Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 april 2014

Dit kan Apple aankondigen op WWDC 2014

Vorige week kondigde Apple aan dat WWDC dit jaar van 2 tot en met 6 juni plaats zal vinden. De jaarlijkse Apple-conferentie voor ontwikkelaars begint steevast met een Keynote waarin Apple CEO Tim Cook nieuwe hard- en software aan de wereld toont.

Waar Apple voorheen de nieuwe iPhone tijdens WWDC aankondigde, is het zeer onwaarschijnlijk dat dit nog zal gebeuren. De iPhone en iPad hebben inmiddels hun eigen evenement in het najaar. Maar wat kunnen we dan wel van WWDC 2014 verwachten? OMT zet de eerste verwachtingen voor de World Wide Developer Conference van 2014 op een rij.

OS X 10.10 Syrah
WWDC gaat vooral over software, het is dan ook te verwachten dat Apple een nieuwe versie van OS X aan zal kondigen. Nadat iOS vorig jaar grondig op de schop ging, wordt verwacht dat ook OS X visueel aangepakt zal worden. Het platte ontwerp van iOS 7 zal hierbij ongetwijfeld als voorbeeld dienen.

Het ontwerp van iWork voor iCloud wordt soms gezien als voorbode van OS X 10.10

Het is niet onwaarschijnlijk dat iOS en OS X verder geïntegreerd zullen worden. OS X 10.9 Mavericks bracht al enkele iOS-apps naar de desktop, dit is waarschijnlijk maar het begin. Hoe ver OS X in iOS gaat overlopen is de vraag, een tablet-interface op een desktop zal in ieder geval niet gebeuren. Apple heeft meermaals gezegd dat iOS en OS X een ander doel dienen.

iOS 8
Bij iOS worden geen grote visuele veranderingen verwacht. De stap van iOS 6 naar iOS 7 was groot, maar iOS 8 zal voortborduren op iOS 7. Apple werkt volgens de laatste berichten onder andere aan het versimpelen van het notificatiescherm en veilig uitwisselen van data tussen apps.

Concept: iOS 8 Healtbook

Een andere grote feature in iOS 8 wordt waarschijnlijk health tracking. Er gaan diverse geruchten over een nieuwe app genaamd HealthBook die in iOS 8 zijn intreden gaat doen. Deze zal, al dan niet in combinatie met een iWatch, dienen als persoonlijke fitness en gezondheidsagenda. Hiervoor zal Apple echter wel eerst een iWatch uit moeten brengen. Mogelijk komt HealtBook daarom pas in iOS 8.1, zoals nu ook met iOS CarPlay gebeurde in iOS 7.1.

Nieuwe Mac Mini
Het afgelopen jaar zijn alle Mac-computers voorzien van de nieuwste Intel-processoren, alleen de Mac mini is nog voorzien van relatief oude hardware. Apple heeft de afgelopen jaren telkens één hardware-aankondiging tijdens WWDC gedaan. In 2012 was dit de eerste Retina MacBook pro, in 2013 een nieuwe MacBook Air. Mogelijk wordt het dit jaar een nieuwe Mac mini.

Een Mac mini als klein broertje van de Mac Pro?

Als gekeken wordt naar de roadmap van Intel-processoren, staat er voor het tweede kwartaal een vernieuwing van de Haswell-processoren op de planning. Precies op tijd om in een nieuwe Mac mini te verschijnen. Het apparaat kan door de energiezuinigheid van de moderne componenten tevens een stukje dunner worden.

Apple TV met Apps en Games
Amazon en Google hebben recent het vuur op de Apple TV geopend. De huiskamer lijkt de volgende lucratieve positie waar techbedrijven graag een positie in bemachtigen. In een recente versie van iOS 7 zijn al verwijzingen naar een nieuw model van Apple’s settopbox aangetroffen. Deze krijgt waarschijnlijk de beschikking over een snelle A7-processor welke zonder moeit mooie Full HD 3D-beelden kan renderen.

Apps op de Apple TV is een typisch onderwerp voor WWDC

WWDC is een evenement voor ontwikkelaars, een mooier moment om aan te kondigen dat er naast de iPhone en iPad ook apps voor de Apple TV gemaakt kunnen worden is er haast niet. Als Apple de hardware van de Apple TV van een update voorziet, is er meer dan genoeg processorkracht om apps te draaien.

[Image credit: Bas van der Ploeg]

Reageer op artikel:
Dit kan Apple aankondigen op WWDC 2014
Sluiten