EU stemt vóór netneutraliteit, afschaffing roamingkosten

Door: Raymon Mens - 21 reacties

De plannen van Neelie Kroes, Eurocommissaris Digitale Agenda om roamingkosten binnen de EU af te schaffen hangen al een tijdje boven de markt. Twee weken geleden stemde de industriecommissie van de EU al in met de plannen.

Vandaag stemde ook het het Europees Parlement in met het afschaffen van dataroaming, de kosten voor internet in het buitenland zullen vanaf 2015 definitief tot het verleden horen. Ook is er ingestemd met een strenge vorm van netneutraliteit, hierdoor kunnen providers geen extra kosten vragen voor de doorgifte van bijvoorbeeld Netflix of YouTube.

In Nederland is geregeld dat providers alle typen dataverkeer gelijk moeten behandelen. Het idee van KPN om extra abonnementskosten te vragen voor het gebruik van chatsapps als WhatsApp was daardoor van de baan. Ook mogen providers geen extra kosten vragen voor het gebruik van data-intensieve diensten als Netflix en YouTube.

Het leek er eerder op dat de EU voor een afgezwakte vorm van netneutraliteit zou stemmen. Tegen de verwachtingen in kwam het Nederlandse model met een sterke netneutraliteit toch door het parlement. Een ‘chattax’ is hiermee net als de roamingkosten van de baan. De extra kosten voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland zullen in december van 2015 definitief afgeschaft worden.

[Informatie over netneutraliteit via Tweakers.net]

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  exilim

  Goed nieuws! Nu nog even een definitieve bevestiging er overheen dat de EU de roamingkosten juli dit jaar afschaft, want dan maak ik thuis een paar pubers erg blij!!!

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Goed nieuw! Vooral de afschaffing van roamingkosten is goed nieuws in de grensregio. Nu wil je in de winkel nog wel eens een prijs vergelijken met een website, vanaf 2016 kan dat ook als die winkel in Gronau is. Minder dan 5 km hier vandaan!

 • Profielfoto
  MrHammond

  Dan blijven we hier in Zwitserland zeker weer over als enige eilandje met torenhoge roamingkosten…

 • Profielfoto
  glasgarage

  Weg met dat dataroaming

 • Profielfoto
  Pappapaul

  MrHammond 51 minuten geleden

  Dan blijven we hier in Zwitserland zeker weer over als enige eilandje met torenhoge roamingkosten…

  Wel de voordelen willen en niet de nadelen?

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Dan blijven we hier in Zwitserland zeker weer over als enige eilandje met torenhoge roamingkosten…

  Verhuizen!

 • Profielfoto
  iPrincess

  Ik ben blij dat de wet zoals Neelie Kroes hem ingediend heeft, niet aangenomen is. Top dat Marietje Schaake (D66) het amendement heeft ingediend. Ik snap heel goed dat providers meer willen vragen aan mensen die meer van het internet gebruik maken (doordat ze veel download, Uitzending gemist kijken en meer van dat soort ongein), maar ik vind het schandalig als dat moet gaan door middel van bepaalde diensten te verhevenen naar een duurder abonnement of iets dergelijks. Niks mis met meer vragen voor meer gebruik, maar dan ook alleen voor het daadwerkelijke gebruik en niet de dienst (want het is bijvoorbeeld gek dat je wel meer zou moeten betalen voor Netflix, maar niet voor Uitzending Gemis, terwijl het dezelfde soort bedrijven zijn).

  Als klant ben ik persoonlijk heel blij om het feit dat de roaming wordt afgeschaft. Het waren echt ziekelijk hoge prijzen (5 euro voor 50 mb per drie dagen bij T-Mobile), daar was ik gemiddeld aan het einde van de eerste middag al doorheen). Aan de andere kant, in hoeverre is het geoorloofd dat een overheid (in dit geval de EC en de EP) zich kan bemoeien met de markt? In alle gevallen dient de overheid zich gewoon terughouden te gedragen op wat er op de markt gebeurd, zodra zei zich er mee bemoeien is er sprake van marktverstoringen. Dat je in het buitenland meer betaalt voor het internet omdat je enige vorm van commissie of wat dan ook moet betalen is niet vreemd, maar het gaat hier gewoon om een ordinaire melkkoe. Maar niet eentje die het Europees Parlement of de Europese Commissie moet gaan melken.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Nee lukt niet, hij kan de berg niet afkomen omdat er vier meter sneeuw voor ligt!:cool: Hij zegt het zelf al, torenhoog.

 • Profielfoto
  patrick337

  Betekend dit nu ook dat je binnen je abbonement in het buitenland kan internetten/bellen/sms’en?

 • Profielfoto
  Robbie122

  Dus dit betekend als ik bijvoorbeeld in Duitsland ben, ik niks hoef te betalen om te internetten?

 • Profielfoto
  rvschuil

  Dat betekent dat dit gewoon volgens de zelfde kosten gaat als in Nederland. Je kan dan inderdaad gewoon je internetbundel gebruiken in Duitsland.

 • Profielfoto
  bramveldman

  Is het dan straks ook niet erg aantrekkelijk om een Duits of Belgisch abonnement af te sluiten. Dat zou namelijk betekenen dat je in Nederland altijd gebruik maakt van het best beschikbare netwerk.

  Of zie ik nu alleen de voordelen en zie ik nadelen over het hoofd?

 • Profielfoto
  pruus

  Of dat je een Duitse prepaid neemt van € 17,50 met onbeperkt bellen, onbeperkt internet per maand……

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Dat betekent wel dat als je een duits prepaid neemt dat iedereen die jouw wil bellen ook een duits mobiel nummer moet bellen met landencode ervoor. Geen probleem op zich maar dat zal nog wel eens verkeerd gaan. Nummerportering zal niet kunnen waarschijnlijk

 • Profielfoto
  schaag

  Of dat je een Duitse prepaid neemt van € 17,50 met onbeperkt bellen, onbeperkt internet per maand……

  Welke Duitse provider is dat? ga binnenkort namelijk naar onze oosten buren……

 • Profielfoto
  Mr. Dragon

  Hopelijk gaan de providers niet de kosten binnen Nederland verdrievoudigen om het verlies goed te maken.

 • Profielfoto
  Gezellig

  Afschaffen van roamingkosten, wil nog niet zeggen dat de buitenlandse MB’s en minuten uit je belbundel gaan. Het is heel makkelijk voor KPN om wat buiten je bundel valt, extra duur te maken. Dus ook die minuten die je in het buitenland gebruikt.
  Ze zijn niet gek bij KPN en kornuiten…

 • Profielfoto
  Caszz

  Fijn dat Neelie blij is, ik wacht de *NU EXTRA DUUR!* Abonnementen wel even af.
  Ik herinner me nog de *onbeperkt internet deals*…..die goeie ouwe tijd,:heart: toen je je data-roaming nog uit zette als je op vakantie was. Mijmer…

 • Profielfoto
  maconly

  Ik zie liever dat de eu afgeschaft wordt.

  En zoals Caszz al meldt je zal het echt zelf betalen.

 • Profielfoto
  Ree

  Dat roaming kosten worden afgeschaft betekent NIET dat wij – consumenten – er beter af zijn.

  1) Internet in het buitenland net zo duur als in nederland wil niet zeggen dat het uit je bundel gaat.
  We zullen daar gewoon de “internet buiten je bundel” prijzen voor gaan betalen.

  2) Abonnementen zullen 20% tot 60% duurder worden (eigen schatting, niet gebaseerd op enig onderzoek, enkel op de prijsstijgingen van de afgelopen 2 jaar) om het verlies van inkomsten door betalen van roaming kosten en de afkoop van gebruiksrechten op buitenlandse netwerken te betalen

 • Profielfoto
  Mr. Dragon

  Binnenkort kun je in heel Nederland gratis terecht op de Wifi-hotspots van Ziggo en UPC en heb je geen grote databundel meer nodig. Bellen kan je dan via Skype, Viber en Whatsapp en KPN en consorten en KPN en consorten kunnen het schudden.

  De abonnementsprijzen verhogen is dan het begin van het einde en over 15 jaar is mobiele telefonie zoals we nu kennen net zoiets als een diaprojector nu: iets uit het verleden.