Amazon opent vuur op Apple TV

8 reacties

Woensdagavond lanceerde Amazon Fire TV, een op Android gebaseerde settopbox die 99 dollar kost. Met de Kindle Tablet bewees het Amerikaanse e-commercebedrijf al eerder in staat te zijn succesvol hardware eigen op de markt te kunnen brengen.

In tegenstelling tot de Kindle Tablet kan de Fire TV niet alleen content uit Amazon’s eigen winkel streamen, maar is er ook ondersteuning voor Netflix, Hulu Plus, Pandora en YouTube. De oorlog om de huiskamer lijkt begonnen en kent als grootste spelers de Apple TV, Google Chromecast en nu ook Amazon Fire TV.

Tijdens de presentatie van de Fire TV haalde Amazon uit naar Apple en Google. De apparaten zouden een trage interface hebben, slechte zoekmogelijkheden bieden en zich in een te gesloten ecosysteem bevinden. Naast Apple en Google zijn er nog andere spelers als Roku in de markt.

Naast content streamen, profileert Amazon Fire TV ook als gameconsole.
Naast content streamen, profileert Amazon Fire TV ook als gameconsole.

Een sterke troef van de Fire TV is dat het apparaat niet alleen gemaakt is om media te streamen, maar ook om te gamen. Er is een game controller voor het apparaat ontworpen. Amazon mikt daarmee op de consument die geen Playstation of Xbox kan of wil kopen, maar soms wel een spelletje wil spelen. Hoewel het ook mogelijk is om op de Apple TV te gamen, lijkt Amazon hier een stapje op Apple voor te hebben.

Amazon zet ook sterk in op stembediening, content kan gezocht worden door middel van stembediening. Handiger dan met een afstandsbediening op een virtueel toetsenbord typen. Een feature die de Apple TV nog niet heeft.

De Fire TV-settopbox lijkt op de Apple TV.
De Fire TV-settopbox lijkt qua form factor op de Apple TV.

Amazon lijkt heel goed naar de Apple TV gekeken te hebben en heeft een aantal interessante features toegevoegd. Is de Apple TV daarmee afgeschreven? Nee, maar Apple kan wel het een en ander doen om met de volgende generatie Apple TV voor te blijven op Amazon. Een van de verwachtingen is dat Apple de volgende generatie Apple TV zal voorzien van een App Store en op deze manier apps en games toe zal laten.

De strijd om de woonkamer lijkt eindelijk op gang te komen. Amazon heeft op papier een goed concept in handen, maar Apple heeft troeven als Airplay en de reeds goed gevulde iTunes Store in handen. Bij streaming media gaat het echter ook over partnerships met aanbieders van series, films en andere content. Apple is naar verluidt al druk in onderhandeling met grote spelers in de entertainmentmarkt.

Het is wachten op Apple’s antwoord. Waarschijnlijk komt dit in de vorm van een nieuwe Apple TV die naar verluidt nog dit jaar zal uitkomen. De Amazon Kindle heeft de iPad ook niet vervangen, maar de concurrentie lijkt bij de streaming-settopboxen al hevig.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  concurrentie is goed voor ons allemaal…gooi nog een blok extra op het vuur, knallen..

 • Profielfoto
  sciletto

  Concurrentie is goed maar het moet niet stijlloos worden. Ik hou er totaal niet van als een product een hoop jatwerk bevat en in mijn ogen heeft de Fire TV dat. Je bent veel origineler en springt er veel meer uit als je een geheel eigen ontwerp maakt.

  Ik zou er persoonlijk niet aan beginnen omdat het op Android draait en omdat er dit jaar een nieuwe Apple TV gelanceerd wordt.

 • Profielfoto
  crazywarning

  Heeft Apple al een nieuwe Apple TV aangekondigd? Vorig jaar zou er ook een nieuwe Mac Mini komen. Of een nieuwe variant van de iPod classic. Een 128GB iPhone zou er ook zeker zijn. Geruchten zijn er niet voor niets. Maar om nu al te zeggen dat er een nieuwe Apple TV gelanceerd wordt is een beetje te voorbarig. Uiteraard zit die kans er wel in maar zolang er nog niets is aangekondigd zet ik er mijn geld niet op.

  Fire TV is in mijn ogen wel op enkele gebieden vernieuwend. Uiteraard de chip die erin zit. Maar ook de game controller. Daarnaast kan je gebruik maken van alle functionaliteiten van Amazon. Mocht je amazon gebruiker zijn dan is dat ook een pré. Voor de prijs hoef je het niet te laten beide (of alle 3) te kopen. Voor 99 dollar koop je niet veel meer tegenwoordig.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Er zijn inderdaad nog geen geruchten voor de nieuwe Apple TV , maar als Apple nog iets wil voorstellen bij de media players zullen ze wel moeten updaten.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Bij streaming media gaat het echter ook over partnerships met aanbieders van series, films en andere content. Apple is naar verluidt al druk in onderhandeling met grote spelers in de entertainmentmarkt.

  En daar loopt Amazon ook goed mee voorop. Misschien in Nederland niet zo groot, maar Amazon Prime wordt steeds meer gebruikt. En dan krijg je niet alleen toegang tot media-content, maar worden je fysieke spullen ook nog eens versneld verzonden.

  Ik vind het allemaal onzin, moet ik je eerlijk bekennen, maar de waarde van Amazon Prima is best groot vergeleken met die van Apple.

 • Profielfoto
  DannyMiddelburg

  Concurrent is altijd gezond.. Maar met die game controller slaan ze echt de plank mis.. Als je iets bedenkt doe het dan goed en niet half..

 • Profielfoto
  pruus

  Gemakkelijk om te roepen dat het beter is dan de Apple TV. Ja, Apple TV is al drie jaar in de markt tegen een bijzonder lage prijs met top gebruiksgemak. Goedkoop hoor van Amazon om zo te -willen- scoren. Vernieuwend wat het geweest als er ook een rookmelder in zat…

 • Profielfoto
  computer space

  Beste van de Fire is dat ie blijkbaar goed te hacken is. Vanilla Android er op, XBMC, en gaan met die banaan. Misschien loopt ie ook lekker als webserver.