Apple wil Siri verbeteren door overname spraakherkenningsbedrijf

8 reacties

Apple’s persoonlijke assistent Siri gaat een steeds grotere rol binnen het Apple-ecosysteem spelen. Het recente gelanceerde CarPlay dat iOS naar het dashboard brengt, leunt zwaar op spraakbesturing en commando’s die door Siri uitgevoerd worden.

Het is niet vreemd dat Apple constant bezig is Siri te verbeteren. Vandaag werd bekend dat de iPhone-maker spraakherkenningsbedrijf Novauris heeft gekocht. Dit Britse bedrijf is onder andere grondlegger van de populaire dictatiesoftware Dragon NaturallySpeaking.

De overname vond al in het najaar van 2013 plaats, maar er werd niet eerder naar buiten gebracht. Inmiddels heeft Apple de overname tegenover TechCrunch bevestigd. Hoeveel er betaald is voor het spraakherkenningsbedrijf wilde Apple niet zeggen, de woordvoerder hield het bij het gebruikelijke praatje dat Apple soms kleine bedrijven overneemt en daar verder geen inhoudelijke mededelingen over doet.

Het team van Novauris werkt nu aan het verbeteren van Siri. Op de inmiddels verouderde site van Novauris is te lezen dat het bedrijf ook oplossingen had voor spraakherkenning in de auto. In 2012 werkte Novauris samen met Panasonic aan spraakbesturing voor Smart TV’s. Raakvlakken genoeg met Apple dat Siri mogelijk ook gaat integeren in de volgende Apple TV.

Siri is sinds oktober 2011 aanwezig op iedere iPhone 4s en nieuwere toestellen. De persoonlijke assistent zag het levenslicht in iOS 5 en heeft inmiddels concurrentie van Google Now gekregen. Ook Microsoft heeft inmiddels een persoonlijke assistent, deze week werd bekend dat Siri-variant Cortana aan Window Phone 8.1 toegevoegd zal worden.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Pappapaul

  Zolang Siri geen Nederlands spreekt ben ik niet erg geïnteresseerd.

 • Profielfoto
  marciemarc

  Dit is de toekomst, moet je de film HER (Oscar winnende film) maar eens bekijken.
  Geweldig hoe ons leven veranderd als spraakherkenning goed wordt doorgevoerd in een OS.

  Greetz,
  Marciemarc

 • Profielfoto
  Ostinato

  Het wordt inderdaad hoog tijd dat Siri Nederlands leert. Hoewel ze mijn steenkolen-Engels aardig verstaat, blijft het een beetje behelpen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Apple Zal wel moeten nu Google now en Cortana er zijn.

  De stemmen zijn beter en de diensten reageren sneller, leveren stuk voor stuk meer info en ze doen meer voor je waardoor ze SIRI ontstegen zijn en ze meer neigen naar een echte digitale personal assistent. SIRI is meer een: “reminder hulpje met attitude & app opstarter”

  Alle drie de diensten hebben zo met hun beperkingen natuurlijk maar Google now en Cortana zijn in ieder geval SIRI’s functionaliteit ver voorbij. Het idee van SIRI was goed de uitvoering daar blijft het een beetje achter. Apple kan wat SIRI mist ook niet zelf leveren. Apple heeft geen eigen zoek machine en de partners die ze hebben leveren ook aan Google now en Cortana. Dus de competitie heeft bijvoorbaat al meer mogelijkheden in huis dan Apple nu heeft. Partneren met Google of Microsoft geeft ze geen technisch voordeel.

  Apple kan terug naar de tekentafel wat services en SIRI betreft. Ik hoop dat SIRI ooit op het niveau komt van jarvis uit Iron man. Maar dan moet er nog een heel hoop gebeuren. Ik denk dat een Google en Microsoft eerder dat punt bereiken want die zijn veel verdre op dat vlak wat internet of things en domotica aan gaat. Wie weet gaat Apple daar tijdens de WWDC 2014 verandering in brengen.

 • Profielfoto
  toineenzo

  SIRI IN HET NEDERLANDS!!! NU!!!1!1!1!1!eeneenenenejfisoJdkcosIsjcoHdizi&:&[email protected];9,2&):88,

 • Profielfoto
  KnotNuts

  “Het idee is goed, maar de uitvoering blijft achter.” is een terugkerend thema bij Apple. Remember the iDisk? Toen de makers van Dropbox nog in luiers rondliepen, had ik al een cloud drive op mijn desktop.
  Geweldig idee, alleen werkte het voor geen meter. En zo kan ik nog wel een aantal dingen opnoemen (iWeb, iBooks Author en iTunes match herkent ook geen nummertje meer, dan de dag dat het uitkwam).
  En dan Siri. Een hoop geblaat en weinig wol. Van al dat verbeteren merk ik werkelijk niets. Constant verbindingsproblemen waardoor je echt niet verder komt dan “How”s the weather?”. En zelfs daar moet “ze” nog lang over nadenken. Van een “virtuele assistent” is zeker geen sprake (of ze moet in de pubertijd zitten). En ik denk dat Siri eerder een stille dood zal sterven dan dat ze ooit Nederlands gaat spreken/begrijpen. Maar tegen die tijd hebben we weer wat anders dat veel beloofd en weinig waarmaakt.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Na drie jaar Engels spreken is het best lastig nu ineens Nederlands te gaan spreken. Ik begrijp dat wel. Geen prioriteit. Wanneer Cortana wel Nederlands spreekt wordt overstappen naar de dark side ineens een reële optie.

  Het lijkt wel alsof die iPhone met SIRI is de hobby is waar Jobs over sprak.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Kunnen we dat Haleluja nieuws over Siri niet gewoon op de laatste pagina zetten zolang Nederlands geen optie is?