Maarten
Maarten Nieuws 19 april 2014
Leestijd: 2 minuten

Gameweekend: Monument Valley

Het is een van Neerlands bekendste kunstenaars: M. C. Escher. Zijn optische illusies en wiskundig doordachte tekeningen kent bijna iedereen. Ook de ontwikkelaars van de game Monument Valley. Zij maakten de vertaalslag van Escher naar iOS, met succes.

Het team van acht ontwikkelaars had bij het maken van Monument Valley een duidelijke visie. De insteek was dat ieder level zo mooi zou zijn, dat de speler het zou willen uitprinten en ophangen. Sterker nog, ieder screenshot moest een kunstwerk zijn, zo vertelt een van de ontwikkelaars. Het esthetisch geheel zou de basis gaan vormen van een geweldige spelbeleving en dit doel is meer dan behaald.

In het spel leer je Ida kennen. Een prinses bezig met een zoektocht naar vergiffenis. Je helpt Ida de toppen van ieder monument te bereiken door te spelen met de omgeving. Ogenschijnlijk losstaande paden verbind je met optische illusies tot wegen naar boven. Verander bijvoorbeeld het perspectief van waaruit je het monument bekijkt en je zult nieuwe mogelijkheden ontdekken om je weg te vervolgen. Daarbij speel je met objecten als totempalen en houd je rekening met zwarte vogels om de juiste weg te vinden.

Speel met de monumenten en het perspectief om de top te bereiken.

Tijdens het spelen merk je dat er tot in detail aandacht is besteed aan de levels en de spelervaring. De muziek klopt bij de sfeer van het level en de besturing werkt prettig. Het blijft ieder level wonderlijk hoe je Ida met illusies naar de top helpt en hoe elk level een pareltje is wat betreft het ontwerp. Monument Valley is zowel op de iPhone, iPod Touch als de iPad te spelen. Naar mijn mening is de spelervaring op de iPad het beste en komen de monumenten op een groter scherm het beste tot hun recht.

Het is goed te merken dat er veel aandacht aan het ontwerp is besteed.

Het enige nadeel is dat het spel nog relatief kort is. Echter hebben de ontwikkelaars al op hun blog beloofd met nieuwe levels te komen. Ook zullen er binnenkort posters en soundtracks van de game beschikbaar zijn. Met dit in het vooruitzicht en de huidige levels is Monument Valley het geld meer dan waard. Het is door velen al gezegd en ik kan het alleen maar beamen: Monument Valley is de mooiste iOS game van 2014, ondanks dat het jaar nog jong is.

Downloaden en spelen

Monument Valley is te downloaden vanuit de App Store voor de iPhone, iPod en iPad. Het spel vereist minimaal iOS 6.0.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Gameweekend: Monument Valley
Sluiten