Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 1 maart 2014

Tim Cook valt uit naar conservatieve geldhaai

Tim Cook, je zult hem zelden boos zien, maar gisteren is het toch iemand gelukt om hem uit zijn slof te laten schieten. Op Apple’s jaarlijkse aandeelhoudersvergadering veranderde de vriendelijke en rustige toon die we kennen van Apple’s CEO in een bits antwoord op de vraag over de kosten van Apple’s duurzaamheidsbeleid.

De vraagsteller was een bezorgde afgevaardigde van het National Center for Public Policy Research, een conservatieve denktank. Hij vroeg Cook om de kosten van Apple’s duurzame energieopwekking en andere milieubesparende maatregelen openbaar te maken. Ook verzocht hij Cook te beloven dat Apple winst boven alles zou stellen en daarmee alleen duurzaamheidsmaateregelen te nemen als ze winstgevend waren.

De opmerkingen van de NCPPR schoten Cook in het verkeerde keelgat, zo melden andere aanwezigen op de vergadering. Zijn houding en toon veranderde bij zijn antwoord. Hij distantieerde zich van het wereldbeeld van de organisatie en legde uit dat er veel dingen zijn die Apple doet omdat ze rechtvaardig en goed zijn. De Return on Investment (ROI) is daarbij van secundair belang.

Om zijn punt kracht bij te zetten haalde Cook het voorbeeld aan van de ondersteuning voor blinden, doven, slechtzienden en slechthorenden in iOS en OS X. “I don’t consider the bloody ROI”, zei hij in dat verband. Het zelfde geldt volgens hem ook voor bijvoorbeeld milieubeleid en een veilige werkomgeving.

Cook sloot zijn toorn af door de NCPPR erop te wijzen dat de denktank beter zijn aandelen kan verkopen als het Apple blijft verzoeken om winst boven geweten te stellen. Die opmerking lijkt men ter harte genomen te hebben. Direct na de aandeelhoudersvergadering heeft de organisatie een persbericht uitgebracht dat meer wegheeft van een activistisch pamflet. Apple wordt erin afgedaan als een bedrijf dat tegen de vrijemarkteconomie ingaat en meer aandacht heeft voor het milieu dan de aandeelhouders. Het zal ook niet toevallig zijn dat de club ‘klimaatverandering’ tussen aanhalingstekens heeft gezet. Rechts-conservatief Amerika ontkent dit fenomeen immers nog steeds.

De NCPPR raadt gelijkgestemden aan om Apple dan ook links te laten liggen en niet langer te investeren in één van de meest winstgevende bedrijven ter wereld.

Humbug!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tim Cook valt uit naar conservatieve geldhaai
Sluiten