Cybercriminelen geven iOS op, nieuwe malware focust op Android

17 reacties

Er is goed nieuws voor iOS-gebruikers. Makers van mobiele malware, kwaadaardige apps die bijvoorbeeld voor een torenhoge telefoonrekening zorgen door stiekem sms’jes naar dure premium-nummers te sturen, hebben geen interesse meer in iOS.

Afgelopen kwartaal detecteerde beveiligingsfabrikant F-Secure 277 nieuwe varianten van mobiele malware. Hiervan richtte één malware-variant zich op iOS, één op Symbian en alle 275 andere varianten van mobiele malware die de afgelopen tijd werd ontwikkeld, misbruikt Android-toestellen. De enige malware voor iOS heeft bovendien een jailbreak nodig om te werken.

Het is duidelijk dat cybercriminelen het hebben opgegeven, er wordt amper moeite gedaan om door Apple’s strikte beveiliging te breken. Hierdoor zijn iOS-gebruikers praktisch onvatbaar voor mobiele malware. In de afgelopen zes jaar is er nog geen enkele malware-app in Apple’s App Store gevonden. Reden voor toonaangevend beveilingsexpert Mikko Hyppönen om de App Store de grootste innovatie op het gebied van beveiliging van de afgelopen tien jaar te noemen.

Infographic met informatie over de verspreiding
Infographic met informatie over de verspreiding van malware over platforms en landen.

Waar Android-gebruikers zoal door geplaagd worden? Het overgrote deel van de de mobiele malware (83% van de mobiele trojans) verstuurt ongezien sms’jes naar premium nummers of abonnementsdiensten. Andere malware installeert ongevraagde apps of steelt persoonlijke gegevens als contacten, foto’s en whatsapp-gesprekken.

Als je nog geen iPhone hebt, weet je wat je doe doen staat. Tenzij je graag in de handen van cybercriminelen valt.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Verwijderen

  Wat een geruststellend bericht zeg!

 • Profielfoto
  DouweSCH

  Ik mis een beetje Windows Phone in dit onderzoek?

 • Profielfoto
  jackybe67

  Jezus, wat een arrogant bedrijf is dat Apple nu toch. Zo gesloten dat er zelfs geen malware wordt toegelaten. :-))

 • Profielfoto
  bassbug

  WindowsPhone?…
  Op wereldschaal is dat niets zeggend. Niet interessant om als cyberboef daar bezig mee te zijn

 • Profielfoto
  THX-1138

  Het feit dat cybercriminelen zich steeds meer richten op Android komt waarschijnlijk omdat die markt gewoon veel groter aan het worden is dan de iOS markt. Daarnaast is het ook nog ’s makkelijker te hacken. Twee vliegen in 1 klap dus.

 • Profielfoto
  bassbug

  Zou de ‘onnozelheid’ van de ‘gewone’ Android hier wat te maken hebben at ze een makkelijke prooi zijn?..

 • Profielfoto
  Apple Focus

  Het feit dat cybercriminelen zich steeds meer richten op Android komt waarschijnlijk omdat die markt gewoon veel groter aan het worden is dan de iOS markt. Daarnaast is het ook nog \’s makkelijker te hacken. Twee vliegen in 1 klap dus.

  vind het totaal niet erg dat iOS een kleinere makt is (kleiner word). Word apple tenminste weer een beetje exclusiever en zijn wij weer een beetje veiliger;)

 • Profielfoto
  Stijn82

  Het feit dat cybercriminelen zich steeds meer richten op Android komt waarschijnlijk omdat het gemakkelijker te hacken is. Daarnaast is die markt gewoon veel groter aan het worden is dan de iOS markt. Twee vliegen in 1 klap dus.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Ik voel me ineens toch wel heel erg prettig met m’n Symbian-toestel:P

 • Profielfoto
  H.deweg

  bassbug 1 uur geleden

  Zou de ‘onnozelheid’ van de ‘gewone’ Android hier wat te maken hebben at ze een makkelijke prooi zijn?..

  bassbug 1 uur geleden
  Dat is ongeveer even onnozel als de stelling: iPhone-gebruikers vergeten meestal de helft van de woorden en schrijven slecht Nederlands.

 • Profielfoto
  H.deweg

  bassbug 1 uur geleden

  Zou de ‘onnozelheid’ van de ‘gewone’ Android hier wat te maken hebben at ze een makkelijke prooi zijn?..

  Dat is ongeveer even onnozel als de stelling: iPhone-gebruikers vergeten meestal de helft van de woorden en schrijven slecht Nederlands.

 • Profielfoto
  pruus

  jongens…breng de gekken niet op rare ideeën…..Nou hebben wij nog rust.

 • Profielfoto
  sedikit

  @bassbug,
  Voelt dat nou lekker zo’n veer in eigen kont? Ook een beetje dom om die er überhaupt in te steken ;-)

 • Profielfoto
  xanion

  Moeten ze er ook bij vertellen dat de kans op malware nihil is als je altijd netjes via de PlayStore installeert. Gros van de malware op Android komt doordat men de illegale APK’tjes installeert en die worden graag voorzien van malware.

  Reden dat de malware nauwelijks op IOS voorkomt ligt puur in het feit dat het bijna onmogelijk gemaakt wordt om te installeren buiten de AppStore om.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @bassbug: Tja dat zeiden we in de jaren 90 ook over de Windows gebruikers. Terwijl Mac OS ook echt een veiliger systeem was dan Windows 95. Terwijl de echte knappe koppen met een BSD (gebaseerd) systeem werkte.

  Daarbij wordt gezegd dat de malware alleen zou lukken op een jailbreak toestel. Niet te vergeten dat de de android malware alleen werkt op een toestel dat ge-root is. Niet alleen neemt het aantal iOS gebruikers af maar ook de actieve gebruikers nemen af op iOS en worden gebruikers worden steeds meer passief; aantal neemt daarmee twee maal zo snel af. Op Android nemen de actieve gebruikers echter toe en hebben allemaal een ge-root toestel.

 • Profielfoto
  12345dan

  Dit soort berichten hoor ik graag, echter vind ik dat Apple de beveiliging nog wat mag bijschroeven, we hebben de afgelopen jaren wel degelijk last gehad van aanvallen, ook al waren ze van een gering aantal. Al met al is iOS een heel veilig mobiel besturingssysteem, nu nog één van de veiligste zo niet de veiligste. Echter met de komst van het mobiele besturingssysteem van Ubuntu kan dat veranderen.

  Ik vertrouw mijn Linuxmachines nog steeds meer dan mijn iPad vierde generatie en iPhone 5S. En de iMac blijkt steeds meer kwetsbaar te worden, dat ligt naar mijn mening niet alleen aan het besturingssysteem maar vooral de gebruikers. Dat zijn vaak(!) gezinnen met weinig tot geen verstand van computers noch de gevaren van het internet. Ze denken dat zij het veiligste besturingssysteem van de wereld in handen hebben, en dan gaan ze erop los. Ik adviseer ook voor elk besturingssysteem, ook al is het Linux en OS X de add-ons MyWOT, AdBlock Plus, Ghostery en meer. Het is een gunst dat je minder virussen kan oplopen met je besturingssysteem t.o.v. Microsoft Windows, maar daar moet je evenals een virusscanner niet blindelings op vertrouwen.

 • Profielfoto
  mroffbeat

  Mijn android galaxy note 3 is zeeeeeeeeer veilig..
  Hij ligt al een jaar in de kast te rotten. Wat een onding. Snel maar weer een iphone gehaald tot mijn abo is afgelopen. tegen die tijd staat iphone 6 al weer klaar:)