Vaarwel Snow Leopard – Het naderende einde van Apple’s Windows XP

Door: Menno - 42 reacties

Op 8 april aanstaande stopt Microsoft na 12 (!) jaar met de ondersteuning van Windows XP in de vorm van beveiligingsupdates. Er wordt verwacht dat hackers wereldwijd massaal de aanval zullen openen op de nog honderden miljoenen pc’s wereldwijd (XP heeft op dit moment nog een marktaandeel van een kleine 30 procent).

Apple lanceerde de afgelopen weken een iOS 7 update, gevolgd door de 10.9.2 OSX update waarin een pijnlijke SSL bug werd opgelost, gevolgd door een reeks aan patches voor OSX 10.8 (Mountain Lion) en 10.7 (Lion). Snow Leopard (Mac OS X 10.6) blijft buiten schot. Is dat erg, voor een besturingssysteem van 4,5 jaar oud en een gebruikersgroep die niet snel moppert en doorgaans vlot opwaardeert naar de meest recente versie?  

Ja, dat is erg. Het grote marktaandeel van Windows XP is deels te verklaren uit het feit dat het gewoon een erg goed besturingssysteem was. XP was voor z’n tijd veilig, stabiel, veelzijdig, snel en had redelijk bescheiden systeemeisen. En dat geldt ook voor Snow Leopard. Snow Leopard was de grote ‘patch’ voor Leopard (10.5), waarin allerhande vernieuwingen zaten die het echter nog niet allemaal even goed deden, op dezelfde manier als waarop Mountain Lion veel tekortkomingen van Lion oploste.

Bertrand Serlet, destijds SVP of Software Engineering schokte de Apple-community dan ook tijdens de aankondiging van Snow Leopard op WWDC 2009 dan ook met de mededeling dat er geen nieuwe functies in het OS zouden zitten. Dat was sinds Max OSX 10.1 Puma niet meer gebeurd. Maar dat nam niet weg dat met Snow Leopard de transitie naar 64-bit compleet was; een monsteroperatie die 3 OS-releases duurde.

Minder dan 1,5% van alle computers ter wereld draait nog Snow Leopard. So what, zou je zeggen. Dat komt neer op z’n 20% van alle Macs terwijl dit een jaar geleden nog zo’n 35% was. Alhoewel het marktaandeel van Snow Leopard dus snel daalt, was het dus één van de meest populaire OSX versies. En dat zal ook nog wel even zo blijven, aangezien Snow Leopard de laatste OSX-versie was die PowerPC applicaties ondersteunde middels Rosetta. Vergis je niet, er zijn nog steeds tal van gebruikers die oudere hard- en sofware gebruiken. Dus ook al draaide Snow Leopard zelf niet op de PowerPC, oudere apps uit het pre-Intel tijdperk deden en doen het vaak nog prima dankzij Rosetta-emulatie.

En gebruikers zijn dol op Snow Leopard, net als ik destijds. Een jaartje geleden stemde de helft van het MacRumors forum op Snow Leopard nadat hen gevraagd was wat hun favoriete (Mac) OSX release was. Gebruikers genoten van de snelheid en het feit dat Snow Leopard een flink aantal gigabites op hun harde schijf vrijmaakte na installatie. Persoonlijk denk ik met weemoed terug aan Front Row, dat met OSX 10.7 de nek werd omgedraaid waardoor ik tegen wil en dank op XBMC moest overstappen. En de prachtige wallpapers van de Siberische Tijger die mijn desktop sierden. Bij het aanzetten van de beamer, aangesloten op mijn MacBook Pro was dat het eerste wat mijn studenten zagen in het verduisterde lokaal: het prachtige roofdier dat alle aanwezige Windows-gebruikers eventjes subtiel inpeperde dat ze toch echt moesten gaan opletten in de les.

Het zou fijn zijn als Snow Leopard, net als Mountain Lion en Lion gewoon de 2014-001 security update zou krijgen, ofschoon het OS niet is getroffen door de ‘goto-fail’ SSL bug. [UPDATE] Zeker aangezien de Apple community nooit een ‘roadmap’ van hun OS-support te zien krijgt; je weet nooit wanneer de stekker uit je besturingssysteem wordt getrokken. Pech, moet je maar upgraden, zeggen velen. Je kunt zeggen wat je wilt over Windows 8, als je wilt kun je er nog steeds VisiCalc op draaien (een DOS-applicatie van 64kB uit 1983, dat je het even weet).

Dit is natuurlijk een absurd voorbeeld, maar veel Mac-gebruikers draaien niet de meest recente versie van OSX. Met reden, want OSX 10.9 Mavericks is nog verre van volmaakt. Het één en ander heeft waarschijnlijk te maken met het moordende jaarlijkse release cyclus van OS X, terwijl met het ten tijde van Snow Leopard een stuk rustiger aanpakte. Maar dat weer een andere column.

Vaarwel, Snow Leopard. Of, om met de woorden van Andrew Cunningham (Ars Technica) te spreken: End of the line, Snowy.

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  Floris

  Jammer…..

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Snow Leopard was inderdaad een verademing vergeleken met Leopard. Ondanks dat iedere volgende versie (inclusief Snow Leopard zelf ) weer sneller draaide op dezelfde hardware moet ik toch zeggen dat qua functionaliteit en gebruiksgemak Snow Leopard op een tweede plaats komt.

  En op die eerste plaats (uiteraard puur persoonlijk) staat Mavericks. Heeft er misschien mee te maken dat ik geen Mail gebruik en dus daar niet ontevreden over kan zijn.
  De GEBREKkige multi-display-support in Lion en Mountain Lion (onbruikbaar) zorgt ervoor dat ik ze lager beoordeel. Ondanks eventuele bugs in Mavericks nu. Overigens werkte het verder wel best goed.

 • Profielfoto
  Max14

  Nooo! Ik gebruik nog steeds Snow Leopard; het is idd een van Apple’s beste OS versies. Maar raar dat Apple 10.6 nog in de store verkoopt, als ze de stekker er uit trekken,..?

 • Profielfoto
  Buzz

  Apple moet zich het lot van de resterende Snow Leopard gebruikers aantrekken: eenvijfde van je gebruikers blootstellen aan een ernstige SSL-bug is onacceptabel. Patchen, die handel.

  De SSL bug zat helemaal niet in Snow Leopard. Pas bij Mountain Lion kwam deze bug in OS X terecht. Snow Leopard (10.6) gebruikers zijn dus wat SSL betreft veiliger dan de groep Mavericks gebruikers die de 10.9.2 update (nog) niet heeft geïnstalleerd. Maar dat is een uitzonderlijke situatie. Het komt niet vaak meer voor dat zo’n schadelijke bug wordt gevonden. En ondertussen is elke Apple gebruiker die zijn beveiligings-updates installeert dus weer beveiligd tegen misbruik van deze bug. Zonder uitzondering.

  De vraag is of er niet toch nog een Snow Leopard update uit zou komen, als er een soortgelijke bug in Snow Leopard zou worden ontdekt. Dat lijkt me niet uitgesloten, zeker omdat Snow Leopard inderdaad ook nog in de Apple Store wordt verkocht en relatief veel wordt gebruikt. De zogenaamde ophef aan de basis van dit artikel is dus alleen op speculatie gebaseerd. Dat er geen Snow Leopard beveiligings update is verschenen kan net zo goed beteken dat Apple vond dat deze niet nodig was. Ik heb ook nog geen geldige argumenten gehoord dat dit wel nodig zou zijn.

  Aan de andere kant, als Snow Leopard gebruiker heb je geen profijt van sandboxing en Gate Keeper. Het is op Snow Leopard dus veel makkelijker om per ongeluk malafide software te installeren. Ook als je Snow Leopard gebruikt om nog PowerPC software te draaien dan kan je er van uit gaan dat die PowerPC software zo’n 8 jaar niet meer is bijgewerkt. Als je de veiligheid van je computer op Internet belangrijk vindt dan moet je Snow Leopard en PowerPC software achter je laten en Mavericks installeren (gratis!), en indien nodig investeren in compatibele hardware en software. Zo simpel is het.

 • Profielfoto
  Zakske

  Als je de veiligheid van je computer op Internet belangrijk vindt dan moet je Snow Leopard en PowerPC software achter je laten en Mavericks installeren (gratis!), en indien nodig investeren in compatibele hardware en software.

  Mijn moeder gebruikt nog steeds tot volle tevredenheid een witte iMac (intel) die vreselijk begint te sputteren als je er Lion op mikt. Waarom zou zo iemand moeten investeren in nieuwe hardware, enkel omdat Apple te beroerd is om een vierenhalf jaar oud OS te patchen?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Zeker, Snow Leopard vind ik ook geweldig. Nog lang mee gewerkt op m’n MBP uit 2010 voodat ik over ging naar Mavericks. Het voelde toen alsof ik een oude vriend de deur wees. Snow Leopard is een snel en compact OS met veel verbeteringen op Leopard. Oke, dan maar geen Berichtencentrum of Volledig-scherm applicaties, maar het werkte altijd wel. Echt zo’n WinXP gevoel.

  Dan komt het rationele om de hoek en uit het oogpunt van beveiliging stap je dan over. Maar met elke nieuwe versie zijn er ook weer nieuwe bugs. Onbegrijpelijk zou je zeggen; een eenmaal geplette bug komt niet meer terug (Mail), maar dat bleek niet zo te zijn.

  Zeker voor oudere hardware is Snow Leopard ideaal vanwege de lage systeemeieren.

 • Profielfoto
  ElsR

  En Apple Works draait op Snow Leopard!! Voor stroomschema’s (stamboom-onderzoek) gebruik ik dit nog steeds. Handig, overzichtelijk, eenvoudig. In Pages kan ik nog steeds niet alle functionaliteiten vinden. Jammer hoor, dat Apple daar geen simpel programmaatjes voor heeft in 10.8 ev

 • Profielfoto
  Buzz

  Zakske: Nogmaals, er is voor zover ik weet geen enkele reden om aan te nemen dat er überhaupt een veiligheidspatch van Snow Leopard nodig is.

  En als je moeder tevreden is hoeft ze natuurlijk niet te investeren in nieuwe hardware. Maar mijn punt is dat ze dan natuurlijk ook niet hoeft te verwachten dat ze helemaal bij is wat betreft de veiligheid van het OS. Ze zal geen waarschuwingen krijgen als ze software probeert op te starten van een niet bij Apple geregistreerde ontwikkelaar. De software die ze gebruikt zal niet in een sandbox draaien, dus het zal in principe toegang hebben tot al haar data.

  Daar hoef je natuurlijk niet ontevreden over te zijn. Vier jaar geleden was dat de situatie voor ons allemaal. Maar ik wil alleen maar zeggen dat als je er wel ontevreden over bent, je er dan goed aan doet om Mavericks te gaan gebruiken. Het gaat dan dus niet om bugs in Snow Leopard die Apple moet patchen, maar veiligheidsfeatures in latere versies van het OS die in Snow Leopard simpelweg nog niet ontwikkeld waren.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  PowerPc applicaties en FrontRow zijn al oud, het is tijd dat mensen upgraden of updaten. Een beetje normale computer gebruiker gaat niet met 4 jaar oude software werken. Beetje mee gaan met je tijd.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  @Buzz_D: prima uitleg en ik denk dat je gelijk hebt. Daarnaast: als je wilt vernieuwen, zul je het oude achter je moeten laten, simpel zat. Eindeloze ondersteuning van oude software is simpelweg zonde van je resources en investeringen.
  Daarom begrijp ik ook helemaal niet waarom XP nu opeens, nu het einde verhaal is, ‘zo goed’ zou zijn. Lichtvoetig? Naar huidige maatstaven ja; mag dat even met de toename in processing power. Maar toen het in 2001 uitkwam was het helemaal niet lichtvoetig. XP werd pas ‘goed’ toen Vista uitkwam wat voornamelijk ellende met zich meebracht. Pas Windows 7 werd weer als ‘goed’ ervaren omdat het vergeleken werd met Vista. In hoeverre is dat ‘vooruitgang’? XP was alleen maar goed naar de maatstaven van de troep die Microsoft ervoor en direct erna uitbracht.
  Maar de ellende die ik met XP in onderwijssituaties heb meegemaakt zijn niet van de lucht, met name als je iets installeerde dat ‘niet kon’… Met corrupte ini-bestandjes als gevolg. Niet voor niets is het traditie geworden dat de meeste scholen (lees: systeembeheren) in Nederland hun netwerken en computers volledig dichttimmeren zodat je als gebruiker niets meer mag en voor de meeste aanpassingen drie weken van tevoren een verzoek moet indienen, als die al gehonoreerd wordt.

  Ik vind de veiligheidsmaatregelen die sinds Snow Leopard (en met iOS) ingebouwd zijn een verademing: eindelijk kunnen gebruikers zélf hun computers inrichten en installeren wat ze zélf nodig hebben.
  Om over de besparing in systeembeheerskosten die dat met zich meebrengt nog maar te zwijgen…

 • Profielfoto
  streeff

  Met het tempo waarin tegenwoordig nieuwe versies worden uitgebracht raak ik helemaal in de war van al die namen, zeker toen het allemaal niet-aaibare katten waren.

  Rugnummers moeten we hebben!

 • Profielfoto
  Outragemac

  Dus langzamerhand wordt het echt tijd dat ik afscheid moet gaan nemen van ouwe trouwe diesel (Mac Pro 1.1) die nog moeiteloos op zijn gemakje zijn rondjes snort en zijn dingetjes doet onder SL. Zonder upgrade van CPU en videokaart kan ik Mavericks wel vergeten (evenals ML)
  Erger nog is het afscheid nemen van 4 drivebays, capturing via FireWire, Decklink Studio 2. Een Mac Mini of iMac met i7 fietst weliswaar mijn ouwe MacPro het snot voor zijn ogen, maar er komt dan ook nog een fors bedrag voor nieuwe video-interfaces en Thunderbolt RAID bij.

 • Profielfoto
  computer space

  Die conclusie trekken op basis van de SSL bug slaat helemaal nergens op.

  – SSL Bug zit enkel in Mavericks
  – Andere updates slaan enkel op 10.7 en hoger, omdat daar alle moderne iCloud crap in zit.
  – Apple verkoopt Snow Leopard nog gewoon nieuw in doos, dus daar lever je normaal gesproken nog 2 jaar support op. Kritieke updates verschijnen nog gewoon voor 10.6
  – Alle normale applicaties zijn nog altijd geschikt voor 10.6. Hooguit wat kleine indie-producties zijn enkel voor nieuwere OS-en gecompileerd, hws door het lastige beleid wat Apple voert t.a.v. XCode (slechte legacy support).

 • Profielfoto
  sedikit

  Ik vind het een staaltje van grote onvriendelijkheid jegens de klanten. Het is bezopen dat een gebruiker van Snow Leopard na 4 1/2 jaar(vier en een half jaar!!) gewoon genegeerd zal gaan worden. Alsof een autofabriek z’n handen van een 4 1/2 jaar oud model terugtrekt. Ik hoef al die toeters en bellen van die systemen later dan de SL helemaal niet. Gemakshalve wordt ook even vergeten dat bij die hogere systemen ook weer software van anderen “verouderd” zal zijn, en opnieuw aangeschaft zal moeten worden. Een voorbeeld van door-de-strot-duwerij.

 • Profielfoto
  GForce85

  Rommelig en niet foutloos geschreven maar ik vindt de invalshoek leuk gevonden. Het zal allemaal wel meevallen denk ik. Snow Leopard is voor OSX wat de diskette en CD-ROM voor de opslagmedia waren. Eventueel wat vroeg de rug toegekeerd. Maar ik hoor niemand er echt om treuren. Als je wilt innoveren moet je vooruit!

 • Profielfoto
  essiw

  Afgezien van dat de SSL bug niet voorkomt in Snow Leopard vind ik het wel een mooi geschreven artikel. Alhoewel ik het er wel mee oneens ben;) ik heb liever dat Apple zich bezig houd met nieuwe systemen, die perfect maakt (zoals jij Snow Leopard vind) voor mensen die graag geen foutjes in hun systeem maakt, en ondertussen doorwerkt aan het nieuwe systeem. Na een paar jaar moet je dan ook niet blijven fixen (behalve als je een gigantische blunder maakt met je nieuwe systemen, zoals Windos Vista, maar dat heb ik Apple niet zien doen, alleen kleine foutjes die redelijk snel gefixed werden). Laat ze hun aandacht maar steken in iets nieuws.

 • Profielfoto
  TKroon

  Wat is de bron van het artikel? Voor zover ik weet heeft Apple dit niet zelf kenbaar gemaakt. Is dit op basis van het feit dat er geen update voor de SSL-bug in 10.6 uitkwam? De reden hiervan is dat de bug niet in Snow Leopard voorkwam…

 • Profielfoto
  computer space

  PowerPc applicaties en FrontRow zijn al oud.

  Sommige werken nog fantastisch. Liever freehand 10 onder Snow Leopard Server in Virtual Box, dan welke Illustrator dan ook. Hoewel Adobe eindelijk snugger begint te worden, en sommige toch wel heel handige FH dingen Illustrator binnen laat sijpelen. Maar de driehoeks-connector, paste-inside en 0-punts lijndiktes zijn nog altijd zoek!

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik vind het een staaltje van grote onvriendelijkheid jegens de klanten. Het is bezopen dat een gebruiker van Snow Leopard na 4 1/2 jaar(vier en een half jaar!!) gewoon genegeerd zal gaan worden.

  Laten we eens goed kijken naar wat Apple precies heeft misdaan:

  1) Het heeft geen veiligheidspatch uitgebracht, voor een in 10.6 niet bestaande bug. Lijkt me logisch.
  2) Gebruikers van tot 7 jaar oude Macs kunnen gratis upgraden naar 10.9. Lijkt me behoorlijk royaal.

  Vind je dan werkelijk dat je genegeerd wordt door Apple? Volgens mij zijn het juist de gebruikers van Snow Leopard die heel bewust de nieuwere versies van OS X negeren. Ik vind het eerlijk gezegd behoorlijk kortzichtig om alle verbeteringen in functionaliteit, veiligheid en efficiëntie af te doen als toeters en bellen.

 • Profielfoto
  sedikit

  @Buzz_D
  Hoezo kortzichtig? Noem mij dan maar wat ik zo in mijn “kortzichtigheid” mis op de SL? Het vage begrip “functionaliteit”? Wat functioneert er dan in de hogere systemen beter dan? Veiligheid? Apple is toch safe? Iedere twijfel daaraan is toch blasfemie?:smile: Wat kost het maken van een veiligheidsupdate? Efficiëntie? I.p.v. scrollen naar beneden , naar boven? Het verstoppen van de thuismap? De al maanden durende bugs van Mavericks? Het “verplicht” kopen van niet meer bij de nieuwere systemen passende software? Enz.enz.
  Misschien is het zinnig om je de vraag te stellen waarom “juist de gebruikers van Snow Leopard heel bewust de nieuwere versies van OSX negeren”. Google er maar eens op! Er is gewoon niets mis mee met SL. En ik blijf het teleurstellend vinden dat een miljardenbedrijf niet die kleine moeite en wat kosten wil nemen om “oude” klanten ter wille te zijn. Mag ik je nogmaals wijzen op het feit dat SL pas 4 1/2 jaar oud is?

  Overigens vind ik de vergelijking in de kop in het (nieuws)bericht “Vaarwel Snow Leopard – Het naderende van Apple’s Windows XP” compleet mank gaan en daarom behoorlijk demagogisch. Windows XP stamt uit 2001!!! En hoe lang heeft Windows XP ondersteuning gekregen van dat verfoeilijke Microsoft?!

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Nooo! Ik gebruik nog steeds Snow Leopard; het is idd een van Apple\’s beste OS versies. Maar raar dat Apple 10.6 nog in de store verkoopt, als ze de stekker er uit trekken,..?

  Die verkopen ze nog vanwege de apple store .
  Zo kunnen mensen met leopard verder updaten naar 10. , 10.8 of 10.9

 • Profielfoto
  Steef Ams

  Ik draai nog geregeld heel dankbaar 10.6.8 op een witte MB uit begin 2008. Dit was mijn hoofdcomputer tot een maand of vier geleden.,ik gebruik deze nu nog alleen om te scannen met Nikon Scan 4. Hiervoor. Heb ik Rosetta nodig. Ik ben nog erg tevreden met dit scanprogramma, vooral ook amdat het zo naadloos met de Nikon CoolScan werkt. Ik zie dan ook geen enkele reden om te moeten vernieuwen op dit gebied. Het gaat om zeer gespecialiseerde software en het zou Apple inderdaad sieren wanneer ze Rosetta ook voor de nieuwere systemen beschikbaar maken, mede ook omdat het soms zo heerlijk is om even met zo’n oud prograam te werken. In al z’n eenvoud geniaal en erg stabiel!

  Nu maar een andere oplossing zoeken dmv een boot-disk of stick zodat ik 10.6.8 op iMac late 2013 kan draaien:smile:

 • Profielfoto
  Jeffry

  Dat op een zeker moment updates ophouden snap ik, maar ik vind het wel erg kwalijk dat je geen melding krijgt dat je systeem niet langer onderhouden wordt. Zeker wanneer je veiligheid sterk uitdraagt in je marketing. Kleine moeite en daarin doet MS het met XP aanzienlijk beter.

  http://tweakers.net/nieuws/94636/pop-ups-wijzen-windows-xp-gebruikers-op-naderend-einde-ondersteuning.html

  Maar goed, blijft staan dat het dus de vraag is of SL werkelijk niet meer onderhouden wordt.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Een schande dat Apple de gebruikers van Snow Leopard in de steek laat.(n)

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Als de SSL-bug niet in Snow Leopard zit valt daarmee de basis voor dit hele artikel weg.

 • Profielfoto
  donut

  10.9 is nu bij de .2 versie behoorlijk goed en beter dan snow leopard – heb 10.7 en .8 overgeslagen omdat het niets nieuws bracht onder de motorkap.
  De finder werkt beter met grote hoeveelheden files- ram compressie- batterij besparing ( die sommige programma’s overigens doen haperen zoals photoshop) …
  Maar het zou netjes zijn om te zeggen dat elk systeem 6-7 jaar wordt onderhouden.

  Maar Apple heeft zich wat dat betreft NOOIT wat aangetrokken van de huidige gebruiker. Voordeel is wel dat ze altijd meelopen met de nieuwste inzichten- nadeel is dat ze terecht als onbetrouwbaar kunnen worden ervaren – kijk naar Finalcut-Pro.
  Microsoft is in dat opzicht meer geschikt voor de zakelijke wereld en Apple richt zich tegenwoordig vnl op consumenten.
  De continuïteit is beter geregeld bij iOS. Daar is hun marktaandeel veel groter en is het een middel om dit te behouden.

 • Profielfoto
  McJohn

  Ik kan alleen maar bijtreden. MacOSX Snow Leopard is en blijft een schitterende versie van OSX. Het is snel, robuust en is de laatste OSX versie die nog quasi iOS-achtig vrij is.

  Ik heb persoonlijk niet echt te klagen van Mavericks, maar merk wel dat dit systeem “logger” is dan Snow Leopard. Maar dit kan ook een oorzaak hebben in mijn 6 jaar oude hardware,…:|

 • Profielfoto
  Hydræ

  Vaarwel Snow Leopard…

  2 jaar geleden werd dit ook gezegd.

 • Profielfoto
  Br0kk0

  Kleine update van het artikel zou best aardig zijn.

 • Profielfoto
  Buzz

  Er is inderdaad niks mis met Snow Leopard, maar er is nog minder mis met Mavericks. Dat iemand bij Snow Leopard blijft is een persoonlijke keuze. Dat Apple OS X blijft doorontwikkelen en er dan nieuwere versies van maakt is de keuze van Apple. Het laat Snow Leopard gebruikers daarmee niet in de steek, het biedt ze juist een kans om mee te gaan.

  De vergelijking met Microsoft, dat aan de ene kant geld probeert te verdienen met nieuwe Windows releases en aan de andere kant zich moet onderwerpen aan de wensen van systeembeheerders van grote bedrijven die helemaal geen zin hebben in nieuwe releases, gaat inderdaad mank. Microsoft heeft zich met die strategie in een moeilijke positie gebracht.

  Apple is overtuigd dat het voor iedereen het beste is om de nieuwste software te draaien en ik ben het met ze eens. Ze vermijden daarmee de valkuil van Microsoft. De kosten voor de gebruiker zijn beperkt en de voordelen zijn duidelijk, voor iedereen die zich er heel even in verdiept en er niet meteen het toeters en bellen label op plakt.

  Apple richt zich niet alleen op consumenten, het laat professionals ook zeker niet links liggen. Mavericks is verreweg het meest professionele OS dat er is en Apple’s Pro Apps kunnen zich nog steeds goed meten met de concurrentie. Apple richt zich op individuen, ook binnen bedrijven, die in het algemeen flexibeler zijn en meer openstaan voor vernieuwingen dan de bedrijven zelf. De individuen die net zo conservatief zijn als de IT afdelingen van bedrijven zijn een grote minderheid. Deze groep zal je altijd wel horen zeuren over vernieuwingen, maar dat hoort er bij.

 • Profielfoto
  Menno

  Buzz_D, dank voor je waardevolle input. Snow Leopard is inderdaad niet getroffen door de SSL-bug zoals ik beweerde. Ik heb het artikel bijgewerkt.
  Ik had me gebaseerd op het doorgaans vrij betrouwbare Computerworld, maar daar loopt een Apple-hater (Gregg Keizer, zeg maar de Colin van Hoek van Computerworld) op de redactie rond die het artikel had geschreven. Mijn welgemeende excuses voor de desinformatie. Ik zal mijn bronnen in het vervolg nog beter checken.

  Hartelijke groet,

  Menno

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Maar dat weer een andere column.

  Vaarwel, Snow Leopard. Of, om met de woorden van Andrew Cunningham (Ars Technica) te spreken: End of the line, Snowy.

  Dus dit nieuwsbericht is een column? Zet dan even [opinie] of [column] in de titel. Het vergelijken van 10.6 met XP slaat als een tang op het welbekende varken. Overigens is de opvolger van XP (Vista) volledig geschoeid op de XP leest. Erg innovatief vindt u niet? Voor alle azijnzeikerds, Apple verplicht je niet tot upgraden. Je kan 10.6 nog draaien tot in den eeuwigheid, net zoals je nog steeds op een oude machine OS9 kan draaien. Dat je op een gegeven moment in de knel komt met software dat is dan ook je eigen probleem.

 • Profielfoto
  TKroon

  drmezza [moderator] 3 uur geleden
  Buzz_D, dank voor je waardevolle input. Snow Leopard is inderdaad niet getroffen door de SSL-bug zoals ik beweerde. Ik heb het artikel bijgewerkt.
  Ik had me gebaseerd op het doorgaans vrij betrouwbare Computerworld, maar daar loopt een Apple-hater (Gregg Keizer, zeg maar de Colin van Hoek van Computerworld) op de redactie rond die het artikel had geschreven. Mijn welgemeende excuses voor de desinformatie. Ik zal mijn bronnen in het vervolg nog beter checken.

  Hartelijke groet,

  Menno

  Beste Menno,

  Ik vind eerlijk gezegd dat het hele artikel onterecht is. Apple heeft niks naar buiten gebracht en omdat de SSL-bug niet in Snow Leopard zat, heeft Snow Leopard geen update gekregen. Waarop wordt dan gebaseerd dat 10.6 niet meer geüpdatet wordt? Dat is namelijk de basis van het artikel. Nu ziet een heleboel mensen wat nog 10.6 draait een (veiligheids)probleem wat er simpelweg niet is. Hopelijk volgt er een correcte rectificatie.

  Thomas

 • Profielfoto
  sedikit

  En dan ook even de kop van het artikel veranderen, waarin de 4 1/2 jaar oude Snow Leopard vergeleken wordt met de 13 jaar oude Windows XP. Mag van mij wel, als er ook bij vermeld wordt dat Windows de XP 13 jaar ondersteund heeft en Apple De Snow Leopard maar 4 1/2 jaar, als dat tenminste waar is (ook dat nog!). Maar dat zal wel niet in het straatje passen…..

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Dat Windows zolang XP ondersteund heeft is geen prestatie maar bittere noodzaak omdat men (de gebruikers) daar zo lang achter loopt. Welke gedeelte van “het hoeft niet verder ondersteund te worden want er is geen probleem met 10.6” snap jij niet? Ik heb thuis nog jaren een Mac mini PPC draaiend gehad. Staat/stond 10.4.11 op. Als ik die morgen opstart doet die het ook met de software die erop staat. Nee er kan geen nieuwe iTunes op. Hoeft ook niet. Wordt PPC überhaupt nog ondersteund? Nee. Is de Mac mini daarmee niet meer functioneel? Nee.

  Ik heb een iPad 1 daar kan ook geen iOS7 op. Doet dat ding het nog? Ja hoor prima! Heb alleen probleem als er een app niet meer ondersteund wordt. Is dat de schuld van Apple of de schuld van de ontwikkelaar die alleen maar voor de nw iOS versies een app maakt?

 • Profielfoto
  Lifelogger

  Snow Leopard is ook hier nog altijd de grote favoriet. Heb Lion, Mountain Lion en Mavericks allemaal gehad, maar Snow Leopard blijft de favoriet. Werkte prima zonder te veel poes pas en onzinnige dingen (in mijn ogen) zoals launchpad, mission control, etc. Gebruik het echt nooit.

 • Profielfoto
  sedikit

  @MouseMighty,
  -Hoe het ook zij, wat de reden ook mag zijn, Windows ondersteunt wèl een dertien jarig systeem.
  -“het hoeft niet verder ondersteund te worden want er is geen probleem met 10.6″ snap jij niet? Heb ik dat gezegd? Ik vind nou juist dat Apple dat systeem wèl moet blijven ondersteunen, ook al is het alom aangemerkt als het meest stabiele systeem.
  -Verder ben ik het met je eens: op mijn reserve iMac, het bolletje, draaien al jaren, zonder enig probleem de Classic 9.2.2 en de OSX 10.4, de Tiger.
  -” Is dat de schuld van Apple of de schuld van de ontwikkelaar die alleen maar voor de nw iOS versies een app maakt?” Over schuld kun je pas spreken als de één de ander dwingt (door b.v. een systeem niet meer te ondersteunen waarop de ander niet meer kan “draaien”).
  En ik ga niet nog eens die discussie aan, ik signaleer hem alleen maar even in dit verband: Apple heeft mij gedwongen om op de iPad over te gaan van iOS 6 nar iOS 7.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Snap ook niet van Apple dat ze die niet meer meenemen in de updates en patches, ik ben namelijk ook nog een Snow Leopard gebruiker.. Het draait namelijk nog als een zonnetje op mijn iMac… Echter moet ik toegeven dat ik inmiddels wel dual boot tussen SnoLep 10.6.8 en Mavericks 10.9.2… waarvan zeker een ruime 70~80% op 10.6.8 en de rest van de tijd op 10.9.2

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Sinds 2010 heb ik tot de komst van Mavericks met veel plezier gewerkt op mijn MacBook Pro 15″. Updaten naar Lion/Mountain Lion vond ik niet nodig, gezien alle kritiek. Omdat ik sinds iOS 7 mijn iPhone niet meer kon synchroniseren (!) ben ik in het najaar overgestapt naar Mavericks, dat me ook uitstekend bevalt.

  Grote irritatie heb ik wél over het feit dat mijn oude witte 24″ Intel iMac uit 2006 – die nog op Leopard draaide – niét naar Snow Leopard geüpdatet kon worden en daarom ook niet naar Mavericks. Daarom kunnen we daarmee onze iPhones niet meer syncen, terwijl er voor 60Gb aan muziek op staat en meer dan 30.000 foto’s.

  Mijn moeder (85) draait op haar 2010 iMac ook nog op Leopard, maar merkt nu dat haar chatprogramma van 50+ site niet meer werkt.
  Via Snow Leopard moet ik haar iMac nu updaten naar Mavericks. (Kan alleen mijn Snow Leopard schijfjes nergens vinden…!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik ben het helemaal met dit artikel eens. De enige opmerking die ik wil plaatsen is dat de 20% die nog (net als ik) SL gebruikt net wat groter (1,2) is dan Lion en slechts 1,01 minder dan 10.8. Het verschil met 10.9 is groter namelijk 2,5.

  Nu kan ik wel gaan opsommen waarom ik nog met SL werk, maar uiteindelijk valt er over smaak niet te twisten want de verschillen tussen 10.6 en 10.7 (en hoger) uiten zich vooral in de GUI en niet zo zeer in de functionaliteit. (Hoewel de eenvoud van spaces volgens mij een snellere workflow oplevert dan de toeters en bellen van ‘mission control’ en Launchpad gewoon een veredelde programma map is waar je volgens mij TomTom bij nodig hebt)

  Maar de belangrijkste reden voor mij om niet te upgraden (Mavericks staat hier overigens op een andere drive terwijl ik voor 99% met Snow Leopard werk) komt doordat er voor het eerst sinds dat ik braaf van 10.2 naar 10.6 ben gegaan (en daarvóór van het Apple DOS 3.0 naar OS-9) mij voor het eerst afvroeg “wat moet ik daar mee” bij het lezen van features die hun intrede deden in 10.7.

  Echt jongens: die ene keer dat ik dus opstart in Mavericks is die mening nog steeds niet veranderd. Dat heb ik na al die jaren (±33) nog niet eerder ervaren. En ook wat er later (na 10.7 dus) bij kwam gaf mij niet het gevoel dat ik dat ik daar op zat te wachten.

  Ik vermoed dat dit komt omdat het OS als (professionele) creatieve basis naar het tweede plan is verschoven door Apple (getuige de iOS achtige features en de vreemde veranderingen in programma’s als FCPX en iWork) , want wat moet ik b.v. met een berichten centrum of FB integratie als ik met een ingewikkeld stukje programma code bezig ben en gewoon niet afgeleid wil worden. Ook mijn werkwijze (en die van vele denk ik) vraagt helemaal niet om een functie zoals b.v. ‘resume’.

  Oops nu ga ik toch weer uitweiden en dat was niet de bedoeling…

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik vind het een staaltje van grote onvriendelijkheid jegens de klanten. Het is bezopen dat een gebruiker van Snow Leopard na 4 1/2 jaar(vier en een half jaar!!) gewoon genegeerd zal gaan worden. Alsof een autofabriek z\’n handen van een 4 1/2 jaar oud model terugtrekt. Ik hoef al die toeters en bellen van die systemen later dan de SL helemaal niet. Gemakshalve wordt ook even vergeten dat bij die hogere systemen ook weer software van anderen “verouderd” zal zijn, en opnieuw aangeschaft zal moeten worden. Een voorbeeld van door-de-strot-duwerij.

  Over dat laatste val ik ook. En dat heeft niet perse met 10.6 te maken al treft het mij wel aangezien ik daar mee werk.
  Wat je namelijk vaak ziet bij ontwikkelaars van apps die in de store staan is dat hun applicatie zonder dat daar een technische reden voor is minimaal 10.7 of zelfs 10.8 vraagt. Apple zelf laat gewoon alles vallen van vóór 10.9 met applicaties zoals Pages, FCP en Logic Pro. Dus wat de reden ook is dat iemand nog met 10.6 wilt blijven werken: Door deze upgrade drang wordt men geforceerd een systeem te gaan gebruiken wat men tegenstaat en waarvoor je dan inderdaad een flink deel van je applicaties óók moet upgraden.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Dat Windows zolang XP ondersteund heeft is geen prestatie maar bittere noodzaak omdat men (de gebruikers) daar zo lang achter loopt.

  Nee, dat zit een beetje anders in elkaar.
  De gebruikers liepen niet achter; Microsoft kwam met de flop die Vista heette.
  Door de flop die Vista was bleven veel gebruikers XP gebruiken. Voor hun was het juist bittere noodzaak om niet te upgraden naar die flop. Daardoor is er dus een gat ontstaan tussen de ‘flow’ van upgraders en de flow van versies die moeilijk gedicht kan worden omdat de XP gebruikers door Vista te ver achter zijn geraakt qua hardware en nieuwe technologieën.

  Het wordt daardoor moeilijker om over te stappen naar W7 en dat geldt zeer zeker voor bedrijven omdat dit een grote investering is die in juist deze crisis tijden niet gedaan wordt omdat het niet opweegt tegen de baten.

  Het artikel heeft het er over dat XP één van de populairste Windows versies was, maar dat komt voor 100% doordat de opvolger zoveel slechter was. Daardoor bleef het aantal XP gebruikers zo hoog dat Microsoft dat niet kon negeren. Zelfs nu nog kun je stellen dat XP Windows 7 ‘op de hielen’ zit juist omdat de percentages van de overige versies zo laag zijn. Ook Windows 8 lijkt daardoor een soort Vista te worden.