Maarten
Maarten Nieuws 26 april 2014

OMT Community: houd je MacBook-accu in topconditie

In de rubriek OMT Community staan projecten, vragen en ideeën van het OMT-forum centraal. De vorige keer ging het over flat-design in OS X en het project van OMT’er Sanderman, ditmaal komt de wondere wereld van de MacBook-accu aan bod.

De accu is een essentieel onderdeel van een MacBook, maar in de nieuwe Macs is deze lastig te vervangen. Daarom is het niet gek dat veel mensen zich afvragen hoe je de accu zo lang mogelijk in topconditie houdt. Op het forum vliegen de meningen je om de oren, maar een duidelijk antwoord ontbreekt. OMT schept daarom orde in de chaos en zet de ‘leefregels’ voor je MacBook op een rij.

Het is normaal dat een accu in kracht afneemt want de levensduur is beperkt. Hoe snel de accu achteruit gaat is echter te beïnvloeden. Het is handig om eerst de huidige conditie van je accu te bekijken voordat je met de tips en trucs aan de slag gaat.

De levensduur van een accu
De levensduur van een MacBook-accu wordt uitgedrukt in een aantal laadcycli. Een cyclus is een lading van 0% tot 100%. Je kunt dus één cyclus verdelen over meerdere oplaadmomenten. Als je bijvoorbeeld op maandag je accu voor 50% laadt, je Mac vervolgens gebruikt en op dinsdag weer 50% bijlaadt heb je één laadcyclus voltooid. De hoeveelheid laadcycli die een accu kan hebben voordat deze kracht begint te verliezen verschilt per MacBook. Is je Mac van medio 2010 of later, dan kan jouw accu gemiddeld 1000 laadcycli aan. Bij oudere modellen verschilt dit nogal. Een overzicht hiervan is hier te vinden.

Naast de laadcycli is de conditie van de accu van belang. De Mac houdt bij hoeveel cycli je batterij al voltooid heeft en geeft op basis van deze en andere gegevens aan wat de conditie van je accu is. Ook het dagelijks gebruik wordt hierin meegenomen en daar heb jij als gebruiker het meeste invloed op.

Accustatus controleren
Een goed begin is het controleren van je accustatus. In OS X Lion 10.7 of nieuwer klik je hiervoor op ‘Over deze Mac’ onder het Apple logo in de menubalk. Klik vervolgens op ‘Meer info…’ en kies ‘Systeemoverzicht…’. In de linkerkolom, onder het kopje hardware vind je onderaan de lijst ‘Voeding’. Open ‘Voeding’ en er verschijnt een overzicht waar de hoeveelheid laadcycli en conditie van de accu te vinden is.

Controleer de status van je accu via Systeeminformatie.

Een goede conditie behouden
Je weet nu hoe gezond je accu is, maar wat doe je er aan om dit zo lang mogelijk goed te houden? Bij een nieuwe MacBook is het verstandig de accu eerst volledig op te laden en zonodig OS X te updaten naar de nieuwste versie. Met elke nieuwe versie van het besturingssysteem verbetert Apple namelijk de aansturing van de accu. Ook is het belangrijk om de MacBook niet bloot te stellen aan extreme temperaturen. Hoe dichter de temperatuur van de omgeving bij 22 °C ligt, hoe beter dit is voor de accu van je Mac.

Het is belangrijk dat de accu ‘actief’ blijft. De hele dag je MacBook aan de oplader houden is dan ook niet goed voor de conditie van de accu. Gebruik je je MacBook maar af en toe, dan is het verstandig deze eens per maand helemaal te ontladen en weer volledig op te laden. Apple heeft een speciale feed om je hiervoor een reminder te geven in je agenda.

Ben je van plan je MacBook langer dan 6 maanden niet te gebruiken, dan is het aan te bevelen de accu tot 50% op te laden voordat je Mac in de opslag gaat. Let ook hier op de temperatuur van de omgeving want ook nu geldt: hoe dichter bij kamertemperatuur, hoe beter.

Hoe dichter de temperatuur van de omgeving bij 22 °C ligt, hoe beter.

Voor dit artikel zijn de richtlijnen van Apple gebruikt die hier en hier te vinden zijn.

Reageer op artikel:
OMT Community: houd je MacBook-accu in topconditie
Sluiten