Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 april 2014

Cybercriminelen geven iOS op, nieuwe malware focust op Android

Er is goed nieuws voor iOS-gebruikers. Makers van mobiele malware, kwaadaardige apps die bijvoorbeeld voor een torenhoge telefoonrekening zorgen door stiekem sms’jes naar dure premium-nummers te sturen, hebben geen interesse meer in iOS.

Afgelopen kwartaal detecteerde beveiligingsfabrikant F-Secure 277 nieuwe varianten van mobiele malware. Hiervan richtte één malware-variant zich op iOS, één op Symbian en alle 275 andere varianten van mobiele malware die de afgelopen tijd werd ontwikkeld, misbruikt Android-toestellen. De enige malware voor iOS heeft bovendien een jailbreak nodig om te werken.

Het is duidelijk dat cybercriminelen het hebben opgegeven, er wordt amper moeite gedaan om door Apple’s strikte beveiliging te breken. Hierdoor zijn iOS-gebruikers praktisch onvatbaar voor mobiele malware. In de afgelopen zes jaar is er nog geen enkele malware-app in Apple’s App Store gevonden. Reden voor toonaangevend beveilingsexpert Mikko Hyppönen om de App Store de grootste innovatie op het gebied van beveiliging van de afgelopen tien jaar te noemen.

Infographic met informatie over de verspreiding van malware over platforms en landen.

Waar Android-gebruikers zoal door geplaagd worden? Het overgrote deel van de de mobiele malware (83% van de mobiele trojans) verstuurt ongezien sms’jes naar premium nummers of abonnementsdiensten. Andere malware installeert ongevraagde apps of steelt persoonlijke gegevens als contacten, foto’s en whatsapp-gesprekken.

Als je nog geen iPhone hebt, weet je wat je doe doen staat. Tenzij je graag in de handen van cybercriminelen valt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cybercriminelen geven iOS op, nieuwe malware focust op Android
Sluiten