Robotisering bij maken van iPhone-accu’s

10 reacties

Wat als er geen duizend Chinezen, maar robots in een fabriek iPhones maken? Robots staken niet, hoeven geen loon en zijn nooit te jong om te werken. De natte droom van iedere electronica-fabrikant. Apple werkt eraan om deze droom werkelijkheid te maken.

Vandaag meldt Digitimes dat Apple voor de productie van accu’s voor de iPhone 6 gebruik wil maken van robots. Momenteel worden iPhone-accu’s nog door door fabrieksmedewerkers vervaardigd. De robots zouden als eerst ingezet worden in de Taiwanese fabriek van Pegatron, een belangrijke fabrikant van iPhones. Apple is voorloper op het gebied van het robotiseren van productieprocessen, een aantal Apple-producten worden al grotendeels door robots gemaakt. 

Mac Pro-assemblage
De Mac Pro wordt voor het grootste deel door robots geproduceerd.

Bij de productie van de Mac Pro en iMac hoeven medewerkers alleen nog maar de materialen klaar te zetten en de eindassemblage van de apparaten te verzorgen. De rest van de productie wordt geheel door robots gedaan. Waarschijnlijk is de fabricage van accu’s de volgende stap in de robotisering van het productieproces. De stap van mensen naar robots zou niet alleen innovatief, maar ook nodig zijn. De minimumlonen stijgen in China snel en steeds meer jonge arbeiders willen niet meer aan de lopende band werken.

Robotisering biedt nog een ander voordeel: Apple kan overal ter wereld een fabriek met robots neerzetten, de beschikbaarheid van arbeiders speelt hierdoor een minder grote rol. Dit kan in de toekomst betekenen dat meer producten Made in the USA worden.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  interFACE

  Tis n kwestie van tijd voordat de eerste robot van het dak springt

 • Profielfoto
  Triumph
 • Profielfoto
  Di May

  @ Interface : Robots hebben geen zelfmoordneigingen.

  Tenminste, tot zolang ze daar niet voor geprogrammeerd worden …

 • Profielfoto
  SvS

  Oke, dan prijzen omlaag. Want de slavenloon vervalt. Oke, ontwikkelingskosten robot komen daarvoor in plaats…

 • Profielfoto
  Steven Paul

  Tis n kwestie van tijd voordat de eerste robot van het dak springt

  Haha!

 • Profielfoto
  aukem

  Zal niet goed zijn voor het BBP van Taiwan en China, hoeveel mensen werken er bij Apple in deze landen ongeveer?

 • Profielfoto
  Ostinato

  Wat als er geen duizend Chinezen, maar robots in een fabriek iPhones maken? Robots staken niet, hoeven geen loon en zijn nooit te jong om te werken. De natte droom van iedere electronica-fabrikant. Apple werkt eraan om deze droom werkelijkheid te maken.

  De lompste & stompzinnigste inleiding in lange tijd.

 • Profielfoto
  darthvader

  Wat willen jullie, meer of minder robots?

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Meer robots natuurlijk, maar met mate.
  Zo apart is dit niet.
  De meeste auto’s worden al voor een groot deel door robots in elkaar gezet.
  Zo’n 25 jaar geleden heb ik meegewerkt om robots het werk van mensen te laten doen.
  Niet om de mensen de WW in te sturen, maar omdat het vervelend, smerig, vuil en lawaaiig werk was.
  De mensen waren er dankbaar voor dat robots het werk over namen.
  Als je jaren lang een piefje in een nippeltje moet stoppen ga je er vanzelf naar verlangen dat je dat werk niet meer hoeft te doen.
  En een ander voordeel: robots doen het altijd op dezelfde manier.

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Wat als er geen redactieleden, maar robots OneMoreThing maken? Robots staken niet, hoeven geen loon en zijn nooit te jong om te werken.

  Cut and paste van andere websites kunnen robots ook. En het biedt nog een ander voordeel: waarschijnlijk kwijlen robots minder bij alles wat Apple zegt, doet, maakt of aanbiedt. Dat scheelt toch alweer behoorlijk wat schoonmaakosten van het OneMoreThing redactielokaal.

  Dit artikel is echt te slecht voor woorden.