Zomertijd bug in agenda OS X

37 reacties

Het is weer bijna zomertijd! In de nacht van zaterdag 29 maart 2014 op zondag 30 maart 2014 gaat de klok een uur vooruit. Al jaren zijn er problemen met de zomer- en wintertijd in de iOS, nu lijkt echter de agenda in OS X moeite te hebben met een uurtje minder.

Op het moment dat de gebruiker een afspraak creëert op een willekeurige datum en vervolgens deze datum verandert naar 30 maart zal de begin- en eindtijd van de afspraak twee uur later worden. De bug in de agenda app werd opgemerkt door verschillende OMT’ers en gedeeld op ons forum. In het topic komt naar voren dat zowel gebruikers van OS X 10.9.2 als de beta 10.9.3 last hebben van de bug. 

De bug in de agenda van OS X.
De bug in de agenda van OS X.

Wees dus extra waakzaam met de afspraken op zondag en controleer nog even goed je agenda. Mocht de bug nog niet helemaal duidelijk zijn dan hebben wij deze hier uitgelegd aan de hand van een voorbeeld:

 1. De gebruiker creëert een afspraak op 28 maart 2014, van 12:00 tot 13:00 uur in de agenda app van OS X.
 2. De gebruiker bewerkt de afspraak en verandert de datum in 30 maart 2014
 3. De afspraak zal automatisch verspringen, maar zal verschuiven naar twee uur later.
 4. De afspraak staat nu in de agenda van de gebruiker op 30 maart 2014  van 14:00 tot 15:00 uur.

Het probleem lijkt zich niet voor te doen in de agenda van iOS. Let wel op dat als je agenda’s synchroniseert met je Mac mogelijke fouten door de bug natuurlijk wel in de agenda van je iPhone kunnen staan. Heb jij ook, of juist geen last van deze bug? Wij lezen graag je reactie onder dit artikel.

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  Apple Focus

  Ik gebruik iets heel handigs. Ze noemen het een PAPIERENagenda! En het beste is: hij heeft nooit last van bugs! Ik kan hem echt aan iedereen aanraden;)

 • Profielfoto
  inekeve

  Lachen met de laatste reactie haha. Komt uit een ander tijdperk misschien??

 • Profielfoto
  iep

  Geen bugs maar wel een lijst aan onhebbelijkheden. Verplaats een afspraak maar eens zonder geknoei… Eigenlijk is het een kwestie van kiezen uit twee kwaden.

 • Profielfoto
  GastonM

  Hoe is het toch in godsnaam mogelijk dat het nooit goed gaat met Apple als er weer eens tussen de winter- en zomertijd wordt geswitcht. Er is iedere keer wel iets…

 • Profielfoto
  Falkor73

  Verandert mag het zijn ipv veranderd…

  Zeker een jonge schrijver van het artikel. Die kunnen geen Nederlands meer schrijven. Zelfs niet als ze soort van journalist zijn…

 • Profielfoto
  Pjotr NL

  @sionschlicher: nog nooit van papiervisjes gehoord??

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  bij kan ik om een of ander reden niet van am naar pm veranderen rond deze dagen

 • Profielfoto
  essiw

  @Falkor, lekker generaliserend, en goh wel een hele letter fout geschreven… reacties zijn voor inhoudelijke dingen, niet voor tekstuele. Ik kon je reactie nog begrijpen als er door de fout een betekenisverschil ter sprake kwam, maar nu ben je gewoon aan het muggenziften…

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ik gebruik iets heel handigs. Ze noemen het een PAPIERENagenda! En het beste is: hij heeft nooit last van bugs! Ik kan hem echt aan iedereen aanraden;)

  Oh jawel hoor, die hebben ook last van bugs

 • Profielfoto
  klonic

  Waarom gebeurt dit steeds? Dit valt me echt tegen.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Misschien domme vraag van mij, maar is het sowieso niet vreemd dat wanneer je een afspraak verschuift, de agenda überhaupt rekening houdt met zomer/wintertijd? Dat doe jij zelf toch ook niet?

  Als ik nou een afspraak heb op vrijdag van 12:00 – 13:00 uur, en ik krijg een telefoontje, en we spreken af, we schuiven de afspraak naar zondag… dan is die afspraak toch nog steeds gewoon van 12:00 – 13:00 uur?

  Ik snap niet dat de agenda dus sowieso een routine heeft die rekening houdt met de zomer/wintertijd. Het is voor verschuiven helemaal niet relevant.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Verandert mag het zijn ipv veranderd…

  Zeker een jonge schrijver van het artikel. Die kunnen geen Nederlands meer schrijven. Zelfs niet als ze soort van journalist zijn…

  Dat licht vast aan het onderwijs, dat is ook een zooitje tegenwoordig…;-)

 • Profielfoto
  struup

  Bij mij gebeurt hetzelfde, alleen als ik de afspraak naar de zondag verplaats doe ik dit naar de maandag 31 mrt dan blijft de tijd zoals oorspronkelijk is ingevoerd.
  Struup

 • Profielfoto
  Verdult

  Ik gebruik iets heel handigs. Ze noemen het een PAPIERENagenda! En het beste is: hij heeft nooit last van bugs! Ik kan hem echt aan iedereen aanraden.

  Wow, ik heb ook last van een bug, ik zag namelijk bovenstaand bericht uit 1872!

  Maar even serieus, een papieren agenda vind ik te groot om mee te nemen + die raak ik altijd kwijt

 • Profielfoto
  AppelJuice

  Tsja zal wel aan mij liggen maar ik vind dit allemaal weer een beetje sensatie zoekerij. Deze specifieke situatie komt waarschijnlijk zo weinig voor dat programmeurs het mogelijk wel weten maar een dusdanig lage prioriteit aangeven om dat het gewoon niet belangrijk is. Als ik naar mijzelf kijk, ik maak nooit activiteiten aan zonder op de dag zelf te staan, ik wil namelijk eerst weten of er al iets op die dag staat!

  Ik vermoed dat Apple hier ook een aanzet geeft tot het wereldwijd afschaffen van de zomer/wintertijd;)

 • Profielfoto
  Di May

  Simpelste oplossing : afschaffen, die onzin.
  Wat is dat winter/zomer-uurgedoe anders.

 • Profielfoto
  Dutch Viking

  Papieren agenda? Niet meer van deze tijd. Als actieve gepensioneerden (jawel) houden mijn echtgenote en ik onze agenda’s gesynchroniseerd met Agenda – iMac, MacBook, iPhone, iPad – alles via dezelfde Apple-ID – zowel onze contacten als afspraken zijn onmiddellijk zichtbaar voor ons allebei, waar ieder van ons op dat moment ook is! Hoe ideaal wil je het hebben? De papieren agenda komt er voor ons niet meer in!

 • Profielfoto
  koen

  Oei, OMT heeft een primeur. Pas maar op dat de server het aan kan:evil:

 • Profielfoto
  Elduderino

  Ik kon het niet reproduceren, maar het blijkt alleen te gebeuren als je in de afspraak de datum wijzigt. Als je de afspraak sleept (wat ik meestal doe) gaat het wel goed.
  Rare bug… maar 1 oplossing. Op de 30ste gewoon niks doen.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Als ik naar mijzelf kijk, ik maak nooit activiteiten aan zonder op de dag zelf te staan, ik wil namelijk eerst weten of er al iets op die dag staat!

  En jij hebt nooit dat een afspraak niet doorgaat, vanwege drukte en dan verplaatst wordt? Het lijkt mij logisch dat je inderdaad een afspraak op de zag zelf plaatst, maar afspraken kunnen ook verschoven worden.

  Ik kon het niet reproduceren, maar het blijkt alleen te gebeuren als je in de afspraak de datum wijzigt. Als je de afspraak sleept (wat ik meestal doe) gaat het wel goed.
  Rare bug… maar 1 oplossing. Op de 30ste gewoon niks doen.

  Aha. Ik sleep ze dan ook meestal ja, dus het is enkel met handmatig invoeren. En ik heb ook niks in de agenda voor morgen staan, dus dat komt goed!:)

  En uiteraard is dit een beetje opgeblazen, maarrr… Het is gewoon opvallend dat Apple al een aantal maal moeite heeft met de omzetting van de tijd. En nu, ook al is ie klein, weer een foutje.

 • Profielfoto
  Di May

  Snap 1 ding niet goed.

  Hoe kan Agenda een probleem hebben als de tijd
  simpelweg door het (i)OS gegenereerd wordt ?

  Agenda hoeft dat toch alleen maar te volgen ?
  Kan me moeilijk voorstellen dat Apple dat laat liggen.

  En ik blijf er bij : zomeruur / winteruur = pure nonsens.
  In het leven gehouden door … Een sekte ?

 • Profielfoto
  Jeffry

  @Marius; dat is omdat de agenda ook internationaal goed moet werken. Als jij om 14:00 iets plant in New York over twee weken, wil je wel dat als je dat hier in NL om 14:00 invoert je het daar ook om 14:00 ziet en niet gecorrigeerd met -6 uur.

  Oftewel de agendafunctie houdt constant rekening met de tijdsaanpassing per regio en/of winter- zomertijd en moet dus bij het verplaatsen soms ook correcties doen. Dat maakt het hele tijdsverhaal complexer dan je aanvankelijk zou denken. Het is dan ook niet zonder reden dat dit soort ‘eenvoudige’ zaken toch met enige regelmaat misgaan.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ik gebruik sinds januari ook weer een papieren agenda. Geen bugs, ziet er nog eens stijlvol uit en ik hou ‘m beter in het oog.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @Marius; dat is omdat de agenda ook internationaal goed moet werken. Als jij om 14:00 iets plant in New York over twee weken, wil je wel dat als je dat hier in NL om 14:00 invoert je het daar ook om 14:00 ziet en niet gecorrigeerd met -6 uur.

  En dat is dus precies waarom Marius gelijk heeft! Er hoeft / mag namelijk helemaal niets gecorrigeerd worden en dus is de zomertijd of tijdzone hier helemaal niet van toepassing. Twee uur ‘hier’ is namelijk het zelfde als twee uur ‘daar’ zolang je het maar in het juiste tijdframe plaatst.
  Je afspraak blijft gewoon 14:00, maar bel jij op dat moment naar de andere kant van de wereld dan ‘stap’ je als het ware even uit je tijdframe wat verder niets met je agenda te maken heeft.

 • Profielfoto
  Apple Focus

  Ik gebruik iets heel handigs. Ze noemen het een PAPIERENagenda! En het beste is: hij heeft nooit last van bugs! Ik kan hem echt aan iedereen aanraden;)

  Oh jawel hoor, die hebben ook last van bugs

  En dan heb je natuurlijk ook nog mensen die wel hun huis opruimen en schoon houden;)

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Zoals wij;)

 • Profielfoto
  Jeffry

  @hendrik ijzerboot; het is mij niet te doen om gelijk te hebben. Ik ken ook niet alle ins en outs maar ik weet op basis van het beetje programmeren dat ik ken dat het lastiger is dan je zou denken.

  Wellicht zou je ongecorrigeerd kunnen opslaan, maar hoe zorg je dan dat je melding of herinnering op tijd komt? Dan is alsnog een koppeling nodig met de gecorrigeerde tijd (tijdzone). De moeilijkheid zit erin dat je agenda niet louter meer een bron van informatie is maar je ook actief op gezette tijden informeert. Daarom moet op enig moment met de tijdzone rekening gehouden worden en dus ook met winter- en zomertijd.

 • Profielfoto
  Ree

  Ik heb hier geen last van, maar ik gebruik dan ook BusyCal sinds de OSX Calendar app geen todo’s meer doet.

  Wat betreft het afschaffen van de zomer/winter tijd; daar roep ik al jaren over (maar niemand luistert ^^).
  Het is in leven geroepen (in 45 afgeschaft en in 77 weer ingevoerd ivm de energie crisis) om energie te besparen. Tegenwoordig gaat aan het begin van de werkdag overal het licht aan en aan het eind weer uit. Of het nou licht is buiten of niet.
  Ik zeg; afschaffen die zooi.

  Maar er is dan ook nog dat het in de zomer al om 3:30 licht is en ’s avonds vroeg weer donker
  misschien moeten we gewoon zeggen, volgende wintertijd een half uur terug en dan nooit meer veranderen;)

  Veel plezier op deze zondag allemaal !

 • Profielfoto
  ro_me

  Is het omdat MS veel meer ervaring heeft dat het daar wel weer goed gaat?
  Altijd iets met Apple en hun alarm, agenda, zomer/wintertijd.

 • Profielfoto
  Buzz

  Jeffry heeft gelijk. Dit soort dingen is net wat ingewikkelder dan je denkt. Waarschijnlijk wordt bij het veranderen van de dag van de afspraak dit intern gedaan door het tijdsverschil in seconden bij de oorspronkelijke tijd op te tellen. Daar hoort het verloren uurtje van vannacht natuurlijk weer afgehaald te worden. Dat dit niet, of juist dubbel, of met een verkeerd teken (min of plus) gebeurt is dan een voor de hand liggend programmeerfoutje. Probleem is in dit geval dat het blijkbaar niet getest wordt, en dat zou je na de vele soortgelijke bugs van de afgelopen jaren ondertussen wel mogen verwachten.

 • Profielfoto
  Mjvleggeert

  Larrie koek
  Alles staat goed op ipad iphone macbook pro mavericks

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ik zal vast wel weer op een hoop commentaar stuitten, maar ik hoop echt dat de dag nabij is dat we over de hele wereld de tijd en datum gelijk zetten.

  Datumgrens? Niet meer nodig.
  Omrekenen naar andere zones i.c.m. vliegtijden? Niet meer nodig.
  Opzoeken wanneer het aan de andere kan t van de wereld dag is of niet? Niet meer nodig.
  Enz.

  Je hebt dan wel het feit dat op sommige plaatsen de datum midden op de dag overspringt, maar uiteindelijk is dat alleen maar iets wat we onszelf hebben aangeleerd dat het in de nacht moet verspringen, dat we rond 8:00, 13:00 en 18:00 moeten eten. Het maakt niet uit wat die wijzers aangeven, het zou wel enorm makkelijker zijn als dat over de hele wereld gelijk zou zijn.
  Ga maar terug in de tijd, vroeger verschilde de tijd per plaats en dat hebben we ook ooit een keer rechtgezet.

 • Profielfoto
  Buzz

  Hoe weet je of het ergens dag of nacht is, en of je iemand mogelijk uit bed belt, of na een vliegreis overdag of ’s nachts aan komt, zonder eerst de lokale tijd daar uit te rekenen? Tijdzones zijn een praktische benadering van lokale tijd. Waar het nodig is worden al andere, zogenaamde universele tijdschalen gebruikt, zoals UTC, UT1, TAI en TT, elk met hun eigen definities en voor- en nadelen voor bepaalde toepassingen. Lees je maar eens in op Wikipedia, SunKeeper.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Om de tijd te bepalen sluit men doorgaans aan bij de zon, als die op zijn hoogst aan de hemel staat, is het midden op de dag, een volkomen natuurlijke wijze van rijd benaderen. Dat we dat nationaal hebben gelijkgetrokken heeft met prkatische zaken te maken.
  .
  Waar ik me meer over verbaas is dat wij tussen de 5 en 7 graden oosterlengte liggen en dus in de eerste tijdzone na de nu-mediriaan zouden moeten liggen. Deze is vijftien graden breed (360/24) en zou dusn van 7,5 graden westerlengte tot 7,5 graden oosterlengte moeten lopen. Spanje is nog vreemder, aangezien dit helemaal op het westelijk halfrond ligt. Toch hebben beide landen de tijdzone van Berlijn, da op 15 graden oosterlengte ligt.
  .
  Als we dan toch aan het zeuren zijn, pleit dat voor aansluiting naar de Londense tijd…

 • Profielfoto
  ElsR

  Ik zie dat mijn afspraken voor vandaag op de correcte tijd staan. Zou het kunnen omdat ik alleen kalenders uit mijn gmail-accounts gebruik?

 • Profielfoto
  Buzz

  Poezenbeest: Het is natuurlijk veel praktischer dat de tijdzones door water lopen (in dit geval het Kanaal), dan door een dichtbevolkt land zoals Nederland. Dat zie je duidelijk terug als je naar een wereldkaart met tijdzones kijkt. De grenzen tussen tijdzones lopen doorgaans zoveel mogelijk door zeeën en oceanen, door dunbevolkte gebieden, en over de grenzen van landen. Ieder land kan daarbij tot op zekere hoogte zelf beslissen hoe de grenzen van de tijdzones in hun land worden ingedeeld.

  Het verschil tussen de tijdzone en lokale zonnetijd is in het westen van Spanje en oosten van Polen veel groter dan bij ons. Maar die maximaal 1 a 2 uurtjes verschil tussen de tijd op de klok en de lokale zonnetijd vallen op gematigde breedtegraden in het niet bij het verschil tussen hoe lang het licht en donker is tussen de zomer en de winter. Daar kan een mens zich dus makkelijk aan aanpassen. Net zoals aan het verschil tussen zomer- en wintertijd.

  ElsR en Mjvleggeert: Het bugje treedt alleen op als je toevallig een afspraak verplaatst naar 30 maart, met behulp van het edit venstertje (met drag en drop gaat het wel goed). Erg belangrijk is het dus niet, en de meeste mensen zullen er net als jullie geen last van hebben.

 • Profielfoto
  Picturethat

  Mijn agenda pakt m via Google calanders, heel betrouwbaar dus.