Gameweekend: RollerCoaster Tycoon 4

19 reacties

Toen afgelopen donderdag Rollercoaster Tycoon 4 voor iOS uitkwam, bekroop me meteen een gevoel van nostalgie. Uren had ik me vermaakt met Rollercoaster Tycoon 2. De keuze voor een game in de Gameweekend-rubriek was dan ook snel gemaakt.

De eerste reacties op RollerCoaster Tycoon 4 Mobile waren wisselend. De game is betaald (€ 2.69) maar leunt toch op in-app aankopen. De detaillering van eerdere PC-versies van RollderCoaster Tycoon is in de iOS-versie ook niet aanwezig, toch is het een vermakelijke game. Een touchscreen leent zich bovendien prima voor het spelen van een pretparksimualtor.

De verstokte RCT’ers zullen wel even moeten wennen. Hoewel RCT 4 grafisch doet denken aan RCT 2, is het beslist geen remake. Het is bijvoorbeeld niet nodig om wachtrijen aan te leggen, onderhoudsmedewerkers aan te stellen of de prijs van eten en drinken te bepalen.

Verwacht geen remake van RollerCoaster Tycoon 2.
Verwacht geen remake van RollerCoaster Tycoon 2.

Gameplay
De gameplay van RCT 4 bestaat uit een duidelijke opdracht, het beste park maken en de hoogste tevredenheidsscore van de bezoekers halen. Hierbij wordt de speler aan de hand meegenomen door een aantal adviseurs die vertellen welke attracties, entertainment of faciliteiten er gebouwd moet worden.

Bouw een achtbaan, een hotel en vergeet de toiletten niet.
Bouw een achtbaan, een hotel en vergeet de toiletten niet.

Het houden van overzicht op het park, bouwen van achtbanen en andere attracties werkt prettig op een touchscreen. Swipen en zoomen en het neerzetten van attracties werkt erg goed. Binnen no-time hou je al swipend het overzicht, repareert attracties met een tapje op het scherm en int snel geld met je vingertop.

Het bouwen van achtbanen gaat in een aantal eenvoudige stappen.
Het bouwen van achtbanen gaat in een aantal eenvoudige stappen.

Visueel
Visueel is het spel prettig om te zien. De oude pixelige graphics hebben plaatsgemaakt voor opnieuw ontworpen attracties met felle kleuren. Op het gebied van animatie heeft Atari flink wat steken laten vallen, sommige attracties zien er uit als simpel animated gifje. Bezoekers lopen door decoraties heen en attracties staan nooit stil voor in- of uitstappende mensen. Wachtrijen verdwijnen uit het niets terwijl de attractie blijft draaien en bezoekers lopen steevast over het gras weg van paden.

RCT4-visual
RCT 4 is mooi vormgegeven, maar de animatie en kunstmatige intelligentie is teleurstellend.

Wat mist is het thematische geluid per attractie. Attracties maken slecht kort geluid als op getapt wordt. Geen gillende bezoekers bij een achtbaan. Er klinkt slechts een eentonig kort melodietje op de achtergrond dat zich elke drie minuten herhaalt.

Simulatie en in-app aankopen
RollerCoaster Tycoon is een simulatiegame. Hoewel er nog steeds een pretpark in gebouwd kan worden, is er ernstig ingeleverd op echte simulatie die in de PC-varianten van de game wel aanwezig was. Er wordt alleen nog maar met ‘coins’ en ‘tickets’ als betaalmiddel gewerkt. Het is bijvoorbeeld niet in te stellen wat de entreeprijs van het park is of hoeveel een ijsje kost.

Wachten of betalen..
Wachten of betalen..

Waar geen gebrek aan is: In-app aankopen. Hoewel de game niet gratis en best speelbaar is zonder in-app aankopen te doen, wordt het gebruiken van ‘coins’ en ‘tickets’ flink gestimuleerd, deze zijn een keer op en kunnen dan bijgekocht worden door middel van een in-app aankoop. Niets wordt onmogelijk gemaakt, maar het is vaak wachten of betalen. Een (blijkbaar) noodzakelijk kwaad dat in steeds meer games aanwezig is.

Downloaden en spelen
RCT 4 weet een nostalgische gevoel op te roepen, maar doet geen eer aan de getailleerde simulatiegame die RollerCoaster Tycoon ooit was. RCT 4 is zonder meer vermakelijk, maar een echte rechtvaardiging voor het aankoopbedrag ontbreekt.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  brechtiejj

  Wie wil mijn park bezoeken? Mijn gebruikerscode is: L2J7FS

 • Profielfoto
  Needler

  Vreselijk. Ik weiger deze crap te spelen. Als iPhone gebruiker heb ik een bepaalde stijl. Daar ga ik niet onder zitten met deze troep.

 • Profielfoto
  PH-SKY

  Ik walg van dat freemium gebeuren, denk je dat er een leuke versie van RCT op iOS komt, is het weer zo’n monster van een verschrikkelijk freemium spel, wat bovendien niet eens freemium is, want het is niet gratis. Tegenwoordig als ik een game wil downloaden haak ik al onmiddelijk af als ik een hokje zie staan met ‘goud’ en ‘virtueel geld’ in welke vorm dan ook (tickets, real racing dollars, etc). Ik pijns er ook niet over om deze draak een kans te geven! Boycotten dat freemium…

 • Profielfoto
  KrijnB

  Pffff….. de hele app store en het basis app-idee was erg sterk. Maar al die belachelijke apps die gratis lijken maar na installatie zonder in-app aankopen nauwelijks speelbaar zijn ondermijnen de app wereld. Ik weiger die onzin freemium. Wil graag betalen, maar geen in-app onzin.

 • Profielfoto
  bbqwerty

  Maar…. Hoe heb jij Roller Coaster 2 op jouw Macbook air?

 • Profielfoto
  KrijnB

  @ bbqwerty
  volgens mij via deze manier: http://www.themeparkreview.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=62472

  Geen idee of hier linkjes mogen, anders hoor ik het wel

 • Profielfoto
  Albert Snoek

  Leuk spel, maar jammer dat hij op mijn iPad 1 niet opstart. Beeld word 2 seconden zwart en dan zie ik mijn begin scherm weer. Weet iemand hier een oplossing voor ?

  Voor wie geen geld in de app wil uitgeven de attracties en hotels worden na een paar dagen meer waard. Sommigen komen over de miljoen. Deze verkopen en opnieuw bouwen maakt je ( in het spel ) schatrijk

  Als je de entree aanklikt en bij Redeem coaster invult krijg je een gratis roller coaster.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Maar…. Hoe heb jij Roller Coaster 2 op jouw Macbook air?

  Door Windows XP in VirutalBox te draaien en daar een niet op geheel legale wijze verkregen RCT 2 op te installeren;! (maar de oplossing van KrijnB werkt ook)

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Vreselijk. Ik weiger deze crap te spelen. Als iPhone gebruiker heb ik een bepaalde stijl. Daar ga ik niet onder zitten met deze troep.

  Wauw! Jij hebt een zwaar leven.

 • Profielfoto
  Obliviant

  RCT3 is gewoon te krijgen in de Mac App store.. dus waarom vergelijken met RCT2???

 • Profielfoto
  Obliviant

  en dan freemiums…
  ja, het is of dit of je betaalt 40 euro voor een game of je hebt reclames.. kies maar
  en elk freemium is te spelen zonder de in-app aankopen, ja, duurt wat langer dan
  blijkbaar hebben de mensen geen geduld meer en willen alles nu nu nu nu
  tja, staat niet zo stoer op Facebook als je nog maar bij level 2 bent en je vrienden bij level 20

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  RCT3 is gewoon te krijgen in de Mac App store.. dus waarom vergelijken met RCT2???

  Omdat RCT 3 behoorlijk 3D etc is. Grafisch komt RCT 4 mobile het dichtst in de buurt van RCT 2. Daarom niet met 3 maar 2 vergeleken.

 • Profielfoto
  essiw

  @Obliviant, helaas, niet elke freemium is te spelen zonder in-app aankopen, gelukkig de meeste wel… maar ik betaal liever een paar euro meer dan freemium zooi… en niet freemium apps zijn geen 40 euro… Kijk maar naar de prijs Plants vs Zombies1 en toen kreeg je freemium PvZ2… zucht.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Gewoon een baggerspel dus(!?)

  http://www.nu.nl/tech/3751444/review-rollercoaster-tycoon-4-mobile-optelsom-van-teleurstellingen.html

  Klopt Rickje, vorige post hierover van OMT was eigenlijk niet zo best: http://www.onemorething.nl/2014/04/rollercoaster-tycoon-voor-ios-uitgebracht/
  Hier wordt de nuancering gelukkig wel gemaakt, maar had mi bij het vorige bericht al gemoeten..

 • Profielfoto
  Obliviant

  RCT3 is gewoon te krijgen in de Mac App store.. dus waarom vergelijken met RCT2???

  Omdat RCT 3 behoorlijk 3D etc is. Grafisch komt RCT 4 mobile het dichtst in de buurt van RCT 2. Daarom niet met 3 maar 2 vergeleken.

  ja oke.. duidelijk.. terechte vergelijking dan ook

 • Profielfoto
  iSponge

  Wel grappig dat mensen reageren zonder het artikel te lezen… Het spel is prima voor de volle 100% te spelen ZONDER inapp aankopen. Snap ook niet dat mensen hier de app “freemmium” noemen, zijn jullie achterlijk ofzo? Je KOOPT de app toch? Waar is het FREE uit FREEmium dan? Het is gewoon een app dat inapp aankopen bied als je te lui bent om te wachten! RCT4mobile is prima te spelen zoals het is, alle attracties kun je gebruiken, je bent NIET verplicht inapp aankopen te doen.

  Gewoon niet zo janken dus en gewoon genieten van een prima spel!

  Ps. Dat men hier nu.nl als waardige reviewers neemt is ook onbegrijpelijk, die prutsers daar zullen never nooit niet iets positiefs te melden hebben ios/apple…

 • Profielfoto
  Moofnor

  Nu.nl staat er juist om bekend dat ze wel vrij Apple-minded zijn.
  En dat je RCT eerst moet kopen om er dan achter te komen dat je een freemium model hebt is nog slechter dan freemium al is….

 • Profielfoto
  alli232343

  Kut atari