Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 28 april 2014
Leestijd: 3 minuten

Maak oudere Mac-systemen weer pijlsnel met een SSD

Stel je hebt een Mac die het nog prima doet, OS X 10.9 Mavericks draait er nog op en eigenlijk is een nieuwe nog niet nodig. Wat kun je doen om je Mac weer als nieuw te laten werken? Een goedkope en effectieve manier is het installeren van een SSD-schijf.

In tegenstelling tot een normale harde schijf, bevat een SSD-schijf geen traag bewegende delen, data wordt meteen op het flashgeheugen opgeslagen. De snelheidswinst is hierdoor vooral bij het opstarten, ontwaken uit slaapstand en openen van apps aanzienlijk. Ook gebruikt een SSD minder stroom en wordt minder warm dan een traditionele harddisk. De afgelopen tijd zijn SSD-schijven flink in prijs gezakt, dit maakt het een aantrekkelijk upgrade.

Apple voorziet nieuwe Macs tegenwoordig vrijwel standaard van SSD-opslag. Mac-computers die nog een gewone harde schijf hebben, kunnen in de meeste gevallen eenvoudig voorzien worden van een SSD-schijf. Alleen bij nieuwe iMacs (2012 en nieuwer) is het plaatsen van een SSD complex.

Hoeveel ruimte heb ik nodig?
SSD-schijven zijn weliswaar erg betaalbaar geworden, maar zijn minder groot dan traditionele harde schijven. Check daarom eerst hoeveel opslag je gebruikt. Als dit terabytes aan bestanden zijn, loont het om grote bestanden naar een extreme harde schijf te verplaatsen.

Wat kost dat?
Een SSD-schijf van 250GB kost ongeveer 150 euro, een 500GB variant 250 euro. Op het OMT Forum worden goede ervaringen gemeld met de Samsung EVO 840 serie die ook als laptop kit te krijgen is met daarbij wat handige tools die later van pas kunnen komen.

Zelf inbouwen of laten doen
Het inbouwen van een SSD in erg goed te doen in bijvoorbeeld de iMac van voor 2012, niet-Retina MacBooks en de Mac Mini. Op YouTube zijn complete instructievideo’s te vinden die je door het proces heen begeleiden:

Twee linkerhanden, geen zin of geen tijd? Informeer bij je favoriete Apple Premium Reseller of computerwinkel naar de mogelijkheden. APR’s als iCentre, A-Mac, Xando en ivizi kunnen het werk uit handen nemen en het inbouwen regelen.

Bestanden overzetten
Nadat de SSD geplaatst is, is deze leeg en staan alle bestanden en OS X nog op de oude harde schijf. Wij raden aan een schone installatie van OS X te doen, maar soms is dat niet wenselijk. In dat geval is een 1-op-1-kopie van de oude schijf maken de beste oplossing. Dit moet gedaan worden vóórdat de SSD geplaatst wordt en is de stap voor het inbouwen.

Bij het klonen van de harde schijf moet zowel de oude harde schijf die in de Mac zit als de SSD aangesloten zijn. In de eerder aangehaalde laptop kit zit een adapter om de SSD via USB aan te sluiten op de Mac. Een APR of computerwinkel kan deze service ook leveren.

Last but not least
Het is verstandig om voor het inbouwen te checken of er nog garantie op de Mac zit, deze vervalt als onderdelen door de gebruiker zelf worden vervangen. Als laatste stap is het aan te raden TRIM Enabler te gebruiken om de SSD in goede conditie te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Maak oudere Mac-systemen weer pijlsnel met een SSD
Sluiten