Een kijkje in het iCloud-datacenter

5 reacties

We gebruiken allemaal iCloud, of het nu is om een iMessage te versturen, een vraag te stellen aan Siri of een back-up van een iOS-apparaat te maken. Maar waar blijft al die data? Hoe ziet de achterkant van de steeds belangrijker wordende iCloud er eigenlijk uit?

Net als iedere cloud bestaat iCloud uit een aantal datacenters die vol staan met servers. Apple laat zelden camera’s toe in de omgeving van deze datacenters. Amerikaanse nieuwszender NBC nam gister een zeldzaam kijkje in het iCloud-datacenter in Maiden, North Carolina en het enorme zonnepark dat het datacenter van stroom voorziet.

In de nieuwsshow ‘Today’ wordt Lisa Jackson, Apple’s Vice President of Environmental Initiatives, geïnterviewd. De nadruk ligt sterk op het feit dat het datacenter helemaal op duurzame (hernieuwbare) energie draait. Hoewel Google en Facebook ook groene stroom gebruiken, is Apple het enige bedrijf dat alleen hernieuwbare energie gebruikt.

Eenmaal in het datacenter aangekomen zijn standaard servers te zien. Apple lijkt geen gebruik te maken van Apple-specifieke hardware, al is ook niet te zien welk merk server de techgigant gebruikt. Volgens eerdere speculaties draait Apple zijn clouddiensten grotendeels op apparatuur van HP en NetApp. Wie dacht dat er een datacenter vol Mac Pro’s stonden te stomen, komt bedrogen uit.

De korte impressie die de video geeft laat zien dat het iCloud-datacenter keurig verzorgd is. Er is aandacht besteed aan cable management en Apple maakt gebruik van het Cold Corridor-principe om warmte effectief af te voeren. Al met al benadrukt de video vooral het groene aspect van iCloud, geheel in lijn met de groene visie die Apple uit wil dragen.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Pappapaul

  Op die lege plek in de tekst zou een filmpje te zien moeten zijn?

 • Profielfoto
  Linkin ParkLP

  Bij mij wel te zien. Het is wel een flash filmpje, dus wellicht ligt daar het probleem.

 • Profielfoto
  MEEUW

  hernieuwbare energie ? Is dat ook niet gewoon groene stroom of duurzaam energie opwekken ?

 • Profielfoto
  NapO

  Niet heel bijzonder ofzo. Een beetje gemiddeld datacentrum in Nederland hebben ook cold corridors. Daarnaast om wille van t energie verbruik is ook de basis temperatuur omhoog gegaan van 20 Gr naar 26 graden Celsius. De corridors zijn wel koeler rond de 20/21.

  Apple kan geen servers bouwen, in ieder geval niet beter als een hp of IBM.

 • Profielfoto
  ocramarco

  hernieuwbare energie? Wat een onzin … wel betere benaming dan duurzaam. Want duurzaam is wel breed, je zou ook kunnen zeggen dat kern energie namelijk duurzaam is.

  Zonnepanelen zijn niet duurzaam, dat zijn pas na heel veel jaren duurzaam ivm hoge energie behoefte bij productie. En het is nog duurzamer om geen data center aan te leggen toch? Microsoft is dan wel interessant project bezig met de warmte voor datacenters gebruiken voor kassen in Noord Holland.