OMT Community: houd je MacBook-accu in topconditie

27 reacties

In de rubriek OMT Community staan projecten, vragen en ideeën van het OMT-forum centraal. De vorige keer ging het over flat-design in OS X en het project van OMT’er Sanderman, ditmaal komt de wondere wereld van de MacBook-accu aan bod.

De accu is een essentieel onderdeel van een MacBook, maar in de nieuwe Macs is deze lastig te vervangen. Daarom is het niet gek dat veel mensen zich afvragen hoe je de accu zo lang mogelijk in topconditie houdt. Op het forum vliegen de meningen je om de oren, maar een duidelijk antwoord ontbreekt. OMT schept daarom orde in de chaos en zet de ‘leefregels’ voor je MacBook op een rij.

Het is normaal dat een accu in kracht afneemt want de levensduur is beperkt. Hoe snel de accu achteruit gaat is echter te beïnvloeden. Het is handig om eerst de huidige conditie van je accu te bekijken voordat je met de tips en trucs aan de slag gaat.

De levensduur van een accu
De levensduur van een MacBook-accu wordt uitgedrukt in een aantal laadcycli. Een cyclus is een lading van 0% tot 100%. Je kunt dus één cyclus verdelen over meerdere oplaadmomenten. Als je bijvoorbeeld op maandag je accu voor 50% laadt, je Mac vervolgens gebruikt en op dinsdag weer 50% bijlaadt heb je één laadcyclus voltooid. De hoeveelheid laadcycli die een accu kan hebben voordat deze kracht begint te verliezen verschilt per MacBook. Is je Mac van medio 2010 of later, dan kan jouw accu gemiddeld 1000 laadcycli aan. Bij oudere modellen verschilt dit nogal. Een overzicht hiervan is hier te vinden.

Naast de laadcycli is de conditie van de accu van belang. De Mac houdt bij hoeveel cycli je batterij al voltooid heeft en geeft op basis van deze en andere gegevens aan wat de conditie van je accu is. Ook het dagelijks gebruik wordt hierin meegenomen en daar heb jij als gebruiker het meeste invloed op.

Accustatus controleren
Een goed begin is het controleren van je accustatus. In OS X Lion 10.7 of nieuwer klik je hiervoor op ‘Over deze Mac’ onder het Apple logo in de menubalk. Klik vervolgens op ‘Meer info…’ en kies ‘Systeemoverzicht…’. In de linkerkolom, onder het kopje hardware vind je onderaan de lijst ‘Voeding’. Open ‘Voeding’ en er verschijnt een overzicht waar de hoeveelheid laadcycli en conditie van de accu te vinden is.

Controleer de status van je accu via Systeeminformatie/
Controleer de status van je accu via Systeeminformatie.

Een goede conditie behouden
Je weet nu hoe gezond je accu is, maar wat doe je er aan om dit zo lang mogelijk goed te houden? Bij een nieuwe MacBook is het verstandig de accu eerst volledig op te laden en zonodig OS X te updaten naar de nieuwste versie. Met elke nieuwe versie van het besturingssysteem verbetert Apple namelijk de aansturing van de accu. Ook is het belangrijk om de MacBook niet bloot te stellen aan extreme temperaturen. Hoe dichter de temperatuur van de omgeving bij 22 °C ligt, hoe beter dit is voor de accu van je Mac.

Het is belangrijk dat de accu ‘actief’ blijft. De hele dag je MacBook aan de oplader houden is dan ook niet goed voor de conditie van de accu. Gebruik je je MacBook maar af en toe, dan is het verstandig deze eens per maand helemaal te ontladen en weer volledig op te laden. Apple heeft een speciale feed om je hiervoor een reminder te geven in je agenda.

Ben je van plan je MacBook langer dan 6 maanden niet te gebruiken, dan is het aan te bevelen de accu tot 50% op te laden voordat je Mac in de opslag gaat. Let ook hier op de temperatuur van de omgeving want ook nu geldt: hoe dichter bij kamertemperatuur, hoe beter.

TempAccu
Hoe dichter de temperatuur van de omgeving bij 22 °C ligt, hoe beter.

Voor dit artikel zijn de richtlijnen van Apple gebruikt die hier en hier te vinden zijn.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Flemmy

  Ik heb hierover ook al eens contact gehad met Apple Support, maar heb nog steeds geen eenduidig antwoord gekregen helaas. Ik neem m’n macbook elke dag mee naar m’n werk. Daar heb ik natuurlijk een lader. Wat is dan beter, ‘m elke dag op de accu gebruiken tot deze leeg is, en weer opladen, of hoeft dat maar af en toe? Als ik élke dag m’n accu leeg- en weer vol laad, gaat ’t wel erg hard met de cycli natuurlijk..

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik heb het allebei al eens geprobeerd met meerdere batterijen.

  Hele tijd aan de lader-resultaat: batterij kapot binnen het jaar.

  Gewoon gebruiken-resultaat: batterij in na drie tot vier jaar nog steeds in goede staat.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Een paar apps belichten die de status van je batterij overzichtelijk weergeven had wel een mooie toevoeging van het artikel geweest.

  Want van Systeemprofiel wordt je nou niet bepaald wijzer (als leek). Welke condities worden er gehanteerd (benamingen) en wat betekent dat voor je batterij (percentage)??

 • Profielfoto
  Schryversa

  Een goede app voor het bijhouden van data over je batterij (laadcycli, design capacity/current capacity, battery temperature) is Coconut battery. http://www.coconut-flavour.com

  Daarnaast is het niet helemaal waar wat er hier gezegd wordt: een batterij wordt slechter met elke laadcyclus. Apple beweert dat je na 1.000 laadcycli nog 80% van je originele batterijcapaciteit zou hebben. Je houdt m.a.w. je aantal laadcycli best zo laag mogelijk. Wel is het belangrijk dat ja om de zoveel tijd de batterij eens ontlaadt, zodat alles in beweging blijft. Een keer per maand zou genoeg moeten zijn. Verder is het ook niet schadelijk om je MacBook constant aan de stroom te houden: wanneer hij volgeladen is (100%), stopt de MacBook automatisch met laden tot hij merkt dat de batterij gezakt is naar 93-95%, daarna zal hij terug bijladen. Overigens is het ook zo dat wanneer je je MacBook op de netstroom aansluit (wanneer de batterij vol is), hij rechtstreeks de netstroom zal gebruiken en niet de batterij.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Gewoon de hele tijd aan de lader want de notebook geeft zelf aan dat die het lichtnet gebruikt ipv de accu. Dus minder gebruik van de accu des te langer de levensduur. Zo simpel is het toch?!

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Op zich niets mis met bovenstaande reactie. Als je altijd aan de netstroom hangt heb je ook helemaal geen batterij nodig, dus maakt de health ook nooit uit. Die vijf minuten om van stopcontact te wisselen lukt toch altijd wel.
  Al kun je je dan ernstig afvragen waarom je geen desktop hebt.

  En leuk puntje ter info: één cyclus per maand, gaat je batterij toch ruim 83 jaar mee voordat je op die duizend cyclussen zit. Ik mag hopen dat je Mac tegen die tijd zijn geld heeft opgebracht.;-)

 • Profielfoto
  nicolaas61

  oh oh, 1037 van de 1000 cycli gehad, vandaar dat ie de laatste tijd extra vervelend deed.

 • Profielfoto
  cmug

  ik sluit mij aan bij advies van de 2e lid dat reactie geeft. Gewoon gebruiken. Op het werk hadden we 12 witte macbooks, elke werkdag in gebruik op enkel de batterij die dan aan eind van de dag leeg was. s’nachts met tijdklok op de oplader. Heeft vier jaar goed gewerkt. Er was 1 backup macbook, lag in de kast, zo goed als niet gebruikt. Toen ik die kreeg was de accu stuk.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Wat ik weet over een accu is dat deze ‘in beweging’ moet zijn voor de beste prestaties. Dus gebruiken zeg maar. Zelf gebruik ik m’n MBP uit 2010 het meeste aan de oplader en wanneer ik dan werk op de accu, werkt dit nog als nieuw.
  Bij een oude Fujitsu laptop merk ik wel duidelijk dat de prestaties minder zijn geworden door altijd aan stroom te zijn gebruikt.
  Op het werk hebben we HP ProBooks, en daar loopt de batterij vanzelf leeg. Met opstartproblemen als gevolg, want hij moet eerst opladen.

 • Profielfoto
  Olieboer

  Ik zit nu op 1221 cycli.
  Health status: replace soon:shock:

  Volgens coconut battery capacity 76%, nog best redelijk, al merk ik het in dagelijks gebruik wel.
  M’n MBP is nu 59 maanden oud. Gemiddeld dus 20 cycli per maand. Ik gebruik hem meestal zonder stroom en ik hang hem aan de stroom zodra hij een melding geef.

 • Profielfoto
  NI3LS

  MacBook Air is 3 jaar oud. Health zit op 83%, ongeveer 400 keer geladen. Ik vind dit niet erg goed. Zonder stroom kan ik hooguit 2,5 uur werken.

  Apple staat erom bekend lange gebruikstijden te hebben. Ik ben nu verplicht hem aan de lader te gebruiken wanneer het om zware taken gaat. Een keertje op balkon kan, maar niet langer dan 2,5 uur.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ik raad het ook aan om je macbook op accu te gebruiken , en niet steeds op de lader. Je accu word er anders “lui” van

 • Profielfoto
  jebman

  Toen ik mijn MBP dagen lang aan de stroom hield veranderde de status van mijn batterij langzaam van 100% na 4 herstarts over 4 dagen naar 96%. Na loskoppelen en weer opladen gewoon weer 100% als maximum.
  Capaciteit van mijn batterij ging vorige week in coconut van 91% naar 93%.
  Tegenwoordig laat ik de batterij tot 40% leeg gaan en dan gaat ie aan het sap. Soms laat de ik de lader nog een nachtje gekoppeld na maximale lading.

 • Profielfoto
  Flemmy

  Dit is precies wat ik bedoel, iedereen denkt dat iets anders beter is, haha. Ik hou het maar op af en toe (eens in de paar dagen) helemaal ontladen en weer volledig opladen, de rest aan de stroom. Als ik ‘m elke dag volledig zou ontladen, zou ’t erg hard gaan met de cycli..

 • Profielfoto
  wwgnr

  Dus nieuwe mac uit de doos eerst geheel opladen ipv ontladen? Optie twee zie ik namelijk ook nog regelmatig voorbij komen met als reden “de batterij kalibreren na opslag en transportperiode tussen de apple fabrieken en retailers”.

 • Profielfoto
  iDEOwen

  Jammer dat er helemaal niet gesproken wordt over de calibratie van de accu (en hoe dit moet). Dit moet ook af en toe gedaan worden voor optimaal gebruik.

 • Profielfoto
  MacBeer2

  Dat komt omdat je de huidige generatie accu’s die Apple gebruikt niet hoeft te kalibreren.

 • Profielfoto
  iDEOwen

  Dat komt omdat je de huidige generatie accu\’s die Apple gebruikt niet hoeft te kalibreren.

  Er zijn nog genoeg mensen die Apple Portables hebben van voor 2009, dus lijkt mij niet verkeerd om te vermelden.

  Zie hier iig:

  http://support.apple.com/kb/ht1490

 • Profielfoto
  rickdd

  Ik kijk nergens naar, koppel mijn macbook pro 17″ van 2010 soms los voor 15 min tot hij vanzelf uitgaat, kortom gewoon wanneer het mij uitkomt, zomers gaat hij iedere keer bijna leeg en in de winter bijna nooit los en mijn accu is dus na 4 jaar en 123 cycles nog steeds 88%

  Ik las een jaar of 3 geleden een tech. rapport over de moderne accu’s (helaas kan ik de link niet meer vinden) maar ik heb daar een vuistregel van onthouden
  Opladen wanneer het kan en voor langdurig opslaan minimaal 50% opladen

  p.s. dit heb ik ook op mijn ipad1 toegepast en die doet het ook nog steeds goed.

  ik gebruikte hiervoor coconut nu deze ios7 look versie
  https://itunes.apple.com/app/battery-diag/id836505650?mt=12

 • Profielfoto
  deCube

  Wat nu als je dagelijks (8+ uur) gebruik maakt van een ACD (Apple Cinema Display)? Om deze te gebruiken dien je je laptop aan de lader te hangen.

  Heeft iemand een idee hoe Apple hier mee om gaat?

 • Profielfoto
  felmen
 • Profielfoto
  felmen

  Wat nu als je dagelijks (8+ uur) gebruik maakt van een ACD (Apple Cinema Display)? Om deze te gebruiken dien je je laptop aan de lader te hangen.

  Heeft iemand een idee hoe Apple hier mee om gaat?

  Een vriend van mij gebruikt zijn Thunderbolt Display ook vrij intensief. Je ziet de accu-health achteruit gaan (Health-percentage wordt gemeten met iStat pro).
  Tips hierover zijn dus welkom. De accu steeds ontkoppelen is namelijk niet te doen bij een MBP Retina.

 • Profielfoto
  Sciron

  De mijne is wel bijna einde verhaal. Maar nog geen 1000 cycli….

 • Profielfoto
  VraagjeMacP

  @Sciron:

  Jouw macbook zou er (maar) 300 aankunnen volgens http://support.apple.com/kb/HT1519?viewlocale=nl_NL&locale=nl_NL.

 • Profielfoto
  eiko

  Gaat prima, laat hem eens in de 2 a 3 maand (per ongeluk) leeglopen, voor de rest altijd aan de lader.

 • Profielfoto
  defecto

  Zodra er een stopcontact in de buurt is sluit ik de oplader aan. Dit zorgt er voor dat ik zo min mogelijk vanaf de accu werk, en dus zo lang mogelijk van deze accu gebruik kan maken. Ik werk wel relatief veel mobiel, dus maak toch nog best veel gebruik van de accu. Heb een mid 2010 MBP, en zit nu op 458 cycles met een health van 68%. Helaas merk ik het verlies in capaciteit natuurlijk in de uren die ik mobiel kan werken, maar gezien de vier jaar die voorbij zijn en de intensiteit waarmee ik m’n MBP gebruik vindt ik dit toch een beste prestatie.