Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 maart 2014

Rotterdams stemmen met App en iPad

Met veel papier en een rood potlood is stemmen eigenlijk een ouderwets proces. Ook bij de verkiezingen voor de gemeenteraad was er geen technologie te bekennen in het stemlokaal. Behalve in Rotterdam, daar stond een iPad op tafel bij de stembureauleden.

De iPad is géén stemmachine, toch vervulde de tablet van Apple een belangrijke rol bij de 374 stembureaus in de stad. Met de iPad en een Stembureau-app werden stempassen, die voorzien waren van een QR-code, op geldigheid gecontroleerd. Ook werd de opkomst realtime bijgehouden en hielp de iPad bij het invoeren van de tellingen. Zo maakten Apple en de havenstad het stemproces een beetje innovatiever.

Rotterdam gebruikte de Stembureau-app voor ondersteuning bij het stemmen.

Pilot
Tijdens de verkiezingen van 2013 is de iPad-app bij twintig stembureau’s ingezet. Dit jaar werden alle stemlocaties van een iPad voorzien. De gemeente Rotterdam spreekt van een pilot. Werkte de app niet? dan werd teruggevallen op de papieren administratie die naast de digitale administratie bijgehouden werd.

Techniek en Beveiliging
Er werd gebruik gemaakt van een eenvoudige opstelling. In ieder stembureau stond een Mobiele WiFi-router die 3G omzet naar WiFi waarmee de iPad verbonden was. De app werd getest door FOX-it, gespecialiseerd in de veiligheid van systemen. De beveiliging van de app is van het hoogste niveau. Dit leidde in de ochtend tot wat opstartproblemen (ingewikkelde inlogcode).

De Stembureau-app in actie. (Fotografie: Levien Willems)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdams stemmen met App en iPad
Sluiten