Rackmount Mac Pro is ware nachtmerrie voor Jonathan Ive

Door: Raymon Mens - 21 reacties

Apple’s sterontwerper Jonathan Ive heeft bij het ontwerp van de Mac Pro zijn uiterste best gedaan om vorm en techniek te combineren. Het resultaat is een krachtige computer die cilindrisch en klein is. Sonnet heeft zijn uiterste best gedaan om dit compleet teniet te doen.

De fabrikant die eerder een rackmount-oplossing voor de Mac Mini maakte, heeft vandaag een rackmount voor de Mac Pro aangekondigd. Kleiner en mooier wordt het er niet op, de behuizing neemt vier units in beslag. In ruil voor die ruimte biedt de xMac Pro Server wel uitbreidingsmogelijkheden die standaard niet op Apple’s krachtpatser zitten.

De behuizing is standaard voorzien van drie PCI Express sloten voor insteekkaarten, ook ruimte voor 5,25-inch optische drives of extra harde schijven ontbreekt niet. Aan de achterkant worden de poorten die normaal op de Mac Pro zitten doorgevoerd. We vinden er drie keer USB 3.0, dual ethernet, twee keer thunderbolt 2 en een HDMI-uitgang.

Achterkant van de xMac Pro Server.
Achterkant van de xMac Pro Server.

De oplossing van Sonnet ziet er praktisch uit, maar laat niets van het design van de Mac Pro heel. In een rack is dat laatste gelukkig niet zichtbaar. De fabrikant verwacht de rackmount voor de Mac Pro in juni van dit jaar te kunnen leveren, over een prijs is nog niets bekend. Wat Jonathan Ive er van zou denken? Dit.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  interFACE

  Persoonlijk zie ik het nut er niet van in. Een Mac pro in een 4U blijft een Mac pro. De afwezigheid van Macs in data centers is niet zomaar.
  Vraag maar aan de eigenaars van dit forum toen ze een Apple rackserver hadden gecrowdfunded om het forum op te hosten.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @interFACE dat deze site wel of niet op een Mac wordt gehost, wil niet zeggen dat er NIETS op Macs wordt gehost. In tegendeel. Ik zie niet wat je ‘tegen’ een Mac als server hebt; een Mac kan net zo goed presteren als een *NIX server of een Windows-machine. Hoe een en ander in de samenhang werkt, hangt veeleer af van de rest van je netwerk. Met andere woorden: jij mag er dan geen nut voor zien, er zijn genóeg mensen voor wie dat nut er wel degelijk is.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Johanatan Ive

  Tweelingbroer?

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Heb je ’t Jonathan Ive gevraagd dan, wat ‘hij er van zou denken?’

 • Profielfoto
  RTM85

  Op het moment dat de Mac Pro echt gebruikt wordt in een Pro omgeving waar het 19″ rack eerder standaard dan uitzondering is, dan maakt het design en de esthetiek helemaal geen flikker meer uit. Dan gaat het alleen om hoe kan je die Mac het meest praktisch kan gebruiken en wegzetten. Een losse Mac Pro met allemaal losse toeters en bellen is dus bijzonder onpraktisch en deze Sonnet oplossing is dus een mooie uitvinding.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Wat een negativiteit! Zeker als je een netwerk op meerdere vlotte OS X Servers wilt gaan draaien is dit een prima oplossing. Het is een stuk praktischer om deze bakken in je rack te hangen samen met de gebruikelijke apc- en netwerkhardware dan een rack + een tafeltje.

 • Profielfoto
  Zakske

  @interFACE dat deze site wel of niet op een Mac wordt gehost, wil niet zeggen dat er NIETS op Macs wordt gehost.

  Het marktaandeel van OS X Server is verwaarloosbaar; het is enkel interessant als je bedrijf exclusief hardware van Apple gebruikt.

  Ik zie niet wat je ‘tegen’ een Mac als server hebt; een Mac kan net zo goed presteren als een *NIX server of een Windows-machine.

  Een Mac (mini of Pro) met OS X Server is geen server, maar een computer voor thuisgebruik die een server OS draait. Aan de architectuur van servers worden totaal andere eisen gesteld dan aan desktopcomputers.

 • Profielfoto
  koen

  Ik ben benieuwd hoe de schrijver van dit artikel weet dat dit product een ‘ware nachtmerrie is voor Jonathan Ive’ .

 • Profielfoto
  H.deweg

  Gaat niet alleen om servers hoor. Vriend van mij heeft een beeld en geluidsstudio en daar staan in de machinekamer wel een stuk 12 G5’s te loeien. Erg handig als er dan gewoon een rackversie van de nieuwe Mac Pro is.

 • Profielfoto
  plonserd

  @interFACE,

  je komt racks niet alleen tegen in datacenters he;)
  Ook in de audiowereld is een 19″ rack zowat standaard voor bijna alle apparatuur, en in een mobiele opnamesetup is een Mac Pro in een 4U behuizing wel een pak makkelijker dan het prullenbakdesign.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Inderdaad plonserd , en ook op bvb concerten of festivals zie je altijd deze booths staan

 • Profielfoto
  Outragemac

  Op zich geen verkeerde ontwikkeling. Hierdoor zijn je soms kostbare PCI oplossingen toch nog gewoon bruikbaar met een MacPro, en wordt je niet langer gedwongen alles te vervangen door Thunderbolt equivalenten. Ben wel benieuwd naar het prijskaartje om te zien of het dan idd nog rendabel is om je “oude” PCI interfaces te blijven gebruiken.

 • Profielfoto
  aukem

  De ‘dit’ link laat ‘m OMT app crashen

 • Profielfoto
  Rickje

  Ik ben benieuwd hoe de schrijver van dit artikel weet dat dit product een \’ware nachtmerrie is voor Jonathan Ive\’ .

  Heb je \’t Jonathan Ive gevraagd dan, wat \’hij er van zou denken?\’

  Nuff’ said

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  Wow mensen, als je Jonathan Ive een beetje kent – en dat hoeft niet eens persoonlijk – dan kan je je voorstellen dat hij totaal niet achter het ontwerp van deze rackmount staat.
  Of dat er toe doet, is weer een ander verhaal…

 • Profielfoto
  ozzie X

  Bij een pro machine is het maar in weinig gevallen relevant hoe hij eruit ziet. Op het bureau van een ontwerper wel. Veel ontwerpers zullen de MacPro zelfs willen hebben vanwege zijn looks, terwijl ze toch echt beter af zijn met een iMac of Mac Mini.
  In omgevingen waar het echt om de kracht gaat die de Mac Pro kan leveren maakt het echt niet uit hoe hij eruit ziet. Stil en klein is mooi meegenomen, dat wel. Maar met alle externe randapparatuur aangekoppeld wordt het alsnog een dradenkermis met een zootje onsamenhangende kastjes eromheen.

 • Profielfoto
  seek

  Netjes gedaan dit. Triest dat Apple geen echte servers meer maakt.

 • Profielfoto
  essiw

  @Hanky, natuurlijk vind Ive het design niet goed, maar alsof dit een nachtmerrie voor hem wordt? Ik denk dat hij hier nog geen 1 seconde van wakker ligt. Slechte titel voor een verder wel aardig artikel.

 • Profielfoto
  csteelooper

  (…) Aan de architectuur van servers worden totaal andere eisen gesteld dan aan desktopcomputers.

  Je meent ‘t…! Da’s dan ook waarom Apple geen enkele van die machines verkoopt als ‘professionele’ servers; veeleer als SoHo-oplossing (de Mac Mini, ten minste). Maar een en ander zegt weinig over de capaciteiten en mogelijkheden van OS X als systeem. Windows mag dan misschien jouw keuze zijn als serversysteem (of *NIX/Linux, daarin ben je vrij), dat wil niet zeggen dat dit voor iedereen altijd zo is. Dat een marktaandeel klein is maakt niet automatisch dat een oplossing ondenkbaar is.
  Voor je geruststelling: zelf werk ik met zowel Windows- als Linux servers — ’t is maar dat je weet dat ik geen newbie ben op dit gebied.

  En dan is er nog het argument van plonzend: ook in de audiowereld zie je veel van dit soort oplossingen. En dáár kan dit systeem (héél) goed tot z’n recht komen.

  Wat ik er verder goed aan vind is dat je de uitbreidbaarheid vergroot. Maar dan vraag ik me wel enigszins af hoe men dát gedaan heeft…

 • Profielfoto
  macha

  yessss…geen losse kabels en pci en sata dozen……hoop dat meer fabrikanten z on doos gaan ontwikkelen.
  beetje concurrentie zal de prijs dan wel gaan drukken. en hopelijk ook een non rack ear versie in alu look.
  want zwart en 19 inch hoeft voor mij niet.
  met dit concept ben je ook meteen af van dat lelijke zwarte ding dat iedereen om de een of andere duistere reden als ‘mooi’ ervaart.
  concept is prima. zo wil ik t wel gaan overwegen om mijn mac pro set spoedig te upgraden.

 • Profielfoto
  macha

  nou nog een koffermodel en ik ben helemaal om…