Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 april 2014

1,7 petabyte aan een Thunderbolt-kabel

Alle nieuwe Apple-computers zijn voorzien van een Thunderbolt-aansluiting. Dit is een extreem snelle, nieuwe interface die door Intel en Apple ontwikkeld is. Een van de fabrikanten die veel Thunderbolt-randapparatuur uitbrengt is LaCie, een fabrikant van opslagmedia.

Een van de nieuwe producten van LaCie is de 8big Rack Thunderbolt 2. Een rackmount opslagsysteem met Thunderbolt-aansluting met maximaal 48 terabyte opslagcapaciteit. Op een Thunderbolt-aansluiting kunnen zes apparaten tegelijk aangesloten worden. Wanneer alle Thunderbolt-poorten van een Mac Pro gebruikt worden, ontstaat 1,7 petabyte opslagruimte. Dat is 1728 terabyte, goed voor duizend uur ongecomprimeerde 4K-video.

Het is duidelijk dat het opslagsysteem niet voor consumenten bedoeld is, een professionele editor van bioscoopfilms zal echter wel raad weten met al die opslag. LaCie laat zien dat het netjes in een rack past. Esthetisch is het systeem ook best geslaagd, het ziet er symmetrisch en strak uit.

Zo ziet 1,7 petabyte dataopslag eruit.

De 36 losse modules, die uiteraard ook los te gebruiken zijn, bestaan uit opslagsystemen van 1U-rekformaat waarin 8 harde schijven geplaatst kunnen worden. De modules ondersteunen RAID 0,1,5,6 en 10 en hebben een redundante voeding.

Een opslagunit huisvest 8 harde schijven.

Het aansluiten van opslagsystemen met hoge snelheid en capaciteit was voorheen alleen mogelijk met dure en ingewikkelde aansluitingen als Fibre Channel. Door Thunderbolt en vooruitstrevende fabrikanten als LaCie is dit echter een stuk simpeler geworden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
1,7 petabyte aan een Thunderbolt-kabel
Sluiten