Steeds meer details over iOS 8 bekend

Door: Raymon Mens - 26 reacties

De geruchtenmachine lijkt op stoom, er lekken steeds meer details over iOS 8 uit. Zagen we gisteren nog screenshots die naar verluidt een vroege versie van iOS 8 laten zien, vandaag meldt 9to5mac dat een aantal apps op de schop gaan in de volgende iOS-versie.

Apple zou het notificatiescherm willen versimpelen, Game Center compleet schrappen en een API introduceren die het mogelijk maakt om data tussen apps uit te wisselen. Ook zouden er functies toegevoegd worden die er voor zorgen dat oude data niet onnodig ruimte in beslag blijft nemen. 

Notificatiescherm
Het notification center werd in iOS 5 ge├»ntroduceerd en kreeg in iOS 7 een grote makeover. Volgens 9to5mac overweegt Apple om het tabblad ‘Gemist’ te verwijderen. Het tabblad ‘Alles’ zou om het scherm te versimpelen hernoemd worden naar ‘Notificaties’.

Alleen de tabbladen 'Vandaag' en 'Gemist' zullen overblijven in iOS 8.
Alleen de tabbladen ‘Vandaag’ en ‘Alles’ zouden overblijven in iOS 8. ‘Gemist’ verdwijnt.

Game Center
In iOS 7 werd Game Center ontdaan van alle groene vilt en kreeg het een speels nieuw uiterlijk. Dit alles kan de prullenbak in, er zal volgens de laatste geruchten geen plaats meer zijn voor Game Center als aparte app in iOS 8. De functionaliteit zal wel blijven bestaan, maar voortaan rechtstreeks geïntegreerd moeten worden in games op iOS en OS X.

Data tussen apps
Om veiligheidsredenen draaien apps in iOS in een geïsoleerde omgeving. Vanuit het oogpunt van beveiliging is dat wenselijk, maar toch zou het soms handig zijn als apps data konden uitwisselen. Apple zou al een tijdje werken aan een functie die het mogelijk maakt om apps onderling data uit te laten wisselen. Eigenlijk zou deze functie die bestaat uit een API al in iOS 7 geïntroduceerd worden, maar werd om onduidelijk redenen teruggetrokken.

CarPlay over Wi-Fi
Het recent ge├»ntroduceerde CarPlay┬áheeft een connectie met de auto nodig, deze verloopt nu via een kabel tussen de iPhone en de auto. Carplay zou echter ook over Wi-Fi kunnen werken. Apple zou bezig zijn dit te testen met iOS 8. CarPlay over Wi-Fi zou het makkelijker maken om het systeem ook in bestaande auto’s te integreren.

Automatisch opschonen van oude berichten
Wie veel gebruik maakt van iMessage en vaak foto’s of video’s ontvangt, heeft al snel honderden megabytes aan oude berichten op zijn telefoon staan. Om ruimte te besparen krijgt de berichten-app in iOS 8 de mogelijkheid om oude berichten automatisch te verwijderen. Een soortgelijke functie is al langer aanwezig in bijvoorbeeld de Mail-app.

Oude data in apps neemt al snel honderden megabytes in beslag.
Oude data in apps neemt al snel honderden megabytes in beslag.

Deze en nog meer details geven aan dat iOS 8 duidelijk een verdere verfijning van iOS 7 zal zijn. Er worden handige functies toegevoegd en overbodige apps geschrapt. Wat zou jij graag in de volgende versie van iOS zien?

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Iphone13

  Een goeie samenwerking die werkt met iwatch voor medische aspecten

 • Profielfoto
  -Mark-

  Haha Grindr op het laatste linkse plaatje?:P

 • Profielfoto
  koen

  Waarom is dat grappig?:confused:

 • Profielfoto
  Usain

  Hahaha Raymon ouwe snoeperd met je Grindr..

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  Kijk, en dan kan zelfs ik lachen om Usain:lol:

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Grindr? Waarom is dat zo lachen? (wat is dat eigenlijk??) Pfff. …awww… ik zie het al….dat laat Apple to op de iPhone???
  Komt zeker omdat Tim ook homo is…

 • Profielfoto
  koen

  Ik heb het ook maar even opgezocht, het lijkt me dus onderbroekenlol:angel:

 • Profielfoto
  seek

  Wat goor dat notificatie scherm he?! Ziet er uit als een smerig verfmengsel.

 • Profielfoto
  youriu

  Multi scherm. Net als in Windows 8. Als ik tv kijk, dat ik daarnaast Twitter kan zetten.

 • Profielfoto
  aukem

  grindr is een datingsite/app voor homo’s en bi’s voor zover ik weet. Fyi

 • Profielfoto
  LdeV

  Wat een gezeik hier zeg!! Wat is er mis mee dat Raymond die applicatie heeft geïnstalleerd? Helemaal niks. Ga lekker ergens anders op zeiken joh.

  @Raymond, lekker laten lullen allemaal;-)

 • Profielfoto
  guide506

  Ik hoop vooral op Voorvertoning op de iPhone met iCloud synchronisatie. Eindelijk m’n pdf’s annoteren en syncen op m’n iPad en Mac

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Haha Grindr op het laatste linkse plaatje?:P

  Daar moest ik even Google voor raadplegen.
  Nu snap ik ook de reactie van Usain(y)

 • Profielfoto
  SimondeBoer

  iOS8 wishlist:
  – Airdrop OSX-iOS
  – iBooks volledige iCloud synchornisatie (PDF’s)
  – Siri in Nederland (of Fries?)

 • Profielfoto
  Tobias H.

  Siri in het Fries is denk ik nog wel even wachten, maar een Nederlandse Siri lijkt mij wel eentje die ik als Apple nu hoog op prioriteit zou willen stellen.
  Had stiekem gehoopt dat 7.1 iets leuks met zich mee zou brengen, maar dat was helaas niet het geval.
  Nu is het echt hopen dat iOS 8 Siri eens lekker volstopt met nieuwe features en talen.

 • Profielfoto
  Hydr├Ž

  Kunnen we niet eerst naar iOS 7.5? Om nou naar een volgende major versie te gaan met wat geschrapte dingen …

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Ik zou graag vliegtuig modus zien verdwijnen en daar ruimte krijgen om verschillende profielen te kunnen kiezen en samenstellen.

  Ik ben van mening dat niet veel mensen dagelijks vliegen. En is de vliegtuig modus veel te prominent aanwezig. Eerder zou vliegtuig modus ├ę├ęn van de keuzes moeten zijn van verschillende zelf te cre├źeren profielen.

  Ben je buiten dan kies je om bijv wifi uit te zetten. Ben je in de disco dan gaan Bluetooth en wifi uit. Voor het display zakt de helderheid. Maar gaat trillen juist aan. Zo zou je voor elke situatie een eigen profiel kunnen samenstellen. Met bijv harde of zachter geluid, energie besparende instellingen enz enz

 • Profielfoto
  Buzz

  bangbangsystems: Je kan Airplane mode natuurlijk ook heel goed buiten het vliegtuig gebruiken. Alle andere mogelijkheden die je noemt (Bluetooth en WiFi aan en uit, helderheid en geluid bijstellen) kan je razendsnel zelf instellen via Control Center. Het is juist erg fijn dat je daar geen profielen voor hoeft aan te maken.

  Dat soort profielen had je op oudere telefoons zonder touchscreen, omdat je daar te weinig plek had voor knopjes om al die dingen afzonderlijk te bedienen. Bij de iPhone heeft Apple er volgens mij heel bewust voor gekozen dat profielen helemaal niet nodig zijn, en het voor de gebruiker alleen maar ingewikkelder zouden maken. Wie kan er onthouden wat er allemaal aan de instellingen verandert als je meer dan 2 of 3 profielen hebt? Wat voor naam geef je aan een profiel waarin Bluetooth aan staat maar WiFi uit en de helderheid laag?

 • Profielfoto
  Aerea

  Haha, die Grindr reclame is best grappig, maar 309 MB joh, die heeft heel wat foto’s lopen uitwisselen daar.:lol: Bij mij is het maar 106 MB!

 • Profielfoto
  Tony smeT

  @LdeV: jij kan niet eens z’n naam juist schrijven, zegt ook veel, niet?

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Het was al bekend dat die-hard Apple fans echte iFaggots zijn, en dit bewijst het!

  HAH…

 • Profielfoto
  iPrincess

  Siri in het Fries is denk ik nog wel even wachten

  Ik hoop dat ze een keer een Fries toetsenbord gaan toevoegen, of je een toetsenbord kan instellen waar geen autocorrectie oid bij zit. Want ze moeten nu of allemaal autocorrectie hebben of allemaal niet, je kan niet beide kiezen.

  (alleen dan niet hopen dat ze het Fries van Af├╗k gaan kiezen :’).)

 • Profielfoto
  knekkie

  – Het zelfde file systeem als Mac OSX
  (Een finder met labels zoals Mavericks)

  – Crossplatform support voor AirDrop
  (iOS Mac en iOS Ander merk.
  If Apple -> Apple than eigen techniek
  If Apple ander merk dan bluetooth.)

  – Het deleten van standaard Apple apps.
  (Via de Appstore is het opnieuw te installeren)

  – Demo/Probeer versies in de Appstore.
  (Het gratis kunnen proberen van apps
  In app full version aankoop mogelijkheid
  Zouden de Appstore volwassen maken.)

  – Trailers van apps in de Appstore.
  (Foto’s en reviews zeggen niet genoeg
  Trailers zoals op kickstarter geven je een veel beter idee van wat je gaat kopen/proberen.

 • Profielfoto
  Flemmy

  Ik moet zeggen dat ik die twee verschillende tabbladen in notification center toch maar verwarrend vind. Geen idee wat wanneer waar komt te staan, 1 scherm voor notificaties zou prima voldoen denk ik.

 • Profielfoto
  ibla

  Ben het ermee eens dat profielen niet nodig is op een smartphone en airplane mode gebruik ik ook vaak voor andere dingen.

  Wel vind ik dat de airplane mode niet te activeren mag zijn op een vergrendelde!! iPhone. Dat is echt te belachelijk voor woorden: een dief jat je telefoon en kan direct de airplane mode inschakelen zodat je geen Find My IPhone kan gebruiken. Om dezelfde reden zou een vergendelde iPhone ook niet uit te schakelen moeten zijn.

 • Profielfoto
  knekkie

  Profielen zoals vroeger op m’n nokia telefoons en op Palm Treo was anders verrekte handig om te hebben. Dat was het eerste dat ik miste na de overstap naar iPhone. tot op de dat van vandaag eigenlijk.

  Ach ja je kan niet alles hebben.;)