Binnen 30 seconden naar 100% opgeladen

26 reacties

Waarom een superaccu ontwikkelen, als je ook een superlader kan ontwikkelen die bestaande accu’s binnen 30 seconden op kan laden? Een Israëlisch bedrijf heeft een oplader ontwikkeld die precies dat kan. Er is al een werkend prototype gedemonstreerd.

Het bedrijf, StoreDot genaamd, demonstreerde het prototype tijdens Think Next, een congres in Tel Aviv dat door Microsoft georganiseerd wordt. In een demonstratievideo is te zien dat de lader een Samsug-telefoon in een razend tempo op kan laden. Als het met een Samsung werkt, kan het ook met een iPhone werken. De lader moet in 2016 op de markt komen.

StoreDot claimt voor het snelle laden gebruik te maken van biologische halfgeleiders. Het bedrijf verwacht dat voor de superlader twee keer de prijs van een normale lader betaald moet worden. Momenteel heeft de lader nog de grootte van een flinke laptoplader, voor 2016 moet dat echter teruggebracht zijn naar een voor een telefoonladers normaal formaat.

De technologie kan erg nuttig zijn bij publieke laadpunten die op steeds meer plaatsen verschijnen. Binnen 30 seconden een volle accu bij een laadpaal op het station of in de stad klinkt bijna te mooi om waar te zijn. De techniek zou ook toegepast kunnen worden in smartwatches of elektrische auto’s. Vele onderzoeksinstituten, bedrijven en universiteiten zijn bezig met het ontwikkelen van methoden om accuduur of laadtijd van apparaten fors verbeteren. Het is wachten op de eerste commerciële toepassing van deze veelbelovende technieken.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Martink

  Zoiets was laatst toch ook in België ontwikkeld?

 • Profielfoto
  Usain

  Je iPhone 15 sec in de magnetron werkt ook.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Dus het ligt aan de lader en niet aan de accu? Of een combinatie?

 • Profielfoto
  Macman

  Daar zit ik inderdaad op te wachten!
  Ik hoop dat het echt goed werkt. Verbazingwekkend dat het in de oplader zit en niet de batterijen!
  Hoop dat het geen hoax blijkt te zijn.
  Dit zou ook een doorbraak kunnen zijn voor de electrische autoindustrie!

  Nog sneller dan een tank voltanken. En als het ook nog draadloos kan is het helemaal gemakkelijk!

  Spannend! Letterlijk!

  Rob, Alkmaar

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik kan me niet voorstellen dat het met bestaande accu’s werkt… Je moet hoe dan ook elektronen die accu in krijgen; biologische verbindingen of niet.
  We gaan het zien… Als het waar is denk ik dat menig multinational aardig wat dollars overheeft voor de overname van deze startup…

 • Profielfoto
  r.heijma

  Dus als ik het goed begrijp wordt de batterij capaciteit van 1440mAh er in 30 seconden ingepompt.
  In 1 uur met 1,44A dan is de iPhone vol. Dat doen we nu in 30 seconden. Dat is dan 120 keer 1,44A is 172,8 Ampere laadstroom.

  Daar moet je nogal een voeding voor hebben want laden met 5V aan 172,8A is 864W. En dan is het ook nog zo dat de 5V laadspanning wordt teruggebracht naar 3,8V. Dat betekent een vermogen van 1,2V maal 172,8A is 207,36W die ook nog ergens moet worden verstookt.

  De iPad lader is bijvoorbeeld 10W, levert 2A en heeft als het moet de iPhone in ongeveer een uur vol. En dan hebben we het nog niet gehad over de dikte van de kabels en de connectors.
  Lijkt me meer een verlate 1 April grap.

 • Profielfoto
  Obliviant

  Je iPhone 15 sec in de magnetron werkt ook.

  dan bij deze de uitdaging…
  doe het maar en maak er een video van:razz:
  iets roepen als feit zonder bewijs is natuurlijk gewoon wel heel erg slap ge-oh

 • Profielfoto
  Applepiepie

  Iemand is hier in een hele goede 1 april grap getrapt.
  De video is geupload op 31 maart, het youtube account is van een persoon die daarnaast allemaal persoonlijke video’s bewaart en de site is gemaakt met Wix.com
  Maar verder wil ik jullie droom niet verpesten hoor:)

 • Profielfoto
  Obliviant

  en om dan ook te laten zien dat veel mensen alhier gewoon echt complete flauwekul uitkramen en geen flauw idee hebben waar ze het over hebben maar wel ontzettend stoer mee lullen , bij deze dan…

  https://www.youtube.com/watch?v=Q1g0O5MIeDw

 • Profielfoto
  H.deweg

  Werkt niet met bestaande accu’s, het bedrijf levert er een eigen accu bij.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Complete nonsens!
  Zoals al aangehaald: de stroom is te hoog voor de connectoren.
  De accu (met huidige technologie) is na enkele keren versleten (of ontploft)

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  En als het ook nog draadloos kan is het helemaal gemakkelijk!.

  Hoe zou je dat in theorie zien? Draadloos spanning en stroom transporteren. Onmogelijk.

 • Profielfoto
  essiw

  @Obliviant, het was duidelijk een grap. Het is een veelvoorkomende grap van mensen om advies te geven geven elektronische voorwerpen met metalen onderdelen de magnetron in te stoppen. Waarna het elektronisch apparaat helemaal kapot gaat.

 • Profielfoto
  markj

  Lijkt mij geen 1 april grap.
  Gil Rosenman is een serieus iemand – heeft samengewerkt met Ehud Gazit aan nano-schaal peptiden-depositie en daarop voortgeborduurd.
  Op http://www.patentfish.com/ kun je hun patenten opzoeken.
  Is idd een andere batterij, niet je gewone – uit de video lijkt mij te concluderen dat de batterij de grootte heeft van een huidige laptop-batterij. De zwarte kubus achterop de telefoon is denk ik de batterij!
  En die wordt in 30 seconden opgeladen, met een nog grotere oplader, waarvan je alleen de stekker die in de batterij gaat ziet.
  Is een prototype waarvan ze denken dat ze het tussen nu en 2016 veel kleiner kunnen maken en in grotere aantallen gaan kunnen produceren voor ongeveer 30 USD per stuk…
  Veelbelovend maar nog een paar jaar in de toekomst!

 • Profielfoto
  markj

  PS De doorbraak is dus niet de oplader, maar de batterij denk ik.

 • Profielfoto
  r.heijma

  En dan nog wat. Op 13 seconden wordt de stekker in het apparaat gestoken. Dit zijn hier gewoon blanke pennen. Bij een lader die een dikke 172A kan leveren heeft een sluiting (bosje sleutels bijvoorbeeld) een verdamping van de pennen (en de sleutels) tot gevolg. En dien ten gevolge ernstige brandwonden. Niets zo fijn als een brandwond van koperdamp.

  Dus uit oogpunt van veiligheid kan dit al helemaal niet.

  Dus 7 april, kikker in je bil.

  En natuurlijk klakkeloos overgenomen van Nu.nl Want wat daar staat is waar.

 • Profielfoto
  klonic

  Volgens mij kan dat niet met een normale accu en normale bekabeling in de telefoon. De stroom is te hoog waardoor alles doorbrand. Accus mogen daarnaast niet te snel geladen worden.

  Ook is het verdacht dat het laden in dit filmpje lineair lijkt te gebeuren. Elke seconde 2% erbij. Terwijl in het echt de laatste 1% misschien 10 keer zo lang duurt als de eerste procent: normaal is 100% een asymptoot. Het feit dat ze een eigen app gebruiken is raar gezien het feit dat je dat in android ook gewoon door de settings kan laten tonen.

 • Profielfoto
  cmug

  Zoveelste verhaal over super accu. als theoretische model en met laboratorium condities is niets onmogelijk, maar als consumenten product op de markt zie ik dit niet binnen een paar jaar gebeuren.
  En inderdaad zoals ander topic volger die al aan het rekenen is geslagen uitlegt, veel te veel stroom, kan een standaard connector niet verwerken, dus niet realistische. Klikt mij in de oren als een te laat door gelinkte 1 april grap.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Oh oh, wat nu?

 • Profielfoto
  Gastonw

  Dat de techniek toegepast wordt op auto’s van laadpalen is een conclusie van de auteur hier die totaal niet van toepassing is. Dat het op telefoons kan, zal best, maar als je het over auto’s gaat hebben… nee. De snelste lader van een EV is momenteel 120kW, 400V en rond de 250A. Dat zijn al dikke kabels. Dit duurt vervolgens 20 min voor een halve lading, 75 voor een hele. Ga je dit naar een halve minuut toe brengen, dan moet je dus 85kWh in een halve minuut door een kabel pompen. Dit zou door het hoge amperage en de kW’s die erdoor moeten niet alleen een giga dikke kabel met zich meebrengen, maar ook nog eens enorme pieken op het lichtnet veroorzaken die de leveranciers niet aan kunnen…

  Die conclusie is dus alvast niet juist in dit artikel

 • Profielfoto
  Koezel

  @Nick Seamore:
  Inductiespanning is ‘draadloos’.

 • Profielfoto
  FotoDirk

  Ik vind het toch raar dat er op de site van die mannen geen link naar dit verhaal of video staat. Verder schrijven ze wel dat ze aan een nieuw type batterij werken zodat opladen sneller kan. Maar dat is dus iets anders dan een nieuw type lader die bestaande batterijen sneller kan opladen.

  PS: Stop nooit een elektrisch apparaat in je microgolf. Dat laadt je batterijen niet op. Dit is eerder wat er dan gebeurt.
  http://www.youtube.com/watch?v=_3ed0PVNfec

 • Profielfoto
  markj

  Is echt geen 1-April-grap.
  zoek het bedrijfje StoreDot maar eens op…en Gil Rosenman, zijn patenten etc.
  Wat er wel gebeurt is volgens mij, is dat The Wall Street Journal het allemaal veel te rooskleurig voorstelt en dat er fouten in staan.
  Het prototype werkt heus wel, maar is nog veel te groot en zwaar (en duur), ze denken dat ze met hard werken dat in twee jaar tot normale grootte en redelijke prijs kunnen brengen.

 • Profielfoto
  wouter57

  Ach het was wel leuk geweest binnen 30 seconden. Op dit moment laad ik mijn iPhone wel op met mijn E-sigaret. Roken en surfen tegelijk terwijl ik achter de kassa sta.

 • Profielfoto
  dinck

  Er is natuurlijk al lang een methode om binnen 30 seconden weer een volle batterij in je apparaat te hebben, gewoon vervangen. Maar wacht, dat kan natuurlijk niet met een iPhone…

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  een soort viagra voor je accu zeg maar…:)