Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 april 2014

Een kijkje in het iCloud-datacenter

We gebruiken allemaal iCloud, of het nu is om een iMessage te versturen, een vraag te stellen aan Siri of een back-up van een iOS-apparaat te maken. Maar waar blijft al die data? Hoe ziet de achterkant van de steeds belangrijker wordende iCloud er eigenlijk uit?

Net als iedere cloud bestaat iCloud uit een aantal datacenters die vol staan met servers. Apple laat zelden camera’s toe in de omgeving van deze datacenters. Amerikaanse nieuwszender NBC nam gister een zeldzaam kijkje in het iCloud-datacenter in Maiden, North Carolina en het enorme zonnepark dat het datacenter van stroom voorziet.

In de nieuwsshow ‘Today’ wordt Lisa Jackson, Apple’s Vice President of Environmental Initiatives, geïnterviewd. De nadruk ligt sterk op het feit dat het datacenter helemaal op duurzame (hernieuwbare) energie draait. Hoewel Google en Facebook ook groene stroom gebruiken, is Apple het enige bedrijf dat alleen hernieuwbare energie gebruikt.

Eenmaal in het datacenter aangekomen zijn standaard servers te zien. Apple lijkt geen gebruik te maken van Apple-specifieke hardware, al is ook niet te zien welk merk server de techgigant gebruikt. Volgens eerdere speculaties draait Apple zijn clouddiensten grotendeels op apparatuur van HP en NetApp. Wie dacht dat er een datacenter vol Mac Pro’s stonden te stomen, komt bedrogen uit.

De korte impressie die de video geeft laat zien dat het iCloud-datacenter keurig verzorgd is. Er is aandacht besteed aan cable management en Apple maakt gebruik van het Cold Corridor-principe om warmte effectief af te voeren. Al met al benadrukt de video vooral het groene aspect van iCloud, geheel in lijn met de groene visie die Apple uit wil dragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een kijkje in het iCloud-datacenter
Sluiten