Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 17 april 2014
Leestijd: 3 minuten

3 tips voor professionele foto’s met de iPhone-camera

De iPhone is al jaren de meestgebruikte camera op fotosite Flickr. De laatste iPhone-modellen hebben een goede camera die menig point-en-shoot compactcamera laat verbleken. Prima voor een selfie of Instagrammetje van je koffie, maar ook voor het serieuzere werk.

In dit artikel bespreken we een aantal onbekende maar nuttige functies die het beste uit de camera van de iPhone halen. Er zijn geen extra apps nodig, alle besproken functies zitten standaard in de camera-app van iOS 7 en werken met de meeste recente iPhone-modellen.

AE/AF vergrendeling
AE/AF vergrendeling is een moeilijke term, maar eigenlijk heel simpel uit te leggen als automatische focus en belichting. Om het makkelijk te maken focust de iPhone-camera standaard automatisch op een logisch punt en past de belichting hierop aan. Door ergens anders op het scherm te tappen kan de focus en belichting aangepast worden. Als de achtergrond van de foto in beweging is, bijvoorbeeld in een drukke stad, kan het voorkomen dat de focus verspringt naar mate objecten bewegen. Als dit niet wenselijk is, kan AE/AF vergrendeling ingeschakeld worden

AF/EF vergrendeling inschakelen.

Doe dit door lang op het punt waarop gefocust kan worden te tappen. Er verschijnt dan een groot vierkant om het focusgebied in, laat het scherm los en de focus en belichting staan vast. Deze functie is ook handig bij het maken van video’s waarbij de focus op één punt moet blijven.

Burstmodus
Met burstmodus kunnen meerdere foto’s per seconde gemaakt worden. Deze functie werkt het best op een iPhone 5S, die kan 10 foto’s per seconde maken. De iPhone 5 maakt er drie per seconde. Als de sluiterknop lang ingehouden wordt zal de iPhone zo veel mogelijk foto’s per seconde nemen. Handig om er zeker van te zijn dat iedereen uit een groep met de open ogen op de foto staat of om een goed shot van een klein bewegend detail te hebben.

Altijd het juiste detail vastgelegd met burstmodus.

Om te zorgen dat je fotorol niet vol komt te staan met tientallen foto’s die in een paar seconden gemaakt zijn, voegt iOS foto’s die in burstmodus gemaakt zijn netjes samen tot één groepje. Hier kan later de perfecte foto uit gekozen kan worden.

Raster / Regel van derden
De regel van derden is een vuistregel die fotografen gebruiken om een compositie spannender te maken. Een object dat in het midden van een foto staat is niet zo spannend. Door de foto in drie bij drie vlakken te verdelen en een het aandachtspunt op of rond een van de vier kruispunten van deze lijnen te laten vallen, wordt de compositie dynamischer (uitgebreide uitleg en voorbeeld bij Wikipedia).

Maak je compositie spannender door de regel van derden in acht te nemen.

Het raster is een handig hulpmiddel om objecten volgens de regel van derden te fotograferen. In iOS 7 schakel je het raster in bij Instellingen > Foto’s en Camera > Raster. Bij het maken van een foto zal voortaan altijd een raster verschijnen. Het raster helpt ook om een object perfect in het midden van de foto te plaatsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
3 tips voor professionele foto’s met de iPhone-camera
Sluiten