Rotterdams stemmen met App en iPad

4 reacties

Met veel papier en een rood potlood is stemmen eigenlijk een ouderwets proces. Ook bij de verkiezingen voor de gemeenteraad was er geen technologie te bekennen in het stemlokaal. Behalve in Rotterdam, daar stond een iPad op tafel bij de stembureauleden.

De iPad is géén stemmachine, toch vervulde de tablet van Apple een belangrijke rol bij de 374 stembureaus in de stad. Met de iPad en een Stembureau-app werden stempassen, die voorzien waren van een QR-code, op geldigheid gecontroleerd. Ook werd de opkomst realtime bijgehouden en hielp de iPad bij het invoeren van de tellingen. Zo maakten Apple en de havenstad het stemproces een beetje innovatiever.

Rotterdam gebruikte de Stembureau-app voor ondersteuning bij het stemmen.
Rotterdam gebruikte de Stembureau-app voor ondersteuning bij het stemmen.

Pilot
Tijdens de verkiezingen van 2013 is de iPad-app bij twintig stembureau’s ingezet. Dit jaar werden alle stemlocaties van een iPad voorzien. De gemeente Rotterdam spreekt van een pilot. Werkte de app niet? dan werd teruggevallen op de papieren administratie die naast de digitale administratie bijgehouden werd.

Techniek en Beveiliging
Er werd gebruik gemaakt van een eenvoudige opstelling. In ieder stembureau stond een Mobiele WiFi-router die 3G omzet naar WiFi waarmee de iPad verbonden was. De app werd getest door FOX-it, gespecialiseerd in de veiligheid van systemen. De beveiliging van de app is van het hoogste niveau. Dit leidde in de ochtend tot wat opstartproblemen (ingewikkelde inlogcode).

De Stembureau-app in actie.
De Stembureau-app in actie. (Fotografie: Levien Willems)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Guido Cornet

  Waarom een wifi router die 3g omzet naar wifi als je een ipad met 3g kunt kopen? Verder wel cool dat ze dit doen!

 • Profielfoto
  klonic

  Ik denk:
  Met een router heb je meer opties (beveiliging). Als je een groot stemlokaal hebt dan kan je ook meerdere apparaten aansluiten. De hoeveelheid verstuurde data is erg klein. Omdat er ook rijdende stemlokalen zijn en stemlokalen waar geen internet is, is een normale wifi verbinding geen optie. De kosten van zon router worden deels teruggewonnen door het feit dat er nu goedkopere iPads gebuikt kunnen worden, ze de gemeente wellicht al in bezit had.

  Overigens werkte de iPad niet erg snel. Het scannen en de verwerking kostte behoorlijk wat tijd (zeg 30 seconden per persoon, dus per 2 stembiljetten). Overigens was dit geen issue gezien het feit dat ik (in het stemlokaal waar ik ging stemmen) moest wachten op een vrij ‘hokje’.

 • Profielfoto
  celie

  Gewoon stemmen op internet. Vanuit je luie stoel.

 • Profielfoto
  Zakske

  Gewoon stemmen op internet. Vanuit je luie stoel.

  Idd; kijk naar Estland.

Reacties zijn gesloten.