Kwartaalcijfers 2e kwartaal: bescheiden record dankzij iPhone

16 reacties

Apple heeft zojuist de cijfers bekend gemaakt van het 2e financiële kwartaal van 2014. Dit kwartaal eindigde 29 maart 2014. Apple doet het iets beter dan het zelf had verwacht. De winst bedroeg 10,2 miljard dollar en de omzet was 45,6 miljard dollar.

Vorig jaar bedroeg de omzet in het tweede kwartaal nog 43,6 miljard en de winst 9,5 miljard. Daarmee is de winstmarge ook iets verbeterd ten opzichte van vorig jaar.

Waar kwam deze winst vandaan? In kwartaal 2 werden 4,1 miljoen Macs en maar liefst 43,7 miljoen iPhones verkocht. Dat is respectievelijk een stijging van 5% en 17%. De iPad doet het minder goed met 16,3 miljoen verkochte exemplaren. Een daling van 16%. Zoals we inmiddels gewend zijn, zijn er ook nu minder iPods verkocht. 51% minder om precies te zijn.

We zijn erg trots op onze kwartaalresultaten, in het bijzonder op onze sterke iPhone verkopen en record opbrengsten voor diensten” zei Apple CEO Tim Cook. “We kijken met enthousiasme vooruit naar de introductie van meer nieuwe producten en diensten die alleen Apple op de markt kan brengen.”

Ook het capital return program, waarmee Apple eigen aandelen opkoopt en dividend uitkeert, wordt opnieuw vergroot naar meer dan 130 miljard dollar. Dit is een belangrijk middel van Apple om de enorme cash reserve nuttig in te zetten. Ook het aandeel Apple zal makkelijker verhandelbaar worden, door een 7-voor-1 aandelen split. Een individueel aandeel wordt hiermee 7 keer minder waard, maar het aantal aandelen dat aandeelhouders bezitten stijgt ook met een factor 7. Het aandeel komt hiermee op een waarde van ongeveer 70 dollar per stuk uit. Het niveau dat het aandeel ook had eind 2006, kort voordat de iPhone werd aangekondigd en de explosieve koersstijging begon.

Voor het volgende kwartaal verwacht Apple wederom een bescheiden stijging in omzet en winst.

Interessante weetjes uit de conference call:

 • 800 miljoen iTunes accounts
 • Mac groeit nog steeds in een krimpende PC markt
 • iPad zit boven verwachtingen van Apple, maar onder verwachtingen van analisten. Voornamelijk door grote voorraden in vorig kwartaal die dit jaar is teruggebracht. Wanneer voorraden buiten beschouwing worden gelaten is de daling 3%
 • Eerste Apple Stores in Brazilië en Turkije
 • Software en services groeit met dubbele getallen
 • 2/3 nieuwe iPad gebruikers
 • 50% nieuwe iPhone gebruikers
 • Apple verwacht hieruit ook een halo-effect naar andere Apple producten en diensten
 • capital return program: van 45 miljard in 2012 naar 100 miljard in 2013 en nu 130 miljard
 • iTunes software en services: 4,6 miljard
 • 70 miljard app downloads
 • 87% van de iOS apparaten draait op iOS 7
 • 4x meer internetverkeer vanaf iPads dan vanaf alle Android apparaten bij elkaar.
 • 90 miljard wordt besteed aan het terugkopen van aandelen
 • Apple keert op 15 mei 3,29 cent dividend uit per aandeel
 • Peter Oppenheimer beëindigt z’n rol als CFO in juni en gaat met pensioen. Tim Cook bedankt hem publiekelijk voor z’n bijdrage aan de groei van Apple. De conference call wordt nu voor het eerst gedaan door de toekomstige CFO Luca Maestri.

Interessante weetjes uit de Q&A:

 • 41 dollar verlaging in opbrengst per iPhone wordt voor driekwart veroorzaakt door de groei van de iPhone in opkomende markten waar met name de iPhone 4S en goedkopere iPhones met kleinere opslagcapaciteit populair zijn.
 • iPad: Het is het snelstgroeiende product in de geschiedenis van Apple. Het was meteen een hit voor consumenten, het bedrijfsleven en educatie. De iPad heeft 95% aandeel in educatie in de VS en is stijgende in andere landen. 91% van de activeringen van tablets in het bedrijfsleven betreft iPads. Voor consumenten heeft iPad in de VS 46% marktaandeel. De tabletmarkt bestaat volgens Tim echter ook uit een hoop apparaten die onvergelijkbaar zijn met iPad en die zeker nooit een Apple logo zouden kunnen dragen. Microsoft Office voor iPad kan voor de zakelijke markt een impuls geven. iPad haalt 98% consumenten tevredenheid. De snelle adoptie van de iPad kan hebben gezorgd voor een vorm van verzadiging. Niet elke familie koopt immers elk jaar een nieuwe iPad.
 • Cook: “iPad heeft een fantastische toekomst en er zit een hoop in de pijplijn, waardoor iPad nog veel interessanter zal worden”.
 • Het gaat Apple erom dat nieuwe producten goed zijn. Niet dat Apple de eerste is met een nieuw product. Zo is het ook nooit geweest: Apple had niet de eerste mp3-speler, had niet de eerste smartphone en ook niet de eerste tablet. Maar toen het Apple-product kwam, was het wel de beste.
 • Apple is geïnteresseerd in het deel van de markt dat de beste smartphone wil. Dit hoeft echter niet persé de duurste te zijn.
 • in China is 65% van de 4s kopers en 60% procent van 5c kopers switcher van Android.
 • Apple TV is voor Tim Cook geen hobby meer omdat de verkopen via Apple TV afgelopen kwartaal meer dan een miljard dollar bedroeg.

Om alles in perspectief te kunnen plaatsen, vind je hier de financiële resultaten van de afgelopen 13 jaar:
Q2 2014Q1 2014Q4 2013Q3 2013Q2 2013Q1 2013Q4 2012Q3 2012Q2 2012Q1 2012Q4 2011Q3 2011Q2 2011Q1 2011Q4 2010Q3 2010Q2 2010Q1 2010Q4 2009Q3 2009Q2 2009Q1 2009Q4 2008Q3 2008Q2 2008Q1 2008Q4 2007Q3 2007Q2 2007Q1 2007Q4 2006Q3 2006Q2 2006Q1 2006Q4 2005Q3 2005Q2 2005Q1 2005Q4 2004Q3 2004Q2 2004Q1 2004Q4 2003Q3 2003Q2 2003Q1 2003Q4 2002Q3 2002Q2 2002Q1 2002Q4 2001Q3 2001.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Verwijderen

  Understatement of the year…
  De winst valt 15% beter uit dan analisten hadden verwacht. De marge is hoger dan verwacht: 40%. Veel meer iPhones verkocht dan verwacht en een 90 miljard share buy back. Dat is bijna 20% van de totale marktwaarde van Apple!!! Dat is GIGANTISCH
  En er komt een stocksplit, 7 tegen 1.
  Koers gaat na halted met 7% omhoog.

 • Profielfoto
  Zakske

  Veel meer iPhones verkocht dan verwacht en een 90 miljard share buy back.

  Na sluiting van de beurs gaat het aandeel fors omhoog, momenteel meer dan 8 procent.

  Alleen kun je op dit moment nog weinig met de dingen die je opsomt. Hoeveel iPhone’s zijn er bijvoorbeeld verkocht in China, pas als je dat cijfer weet kun je becijferen hoe de iPhone het werkelijk doet.

  Van de inkoop van eigen aandelen ben ik geen fan, dat is een zwaktebod. En hetzelfde geldt voor de splitsing van het aandeel (gedeeld door zeven!), dat is leuk voor even maar niet echt een strategie.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Er zit weinig progressie in. Dus wat dat betreft zal de koers dalen.
  De iPad is een rotding (de software) en Samsung wint terrein.
  Maar de enorme buy back van aandelen zal het aandeel weg omhoog stuwen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Er zit weinig progressie in. Dus wat dat betreft zal de koers dalen.

  Nou… er zit wel degelijk progressie in, het probleem is alleen dat eigenlijk enkel de iPhone het echt goed doet.

 • Profielfoto
  Usain

  Nieuwe prijs zal zo rond de 80 dollar gaan liggen, over de aandelen is echt groot nieuws!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @Zakske
  De verkoop van de iPhone in China was uiterst sterk blijkt!
  Terugkoop van eigen aandelen is een goede optie als je het bedrijf geen geld wil laten verbranden aan speeltjes van de CEO. Apple heeft al 140 miljard in cash. 90 hiervan gebruiken om het aantal uitstaande aandelen te reduceren is een goede actie in mij opinie. Er is namelijk genoeg over, en er komt ieder kwartaal meer binnen dan dat ze aan buybacks doen.
  Bedenk je dat nu ca/ 20% van de aandelen uit de markt worden genomen. Dat betekent dus dat de huidige aandeelhouder 20% meer winst heeft op zijn vermogen.
  Met splitsingen ben ik het met je eens, dat is een optisch dingetje. Maar de verhandelbaarheid verbetert wel. En het ziet er gewoon aantrekkelijker uit. Sommige mensen zeggen, het aandeel is te duur, hierdoor stijgt het aandeel ook minder hard. Dat zie je aan de PE (price-to-earnings ratio). Bij Apple is die 13 (rekeninghoudend met cash is het nog geen 11), dat is extreem laag. Ter vergelijing Unilever heeft een PE van 20.

 • Profielfoto
  Zakske

  De verkoop van de iPhone in China was uiterst sterk blijkt!

  Ik wil de exacte cijfers weten; als het er echt héél véél zijn kan dat betekenen dat de verkopen in de rest van de wereld stagneren of zelfs dalende zijn. En dat wil je ook weer niet.

  Apple heeft al 140 miljard in cash. 90 hiervan gebruiken om het aantal uitstaande aandelen te reduceren is een goede actie in mij opinie.

  Probleem met het inkopen van eigen aandelen is dat ze altijd op het verkeerde moment gebeuren. Apple zegt vandaag dat ze in periode X gaan inkopen, enkel die aankondiging zorgt ervoor dat de prijs stijgt en Apple dus teveel zal betalen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @zakske
  Greater China rev was up 13%, de helft van de totale rev groei kwam uit China, lijkt me gezond), in de conf. call zei Tim dat iPhone sales 28% waren gestegen in Greater China (dat is incl. Taiwan, Tibet, HK)
  Bij een waardering van PE=13,5 (na vandaag) is die waardering nog steeds heel laag. Tim zei dat in zijn conf. call ook.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Er zit weinig progressie in. Dus wat dat betreft zal de koers dalen.
  De iPad is een rotding (de software) en Samsung wint terrein.
  Maar de enorme buy back van aandelen zal het aandeel weg omhoog stuwen.

  Dit is grappig. Een goed voorbeeld dat iemand gelijk kan krijgen met de verkeerde redenen en veronderstellingen. Grappig!:)

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Samsung en Google trekken fles champagne open bij deze cijfers.
  150 miljard down the drain.
  Opgeluchte Tim Cook. Hij weet de aandeelhouders goed te pleasen.

 • Profielfoto
  lEl

  Maar de enorme buy back van aandelen zal het aandeel weg omhoog stuwen.

  Iemand postte op tweakers het volgende gisteren:
  “Apple doet nu een buy-back omdat ze vinden dat de waarde van het aandeel niet overeenkomt met de “werkelijke” waarde van het bedrijf. Ze kunnen dus “goedkoop” hun aandelen terugkopen omdat ze denken dat het aandeel eigenlijk veel meer waard moet zijn. Dit geeft dus het signaal dat Apple de toekomst rooskleurig tegemoet ziet en daarom zie je nu ook het aandeel stijgen. ”
  Daar sluit ik me compleet bij aan. Het feit dat Apple de toekomst rooskleurig ziet, is voor ons (klanten) ook positief. Het vertelt namelijk dat er producten in de pijplijn zitten waarvan ze verwachten dat ze een groot positief effect gaan hebben op de koers.
  Het is net hetzelfde als jij zou investeren in een bedrijf: je verwacht dat het opbrengt om aandelen te kopen. Apple is net als jij en gokt dat zijn eigen aandelen op termijn ook meer waard gaan zijn.

 • Profielfoto
  wouwout

  Maar de enorme buy back van aandelen zal het aandeel weg omhoog stuwen.

  Iemand postte op tweakers het volgende gisteren:
  “Apple doet nu een buy-back omdat ze vinden dat de waarde van het aandeel niet overeenkomt met de “werkelijke” waarde van het bedrijf. Ze kunnen dus “goedkoop” hun aandelen terugkopen omdat ze denken dat het aandeel eigenlijk veel meer waard moet zijn. Dit geeft dus het signaal dat Apple de toekomst rooskleurig tegemoet ziet en daarom zie je nu ook het aandeel stijgen. ”
  Daar sluit ik me compleet bij aan. Het feit dat Apple de toekomst rooskleurig ziet, is voor ons (klanten) ook positief. Het vertelt namelijk dat er producten in de pijplijn zitten waarvan ze verwachten dat ze een groot positief effect gaan hebben op de koers.
  Het is net hetzelfde als jij zou investeren in een bedrijf: je verwacht dat het opbrengt om aandelen te kopen. Apple is net als jij en gokt dat zijn eigen aandelen op termijn ook meer waard gaan zijn.

  Kom op dit is geen sterk argument. Ieder bedrijf ziet zijn toekomst rooskleurig in. Dat is de aard van het beestje, anders kun je beter stoppen met je bedrijf. Management van Blackberry ziet vast ook nog heel veel mogelijkheden.

 • Profielfoto
  aukem

  Mooi artikel!:)

 • Profielfoto
  Zakske

  Iemand postte op tweakers het volgende gisteren:
  “Apple doet nu een buy-back omdat ze vinden dat de waarde van het aandeel niet overeenkomt met de “werkelijke” waarde van het bedrijf.

  Dat klinkt leuk, maar het is de markt die de waarde van een aandeel bepaalt en niet het management. Als er morgen een forse correctie in de technologiesector komt profiteert Apple daar niet van, omdat enkel de aankondiging van het inkoopprogramma er al voor zorgt dat de koers kunstmatig hoog blijft.

  Het is net hetzelfde als jij zou investeren in een bedrijf: je verwacht dat het opbrengt om aandelen te kopen. Apple is net als jij en gokt dat zijn eigen aandelen op termijn ook meer waard gaan zijn.

  Cook en consorten zijn werknemers met bescheiden salarissen én absurde hoeveelheden opties. Dat lage salaris moeten ze op korte termijn aanvullen door het aandeel snel te laten stijgen om hun optiepakketten te kunnen verzilveren. Ik vind dat een slechte strategie.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @stevej0bs: in wat voor alternatieve werkelijkheid leef jij? iPad een ‘rotding’ met een onwerkelijk hoge 98% user satisfaction?

  Lijkt me dat dit alleen maar een troll kan zijn…

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @wouwout en @zakske
  Het management bepaald de waarde van het aandeel inderdaad niet, maar die kunnen daar wel een mening over hebben. En ze weten meer dan de gewone belegger. Zoals over toekomstige producten en verkoopresultaten over de verschillende markten en mogelijke deals die er aan zitten te komen. Etc.
  Verder is het heel gebruikelijk in de financiele wereld dat als een bedrijf baybacks doet dat dan een teken is van vertrouwen.
  En de omperking van @Zakske, dat de koers kunstmatig hoog blijft, als je dat denkt en zegt, dan heb je totaal geen idee van waarderingen van aandelen. Er is in het geheel geen sprake van.