Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 april 2014
Leestijd: 1 minuut

EU stemt vóór netneutraliteit, afschaffing roamingkosten

De plannen van Neelie Kroes, Eurocommissaris Digitale Agenda om roamingkosten binnen de EU af te schaffen hangen al een tijdje boven de markt. Twee weken geleden stemde de industriecommissie van de EU al in met de plannen.

Vandaag stemde ook het het Europees Parlement in met het afschaffen van dataroaming, de kosten voor internet in het buitenland zullen vanaf 2015 definitief tot het verleden horen. Ook is er ingestemd met een strenge vorm van netneutraliteit, hierdoor kunnen providers geen extra kosten vragen voor de doorgifte van bijvoorbeeld Netflix of YouTube.

In Nederland is geregeld dat providers alle typen dataverkeer gelijk moeten behandelen. Het idee van KPN om extra abonnementskosten te vragen voor het gebruik van chatsapps als WhatsApp was daardoor van de baan. Ook mogen providers geen extra kosten vragen voor het gebruik van data-intensieve diensten als Netflix en YouTube.

Het leek er eerder op dat de EU voor een afgezwakte vorm van netneutraliteit zou stemmen. Tegen de verwachtingen in kwam het Nederlandse model met een sterke netneutraliteit toch door het parlement. Een ‘chattax’ is hiermee net als de roamingkosten van de baan. De extra kosten voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland zullen in december van 2015 definitief afgeschaft worden.

[Informatie over netneutraliteit via Tweakers.net]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
EU stemt vóór netneutraliteit, afschaffing roamingkosten
Sluiten