Tim Cook valt uit naar conservatieve geldhaai

Door: Koen van Tongeren - 46 reacties

Tim Cook, je zult hem zelden boos zien, maar gisteren is het toch iemand gelukt om hem uit zijn slof te laten schieten. Op Apple’s jaarlijkse aandeelhoudersvergadering veranderde de vriendelijke en rustige toon die we kennen van Apple’s CEO in een bits antwoord op de vraag over de kosten van Apple’s duurzaamheidsbeleid.

De vraagsteller was een bezorgde afgevaardigde van het National Center for Public Policy Research, een conservatieve denktank. Hij vroeg Cook om de kosten van Apple’s duurzame energieopwekking en andere milieubesparende maatregelen openbaar te maken. Ook verzocht hij Cook te beloven dat Apple winst boven alles zou stellen en daarmee alleen duurzaamheidsmaateregelen te nemen als ze winstgevend waren.

De opmerkingen van de NCPPR schoten Cook in het verkeerde keelgat, zo melden andere aanwezigen op de vergadering. Zijn houding en toon veranderde bij zijn antwoord. Hij distantieerde zich van het wereldbeeld van de organisatie en legde uit dat er veel dingen zijn die Apple doet omdat ze rechtvaardig en goed zijn. De Return on Investment (ROI) is daarbij van secundair belang.

Om zijn punt kracht bij te zetten haalde Cook het voorbeeld aan van de ondersteuning voor blinden, doven, slechtzienden en slechthorenden in iOS en OS X. “I don’t consider the bloody ROI”, zei hij in dat verband. Het zelfde geldt volgens hem ook voor bijvoorbeeld milieubeleid en een veilige werkomgeving.

Cook sloot zijn toorn af door de NCPPR erop te wijzen dat de denktank beter zijn aandelen kan verkopen als het Apple blijft verzoeken om winst boven geweten te stellen. Die opmerking lijkt men ter harte genomen te hebben. Direct na de aandeelhoudersvergadering heeft de organisatie een persbericht uitgebracht dat meer wegheeft van een activistisch pamflet. Apple wordt erin afgedaan als een bedrijf dat tegen de vrijemarkteconomie ingaat en meer aandacht heeft voor het milieu dan de aandeelhouders. Het zal ook niet toevallig zijn dat de club ‘klimaatverandering’ tussen aanhalingstekens heeft gezet. Rechts-conservatief Amerika ontkent dit fenomeen immers nog steeds.

De NCPPR raadt gelijkgestemden aan om Apple dan ook links te laten liggen en niet langer te investeren in één van de meest winstgevende bedrijven ter wereld.

Humbug!

Reacties

46 reacties
 • Profielfoto
  pietervos

  Tim Cook is de nieuwe Steve Jobs! : )

 • Profielfoto
  Repoman

  Volkomen terechte reactie van Tim Cook.

 • Profielfoto
  koen

  Groot gelijk!

 • Profielfoto
  Simlock

  Geweldig. Bravo Tim!

 • Profielfoto
  sciletto

  Steve Jobs is back!

 • Profielfoto
  Madduck

  Go Tim! Zo mogen alle CEO’s wat mij betreft reageren…

 • Profielfoto
  diendea

  Chapeau Tim!!!

 • Profielfoto
  Needler

  Dit geeft vertrouwen. Erg goed van Cook.

  Gebruikt de NCPPR serieus Comic Sans voor knoppen en headers in hun persbericht?:D

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Dit geeft inderdaad vertrouwen. Ik krijg weer helemaal het Apple gevoel. Gewoon staan voor je ideaal en als het niet zint dan rot je maar op.
  Het moet een keer afgelopen zijn met de wereld uitknijpen voor financieel belang. Er mag best winst worden gemaakt maar niet ten koste van het milieu.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Gezien de onjuiste informatie verkregen in andere artikelen zette ik gelijk mijn vraagtekens bij dit artikel.

  Het begin een beetje nu.nl te worden : Klakkeloos alles overnemen.

  Maar als we in nationalcenter.org verder kijken… dan is het alles behalve serieus te noemen.
  Zeker het feit dat we zien dat over de top reageren.(van website:”Tim Cook to Apple Investors: Drop Dead”)

  En een goede CEO zal dat echt niet zo reageren Meer een scherp en politiek antwoord.

  terug over het nationalcenter.org, het kantoorTJE ergens in wijkje…
  De site, ja… Dat heeft geen uitleg nodig
  Om het kort te houden een citaat van de website :
  “leave a better world to the next generation…”

  Kortom een amateur clubje en tim reageerd scherp, waarbij er weer overdreven word gedaan en heel de apple heiligen erin geloven en er nog meer heisa van maken.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Goed gedaan Tim!

 • Profielfoto
  Brammetjebammetje

  :-) Daar is onze lieve MEEUW weer, net zo zuur als de andere trolletjes, met de helft van hun IQ (wat al niet veel is). Kennis is macht, MEEUW. Geldt ook voor jou. Spreek je Engels? Google dan even naar dit clubje en je weet hoe invloedrijk ze zijn.

 • Profielfoto
  bestbier

  We weten toch allang dat het hele CO2 verhaal 1 grote bullshit story is? Dat is al vele malen bewezen door “not embedded” wetenschappers.

  Nóg wranger is dat Al Gore, degene die deze wereldwijde zwendel aan heeft gezet (z’n film ‘An Inconvenient Truth’ is in Engeland zelfs verboden op scholen te vertonen!) in het bestuur van Apple zit.

 • Profielfoto
  sultankat

  Komt Cook wel goed uit zo’n opmerking. Gespeelde boosheid mijns inziens om Apple te profileren. Je zou bijna gaan denken dat het geënsceneerd is om Cook een platform te bieden met veel publiciteit.
  Ik zou dan ook graag willen dat hij openlijk met deze toon tekeer gaat tegen de wantoestanden bij de productie in China tbv Apple.

 • Profielfoto
  iJos

  Gebruikt de NCPPR serieus Comic Sans voor knoppen en headers in hun persbericht?:D

  Ja, niet te geloven LOL

 • Profielfoto
  iJos

  We weten toch allang dat het hele CO2 verhaal 1 grote bullshit story is? Dat is al vele malen bewezen door “not embedded” wetenschappers.

  Nóg wranger is dat Al Gore, degene die deze wereldwijde zwendel aan heeft gezet (z\’n film \’An Inconvenient Truth\’ is in Engeland zelfs verboden op scholen te vertonen!) in het bestuur van Apple zit.

  Ga lekker aan zee wonen in een laagland waar geen zeewering onderhouden wordt! En geniet nog lang van je ontkenning. Not.

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Comic Sans op hun website. Wauw.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  quoteGa lekker aan zee wonen in een laagland waar geen zeewering onderhouden wordt! En geniet nog lang van je ontkenning. Not.

  Dat je vragen stelt bij het verhaal dat de menselijke uitstoot van CO2 de opwarming van de aarde veroorzaakt, betekent nog niet dat je ontkent dat het klimaat verandert!

  Het klimaat verandert al duizenden jaren, lang voordat de wereld geïndustrialiseerd was en zelfs voordat de mens bestond. Dat betekent echt niet dat alles nu door de mens komt;). Als het even een paar dagen fors regent krijg je al mensen met ‘oh nee klimaatverandering’!

  Het getuigt van dogmatische wetenschap (wat wetenschap niet hoort te zijn….dat is meer extreme religie) dat mensen die sceptisch tegenover dit verhaal staan worden afgeserveerd. Er is meer dan genoeg bewijs dat suggereert dat er (ook) andere factoren van belang zijn in de klimaatverandering. Vergeet tevens niet dat er een gigantische lobbyclub zit rondom deze ‘milieuzaken’. Autofabrikanten, bijvoorbeeld, profiteren enorm van die milieu-hype. Iedereen moet ineens een nieuwe auto hebben omdat die zuiniger zou zijn en beter voor het milieu en onze overheid betaalt vrolijk een deel van de auto voor je…. zonder erover na te denken dat het produceren van een auto ook allerlei CO2tjes etc kost.

 • Profielfoto
  Brammetjebammetje

  LOL, met zoveel gekkies kan het niet lang meer duren voordat Godwin’s law weer eens bewezen wordt.

  Tegen beter weten in ga ik toch benadrukken dat er grote consensus over de relatie tussen CO2 uitstoot en klimaatverandering bestaat in de wetenschappelijke wereld. Om die consensus tussen duizenden wetenschappers die zich allemaal baseren op eigen onderzoeken vervolgens dogmatisch te noemen omdat je het er niet mee eens bent is natuurlijk een beetje… nou ja, dat weet je zelf ook wel. Oh nee, dat weet je niet, anders wist je wel beter dan bovenstaande reactie te tikken.

 • Profielfoto
  1984

  Tim Cook valt uit naar conservatieve geldhaai

  geen commentaar

 • Profielfoto
  Haike

  Wat een kortzichtig denkende lui zijn dat van de NCPPR.

  Volgens mij is het heel simpel: Alles ten koste van het milieu kapot laten gaan?

  Prima! Dus geen milieu meer, dus ook geen leven van betekenis meer, iedereen ziek zwak en misselijk. Dus ook geen bedrijven meer die winst maken want die worden niet meer bestuurd laat staan dat ze nog iets zinnigs produceren.

  Dus ook geen aandelen meer waarvan de waarde op de beurs stijgen, en geen een aandeelhouder meer die daar van kan profiteren, kortom ze snijden zichzelf in hun vingers met hun niet denkende denktank.

 • Profielfoto
  Hans3920

  Echt super gedaan van Tim, dat wil zeggen dat wij als blinden en slecht zienden niet in de kou worden gezet.

  Ik gebruik mijn iPhone en mijn Mac draaglijks.

 • Profielfoto
  jeff

  De opwarming van de aarde is nog lang niet bewezen. En dat de mens daarvan de oorzaak zou zijn nog minder. En nóg veel minder bewezen is dat Apple zogenaamde duurzaamheid boven ROI stelt. De “duurzame” houding van Tim Cook is natuurlijk makkelijk scoren voor veel goedgelovige mensen (zie de reacties hierboven) en of zijn verhaal de werkelijkheid is kan toch niemand controleren. Kortom: een goede PR-stunt. Meer niet.

 • Profielfoto
  defores

  Thats the spirit!

  @jeff,
  Niet bewezen? Voorheen had je dezelfde club die beweerde dat mee roken niet schadelijk was, deze zelfde club ontkent ook de opwarming van de aarde.
  Deze club betaald predikers hier 10000den dollars voor om mensen op een vals spoort te zetten (zijn wel documentaires van).

  Er zijn daarbij wetenschappelijk onderzoeken die wel het een en ander aantonen.
  Het is natuurlijk een combinatie van natuurlijk process maar ook menselijk invloed.
  Ik denk steden in China met extreem veel smog wel toch je wat meer aan het denk zal moeten zetten?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  We weten toch allang dat het hele CO2 verhaal 1 grote bullshit story is? Dat is al vele malen bewezen door “not embedded” wetenschappers.

  Nóg wranger is dat Al Gore, degene die deze wereldwijde zwendel aan heeft gezet (z\’n film \’An Inconvenient Truth\’ is in Engeland zelfs verboden op scholen te vertonen!) in het bestuur van Apple zit.

  Over bullshit gesproken.

  http://www.skepticalscience.com/translation.php?a=74&l=15

  En nee, de film is dus niet verboden in Groot-Brittanië.

 • Profielfoto
  Di May

  Even een pertinente vraag aan de redactie en de mods, indien die er zijn :

  Kunnen sommige nietwits, zoals de welgenoemde MEEUW niet van dit forum gezwierd worden ? Ik heb geen probleem met het kritische benaderen van Apple, maar ik heb in toenemende mate de indruk dat we hier te maken hebben met een infantiel/debiel gedrag van iemand die beter zijn besmuikte reacties ergens ander uit.

  Ik vind reacties op fora vaak boeiend en leerrijk. Ook al zijn ze contraire.
  Op voorwaarde echter dat ze van enig niveau zijn.
  Dat is helaas niet altijd zo.

  Bij ons in Vlaanderen is men op sommige sites tegenwoordig zo streng dat dit soort uitlatingen als hier soms de revue passeren, er ‘carrément’ uitvliegen.

  Toch misschien overwegen om, spijtig genoeg, wat sturende censuur toe te passen. OMT kan er alleen wel bij varen. Of willen ze hun fora laten verloederen tot rioolpraatbarakken ?

  Weet dat ik dan, op de lange termijn, mijn informatie elders ga sprokkelen.

 • Profielfoto
  Bruce

  niet doen, 40% hellend vlak; censuur. de vrijheid van meningsuiting is al zwaar in gevaar; je mag nog steeds alles zeggen maar kan wel riskant zijn. Het is al snel “aanzetten tot haat, of beledigend” oid.
  Beter lijkt me dat beetje wat er nog is te bewaren en dmv goede repliek iemand tot ander inzicht brengen mbt de manier van reageren en verder gewoon negeren.

 • Profielfoto
  Di May

  @ Bruce : Je hebt een punt.

  Wat echter niets verandert aan het feit dat sommige comments ronduit contaminant zijn en weinig of niets bijdragen. Beschouw mijn reactie vooral als een uiting van frustratie en gebrek aan inspiratie.

 • Profielfoto
  MvdM

  Gezien de onjuiste informatie verkregen in andere artikelen zette ik gelijk mijn vraagtekens bij dit artikel.

  Het begin een beetje nu.nl te worden : Klakkeloos alles overnemen.

  Maar als we in nationalcenter.org verder kijken… dan is het alles behalve serieus te noemen.
  Zeker het feit dat we zien dat over de top reageren.(van website:”Tim Cook to Apple Investors: Drop Dead”)

  En een goede CEO zal dat echt niet zo reageren Meer een scherp en politiek antwoord.

  terug over het nationalcenter.org, het kantoorTJE ergens in wijkje…
  De site, ja… Dat heeft geen uitleg nodig
  Om het kort te houden een citaat van de website :
  “leave a better world to the next generation…”

  Kortom een amateur clubje en tim reageerd scherp, waarbij er weer overdreven word gedaan en heel de apple heiligen erin geloven en er nog meer heisa van maken.

  Waarom kom jij eigenlijk nog op deze site? Bij zoveel artikelen kom ik iedere keer weer dat gezeur van jou tegen. Je weet de stemming altijd enorm te verpesten. Ga iets leuks doen.

 • Profielfoto
  koen

  Don’t feed the trolls…(y)

 • Profielfoto
  Lau24

  Ik heb 1 woord voor je Meeuw: Geeuw!!:x

 • Profielfoto
  McD44N

  Ik ben juist blij dat er hier nog kritische denkers als Meeuw, Maverick, Deflores en Haike rondlopen, en niet alleen maar ja-knikkers.

 • Profielfoto
  apple-man

  In onze regering zitten ook veel ja-knikkers. In mijn ogen teveel. Het is echter niet verkeert om kritische naar bepaalde dingen te kijken. alleen pakt Meeuw dat niet echt op een handige manier aan.

  Ps we mogen blij zijn dat er bedrijven zijn die ook veel aandacht aan het milieu geven. Maar toch wil ik hier wat aan toe voegen apple zal beter ook wat meer aandacht schenken aan de slechte werk omstandigheden in de fabrieken waar de iphone word gemaakt. Alhoewel de werkomstandigheden zijn verbeterd zijn ze nog altijd niet optimaal zeker op de momenten als er een nieuw model iphone komt. Ik vind persoonlijk dat de fabrieken die de iphone maken zich schuldig maken aan schending van de mensen rechten . iedere burger heeft recht op pauze om even stoom af te belazen of om even wat te eten. En recht op een goede nachtrust zo dat ze de volgende dag weer fit aan het werk kunnen. En dat is daar dus nog altijd niet optimaal geregeld. Ik vind dat apple hier in zijn verantwoordelijkheid moet nemen. En de samenwerking stop zetten als die bedrijven zo door blijven gaan.

 • Profielfoto
  Festen

  Steve Jobs is back!

  Wat een simplistische reactie, en helaas één van velen. Er wordt handig een gemeenschappelijke vijand gecreëerd, zo’n ‘conservatieve’ denktank, en dan blijkt het bij Apple ineens helemaal niet om geld verdienen te gaan. Als we kijken naar de feiten:

  – Natuurlijk is Apple de grootste geldhaai van allemaal, met giga-marges en allerlei ‘slimme’ constructies om belastingen (tot de laatste cent) te ontduiken.
  РEr is geen duidelijker beeld van dom en plat kapitalisme, dan mensen die uren of zelfs dagen voor een winkel wachten, om vervolgens juichend met hun nieuwe iToys naar buiten te rennen. Tijd en geld die ook besteed kan worden om je medemens of de natuur ̩cht te helpen (vrijwilligerswerk iemand?). Die gillende Apple-massa zal een icoon van de 20ste eeuw blijken, en niet op een goede manier.

  Dat ‘progressieve’ imago van Apple is gewoon goedkope window-dressing, en tegelijkertijd ook het enige goedkope aan Apple. Ze maken prima producten, maar zijn verder gewoon gierige kapitalisten die weten dat met het ‘juiste’ imago je beter scoort bij een bepaald publiek, en veel meer kan vragen voor hetzelfde product.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Het is niet omdat je als bedrijf meedraait in een bepaald systeem dat draait om het maken van steeds meer winst, dat je als CEO geen vraagtekens kan zetten bij een bepaald ideeëngoed.
  Om daar dan direct imagovorming en marketing achter te zoeken is pas simplistisch. Die achterdocht en cynisme maakt meer kapot dan je zou denken. Hoe moet hij er dan op reageren? “Prima idee jongens. Laten we onze milieunormen buiten gooien en meer winst maken. Dank je wel voor de tip! Dat ik dáár niet aan gedacht heb!”

 • Profielfoto
  MouseMighty

  We weten toch allang dat het hele CO2 verhaal 1 grote bullshit story is? Dat is al vele malen bewezen door “not embedded” wetenschappers.

  Nóg wranger is dat Al Gore, degene die deze wereldwijde zwendel aan heeft gezet (z\’n film \’An Inconvenient Truth\’ is in Engeland zelfs verboden op scholen te vertonen!) in het bestuur van Apple zit.

  En jij mag op internet?

 • Profielfoto
  bitsflew

  De opwarming van de aarde is nog lang niet bewezen.

  Over de oorzaak kun je discussieren totdat je een ons weegt, maar dar er sprake is van klimaatverandering (niet zozeer opwarming) lijdt geen enkele twijfel.

 • Profielfoto
  bitsflew

  We weten toch allang dat het hele CO2 verhaal 1 grote bullshit story is?

  Het CO2 gehalte in de atmosfeer varieerde over een periode van 400.000 jaar tussen de 170ppm en 300ppm, tegenwoordig is dat 380ppm en de trend is stijgend.

  Die stijging is begonnen met de industrialisering.

  Alles wijst dus richting mens.

  Ik ben het wel met je eens dat er misbruik wordt gemaakt van het CO2 verhaal.
  m.n. door overheden die onder het mom van een beter milieu extra belastingen heffen op fossiele brandstoffen maar deze inkomsten grotendeels niet aanwenden voor het aanpakken van het probleem.

 • Profielfoto
  Steef Ams

  En buiten het feit dat het klimaat verandert, en wat daarvan de oorzaak of oorzaken ook mogen zijn, dan nog is het toch echt prettiger om naast een zonnecellen boerderij te wonen dan naast een kolen- of kerncentrale. Zo ook is het een stuk prettiger om achter een elektrische auto of vrachtwagen te fietsen, dan achter een diesel of benzine, en al helemaal vroeg op een koude ochtend….

  De verschillen die ik dan merk hebben een duidelijk effect op mijn directe leefomgeving, degene waarin ik me op dat moment bevind, en niemand kan mij wijsmaken dat dergelijke zaken niet ook een effect hebben op een grotere omgeving. Kijk onder andere naar smog. Maar ook naar hoeveel direct effect te verbinden is aan bijvoorbeeld de verandering van klimaat door koelwater van kerncentrales.

  En ja, ik kan me voorstellen dat een al te stellig direct verband leggen tussen mens en klimaatverandering bij sommige mensen in het verkeerde keelgat schiet, en er kunnen zeker ook andere factoren meespelen, maar ondertussen is het echt niet te ontkennen dat we als mens effect hebben op het klimaat en de wereld.

  Wat onder andere een mooi voorbeeld is, is de plastic vortex in de Grote Oceaan, voor heel de wereld onzichtbaar, en zelfs wanneer je je er midden in bevindt is het moeilijk zichtbaar, maar wanneer je een net overboord gooit, wanneer je de waarden van bepaalde chemicaliën in de vissen gaat meten, dan wordt heel het verhaal anders. En dat is toch echt een direct gevolg van al het plastic dat wij gebruiken of gebruikt hebben en in zee hebben gedumpt.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Asshole Steve has returned!

 • Profielfoto
  Dutch-American

  We weten toch allang dat het hele CO2 verhaal 1 grote bullshit story is? Dat is al vele malen bewezen door “not embedded” wetenschappers.

  Nóg wranger is dat Al Gore, degene die deze wereldwijde zwendel aan heeft gezet (z\\\’n film \\\’An Inconvenient Truth\\\’ is in Engeland zelfs verboden op scholen te vertonen!) in het bestuur van Apple zit.

  En jij mag op internet?

  Jazekers mag hij op internet. Iedereen heeft het recht om zijn mening te zeggen. Heb je daar een probleem mee, kom dan met tegen argumenten en niet met dit soort opemrkingen, Jij bent gewoon een nazi die geen andere meningen tolereert en bent daarmee een groter gevaar.. Zielig manntje dat je bent. Ga anders in rusland wonen of saudi-arabie, daar mag je ook geen eigen mening hebben..

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Apple is absoluut geen idealistisch bedrijf hoor. Ze doen alles voor winst maximalisatie. In feite zijn ze eht voorbeeld van een kapitalische bedrijf. Dus het verzoek aan cook om winst boven alles testellen doet apple al.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  We weten toch allang dat het hele CO2 verhaal 1 grote bullshit story is? Dat is al vele malen bewezen door “not embedded” wetenschappers.

  Nóg wranger is dat Al Gore, degene die deze wereldwijde zwendel aan heeft gezet (z\\\\\\\’n film \\\\\\\’An Inconvenient Truth\\\\\\\’ is in Engeland zelfs verboden op scholen te vertonen!) in het bestuur van Apple zit.

  En jij mag op internet?

  Jazekers mag hij op internet. Iedereen heeft het recht om zijn mening te zeggen. Heb je daar een probleem mee, kom dan met tegen argumenten en niet met dit soort opemrkingen, Jij bent gewoon een nazi die geen andere meningen tolereert en bent daarmee een groter gevaar.. Zielig manntje dat je bent. Ga anders in rusland wonen of saudi-arabie, daar mag je ook geen eigen mening hebben..

  Ow nou in dat geval ben jij een gigantische van de potgerukte sufkop. Daarbij is de aarde plat, stammen we af van Adam en Eva, zijn negers dom en Marokkanen dieven.

  Mooi toch, dat recht op vrije meningsuiting van elke onwetende, ongeïnformeerde snul met een computer.

 • Profielfoto
  mika_janssens

  Zijn hier nog moderators die de discussie een beetje deftig kunnen houden of ben ik een sufkop van een Belg die het niet gewoon is dat mensen elkaar met verwijten proberen te overwinnen?

  #niveau #not

 • Profielfoto
  Remko

  Goed!
  TIM Cook for president!