Gameweekend: Per Seconde Wijzer

3 reacties

Het is al sinds jaar en dag op de televisie en vanaf nu ook op je iPhone. Quizfans en allesweters opgelet. Dit weekend kunnen jullie je hersens weer laten kraken. In de gameweekend rubriek van OMT bespreek ik deze week: Per Seconde Wijzer.

De eerste aflevering van Per Seconde Wijzer was al in 1967 bij de VARA. Kandidaten krijgen in verscheidende rondes vragen over een bepaalde categorie. Denk hierbij aan vragen over bijvoorbeeld kunst, politiek of technologie. Deze vragen kun je vanaf nu dus zelf gaan beantwoorden op je iPhone, iPad of iPod. Met drie verschillende spelmodi kan Per Seconde Wijzer zowel solo als met een tegenstander gespeeld worden.

Na het aanmaken van een account, of inloggen met Facebook is het mogelijk een spel te starten. Je kunt tegen een bekende spelen, een willekeurige tegenstander uitdagen of een solo spel beginnen. Het spel is een feest van herkenning voor kijkers van Per Seconde Wijzer. Bijna alle spelelementen zijn meegnomen in de app. De mogelijkheden verschillen echter per spelmodus, het solo spel lijkt het meeste op de versie van tv.

Het solo spel
Op het moment dat je een solo spel start zal deze worden toegevoegd aan het rijtje ‘jouw beurt’ op het startscherm. Per ronde heb je 150 seconden om drie vragen te beantwoorden. In de eerste ronde moet je drie antwoorden┬áper vraag goed hebben, in de tweede ronde vier antwoorden en in de finale alle zes! Per ronde kun je kiezen uit de vijf categorie├źn:

 • Sport
 • Wetenschap
 • Geschiedenis
 • Tegewoordige Tijd
 • Kunst

Mocht je niet zeker zijn over je antwoorden, dan kun je deze nadat je de vraag volledig hebt beantwoord omwisselen. Daarbij kun je per vraag jokers in te zetten. Het is mogelijk meerdere jokers in te zetten, maar een joker 10 seconden van je tijd. Je start het spel met twee jokers en krijgt er een joker bij op het moment dat je alle antwoorden van een vraag goed hebt.

Het solo spel
Het solo spel

Samen spelen
De spelmodus waarbij je tegen een echte tegenstander speelt wijkt iets meer af van het tv-format. De speler die het beste presteert over twee rondes, wint. De spelers kiezen beurtelings een categorie van de eerder genoemde vijf. De speler met het meeste aantal goede antwoorden wint de ronde.

Spelen tegen een kennis of willekeurige tegenstander.
Spelen tegen een kennis of willekeurige tegenstander.

Ook in deze modus is mogelijk om aan het eind van de vraag je antwoorden om te wisselen. Jokers bestaan echter niet in deze vorm van Per Seconde Wijzer. Mocht de eindstand van een ronde gelijk zijn, dan wint de speler met de beste tijd met de ronde. Als de stand na twee rondes nog steeds gelijk is, dan start er een derde ronde waarvan de categorie door de computer wordt gekozen.

De vragen van Per Seconde Wijzer zijn zeker niet de makkelijkste en vergen vaak specifieke kennis over een bepaald onderwerp. Dit maakt dat het spel balanceert tussen uitdagend en te moeilijk. Het spel is gratis, dus uitproberen kost niets! Dit is dan ook zeker aan te bevelen voor iedereen die van quiz-spellen houdt.

Downloaden en spelen

Per Seconde Wijzer is te downloaden vanuit de App Store voor de iPhone, iPod en iPad. Het spel vereist minimaal iOS 7.0.

 

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  olbo

  Ik zou graag Lingo zien voor ios. Ik heb hier nog een cdrom liggen. Erg leuk als die op de iPad te spelen is.

 • Profielfoto
  ralpharma

  Iets toegankelijker (en misschien wel leuker) zou “Met Het Mes Op Tafel” zijn… Waar kan je verzoeknummers indienen?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Verzoeknummers of tips voor deze rubriek naar redactie [at] onemorething.nl (y)