Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 april 2014
Leestijd: 1 minuut

Apple koopt waterkrachtcentrale voor nieuw iCloud-datacenter

Greenpeace erkende Apple recent als een van de groenste bedrijven in de techsector. Alle iCloud-datacenters worden inmiddels gevoed door schone energie. Voor een nieuw datacenter in Prineville, in het westen van de VS, is een waterkrachtcentrale overgenomen.

Het is de bedoeling dat deze lokale waterkrachtcentrale het datacenter van klimaatneutrale energie gaat voorzien. Volgens nieuwssite OregonLive wilde de iPhone-maker eerst een park met zonnecellen plaatsen, zoals ook bij het iCloud-datacenter in Nevada gedaan is. Het datacenter in Prineville, Oregon is al operationeel en draait momenteel op windenergie.

De waterkrachtcentrale kan ongeveer 3 tot 3,5 megawatt aan energie opwekken. Het is niet duidelijk of dit genoeg is om het hele iCloud-datacenter van stroom te voorzien. Mogelijk wordt de energie uit de waterkrachtcentrale als aanvulling op windenergie gebruikt. Hoeveel Apple heeft betaald voor de waterkrachtcentrale is onduidelijk. In 2011 ontving het bedrijf dat de waterkrachtcentrale in Prineville bouwde nog een garantstelling van 7,2 miljoen dollar van de lokale overheid. Apple is niet het enige bedrijf dat een datacenter in de regio Prineville heeft, ook Facebook heeft een datacenter in de Amerikaanse stad.

Archieffoto uit 2013: Het iCloud-datacenter in Prineville in aanbouw.

De overname laat zien dat Apple bij het bouwen van een datacenter goed kijkt naar de lokale mogelijkheden voor groene energie. In plaats van standaard een paar vierkante kilometer grond vol te planten met zonnepanelen, kijkt de iPhone-maker naar interessante lokale initiatieven zoals de centrale in de buurt van Prineville. Dit zal Greenpeace ongetwijfeld als muziek in de oren klinken.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple koopt waterkrachtcentrale voor nieuw iCloud-datacenter
Sluiten