Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 9 april 2014

iTunes Radio maakt belofte niet waar

iTunes Radio had het antwoord moeten zijn op muziekstreamingdiensten als Spotify en Pandora. Abonnementsdiensten die met hun nagenoeg onbeperkte muziekaanbod het download-en-bezit-model van Apple onder druk zetten.

Ok, iTunes Radio bezet in de Verenigde Staten de derde plek in populariteit achter Pandora en iHeartRadio, maar de conversie naar dankzij iTunes Radio gekochte tracks blijft ver achter bij de verwachting. Slechts 1 tot 2% van de luisteraars klikt wel eens op de koopknop die in iTunes Radio naast een random track verschijnt.

Dit zeggen mensen die dicht op het vuur zitten tegen Billboard. Apple zelf reageert uiteraard niet. Platenbazen die door Billboard over de kwestie zijn gepolst laten tussen de regels door blijken het helemaal niet vervelend te vinden dat ze minder afhankelijk worden van iTunes.

Wat kan Apple doen om het tij te keren? iTunes voor Android uitbrengen, waardoor het potentieel marktaandeel van iTunes op mobiel stijgt van bijna 24% naar ruim 93%? Het is vergelijkbaar met de strategie die Apple toepaste toen het iTunes voor Windows uitbracht. Het verschil is echter dat daarmee de verkoop van iPods werd gestimuleerd, terwijl we niet hoeven te verwachten dat iTunes voor Android een positieve bijdrage levert aan de verkoop van iPhones.

Of moet Apple gewoon een betaald abonnementsmodel introduceren waarmee onbeperkt naar de hele iTunes-catalogus geluisterd kan worden? Wie het weet mag het zeggen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iTunes Radio maakt belofte niet waar
Sluiten