Apple koopt waterkrachtcentrale voor nieuw iCloud-datacenter

5 reacties

Greenpeace erkende Apple recent als een van de groenste bedrijven in de techsector. Alle iCloud-datacenters worden inmiddels gevoed door schone energie. Voor een nieuw datacenter in Prineville, in het westen van de VS, is een waterkrachtcentrale overgenomen.

Het is de bedoeling dat deze lokale waterkrachtcentrale het datacenter van klimaatneutrale energie gaat voorzien. Volgens nieuwssite OregonLive wilde de iPhone-maker eerst een park met zonnecellen plaatsen, zoals ook bij het iCloud-datacenter in Nevada gedaan is. Het datacenter in Prineville, Oregon is al operationeel en draait momenteel op windenergie.

De waterkrachtcentrale kan ongeveer 3 tot 3,5 megawatt aan energie opwekken. Het is niet duidelijk of dit genoeg is om het hele iCloud-datacenter van stroom te voorzien. Mogelijk wordt de energie uit de waterkrachtcentrale als aanvulling op windenergie gebruikt. Hoeveel Apple heeft betaald voor de waterkrachtcentrale is onduidelijk. In 2011 ontving het bedrijf dat de waterkrachtcentrale in Prineville bouwde nog een garantstelling van 7,2 miljoen dollar van de lokale overheid. Apple is niet het enige bedrijf dat een datacenter in de regio Prineville heeft, ook Facebook heeft een datacenter in de Amerikaanse stad.

icloud-Prineville-building
Archieffoto uit 2013: Het iCloud-datacenter in Prineville in aanbouw.

De overname laat zien dat Apple bij het bouwen van een datacenter goed kijkt naar de lokale mogelijkheden voor groene energie. In plaats van standaard een paar vierkante kilometer grond vol te planten met zonnepanelen, kijkt de iPhone-maker naar interessante lokale initiatieven zoals de centrale in de buurt van Prineville. Dit zal Greenpeace ongetwijfeld als muziek in de oren klinken.

 

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  seek

  Ondertussen kost het gigantische hoeveelheden kolencentrale energie in China om al die servers en vele andere delen te produceren. Om over de vervuiling nog maar niet eens te spreken.

 • Profielfoto
  MEEUW

  En zo kan de lokale bevolking niet profiteren van groene energie.
  Groene energie aanleggen inplaats van overkopen.

  Maak gebruik van de warmte die de servers afgeef (stadsverwarming b.v.)
  Dan denken we pas groen en vooruit :).

 • Profielfoto

  @Seek, ik vind je reactie wel heel pessimistisch. Wees blij dat apple in ieder geval wel haar best doet.

  In tegenstelling tot windenergie, waarvan allang bewezen dat het alles behalve ”schoon” is, lijkt mij dit een zinvolle toepassing.

 • Profielfoto
  Rickje

  Ondertussen kost het gigantische hoeveelheden kolencentrale energie in China om al die servers en vele andere delen te produceren. Om over de vervuiling nog maar niet eens te spreken.

  Men moet ergens beginnen he…;-)

  We zien nu bijvoorbeeld ook dat het volledige productieproces van de Mac Pro in de VS plaats vind, wie weet kunnen dankzij robots ook alle iPhones voordeliger in de VS worden gefabriceerd ipv in China…! Gefaseerde ontwikkeling, niks mis mee! We zullen zien waar we over 10 jaar staan!

 • Profielfoto
  justi

  @mister
  Bronnen graag …