Menno
Menno Nieuws 7 april 2014

OMT’s Top 10 Apple- & techpodcasts van dit moment

Podcasts. Ofschoon het hier van oorsprong geen Apple-uitvinding betreft – voormalig MTV-DJ Adam Curry geldt als één van de grondleggers van het medium – groeide dit fenomeen uit tot een lucratieve business die de iTunes store overstijgt, compleet met gerichte advertenties en makers die met podcasten hun brood verdienen. Maar het podcast landschap is gevarieerd: veel van de beste podcasts worden uit liefhebberij en zonder vergoeding door amateurs gemaakt. Apple & techpodcasts zijn er in grote aantallen, maar hoe scheid je het kaf van het koren?

Dit is de Top-10 van beste audiopodcasts in dit genre, onze eigen OMT Live en OMT Cafe uitgezonderd. Enkele audio-varianten van videopodcasts zijn zo goed, dat we ze in dit lijstje hebben gesmokkeld. Die kun je dus ook met beeld bewonderen. Het is maar net wat je prettig vindt.

1. Accidental Tech Podcast (ATP). ATP is zeker niet de oudste podcast uit dit lijstje, maar wel één van de hoogst gewaardeerde, gehost door ultieme Apple-geek en web-engineer John Siracusa, Tumblr-medeoprichter en iOS app-developer (Instapaper) Marco Arment en Microsoft .NET developer Casey ‘who the hell is Casey?’ Liss. De titelsong is van Jonathan ‘Song a Day‘ Mann en is zeer aanstekelijk. Live-uitzendingen via ATP.fm op woensdag, te downloaden op vrijdagmiddag. ATP is – zoals de naam al aangeeft – per ongeluk ontstaan tijdens na het opnemen van hun autopodcast Neutral. Echter van computers, Apple en technologie hebben ze veel meer verstand. Siracusa mag zich – zoals de titelsong vermeldt – niet voorbereiden nadat hij bijna burn-out raakte door al het werk dat hij in 5by5’s podcast Hypercritical (met Dan Benjamin) stak. Dat maakt niet uit, want zijn parate kennis en analytisch vermogen dwingen respect af. De drie gelden als zeer goed ingelicht en dekken een breed spectrum van het Apple & tech universum af, met een gezonde dosis kritiek en humor. Soms vrij technisch, maar nooit saai. Met reclame.

2. The Talk Show with John Gruber. Gruber is de man achter de minimalistische notitie-app Vesper en van de website Daring Fireball. Net als Siracusa en Arment komt ook Gruber oorspronkelijk bij het 5by5 netwerk vandaan, maar na jarenlang met host Dan Benjamin gekletst is ook Gruber ‘voor zichzelf’ begonnen, ook al wordt The Talk Show officieel door het Mule Radio Syndicate gehost. Gruber krijgt alle mensen die er in the Appleverse (en daarbuiten) toe doen achter zijn microfoon en is een genot om naar te luisteren, al bewandelt hij soms forse zijpaden over koffie, Star Wars, sinaasappelsap, James Bond en wat dies meer zij. Dat deed hij in de ‘oude’ Talk Show ook al voor zijn vertrek bij 5by5 ook al en je moet er van houden. The Talk show duurt nóg langer dan ATP, en shows van 2 uur lang zijn eerder regel dan uitzondering. De podcast is zeer ontspannen en bij tijden erg grappig. Een aanrader! Te downloaden op zondag/maandag. Met minimale reclame.

3. Amplified, met Jim Dalrymple. Dalrymple is nooit weggegaan bij 5by5 en wordt dus wekelijks door 5by5-oprichter Dan Benjamin ondervraagd. Benjamins stijl en stem zal niet iedereen kunnen bekoren, maar de in Canada woonachtige Dalrymple heeft uitstekende connecties binnen Apple, waar hij op zijn website The Loop over publiceert. Hij kan geruchten met een simpele ‘Yup’ of ‘Nope’ be/ontkrachten, maar beschermt zijn bronnen uitstekend. Dalrymple is een echte rocker, met lange baard van ZZ-Top achtige proporties en een doorrookte stem. Gaat er prat op dat hij ‘in een iglo’ woont en sledehonden heeft. Als Benjamin en Dalrymple klaar zijn met het doornemen van het technieuws, gaan ze het over versterkers hebben en speelt laatstgenoemde wat riffs van Guns ’n Roses op zijn nieuwste gitaar. Te downloaden op dinsdag, met reclame.

4. MacBreak Weekly van Leo Laporte (TWiT-netwerk). Vaste prik op dinsdagavond 20.00u, in gezelschap van blogger Rene Ritchie (iMore.com, zie verderop), broadcastexpert Alex Lindsay (Pixelcorps) en journalist Andy Ihnatko van de Chicago Sun Times. Ook al is er niet elke week even veel Apple-nieuws, MBW is nooit saai en heeft evenals ATP een levendige chatroom die live meetypt en waar de makers op reageren. MBW is luchtig en laagdrempelig, en ook al heeft Laporte overal MacBook Pro’s in zijn studio staan, hij is zeker geen fanboy maar durft Apple credit te geven waar het bedrijf dat verdient. Laporte heeft als vijftiger en inwoner van de San Francisco Bay Area Apple van dichtbij tot wasdom zien komen. Ihnatko is eveneens gezond kritisch en kan goed relativeren, maar altijd met een gezonde dosis humor. Ritchie heeft een uitstekend analytisch vermogen en goede bronnen. Bij wijze van experiment heeft Ihnatko – Apple-fan van het eerste uur – zijn iPhone ingeruild voor een Android toestel. Het trio bespreekt aan het einde van het programma hun lievelingsgadgets, à la Lucas, Koen en Jan-David. Met reclame, ook als videopodcast of live via twit.tv.

5. The Prompt, met Myke Hurley, Stephen Hackett en Federico Vittici. Deze drie vrienden uit de UK, VS en Italië missen weliswaar de technische kennis die de jongens van o.a. ATP hebben, maar maken een veel internationaler geörienteerd programma, binnen 5by5 maar zonder Dan Benjamin. The Prompt is ontspannen en breed opgezet en het accent van Vittici verrukkelijk. Lijkt een beetje op OMT Café en is zeker de moeite waard. Hurley is tevens de host van één-op-één interview programma Command+Space, een soort Talk Show. Elke donderdag, met een beetje reclame.

6. De MacWorld podcast. Das Original, met intromuziek van MacWorld-veteraan Chris Breen, die ook de muziek van Clockwise verzorgt (zie onder). Zeer gevarieerd, met wisselende presentatoren uit de MacWorld redactie, die zichzelf niet al te serieus nemen maar wel veel kennis en ervaring hebben. En humor. Op dit moment is er een aantal opnames van de MacWorld|iWorld live stage van vorige week terug te beluisteren. Naast Breen nemen ook ook Philip Michaels, Serenity Caldwell, Dan Moren, Jason Snell en anderen plaats achter de microfoon. Ook de regelmatig terugkerende Pundit Showdown – gekopieerd van een beroemd BBC format – is hilarisch. Geen reclame, verschijnt wat onregelmatig maar meestal is er iedere week wel een uitzending.

7. iMore, met Rene Ritchie en Peter Cohen. Sinds Cohen bij Angry Mac Bastards (AMB) is vertrokken klinkt hij een stuk milder, maar dat moet ook wel, want iMore heeft niet de beruchte ‘Explicit’ rating. Ritchie en Cohen, beiden Canadezen, zijn uitstekend ingelicht en experts in het debunken van mythes en indianenverhalen. AMB gaat daarin nog een stapje verder door de ‘boosdoeners’ persoonlijk aan te pakken, en dat is niet ieders smaak. iMore is informatief, niet te lang en met een beetje reclame. iMore is onderdeel van MobileNations, een netwerk van goede Canadese podcasts over alle mobiele platforms. Van Ritchies hand zijn ook nog de uitstekende podcasts Vector (technisch maar inhoudelijk zeer sterk, met Guy English) en appdesign podcast Iterate.

8. Appels en Peren, met Reinier Ladan en Wietse Hage. Mag niet ontbreken in dit lijstje. Zeer breed geörienteerde Tech podcast, niet alleen over Apple. Met veel humor bespreken de Rotterdammer en Amsterdammer het laatste nieuws in een show die korter is dan twee uur. Het taalgebruik is soms opmerkelijk te noemen en de intromuziek is lekker techno. De heren kunnen zich soms shows achtereen verliezen in een topic, of dat nou BitCoin is, tv-series op Netflix, sci-fi boeken en wat dies meer zij. Daar moet je een beetje van houden. De podcast verschijnt ongeveer twee-wekelijks, maar wanneer blijft telkens weer een raadsel. De titels van de shows zijn hilarisch, maar de presentatoren zijn veel intelligenter dan je op basis van hun showtitels mag verwachten, want ook van metafysics, natuurkunde en techniek hebben de heren veel kaas gegeten. Een aanrader van eigen bodem! Geen reclame.

9. The Impromptu, met Michael Norton en co-hosts. Qua lengte bescheiden podcast, meestal korter dan een uur. Gaan lekker diep op de verschillende Apple-productlijnen in, maar bespreekt ook (Apple) software en kijkt kritisch naar andere ecosystemen. The Impromtu verschijnt een beetje onregelmatig, maar lijkt met 80 afleveringen een blijvertje. Zonder reclame.

10. Clockwise, met Dan Moren en Jason Snell. Deze MacWorld-redacteurs plukken – omdat MacWorld onderdeel uitmaakt van IDG’s TechHive – regelmatig redacteuren van de andere afdelingen van TechHive (o.a. PCWorld) vandaan, en zetten ze aan de ronde tafel van Clockwise. Clockwise duurt nooit langer dan een half uur en houdt een strak tijdschema aan. Oeverloos kletsen over technologie en Apple is er dan ook niet bij, maar deze heren bewijzen dat kort ook krachtig kan zijn. De presentatoren en de meeste van hun gasten zijn erg prettig om naar te luisteren en ter zake zeer deskundig. Moren en Snell hebben een goed gevoel voor humor en houden het luchtig maar nooit plat. Verschijnt enigszins onregelmatig. Zonder reclame.

Zoals gezegd, is deze lijst incompleet. Een kwestie van smaak waar je het natuurlijk niet mee eens hoeft te zijn. Welke podcasts haalden deze lijst niet? Mac Geek Gab en de Apple Context Machine, beiden van The Mac Observer, Adam Christianson’s MacCast, Mac PowerUsers en The Ihnatko Almanac (beiden 5by5), MacVoices audio, The Unofficial Apple Webcast (TUAW), The Vergecast, Engadget… en meer. Welke podcasts ontbreken er nog volgens jou? Wat maakt jouw lievelingspodcast zo bijzonder? Wat vind je van onze selectie? We horen het graag van je. Veel podcastplezier!

Reageer op artikel:
OMT’s Top 10 Apple- & techpodcasts van dit moment
Sluiten