Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 april 2014

Amazon opent vuur op Apple TV

Woensdagavond lanceerde Amazon Fire TV, een op Android gebaseerde settopbox die 99 dollar kost. Met de Kindle Tablet bewees het Amerikaanse e-commercebedrijf al eerder in staat te zijn succesvol hardware eigen op de markt te kunnen brengen.

In tegenstelling tot de Kindle Tablet kan de Fire TV niet alleen content uit Amazon’s eigen winkel streamen, maar is er ook ondersteuning voor Netflix, Hulu Plus, Pandora en YouTube. De oorlog om de huiskamer lijkt begonnen en kent als grootste spelers de Apple TV, Google Chromecast en nu ook Amazon Fire TV.

Tijdens de presentatie van de Fire TV haalde Amazon uit naar Apple en Google. De apparaten zouden een trage interface hebben, slechte zoekmogelijkheden bieden en zich in een te gesloten ecosysteem bevinden. Naast Apple en Google zijn er nog andere spelers als Roku in de markt.

Naast content streamen, profileert Amazon Fire TV ook als gameconsole.

Een sterke troef van de Fire TV is dat het apparaat niet alleen gemaakt is om media te streamen, maar ook om te gamen. Er is een game controller voor het apparaat ontworpen. Amazon mikt daarmee op de consument die geen Playstation of Xbox kan of wil kopen, maar soms wel een spelletje wil spelen. Hoewel het ook mogelijk is om op de Apple TV te gamen, lijkt Amazon hier een stapje op Apple voor te hebben.

Amazon zet ook sterk in op stembediening, content kan gezocht worden door middel van stembediening. Handiger dan met een afstandsbediening op een virtueel toetsenbord typen. Een feature die de Apple TV nog niet heeft.

De Fire TV-settopbox lijkt qua form factor op de Apple TV.

Amazon lijkt heel goed naar de Apple TV gekeken te hebben en heeft een aantal interessante features toegevoegd. Is de Apple TV daarmee afgeschreven? Nee, maar Apple kan wel het een en ander doen om met de volgende generatie Apple TV voor te blijven op Amazon. Een van de verwachtingen is dat Apple de volgende generatie Apple TV zal voorzien van een App Store en op deze manier apps en games toe zal laten.

De strijd om de woonkamer lijkt eindelijk op gang te komen. Amazon heeft op papier een goed concept in handen, maar Apple heeft troeven als Airplay en de reeds goed gevulde iTunes Store in handen. Bij streaming media gaat het echter ook over partnerships met aanbieders van series, films en andere content. Apple is naar verluidt al druk in onderhandeling met grote spelers in de entertainmentmarkt.

Het is wachten op Apple’s antwoord. Waarschijnlijk komt dit in de vorm van een nieuwe Apple TV die naar verluidt nog dit jaar zal uitkomen. De Amazon Kindle heeft de iPad ook niet vervangen, maar de concurrentie lijkt bij de streaming-settopboxen al hevig.

Reageer op artikel:
Amazon opent vuur op Apple TV
Sluiten