een eigen interface, maar zodra een iPhone aangesloten wordt, start de CarPlay-interface.

Pioneer gaat CarPlay op een aantal bestaande systemen ondersteunen.
Pioneer gaat CarPlay op een aantal bestaande systemen ondersteunen.

Apple introduceerde CarPlay samen met Mercedes-Benz, Volvo, BMW, Ford, en Honda tijdens de Geneva Motor Show 2014. Het systeem toont de belangrijke functies van een iPhone op het ingebouwde beeldscherm van auto’s die het ondersteunen. Er is een speciale interface ontworpen met grotere knoppen en spraakbesturing. CarPlay kan via de knoppen in de auto bediend worden of via een touchscreen, als dat aanwezig is.

Apple introduceerde CarPlay in maart van dit jaar. In eerste instantie is de iOS integratie voor auto’s alleen verkrijgbaar op een aantal modellen van Mercedes Benz, Volvo en Ferrari. Wie geen nieuwe auto maar wel CarPlay wil, kan binnenkort bij Pioneer of Alpine terecht.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  joram

  Juist. Doei Pioneer.

  Voor 650 euro doe ik ’t niet. Klinkt misschien een beetje kort door de bocht, maar ze zijn nooit goed geweest in ondersteuning en/of software updates. Die App Radio van ze lijkt leuk, maar is een rommeltje met HDMI-kabeltjes (echt, HDMI kabels in je auto voor een telefoon?). En dan nog 650 euro vragen ook.

  Ik krijg nagenoeg dezelfde functionaliteit met de Parrot Asteroid Smart, en die komt mét microfoontje om te kunnen bellen, én hij is nog eens 200 euro goedkoper ook. Ik zou enorm graag zo’n Carplay radio willen, maar niet voor 650 euro. Ik wacht wel even om te zien wat Alpine ermee gaat doen;)

 • Profielfoto
  iquik

  Het lijkt erop dat Apple van zijn geloof is afgestapt om zowel de hardware als de software te leveren. Dit lijkt me een interessante ontwikkeling. Er zullen namelijk veel hardware leveranciers interesse hebben.

  Wellicht toch ook iets voor de TV business?

 • Profielfoto
  joram

  @iquik; Dat vond ik eerlijk gezegd ook. Als ze een 2-din radio zouden máken en uitbrengen zou ik ’t nog interessanter vinden. Maar als het alleen om een stukje software gaat, waar je niets aan gaat hebben zodra je je iPhone een keer niet bij je hebt, dan is het nut en de lol er snel af in mijn ogen.

  Noem me kritisch, maar als dat echt is wat ’t is, dan geloof ik nooit dat dit een succes gaat worden. Apple is juist heel goed in het leveren van een goed werkend totaal plaatje, maar als ze alleen een stukje (niet eens héél de radio-ervaring als ik ’t artikel zo lees) software leveren dan zit je nog steeds met een vaak brakkig (in mijn ogen althans) stukje rest-radio. Die software van fabrikanten laten vaak wat te wensen over qua gebruiksgemak en snelheid namelijk, dus zodra je je telefoon afkoppelt merk je niets van dat stukje “Apple gevoel”.

 • Profielfoto
  Kleintje

  ” Nadat relatief onbekende fabrikant Alpine…..”

  Wat Wat? Alpine onbekend? Zeker net zo onbekend als die computerfabrikant die ook iets met telefoontjes doet. Iets met een appel op de achterkant…

 • Profielfoto
  OMT-fan

  Was ook mijn eerste reactie bij het lezen…… Alpine onbekend???

 • Profielfoto
  KR1275

  Inderdaad…. niks onbekend. Juist heel bekend als een topmerk. Dat was het vroeger al toen het tot de beste cassettedeck-makers behoorde. Ze zijn nog een tijd eigenaar geweest van het prestigieuze Japanse high end merk Luxman. In mijn Honda Accord zit standaard een Alpine-systeem en het klinkt fantastisch!!!

  Ik vraag me trouwens af hoeveel radio’s er nog daadwerkelijk verkocht worden. Volgens mij steeds minder. In de meeste auto’s zit standaard een systeem ingebouwd. Ik weet dat Sony een groot leverancier is, maar verder?? Dus Apple kan z’n peilen beter richten op de autofabrikanten (hoewel elk merk natuurlijk perfect functioneert in de auto, zolang het maar doet wat je wilt).

 • Profielfoto
  Di May

  Alpine onbekend ? Wellicht vooral bij de melktandjes …

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Oei, daar kwam mijn onervarenheid in de wereld van auto’s even boven water;-)

 • Profielfoto
  Di May

  ’t Is niks, Raymond. Vandaag was weer een leerrijke dag voor u …

 • Profielfoto
  Arthur345

  Oei, daar kwam mijn onervarenheid in de wereld van auto\’s even boven water;-)

  Dus als iets voor jouw “relatief onbekend” is schrijf je het maar zo in het artikel? rob geus: man man man

 • Profielfoto
  queenfan

  Jammer dat men de AVH-X5500BT en hoger niet beschikbaar maakt met carplay.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Waarom is de Apple store aan het updaten en zie ik geen nieuws op OMT?

 • Profielfoto
  mymac

  “Als je een keer je iPhone niet bij je hebt…” Dat scenario bestaat? Ik stap nooit de deur uit zonder, laat staan in de auto.
  Ben het wel eens met de suggestie dat Apple gewoon een eigen dubbel DIN radio had kunnen uitbrengen. Hoe slecht sommige werken en de hoeveelheid kermis in een interface er gestopt wordt is om te huilen. Maar CarPlay is voor mij al perfect. Radio is niet meer nodig straks als apps als TuneIn en Radium ondersteund worden in CarPlay. Net als Navigon/TomTom overigens, want zodra ik het land uit ben heb ik niks aan Google/Apple Maps.

 • Profielfoto
  Tov

  En hoe werkt dat straks dan bij bijvoorbeeld Volvo? Is de carplay software dan geintegreerd in het volvo-systeem, of moet je dan ook steeds de iphone aansluiten om van carplay gebruik te kunnen maken?

 • Profielfoto
  krisp

  Interessant, temeer omdat de PSA-Toyota drieling (C1, 108, Aygo) onderhuids ook gebruik maakt van een Pioneer systeem. Wellicht gaat Carplay ook in die auto’s werken?

 • Profielfoto
  Ludov

  Of een ipad mini inbouwen misschien

 • Profielfoto
  jochjan3

  Kan carplay ook in de Volvo v60 hybrid?

 • Profielfoto
  Jor1

  Volgens mij heeft Pioneer ondertussen de samenwerking weer opgezegd, want op de site wordt niets meer gezegd over carplay ondersteuning.

  Ik ben naarstig op zoek naar de firmware update voor de AVIC-F960DAB.

  Iemand?:)