Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 april 2014

Binnen 30 seconden naar 100% opgeladen

Waarom een superaccu ontwikkelen, als je ook een superlader kan ontwikkelen die bestaande accu’s binnen 30 seconden op kan laden? Een Israëlisch bedrijf heeft een oplader ontwikkeld die precies dat kan. Er is al een werkend prototype gedemonstreerd.

Het bedrijf, StoreDot genaamd, demonstreerde het prototype tijdens Think Next, een congres in Tel Aviv dat door Microsoft georganiseerd wordt. In een demonstratievideo is te zien dat de lader een Samsug-telefoon in een razend tempo op kan laden. Als het met een Samsung werkt, kan het ook met een iPhone werken. De lader moet in 2016 op de markt komen.

StoreDot claimt voor het snelle laden gebruik te maken van biologische halfgeleiders. Het bedrijf verwacht dat voor de superlader twee keer de prijs van een normale lader betaald moet worden. Momenteel heeft de lader nog de grootte van een flinke laptoplader, voor 2016 moet dat echter teruggebracht zijn naar een voor een telefoonladers normaal formaat.

De technologie kan erg nuttig zijn bij publieke laadpunten die op steeds meer plaatsen verschijnen. Binnen 30 seconden een volle accu bij een laadpaal op het station of in de stad klinkt bijna te mooi om waar te zijn. De techniek zou ook toegepast kunnen worden in smartwatches of elektrische auto’s. Vele onderzoeksinstituten, bedrijven en universiteiten zijn bezig met het ontwikkelen van methoden om accuduur of laadtijd van apparaten fors verbeteren. Het is wachten op de eerste commerciële toepassing van deze veelbelovende technieken.

Reageer op artikel:
Binnen 30 seconden naar 100% opgeladen
Sluiten