App Store vs. Play Store: Apple verdient meer met minder downloads

13 reacties

De wereldwijde app-economie blijft groeien en bij Google worden de meeste apps gedownload. Apple weet echter een stuk meer te verdienen met minder app-downloads. Dit en meer interessants is te lezen in een nieuw rapport van marktonderzoeker App Anie.

Als naar absolute aantallen wordt gekeken, is de Google Play Store en Apple App Store al enige tijd voorbij. Via de app-winkel voor Android-gebruikers worden 45 procent meer downloads gedaan dan via de App Store. De winst van Apple’s winkel is echter 80 procent hoger dan die van Google. China en Japan blijken belangrijke aanjagers van de groei in downloads.

App Store vs. Play Store
Downloads en omzet App Store en Google Play vergeleken.

Het duidelijke verschil in omzet en aantal downloads roept de conclusie op dat gebruikers van de Google Play Store vaker gratis of minder dure apps downloaden. Zowel in de App Store als Play Store waren games verantwoordelijk voor het grooste deel van de inkomsten. Bij Google waren spelletjes goed voor 90 procent van de inkomsten, bij Apple voor 75 procent.

Een ander opvallend verschil is dat Braziliƫ, Rusland en India verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de downloads bij Google Play. Bij Apple spelen China en Japan een grotere rol, deze landen zijn bij Google zo goed als afwezig. Een mogelijke verklaring kan zijn dat in minder ontwikkelde landen als Braziliƫ en India goedkopere Android-toestellen populair zijn.

Ook de geografische spreiding is erg verschillend.
Ook de geografische spreiding is erg verschillend.

Uit de cijfers van App Anie blijkt dat China een steeds belangrijker land voor Apple wordt. Nadat de iPhone-maker eind 2013 een deal met China Mobile sloot, rukte de iPhone snel op in het Aziatische land. Ook bij het algehele bedrijfsresultaat van Apple is China op weg om Europa voorbij te streven.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  H.deweg

  M.a.w Apple is erg duur.

 • Profielfoto
  Afroman

  Maar er zijn ook haast geen klachten of lekken met de apps in de Apple App Store.

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Met andere woorden betalen Apple klanten meer voor minder.
  :-))

  Toch wacht ik op me iPhone 6, kan me niets schelen. Ik zie dat ik veel meer haalt uit mijn iPhone, dan wat mijn vrienden doen met hun Android. Of merk ik dat als enige?

 • Profielfoto
  mrchablis

  Nochtans zouden iOS Apps vaker crashen dan Android apps…

  http://www.iphoneclub.nl/166243/onderzoek-ios-apps-crashen-vaker-dan-android-apps/

 • Profielfoto
  Afroman

  Alleen komt dat bericht uit 2012.

 • Profielfoto
  mrchablis

  idd. maar recent onderzoek toont hetzelfde aan.

  http://gigaom.com/2014/03/28/study-shows-ios-apps-crash-more-than-android/

  Weet niet of het betrouwbare onderzoeken zijn, maar het zegt toch wat.

 • Profielfoto
  aukem

  Oftewel inderaad: Apple is duur

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Toch makkelijk, als Apple voorbij gestreefd wordt door anderen kun je als fanboy altijd nog roepen “maar Apple verdient er meer geld mee”. Zo kun je aan alles toch weer een positieve Apple-draai geven.

  En dan tegelijkertijd maar wel even snel vergeten dat Apple dit geld verdient over de rug van diezelfde fanboys.

 • Profielfoto
  mmww

  Marktaandeel van Apple daalt een beetje nu.., maar alles komt goed!:-)

  http://bgr.com/2014/04/17/why-should-i-buy-apple-stock/

 • Profielfoto
  Obliviant

  Toch makkelijk, als Apple voorbij gestreefd wordt door anderen kun je als fanboy altijd nog roepen “maar Apple verdient er meer geld mee”. Zo kun je aan alles toch weer een positieve Apple-draai geven.

  En dan tegelijkertijd maar wel even snel vergeten dat Apple dit geld verdient over de rug van diezelfde fanboys.

  nee.. dit betekent dat ik als ontwikkelaar meer tijd besteed aan iOS apps dan om dezelfde apps beschikbaar te maken voor Android omdat IK daar meer aan verdien

 • Profielfoto
  The Redesigner

  En toch blijft Android beter dan iOS en al haar restricties .

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Dat de Appstore meer winst behaald is voor ontwikkelaars natuurlijk wel belangrijk om te weten. Het zorg ervoor dat zij blijven ontwikkelen voor IOS. Al zal in absolute getallen IOS een steeds kleinere ecosysteem zijn in de toekomst. Zolang de inkomsten met IOS beter zijn dan met Android zijn wij Apple gebruikers verzekerd van nieuwe apps. Al bekruipt bij mij wel de angst dat deze meerwaarde voor ontwikkelaars niet zo hoeft te blijven. En kan, zodra het tij gaat keren, het IOS ecosysteem ineens tot een niche gaan behoren. De gevolgen zal een ieder wel kunnen inzien. Apple zal het BlackBerry syndroom voor moeten blijven en een groot marktaandeel moeten behouden.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Zijn er hier nu een aantal echt te dom om dit fatsoenlijk te interpreteren??
  Nee, Apple is niet duurder. Beide hanteren namelijk 30% regel op betaalde aankopen.

  Feit is dus dat Apple gebruikers meer bereid zijn om betaalde aankopen te doen.
  Hoe simpel moet de conclusie zijn…pffff