Dit kan Apple aankondigen op WWDC 2014

19 reacties

Vorige week kondigde Apple aan dat WWDC dit jaar van 2 tot en met 6 juni plaats zal vinden. De jaarlijkse Apple-conferentie voor ontwikkelaars begint steevast met een Keynote waarin Apple CEO Tim Cook nieuwe hard- en software aan de wereld toont.

Waar Apple voorheen de nieuwe iPhone tijdens WWDC aankondigde, is het zeer onwaarschijnlijk dat dit nog zal gebeuren. De iPhone en iPad hebben inmiddels hun eigen evenement in het najaar. Maar wat kunnen we dan wel van WWDC 2014 verwachten? OMT zet de eerste verwachtingen voor de World Wide Developer Conference van 2014 op een rij.

OS X 10.10 Syrah
WWDC gaat vooral over software, het is dan ook te verwachten dat Apple een nieuwe versie van OS X aan zal kondigen. Nadat iOS vorig jaar grondig op de schop ging, wordt verwacht dat ook OS X visueel aangepakt zal worden. Het platte ontwerp van iOS 7 zal hierbij ongetwijfeld als voorbeeld dienen.

Het ontwerp van iWork voor iCloud
Het ontwerp van iWork voor iCloud wordt soms gezien als voorbode van OS X 10.10

Het is niet onwaarschijnlijk dat iOS en OS X verder geïntegreerd zullen worden. OS X 10.9 Mavericks bracht al enkele iOS-apps naar de desktop, dit is waarschijnlijk maar het begin. Hoe ver OS X in iOS gaat overlopen is de vraag, een tablet-interface op een desktop zal in ieder geval niet gebeuren. Apple heeft meermaals gezegd dat iOS en OS X een ander doel dienen.

iOS 8
Bij iOS worden geen grote visuele veranderingen verwacht. De stap van iOS 6 naar iOS 7 was groot, maar iOS 8 zal voortborduren op iOS 7. Apple werkt volgens de laatste berichten onder andere aan het versimpelen van het notificatiescherm en veilig uitwisselen van data tussen apps.

Concept: iOS 8 Healtbook
Concept: iOS 8 Healtbook

Een andere grote feature in iOS 8 wordt waarschijnlijk health tracking. Er gaan diverse geruchten over een nieuwe app genaamd HealthBook die in iOS 8 zijn intreden gaat doen. Deze zal, al dan niet in combinatie met een iWatch, dienen als persoonlijke fitness en gezondheidsagenda. Hiervoor zal Apple echter wel eerst een iWatch uit moeten brengen. Mogelijk komt HealtBook daarom pas in iOS 8.1, zoals nu ook met iOS CarPlay gebeurde in iOS 7.1.

Nieuwe Mac Mini
Het afgelopen jaar zijn alle Mac-computers voorzien van de nieuwste Intel-processoren, alleen de Mac mini is nog voorzien van relatief oude hardware. Apple heeft de afgelopen jaren telkens één hardware-aankondiging tijdens WWDC gedaan. In 2012 was dit de eerste Retina MacBook pro, in 2013 een nieuwe MacBook Air. Mogelijk wordt het dit jaar een nieuwe Mac mini.

Een Mac mini als klein broertje van de Mac Pro?
Een Mac mini als klein broertje van de Mac Pro?

Als gekeken wordt naar de roadmap van Intel-processoren, staat er voor het tweede kwartaal een vernieuwing van de Haswell-processoren op de planning. Precies op tijd om in een nieuwe Mac mini te verschijnen. Het apparaat kan door de energiezuinigheid van de moderne componenten tevens een stukje dunner worden.

Apple TV met Apps en Games
Amazon en Google hebben recent het vuur op de Apple TV geopend. De huiskamer lijkt de volgende lucratieve positie waar techbedrijven graag een positie in bemachtigen. In een recente versie van iOS 7 zijn al verwijzingen naar een nieuw model van Apple’s settopbox aangetroffen. Deze krijgt waarschijnlijk de beschikking over een snelle A7-processor welke zonder moeit mooie Full HD 3D-beelden kan renderen.

Ontwikkelaars Apple TV
Apps op de Apple TV is een typisch onderwerp voor WWDC

WWDC is een evenement voor ontwikkelaars, een mooier moment om aan te kondigen dat er naast de iPhone en iPad ook apps voor de Apple TV gemaakt kunnen worden is er haast niet. Als Apple de hardware van de Apple TV van een update voorziet, is er meer dan genoeg processorkracht om apps te draaien.

[Image credit: Bas van der Ploeg]

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  aukem

  Apple kan ook een iBoat aankondigen, maarja die kans is ook klein. Mooie opsomming verder

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik heb het enigszins realistisch proberen te houden;-) (daarom ook geen iWatch etc)

 • Profielfoto
  ldb

  Ik kan me herinneren dat er ergens een bericht heb gelezen op OMT dat er aanwijzingen waren een vacature was om Siri Nederlandse les te geven. Ik weet niet wie daar voor is aangenomen maar dat zal nu toch wel zo’n beetje klaar zijn? Misschien zitten we bij de volgende landen… Zou wat zijn…

 • Profielfoto
  freewel

  Word het dan niet os x 11.1 of zo? En misschien een externe grafische kaart voor mac pro en macbooks?

 • Profielfoto
  OSXIvogelbekdier

  Goede foto van de Macmini:-)
  Na de prullenbak (macpro) is straks ook de bijpassende asbak verkrijgbaar in uw apple store

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  @Freewel Daar zat ik ook over te denken, helemaal nu Apple vorig jaar heeft gezegd dat ze een nieuw tijdperk van Mac os zouden in gaan.

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  @freewel en @Nautdeapplefan De X stond/staat voor 10 (Romeins cijfer). Dus als het 11.1 zou worden moet de X ook weg. Of moet er XI komen.

 • Profielfoto
  Robin Peek

  Van de opsomming zoals hierboven gemaakt, kijk ik vooral uit naar een update voor OS X. Ik ben wel toe aan een visuele verandering.

 • Profielfoto
  essiw

  ipod touch zou ook kunnen?

 • Profielfoto
  knekkie

  Geen iPad aankondigingen? Ook niet als het een Pro betreft?

  Op software gebied kan de iPad kan nog wel wat meer groeien naar een serieus apparaat met de functionaliteit van de Macbook. iPad met een iOS+ of draaiend op Mac OSX 10.10 of 11) WWDC is dan DE plek om er wat over te roepen.

  Over wat en hoe de iPad verbeterd kan worden in de toekomst heb ik al eens een topic gestart. Maar wat vinden jullie r van? zitten jullie zo iets te wachten tijden de WWDC?
  bron: https://www.behance.net/gallery/iPad-Pro-Design-Concept/16011385/

  Met zulke coole concept designs kan de WWDC alleen maar teleurstellen.
  Elk jaar zijn de creaties van de Apple fans beter en interessanter dan waar Apple zelf mee komt. elk jaar hoop je weer dat er producten uit komen die op de concept designs lijken os beter nog de concepts overtreffen. maar elk jaar laat Apple weer zien die verwachting niet waar te kunnen/ willen maken.

  als je dit ziet en ziet wat er op de markt is dan is er nog zoveel onbenutte speelruimte/potentie over waarin een product als de iPad kan groeien.

 • Profielfoto
  Moofnor

  @knekkie, In het kader van: Het is ook nooit goed?

 • Profielfoto
  iPod1999

  is het niet een beetje snel voor iOS 8?
  volgens mij kwam iOS 7 pas vorig najaar uit, en nu 6-7 maand verder al een nieuwe iOS? of brn ik nu helemaal fout…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @iPod1999: Apple doet dan alleen de aankondiging/preview, daarna begint het beta-testen. Dat duurt ook nog enkele maanden, en zo zijn we dan in het najaar voordat de final versie uit is.

 • Profielfoto
  tomc

  sowieso iOS 8 en Mac OS 10.10 of 11.0 het is tenslotte een WWDC
  hopelijk worden de iconen in iOS 8 wat meer verfijnt voor ze in mac os gebruikt worden.

 • Profielfoto
  Bas_H_Design

  beter komen ze eindelijk eens met nieuwe 4K cinema displays

 • Profielfoto
  Lukkiey

  Waar hebben jullie gelezen/gehoord dat her osx syrah wordt??

 • Profielfoto
  FastMac

  NIEUWE CINEMA DISPLAY!!!!

 • Profielfoto
  sunapple

  Doe maar gewoon weer een nieuwe MacBook Air, mijn Mac Mini is nog niet verkocht en moet dus niet verder in waarde dalen;-)