Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 26 maart 2014

Willen jullie meer of minder Emoji? Meer, meer, meer!

Apple profileert zich maar wat graag als een bedrijf waar ongelijkheid tussen rassen en seksen niet getolereerd wordt. Dat gebeurt door een intern anti-discriminatiebeleid, lobby-acties in Washington D.C. en financiële steun aan initiatieven die gelijkheid bevechten.

Dan mag het op z’n minst vreemd genoemd worden dat Apple’s Emoji (de emoticons in iOS en OS X) gedomineerd worden door blanke emoticonnetjes. Buiten een karikatuur van een Chinees en een Indiër is er weinig diversiteit te ontwaren. Tijd voor actie, zo vonden ze bij MTV Act. Wat blijkt? Apple is het daar roerend mee eens.

MTV Act vond het niet meer van deze tijd om een emoji-toetsenbord te hebben waar Afrikaans-Amerikanen, Latino’s en andere bevolkingsgroepen zich letterlijk niet in kunnen vinden. In een e-mail naar Apple’s CEO Tim Cook werd opgeroepen om nieuwe emoji toe te voegen met andere huidskleuren.

Van Cook kwam geen antwoord, maar wel van zijn Hoofd Communicatie, Katie Cotton. In een reactie naar schreef ze dat Apple het volledig eens is met MTV. Sterker nog, het bedrijf blijkt al langer bezig te zijn om meer etnische diversiteit toe te voegen aan het emoji-toetsenbord.

De reden waarom het lang duurt voordat er nieuwe emoji kunnen worden toegevoegd is de standaard waar Apple zich aan houdt. Alle emoji-tekens in iOS zijn in lijn met de Unicode-standaard, waardoor de icoontjes ook verstuurd kunnen worden naar bijvoorbeeld Android of Windows-apparaten. Apple werkt nu samen met het Unicode-consortium aan een update van de bibliotheek aan icoontjes.

Tim forwarded your email to me. We agree with you. Our emoji characters are based on the Unicode standard, which is necessary for them to be displayed properly across many platforms.  There needs to be more diversity in the emoji character set, and we have been working closely with the Unicode Consortium in an effort to update the standard.

Het zal niet de eerste keer zijn dat Apple een diversiteitsupdate update op emoji uitvoert. Toen het emoji in iOS 6 voor het eerst ook buiten Japan als standaard toetsenbord werd ondersteund werd een aantal nieuwe icoontjes toegevoegd, waaronder een homo- en een lesbisch stelletje. Voor zover bekend was Apple het eerste bedrijf dat deze nieuwe emoji ondersteunde.

Er is dus goede hoop dat Apple emoji in iOS 8 uitbreidt en daarmee weer een beetje politiek correcter wordt.

Mooi toch? Want zeg nou zelf, willen we meer of minder emoji?

Emoji bestaan uitsluitend uit blanke emoticonnetjes.
Reageer op artikel:
Willen jullie meer of minder Emoji? Meer, meer, meer!
Sluiten