3 tips voor professionele foto’s met de iPhone-camera

13 reacties

De iPhone is al jaren de meestgebruikte camera op fotosite Flickr. De laatste iPhone-modellen hebben een goede camera die menig point-en-shoot compactcamera laat verbleken. Prima voor een selfie of Instagrammetje van je koffie, maar ook voor het serieuzere werk.

In dit artikel bespreken we een aantal onbekende maar nuttige functies die het beste uit de camera van de iPhone halen. Er zijn geen extra apps nodig, alle besproken functies zitten standaard in de camera-app van iOS 7 en werken met de meeste recente iPhone-modellen.

AE/AF vergrendeling
AE/AF vergrendeling is een moeilijke term, maar eigenlijk heel simpel uit te leggen als automatische focus en belichting. Om het makkelijk te maken focust de iPhone-camera standaard automatisch op een logisch punt en past de belichting hierop aan. Door ergens anders op het scherm te tappen kan de focus en belichting aangepast worden. Als de achtergrond van de foto in beweging is, bijvoorbeeld in een drukke stad, kan het voorkomen dat de focus verspringt naar mate objecten bewegen. Als dit niet wenselijk is, kan AE/AF vergrendeling ingeschakeld worden

AF/EF vergrendeling inschakelen.
AF/EF vergrendeling inschakelen.

Doe dit door lang op het punt waarop gefocust kan worden te tappen. Er verschijnt dan een groot vierkant om het focusgebied in, laat het scherm los en de focus en belichting staan vast. Deze functie is ook handig bij het maken van video’s waarbij de focus op één punt moet blijven.

Burstmodus
Met burstmodus kunnen meerdere foto’s per seconde gemaakt worden. Deze functie werkt het best op een iPhone 5S, die kan 10 foto’s per seconde maken. De iPhone 5 maakt er drie per seconde. Als de sluiterknop lang ingehouden wordt zal de iPhone zo veel mogelijk foto’s per seconde nemen. Handig om er zeker van te zijn dat iedereen uit een groep met de open ogen op de foto staat of om een goed shot van een klein bewegend detail te hebben.

Altijd het juiste detail vastgelegd met burstmodus.
Altijd het juiste detail vastgelegd met burstmodus.

Om te zorgen dat je fotorol niet vol komt te staan met tientallen foto’s die in een paar seconden gemaakt zijn, voegt iOS foto’s die in burstmodus gemaakt zijn netjes samen tot één groepje. Hier kan later de perfecte foto uit gekozen kan worden.

Raster / Regel van derden
De regel van derden is een vuistregel die fotografen gebruiken om een compositie spannender te maken. Een object dat in het midden van een foto staat is niet zo spannend. Door de foto in drie bij drie vlakken te verdelen en een het aandachtspunt op of rond een van de vier kruispunten van deze lijnen te laten vallen, wordt de compositie dynamischer (uitgebreide uitleg en voorbeeld bij Wikipedia).

Maak je compositie spannender door de regel van derden in acht te nemen.
Maak je compositie spannender door de regel van derden in acht te nemen.

Het raster is een handig hulpmiddel om objecten volgens de regel van derden te fotograferen. In iOS 7 schakel je het raster in bij Instellingen > Foto’s en Camera > Raster. Bij het maken van een foto zal voortaan altijd een raster verschijnen. Het raster helpt ook om een object perfect in het midden van de foto te plaatsen.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Jord

  Die AE/AF vergrendeling kende ik nog niet. Kan nog wel eens van pas komen. Voor de volledigheid had ik ook iets over HDR toegevoegd. Leuk artikel!

 • Profielfoto
  MacMartino

  is er ook iets in de Slo-Mo modus in te stellen ? Er staat dan 120 bpr, maar daar kan je niets aan wijzigen volgens mij. Maar weet t niet zeker..

 • Profielfoto
  Jord

  Die 120 BPS geeft aan dat hij dan met 120 beelden per seconde filmt. Dat geeft je dus de mogelijkheid om een gedeelte in slow motion af te spelen wat dan weer 30 bps laat zien. Het gedeelte dat je slow motion wilt hebben kun je zelf selecteren in de tijdlijn boven de film. Het verschil met de normale video modus is dat de kwaliteit naar beneden gaat van 1080p (HD) naar 720p.

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Was bekend met alle 3. Alleen nog niet zo zeer met de vergrendeling en waarom je een raster zou gebruiken. Thx

 • Profielfoto
  defores

  Professionele foto’s met een iPhone? Volgens mij is dat een beetje belediging voor een fotograaf.
  Een pro die gebruikt gewoon een DSLR of een Systeem camera. Point to shoot kan iedereen.

 • Profielfoto
  EightiesGilly

  Kun je de 120 fps filmpjes ook Slo-Mo opslaan?

  @Defores. De iphone wordt meer en meer een vervanging voor al het “professionele” materiaal. Niet geheel ontopic, maar dit artikel geeft aan dat de iphone toch ook “professioneel” beeldmateriaal kan produceren: De fashion show van Burberry, geheel gefilmd met iPhones http://appleinsider.com/articles/14/02/05/apple-snips-down-iphone-5s-footage-from-burberry-fashion-show-for-new-ad

 • Profielfoto
  koningjordy

  Supertip van AE/AF functie!!

 • Profielfoto
  onelab

  @defores. Kwalitatief/ technisch zal een afbeelding van een iPhone het best afleggen tegen die van een DSLR maar volgens mij wordt een goed foto toch vooral gemaakt door een goed fotograaf en dat hoeft niet iemand te zijn met het beste of duurste speeltje…..
  Is net zoiets als zeggen dat de bezitter van bv een Aston Martin sowieso een betere autorijder is dan de bezitter van een Dacia alleen maar omdat hij een duurdere auto heeft die meer mogelijkheden heeft en kwalitatief beter is.

 • Profielfoto
  onelab

  en nog ff ontopic: hele leuk artikel!

 • Profielfoto
  defores

  @EightiesGilly @onelab,
  Denk je dat nu echt?

  Ik heb al jaren een iPhone en die foto’s komen lang niet in de buurt v.d. kwaliteit van mijn DSLR of Systeem camera. Alleen als het om EVF, Sensor formaat en het meest belangrijke lenzen gaat komt de iPhone niet in de buurt (er is overigens geen enkel mobiel wat in de buurt komt).

  Betreft het filmpje? Slechte kwaliteit, kijk maar eens naar blackmagic pocket cinema camera daar zie je een wereld van verschil.

  Sorry Apple maakt perfecte computer systemen (desktop/mobiel) … maar fotografie is er een compleet andere markt die zich daarop toespitst, de ervaring heeft en daarvan zijn lenzen al op zich een kunst van techniek en vakmanschap op zich.

 • Profielfoto
  brinkey

  Vanzelfsprekend kun je mooiere betere foto’s of video’s maken met professionele apparatuur. Maar apparatuur is 1 ding. Wat je er mee doet een tweede en dan kun je ook met een iPhone professionele opnames maken.

  Kijk maar naar dit filmpje gemaakt met een iPhone 4s (met wat rigs en post op het eind)

  Of deze van Apple zelf

  En ja het kan technisch kwalitatief beter, maar de gemiddelde kijker zal dat niet opvallen.

 • Profielfoto
  onelab

  @defores
  Ja dat denk ik echt. Ik denk dat je mijn opmerking niet geheel begrijpt. Zoals ik zei in het begin van mijn opmerking: kwalitatief zal het best allemaal waar zijn wat je zegt. Maar bij het maken van een foto gaat het om het vastleggen van de essentie van het moment waarbij de kwaliteit op het 2e plan komt.. het is fijn als de kwaliteit ook hoog is maar niet noodzakelijk. Jouw opmerking impliceert dat je met pro apparaten dus nooit een slechte foto kunt maken.

  ben het ook eens met wat brinkey zegt: meeste mensen kijken naar de inhoud van een foto en minder naar de kwaliteit

  (Ik vind sowieso dat mensen minder door de lens van een camera moeten kijken en meer moeten genieten van het moment. Het maakt niet uit wat voor apparaten je mee sleept: je kunt zelden de essentie van het moment vastleggen op film. Beter om er van te genieten en het in je hoofd op te slaan dan het te missen doordat je het wilt vastleggen)

 • Profielfoto
  HakanB

  Ik maak foto’s met Vierkant ipv Foto, want als ik foto’s maak met Foto dan hebben deze foto’s minder kleur.. Misschien doe ik iets verkeerd. Kan ik ergens instellen dat ik met Foto net zo mooie kleurfoto’s kan maken als met Vierkant?