Maak oudere Mac-systemen weer pijlsnel met een SSD

64 reacties
(Dit artikel heeft nog geen ster-beoordelingen gekregen)                                                 

Stel je hebt een Mac die het nog prima doet, OS X 10.9 Mavericks draait er nog op en eigenlijk is een nieuwe nog niet nodig. Wat kun je doen om je Mac weer als nieuw te laten werken? Een goedkope en effectieve manier is het installeren van een SSD-schijf.

In tegenstelling tot een normale harde schijf, bevat een SSD-schijf geen traag bewegende delen, data wordt meteen op het flashgeheugen opgeslagen. De snelheidswinst is hierdoor vooral bij het opstarten, ontwaken uit slaapstand en openen van apps aanzienlijk. Ook gebruikt een SSD minder stroom en wordt minder warm dan een traditionele harddisk. De afgelopen tijd zijn SSD-schijven flink in prijs gezakt, dit maakt het een aantrekkelijk upgrade.

Apple voorziet nieuwe Macs tegenwoordig vrijwel standaard van SSD-opslag. Mac-computers die nog een gewone harde schijf hebben, kunnen in de meeste gevallen eenvoudig voorzien worden van een SSD-schijf. Alleen bij nieuwe iMacs (2012 en nieuwer) is het plaatsen van een SSD complex.

Hoeveel ruimte heb ik nodig?
SSD-schijven zijn weliswaar erg betaalbaar geworden, maar zijn minder groot dan traditionele harde schijven. Check daarom eerst hoeveel opslag je gebruikt. Als dit terabytes aan bestanden zijn, loont het om grote bestanden naar een extreme harde schijf te verplaatsen.

Wat kost dat?
Een SSD-schijf van 250GB kost ongeveer 150 euro, een 500GB variant 250 euro. Op het OMT Forum worden goede ervaringen gemeld met de Samsung EVO 840 serie die ook als laptop kit te krijgen is met daarbij wat handige tools die later van pas kunnen komen.

Zelf inbouwen of laten doen
Het inbouwen van een SSD in erg goed te doen in bijvoorbeeld de iMac van voor 2012, niet-Retina MacBooks en de Mac Mini. Op YouTube zijn complete instructievideo’s te vinden die je door het proces heen begeleiden:

Twee linkerhanden, geen zin of geen tijd? Informeer bij je favoriete Apple Premium Reseller of computerwinkel naar de mogelijkheden. APR’s als iCentre, A-Mac, Xando en ivizi kunnen het werk uit handen nemen en het inbouwen regelen.

Bestanden overzetten
Nadat de SSD geplaatst is, is deze leeg en staan alle bestanden en OS X nog op de oude harde schijf. Wij raden aan een schone installatie van OS X te doen, maar soms is dat niet wenselijk. In dat geval is een 1-op-1-kopie van de oude schijf maken de beste oplossing. Dit moet gedaan worden vóórdat de SSD geplaatst wordt en is de stap voor het inbouwen.

Bij het klonen van de harde schijf moet zowel de oude harde schijf die in de Mac zit als de SSD aangesloten zijn. In de eerder aangehaalde laptop kit zit een adapter om de SSD via USB aan te sluiten op de Mac. Een APR of computerwinkel kan deze service ook leveren.

Last but not least
Het is verstandig om voor het inbouwen te checken of er nog garantie op de Mac zit, deze vervalt als onderdelen door de gebruiker zelf worden vervangen. Als laatste stap is het aan te raden TRIM Enabler te gebruiken om de SSD in goede conditie te houden.

                                                                                                                                        Beoordeel dit artikel

Reacties

64 reacties
 • Profielfoto
  mymac

  Eens!
  Bij aanschaf van m’n Mac mini (mid-2012 meen ik) direct een SSD erin gestopt. Nu alweer wat ouder en nog steeds beestachtig snel. Dezelfde SSD heb ik in m’n iMac G5 gegooid om te testen, ook dat is een aanrader. Dus niet alleen de paar jaar oude Intel Macs hebben profijt er van, ook PowerPC’s doen het er nog goed mee.

 • Profielfoto
  iMad

  Eens!

  Na 2,5 jaar heb ik een SSD 500GB Samsung EVO 840 toegevoegd aan mijn iMac 27 inch medio 2011.
  De 1TB HDD standaard schijf met verbindingssnelheid 3 gigabit is toch veel langzamer dan de SSD met 6 gigabit verbindingssnelheid.

  Echt de moeite waard!!!

 • Profielfoto
  ChristianKasius

  Mijn prehistorische Mac Pro uit 2006 (4x 2,66 Ghz) is geüpgrade met een HD5770 videokaart, 12 GB Ram en een 3TB Seagate HD. Als laatste kwam de Vertex 128 GB SSD erbij, maar achteraf had ik daar beter mee kunnen beginnen. Wat een enorm verschil maakt dat zeg! Alle zware Autodesk en Adobe programma’s draaien weer moeiteloos.

 • Profielfoto
  TBITW

  Over de garantie gesproken:

  Ik heb in mijn Macbook pro de optical drive (dvd drive) vervangen door een ssd. Later heb ik de mac vanwege problemen met het toetsenbord weggebracht. Voor het wegbrengen is het een kwestie van alle oude componenten weer terug zetten en gewoon inleveren. Dit levert geen probleem op, tenzij je aan de binnenkant duidelijk zichtbaar schade aanricht. Ik zou daarom, als je denkt dat je het kan. De ssd zelf vervangen zodat Apple, of de reseller, niet op de hoogte is van de upgrade.

  Als je bij reparatie de oude hardware er maar weer indoet!

 • Profielfoto
  freewel

  ben het er 100% mee eens dat je mac er sneller van wordt! maar uit ervaring spreek ik dat dit alleen het opstarten van programma’s en het besturingssysteem en het opslaan sneller maakt….. de proces power die je mac/pc had blijft tog echt het zelfde!
  ik zeg absoluut niet dat het geld verspilling is (heb er zelf 2 :P) maar het helpt niet als je zoekt naar snellere render tijden of hogere prestaties waar de cpu of ram veel gebruikt worden… maar voor de doorsnee browser, film en tekst verwerker is het geweldig!!

 • Profielfoto
  Hydræ

  Staan er geen speciale partities op de schijf? Gewoon Snow Leopard cd erin, installeren en updaten naar Mavericks, klaar? Er staat me iets bij dat een fan van een iMac ging blazen omdat er geen temp. sensor van de HDD kon worden uitgelezen.

 • Profielfoto
  Rico Royal

  Mijn MacBook Pro early 2008 draait ook weer als een zonnetje met de Samsung EVO.
  Lees ook even de bijgevoegde discussie door. Zaten voor mij goede tips bij voor het optimaliseren van mijn systeem. (was geen schone installatie) Er bleken een hoop overbodige bestanden van het systeem te draaien.

  https://discussions.apple.com/message/21793923#21793923

 • Profielfoto
  macpro

  Let op als je een SSD in een iMac gaat plaatsen. De kabels zijn zo kort dat je de SSD niet goed vast kunt zetten. Newertech levert daarvoor een mooie adapter. Kost je € 25 euro meer, maar is het geld zeker waard.

  http://www.newertech.com/products/adaptadrive.php

 • Profielfoto
  queenfan

  Zijn de problemen met de EFI 1.7 bij de MacBook Pro 2.53GHz mid 2009 dan ook opgelost??

  Anders blijf ik op een bussnelheid van 1,5 steken ipv 3.

 • Profielfoto
  klaasb

  Heb mijn imac vorig jaar up laten graden bij computerdokter in Urk. Was binnen een dag geregeld en mijn imac is inderdaad veel sneller geworden. Vooral bij even een filmpje monteren merk ik het verschil.

 • Profielfoto
  oblomov

  Het omslachtige inbouwen hoeft niet per se. Ik heb een externe LaCie Rugged 128 GB SSD via een korte bijgeleverde Thunderbolt kabel aangesloten op mijn iMac 2011. Op die 128 GB SSD draait het systeem (10.9.2) en alle programma’s. Heb nog 90 GB over. De interne HD gebruik ik alleen voor opslag.

 • Profielfoto
  GT1988

  Garantie vervalt niet op de macbook pro non retina. Werkgeheugen en hd zijn door de gebruiker te vervangen onderdelen.

 • Profielfoto
  Wwaldo

  Leuk artikel! Vorige week 120 gig ssd in een imac slotloading gezet. Of het dat nog waard is kan je je afvragen, maar leuk is t iig wel.
  Had overigens al een processor upgrade van g3 naar g4 550.

 • Profielfoto
  macpro

  Merk je dat wel? Want dan heb je het opeens over een PATA SSD in plaats van SATA.
  En die bus is niet zo snel dat je daar profijt van kunt hebben. Of toch?

 • Profielfoto
  Wwaldo

  Macpro, winst is idd beperkt, maar zeker merkbaar

 • Profielfoto
  Stef Oortwijn

  Zojuist de opstarttijd vergeleken van verschillende iMac’s! Bekijk hier de verschillen tussen een HDD of Fusion Drive, tevens de rpm’s van de disks vermeld.

  Binnenkort ook de resultaten te zien als de HDD iMac’s voorzien zijn van een Solid State Drive!

  Ofc is de onderste van mij;-)

 • Profielfoto
  Jellepetje12

  Mijn witte macbook uit 2007 afgelopen maand voorzien van een Crucial 120gb SSD en hij loopt als een zonnetje! Opstart is 22 seconden, itunes ect binnen een seconde geopend. Ik kan het iedereen aanraden!

 • Profielfoto
  rgmgiesen

  Macbook early 2008 unibody voorzien van 2x 240GB SSD van OWC MERCURY EXTREME PRO 6G…. Dvd vervangen voor een kit met ssd!! Wat een verschil… Heb deze combi inmiddels al 2 jaar… Maar mijn mac is nog meestal de snellere windows computer de baas…

 • Profielfoto
  jonahke

  Waar kan je die test doen?

 • Profielfoto
  wensink

  maar het helpt niet als je zoekt naar snellere render tijden of hogere prestaties waar de cpu of ram veel gebruikt worden…

  Als je een dikke Mac Pro hebt met 12 cores (die uit 2010 bijvoorbeeld) en je stopt er een SSD in i.p.v. een HDD, dan worden de render tijden in veel gevallen wel verdubbeld, omdat de CPU sneller rendert dan de HDD kan schrijven en een SSD kan veel sneller schrijven…
  Verder kan ik ook uit ervaring spreken dat het echt ongelooflijk veel scheelt!

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik heb ook een aantal imac’s de HDD’s vervangen voor een SSD, werkt perfect.
  3 imac’s nog te gaan, 2x een 27Inch wat geen probleem is en 1x een 21Inch vrij nieuwe model waarbij de glasplaat zit verlijmd.
  Bij deze imac zit ik niet echt te wachten om open te maken, maar deze imac heeft een thunderbold aansluiting.
  Als ik een externe SSD daarop aansluit, dan kan ik deze toch ook gebruiken als opstart schijf?
  En zover ik het begrijpt is dit net zo snel toch?

 • Profielfoto
  Mr.Bonzo.

  Het omslachtige inbouwen hoeft niet per se. Ik heb een externe LaCie Rugged 128 GB SSD via een korte bijgeleverde Thunderbolt kabel aangesloten op mijn iMac 2011. Op die 128 GB SSD draait het systeem (10.9.2) en alle programma’s. Heb nog 90 GB over. De interne HD gebruik ik alleen voor opslag.

  Is dit trager dan een interne upgrade?

 • Profielfoto
  jonahke

  Ik heb nog een Macbook pro Mid 2009 met de originele HD. Ga ik veel verschil merken als ik een SSD aanschaf?

 • Profielfoto
  THX-1138

  JA. Ik heb diezelfde MBP en het is zeer zeker de moeite waard.

 • Profielfoto
  Steven Paul

  Bij mij is het denk ik meer geheugen wat ik te kort kom, 4gb op een early 2009 iMac.
  4gb lijkt net te weinig voor Mavericks, iPhoto en iTunes zijn traag.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Wil graag mijn iMac 2008 24″ upgraden met een SSD, ben op zoek naar een goede 750GB of 1TB aan opslag ruimte daarvoor, welke SSD’s van welke fabrikanten zouden jullie mij aanraden, en ik zit nog op 10.6.8 en daar schijn je dan de oude versie van trim enabler voor nodig hebben, moet die dan ook aangeschaft worden of is trim enabler 2.2 gratis te gebruiken?

 • Profielfoto
  computer space

  Dat van minder stroom gebruiken is een misverstand. Bij gelijke capaciteit gebruiken ze evenveel, en bij 3-4 TB zijn draaiende schijven in het voordeel.

 • Profielfoto
  computer space

  Is dit trager dan een interne upgrade?

  Het zou sneller KUNNEN zijn, ware het niet dat veel El-Cheopo TB oplossingen intern een SATA 3Gb/s controller hebben. Kijk dus goed in de specs waarmee de schijf intern is aangesloten. Als het PCIE achtig is, kan TB sneller zijn dan SATA.

 • Profielfoto
  computer space

  Overigens is met gewone schijven ook veel winst te halen. Ik heb hier een mac met een Seagate Barracuda en een met een Scorpio Black, en die booten ook in 20 seconde. De Barracuda zit bij grote bulkfiles zoals MKV zelfs op vergelijkbare schrijfsnelheid als een Samsung 840 EVO (bij zulke files loopt zijn cache over en wordt ie veel trager).

 • Profielfoto
  iDEOwen

  APR’s als iCentre, A-Mac, Xandoo en ivizie kunnen het werk uit handen nemen en het inbouwen regelen.

  Laten we daar ivizi en Xando van maken.;)

 • Profielfoto
  iskander

  Het is niet aan te raden om TRIM-enabler te gebruiken volgens Grant Pannell. Een paar terminal commando’s kan de TRIM functie enablen, waardoor het MAC OS de SSD als een native Apple SSD gaat “zien”. Het enige nadeel is dat je bij een major MAC OS update de commando’s opnieuw moet intikken.

  https://digitaldj.net/blog/2011/11/17/trim-enabler-for-os-x-lion-mountain-lion-mavericks/

  Ik vind dit persoonlijk een cleanere oplossing dan het OS met een vreemde driver (via TRIM-enabler) te patchen.

 • Profielfoto
  sciletto

  goed artikel en zeker waar.

  Ik gebruik al sinds 2010 de SSD mogelijkheid en ben er sinds dag 1 echt zeer tevreden over. Echter heb ik een OCZ Vertex serie gehad en ik raad het af om deze te nemen. Wat een bagger kwaliteit is dat. Ik ben in totaal 3 keer terug geweest naar de winkel omdat hij crashte en stuk was, in 1 jaar tijd.

  Sinds de Samsung EVO 840 heb ik echt helemaal geen last meer en is mijn Mac Pro uit 2009 bloedsnel. Ik heb een 8-core maar met een HDD was hij niet zo snel als dat ie nu is.

  Een vriend van me heeft een MacBook Pro gekocht en die heeft dual-core erin zitten met een ssd. Bloedje snel!

 • Profielfoto
  oblomov

  Het omslachtige inbouwen hoeft niet per se. Ik heb een externe LaCie Rugged 128 GB SSD via een korte bijgeleverde Thunderbolt kabel aangesloten op mijn iMac 2011. Op die 128 GB SSD draait het systeem (10.9.2) en alle programma’s. Heb nog 90 GB over. De interne HD gebruik ik alleen voor opslag.

  Is dit trager dan een interne upgrade?

  Waarschijnlijk wel. Doch voor een iMac mid 2011(21.5″ 2.5 GHz Intel Core i5 – toen al het basis model) is de opstarttijd van ongeveer 65 sec (HD) nu met de externe SSD nog maar 34 sec. Wat zwaardere bewerkingen in Photoshop CC verlopen veel vlotter, enz. Al met al kreeg ik, voor relatief weinig geld, een vlottere iMac die een paar jaar langer mee kan.
  Ik peins er niet over om zelf die iMac te openen of voor geld te laten doen. Dan maar wat minder snel.

 • Profielfoto
  pruus

  Een dikke aanrader. Het lijkt alsof je een nieuwe mbp hebt. Wel ram upgraden naar 8 of 16. Opstarttijd < 15 seconden.

 • Profielfoto
  wimjan

  Bij mijn iMac uit 2008 ging voor de 2e maal de interne disk defect, nu gekozen om niet weer een interne te plaatsen maar een externe SSHD 2TB via USB 2.0.
  De Seagate Desktop SSHD 2TB kostte mij 109 euro en met een losse 2.0 USB behuizing van 19 euro was ik klaar.
  Het werkt prima!

  “De SSD-cache op de schijf is 8 GB groot. Daartoe vinden we op de PCB een enkele Toshiba MLC flashmodule, met intern twee dies. Het flashgeheugen is geproduceerd middels 24nm transistors. Seagate stuurt naar verluidt een gedeelte van de chip aan in MLC modus (2 bit per cell), maar een gedeelte in SLC modus (1 bit per cell). Dat laatste zorgt voor lagere latencies en een hogere endurance. Hoe de verhouding MLC/SLC precies is en of het om een vaste verhouding gaat is onduidelijk: Seagate gunt de pers geen al te duidelijk kijkje in de keuken.”

 • Profielfoto
  MEEUW

  iedereen kijkt naar het opstarten.
  Maar hoeveel verschil merk je met het dagelijks gebruik.
  Ik had niet veel verschil gemerkt.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @MEEUW: Bij mij scheelt het ook bij dagelijks werk enorm. Apps werken vlotter, bijvoorbeeld audiobewerking waar je met veel kleine samples werkt. Die laden echt heeeuull veeuuull sneller. SSD: Love it.

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Is absoluut een leuke upgrade.
  Mijn macbook uni 2008 werkt als een zonnetje met een ssd en 8gb.
  De superdrive is vervangen door een 1 tb hdd, dus genoeg ruimte.
  Apple center zei enkel toen ik mijn accu kwam ophalen: Netjes gedaan!

 • Profielfoto
  MEEUW

  @Raymon dat bedoel ik, dan hebben we het over files bewerken (audiobewerking, photoshop etc.) Maar met internet en andere dagelijkse programma’s… een fractie die we niet merken.
  Dus heeft ssd zin? Ja, met opstarten en met grote files bewerken, anders : nee.
  de high end user merkt het verschil, de gewone gebruiker niet echt. Maar het image dat de gewone gebruiker een enorm verschil merkt word wel gewekt….

 • Profielfoto
  Erik Stam

  @meeuw juist werken met kleinere bestanden ( uitlezen van instellingen, opstarten van programma’s, booten, enz) is een verademing met een SSD. Een SSD is vooral goed in instructies per seconden, IOPS. Voor een technisch verhaal: http://cipher.tweakblogs.net/blog/8998/ssd-performance.html

  FIjn dus bij het opstarten en het werken in applicaties. Geen strandbal meer, geen icoon wat blijft ‘springen’ in het dock. Het hele systeem voelt veel reponiever aan.

  Mocht je die ervaring niet delen is het wellicht een idee om een clean install te doen.

 • Profielfoto
  hotel17

  Ik zou Trim Enabler niet zomaar blindelings gaan aanprijzen.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @meeuw

  Mocht je die ervaring niet delen is het wellicht een idee om een clean install te doen.

  grapjas, had hem net nieuw gekocht :). Enige wat ik me kan voorstellen is dat ik geen verschil merkte omdat mijn macbook pro uit 2010 kwam en 2012.

 • Profielfoto
  iDeMi

  In mijn MacBook Pro 17″ (mid 2010) i7 2.66GHz en 8GB RAM heb ik zelf twee Intel 520 Series 240GB SSD’s geplaatst. Hierover ben ik zeer tevreden en werken perfect. Mijn tweede SSD zit in een HDCaddy bay op de plek van mijn DVD.

  Een ding wordt vergeten wanneer met het heeft over SSD’s, en dat is het stroomverbruik. Mijn eerste SSD was een OCZ Vertex 3 240GB. Wat ik direct merkte is dat ik mijn MacBook Pro maar maximaal 2 uur kon gebruiken. Bij een HDD was dat maximaal 7 uur. Na goed onderzoek kwam ik uit op de Intel 520 series. Deze hebben een veel lager stroom verbruik dan de OZC Vertex 3.

  Een SSD verbruikt altijd meer stroom dan een HDD. Dit verschil zit vooral in de periode wanneer een HDD/SSD niet actief is. Een HDD welke niet actief heeft een zeer laag stroomverbruik t.o.v. een SSD. Het stroomverbruik zal minder van belang zijn wanneer je in een vaste opstelling werkt en je computer continue aan het net hangt.

  Een andere belangrijke factor is de SATA snelheid. Ik weet dat mijn Intel 520 Series 240GB SSD’s SATA 6GB/s zijn terwijl mijn MacBook Pro maar 3GB/s aan kan, op beide poorten (HDD en DVD). Ik heb ze gekocht gericht op de toekomst. Het is vervelender wanneer je 3GB/s SATA SSD’s neemt in een machine welke 6GB/s aan kan.

  Ook moet men deze tips niet vergeten voor het optimaliseren van OS X in combinatie met je SSD.

 • Profielfoto
  Eprom

  Wat heb je nu precies nodig? Ik zie bij diverse winkels de 840 EVO te koop staan, maar heb verder nog iets nodig om ‘m in te bouwen in een MB Pro uit 2011?

 • Profielfoto
  RobertBV

  Geen idee of het al bestaat, maar zo niet dan zou het er snel moeten komen: een thunderbolt ssd die je achter je iMac klikt en naadloos aansluit op de achterkant van de iMac. Met dezelfde curve en hetzelfde materiaal. Gat in de markt lijkt me!

 • Profielfoto
  Gerritsen

  Werkt dat clonen net zo eenvoudig als je een bootcamp partitie op je harde schijf hebt staan? Of wordt het dan ingewikkeld?

 • Profielfoto
  iDeMi

  Wat heb je nu precies nodig? Ik zie bij diverse winkels de 840 EVO te koop staan, maar heb verder nog iets nodig om \’m in te bouwen in een MB Pro uit 2011?

  Hoi Eprom,

  Zie mijn eerdere bericht waarin ik diverse links heb staan.

  Indien je alleen jouw HDD wil vervangen en je DVD wilt behouden dan hoef je niets extra’s te doen dan alleen je HDD er uit te halen en deze te vervangen voor een SSD. Een interne SSD heeft dezelfde afmetingen als een interne HDD.

  Als je je vraag wat specifieker maakt dan kan ik deze voor je beantwoorden. Mijn twee SSD’s had ik binnen een kwartier geplaatst. Belangrijk is dat je de juiste schroevendraaiers hebt om de bodem van je MBP te openen. Ook op Apple kun je gedetaileerde instructies vinden how een HDD moet worden vervangen.

 • Profielfoto
  Reinier J

  Ik heb sinds een paar maanden ook een Samsung 840 EVO 250GB in mn MBP van begin 2011. Ik liep wel tegen een vaag probleem aan dat de ssd op de plek van de dvd-drive niet goed functioneerde. Nadat ik de ssd op de plek van de hdd plaatste en de hdd op de dvd plek werkte het wel goed. En ja, de snelheid is echt enorm verbeterd van c.a. 70 MB/s naar een dikke 500MB/s, fantastisch…

  Wat ik alleen verwarrend vind is de TRIM enabler t.o.z. van Garbage Collection. De adviezen zijn zeer uiteenlopend. Momenteel heb ik niets met TRIM gedaan en mn MBP lijkt nog steeds prima te functioneren na een paar maanden gebruik.

  Wat is nou “echt” het beste om te doen, wel of geen TRIM gebruiken??

 • Profielfoto
  Tcahuzak

  RobertBV schreef:

  Geen idee of het al bestaat, maar zo niet dan zou het er snel moeten komen: een thunderbolt ssd die je achter je iMac klikt en naadloos aansluit op de achterkant van de iMac. Met dezelfde curve en hetzelfde materiaal. Gat in de markt lijkt me!

  Dit bestaat al heel lang en kun je zelf in elkaar zetten.

  Voorbeeld configuratie:
  Echo Express SE II Thunderbolt 2 Expansion Chassis
  2* x Tempo SSD Pro
  Hoeveelheid naar keuze aan SSD harde schijven monteren op de Tempo SSD Pro kaarten

  * Je kan er ook voor kiezen om er 1 te plaatsen!

  Of je kunt dit gebruiken!

 • Profielfoto
  Eprom

  OK, ik heb de sprong maar gewaagd en vanmiddag een 840 EVO 250 Gb. gekocht.
  Nadat ik de hele garage overhoop heb gehaald om een Philips00 schroevendraaier te vinden was het inbouwen van de SSD in een paar minuten gedaan.
  Ik heb daarna mijn Macbook opgestart met de ALT toets en gekozen voor het terugzetten van mijn Time Machine backup…. over 6 uur weet ik meer;-)

 • Profielfoto
  Gezellig

  Als je zowel een SSD als een HDD in je MacBook Pro inbouwt (en de SuperDrive er dus uitknikkert), gebruiken die twee dan samen niet extra veel stroom?

 • Profielfoto
  steveb

  ik wil dat ook
  ik kan geen afstand nemen van mijn eerste apple aankoop
  mac pro 2006 (2x2ghz dual core)
  maar is het zijn prijs wel waard? (ram upgrade, ssd, grafics, en wat nog?)

 • Profielfoto
  pako

  Ook ervaringen met de Seagate Laptop SSHD’S?
  Dat is toch eigenlijk een fusiondrive?

 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  @pako,

  die bestaan ook, de zogenaamde hybride disks, best of both worlds,
  dus voor dezelfde prijs veel meer opslag, alleen het nadeel dat het ssd deel veel kleiner is,

  zodra je meer dan 8 gb aan bestanden wijzigt val je terug naar de snelheid van de rpm-disk. (heb zelf de ST750LX003, en bevalt goed, ik doe geen echt zware dingen met MacBookPro)

  uiteindelijk is de ssd toch sneller (maar tot op heden ietwat meer centjes, dus niet voor ieders budget)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  OK, ik heb de sprong maar gewaagd en vanmiddag een 840 EVO 250 Gb. gekocht.
  Nadat ik de hele garage overhoop heb gehaald om een Philips00 schroevendraaier te vinden was het inbouwen van de SSD in een paar minuten gedaan.
  Ik heb daarna mijn Macbook opgestart met de ALT toets en gekozen voor het terugzetten van mijn Time Machine backup…. over 6 uur weet ik meer;-)

  Let us know of het gelukt is!:smile:

 • Profielfoto
  iep

  Wat ik alleen verwarrend vind is de TRIM enabler t.o.z. van Garbage Collection. De adviezen zijn zeer uiteenlopend.

  De adviezen zijn uiteenlopend vanwege 2 dingen: er is een enorme hype ontstaan rondom TRIM waarbij heel veel mensen geen flauw idee hebben wat het is en waar het voor dient. Daarnaast zijn de ervaringen met TRIM aan zetten ook heel erg wisselend.

  Dat laatste is niet zo raar. OS X zelf kent wel TRIM maar dit wordt alleen aan gezet voor de eigen Apple ssd’s. En dat is ook een mega grote hint. Deze functionaliteit is helemaal afgespitst op de Apple ssd’s. Apple heeft een hele grote invloed op het functioneren hiervan omdat zij het OS hebben geschreven maar zich ook bezig houden met de firmware van de ssd’s zelf. De TRIM ondersteuning en de Apple ssd’s zijn dus eigenlijk volledig op elkaar afgestemd. Daardoor kan het aan zetten van TRIM in OS X (via de commandline of met TRIM Enabler) bij sommige machines en sommige ssd’s zonder problemen werken en bij anderen juist weer alleen maar problemen veroorzaken.

  Is het dan raadzaam om het te gebruiken? Niet echt. Het is en blijft een hack. Je hebt geen idee of het je data onleesbaar kan maken of gewoon volledig weg kan gooien. Daarnaast is het verschil tussen TRIM en Garbage Collection erg klein. TRIM is wat efficiënter omdat het exact weet wat weg kan. Beiden werken alleen wanneer data wordt verwijderd. In de praktijk maakt het niet uit of je nou TRIM of GC gebruikt. Het enige wat daadwerkelijk telt is dat je 1 van de 2 gebruikt. Waarom iets gebruiken waarvan je de risico’s niet weet terwijl het amper een verbetering oplevert? Je kunt natuurlijk altijd TRIM Enabler proberen en zien wat het je geeft. Ik heb het hier eigenlijk nog nooit gebruikt en mijn ssd’s doen het nog altijd prima (een paar heb ik in 2009 gekocht). Alleen uit nieuwsgierigheid heb ik het eens op 1 machine getest (data mocht stuk). Er was geen enkel verschil waardoor ik ook geen reden zag om het nog langer te gebruiken (al helemaal omdat ik de risico’s niet kon overzien).

  Het klonen is trouwens ook iets waar je voor moet oppassen. Vaak is de performance een stuk beter als je een schone installatie doet. Sowieso is een schijfwisseling een mooie aangelegenheid om eens een schoonmaak te houden;)

 • Profielfoto
  Marcjah

  Thanks voor dit artikel. Zojuist een Samsung EVO 250GB gekocht + Corsair 8GB RAM. Ben benieuwd hoeveel snelheid winst dit gaat opleveren voor mijn MacBook Pro mid 2009 – 2,26 ghz core2duo.

  Adhv de youtube filmpjes maar ‘ns een poging doen om deze er zelf in te schroeven. Ik heb zelf alleen een Torx T6 schroevendraaier (naast de gewone natuurlijk). Weet iemand of dit de juiste is om de HDD eruit te schroeven?

  Tevens wil ik het liefst een schone installatie doen. Is dit gewoon een kwestie van de SSD erin schroeven, CD-rom van Snow Leopard erin doen, en vervolgens updaten naar Mavericks?

 • Profielfoto
  McJohn

  Zeer goed artikel inderdaad!!! Mijn trouwe iMac “early 2008” is (het eerst in al die tijd) voor herstelling buitenshuis wegens een defecte grafische kaart en na het lezen van dit artikel meteen gevraagd om een 500 GB SSD in te bouwen. Ik heb er deze investeringen voor over want ondanks de gedateerde hardware ben ik zeer tevreden over mijn iMac en wil ik deze computer nog een poosje gebruiken! Een SSD lijkt me daarom een goede investering!!

 • Profielfoto
  McJohn

  @Marcjah: Dit is iets wat ik ook ga doen op mijn mac. Die Snow Leopard DVD dat ik destijds gekocht heb, heb ik gehouden voor een reden. Een clean install op de nieuwe SSD en dan vervolgens upgraden naar Mavericks. Dan via Time Machine mijn gegevens terugzetten!

 • Profielfoto
  Wwaldo

  @mcjohn, je kunt ook een usb stick maken met van mavericks, google maar eens op usb en mavericks. Zo is je install nog cleaner

 • Profielfoto
  patricklakiere

  Lab9 een Apple Premium Reseller in Belgie zegt ” Een imac kan jammer genoeg niet worden uitgerust met een SSD vanwege het ontbreken van een passende bracket. Een imac beschikt enkel over een bracket voor een 3,5 inch HDD, de SSD’s die wij plaatsen zijn 2.5 inch en enkel geschikt voor laptops. De temperatuursensor die ingebouwd zit in de imac werkt ook niet met SSD’s, waardoor u een permanente foutmelding krijgt.” wat is jullie mening hierover?

 • Profielfoto
  McJohn

  Zo, men heeft een “Samsung 840 EVO MZ-7TE500 ” voor me besteld! Ik nog even uitpluizen wat die Trim Enabler enzo allemaal doet want ik lees hier tegenstrijdige zaken.

  @Wwaldo: Het USB stickje dat ik hier liggen heb is nog eentje met OSX Lion op, van Mavericks heb ik deze helaas niet! :/ Maybe eens proberen eerst met Lion en dan upgrade naar Mavericks, in ergste geval, eerst Snow Leopard vanaf DVD en dan naar Mavericks.

  Ik werk nu voorlopig op mijn reserve toestel, een Mac Mini, early 2007 en daar kan maximaal Lion op, en ik meen te hebben gelezen dat je alleen een bootstick kan maken voordat je het OS installeert?

  @ patricklakiere: Mijn mening is dat de mensen van Lab9 gewoon zeggen wat ze moeten zeggen. Ik twijfel niet aan hun capaciteiten, maar ze volgen gewoon de procedure wat Apple hen instampt. Zo kan je bv. officieel in iets oudere iMacs maar 4 GB werkgeheugen stoppen terwijl het bewezen is (en ik kan daarvan getuigen) dat 6 GB effectief werkt! (combinatie 4 GB + 2 GB) De mensen van Lab9 gingen standaard gezegd hebben van “nee” omdat Apple “nee” zegt.

  Als je YouTube er even op nakijkt dan kom je echt wel véél filmpjes tegen van mensen die hun iets oudere Mac een SSD schijf hebben geschonken en die daar vrij tevreden over zijn.

 • Profielfoto
  Wwaldo

  @mcJohn, je kunt zelf een maverick usb boot maken, google maar op ‘ usb mavericks boot’

 • Profielfoto
  Wwaldo

  je moet het idd wel eerst kunnen downloaden in de store, en dat kan op jouw Mac mini helaas niet.