‘Retina MacBook Air komt dit jaar’

20 reacties

Ieder jaar vernieuwt Apple zijn MacBooks. 2012 was het jaar van de Retina MacBook Pro, in 2013 kwamen MacBooks met een zuinige Haswell-processor uit. Volgens het matig betrouwbare Digitimes staat 2014 in teken van de Retina MacBook Air.

Digitimes baseert zich op informatie uit Apple’s productieketen. Enkele Taiwanese leveranciers van schermen voor Apple-apparaten zouden gezegd hebben dat Apple in het tweede deel van dit jaar een Retina MacBook Air zal uitbrengen. Inmiddels heeft Apple praktisch alle MacBooks voorzien van een een Retina-scherm, alleen de MacBook Air heeft nog een relatief lage resolutie van 1366×768 (11-inch) of 1440×900 (13-inch) pixels.

Technisch gezien is een Retina MacBook Air al enige tijd mogelijk. De grafische chip die de moderne Intel-processor aan boord heeft is krachtig genoeg om het scherm met de vele pixels aan te sturen. Ook schermen die de Retina-resolutie kunnen weergeven zijn inmiddels ruim beschikbaar.

Het enige kritieke punt bij een Retina MacBook Air is de accuduur. Het kost niet alleen meer processorkracht om het hoge aantal pixels te renderen, ook moet de backlight van het scherm harder branden om door de kleinere pixels te komen. Componenten als processoren en grafische chips worden echter steeds zuiniger, het zou zomaar kunnen dat Apple alles bij elkaar heeft om dit jaar een Retina MacBook Air met twaalf uur accuduur uit te brengen.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Frank Visser

  Rond welke tijd van het jaar komen meestal de nieuwe MacBooks?
  Aangezien ik de top macbook pro retina wil kopen van ’t zomer, maar als ik nog eventjes moet wachten dan is dat natuurlijk niet erg!

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Vorig jaar kwam de MacBook Air tijdens WWDC in juni. De MacBook Pro kwam later in 2013, maar in 2012 kwamen de pro’s weer in juni. Lastig in te schatten dus. Als je onder ‘eventjes’ wachten oktober/november verstaat zou ik dat wel doen.

 • Profielfoto
  crazylegs

  Mijn eerste macbook pro was een early 2010

 • Profielfoto
  sunapple

  Zit ongeduldig te wachten op die Airs, hoop wel dat ze voor het nieuwe schooljaar uitkomen eigenlijk..

 • Profielfoto
  Frank Visser

  Bedankt Raymon,

  Ben van plan om de macbook ergens in de zomer te kopen.
  Mijn iMac voldoet nog prima, maar moet een laptop hebben voor mijn 2e studie, maar die begint pas in januari weer. Liefst koop je zo snel mogelijk je nieuwe aanwinst, maar als ik ‘even’ moet wachten, en dat kan, ben je gek als je dat niet doet. Anders loop je te snel alweer een generatie achter.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Het zou mooi zijn als ze voor september nog uitkomen:). Ik hoop ook een 12 inch model, net als iBook vroeger:)!

 • Profielfoto
  ---

  Bedankt Raymon,

  Ben van plan om de macbook ergens in de zomer te kopen.
  Mijn iMac voldoet nog prima, maar moet een laptop hebben voor mijn 2e studie, maar die begint pas in januari weer. Liefst koop je zo snel mogelijk je nieuwe aanwinst, maar als ik \’even\’ moet wachten, en dat kan, ben je gek als je dat niet doet. Anders loop je te snel alweer een generatie achter.

  Wat wil je hier nou precies mee zeggen dan? Raymon weet net zoveel als jij. Geduld. De Air’s zullen dit jaar heus wel een update krijgen. Maar wanneer, dat is de vraag. Zoals al eerder in je topic: niemand heeft een glazenbol. Op de http://buyersguide.macrumors.com/#MacBook_Air kun je zien dat er een gemiddelde is van ongeveer 350 dagen. We zitten nu op dag 289. Dus zo kun je ongeveer berekenen dat juni wel eens zou kunnen kloppen.

 • Profielfoto
  Frank Visser

  Wat wil je hier nou precies mee zeggen dan? Raymon weet net zoveel als jij. Geduld. De Air’s zullen dit jaar heus wel een update krijgen. Maar wanneer, dat is de vraag.

  Niet zoveel, maar veel mensen weten wel een ‘ongeveer’, althans dat lijkt.
  Aangezien ik daar helemaal geen weet van heb, en ook geen weet heb dat de pagina van ‘buyersguide’ bestaat is het voor mij helemaal gissen, terwijl jullie zulke dingen ‘weten’.

  Ik ga voor de pro trouwens, niet de air.

  Alsnog bedankt.

 • Profielfoto
  Bandjar

  Als ze maar wat doen aan die afschuwelijk brede bezel. Veel scherm en weinig rand moet toch mogelijk zijn.

 • Profielfoto
  steveb

  is dat wel nodig?
  hoeveel merk je van dat verschil. en wanneer? enkel tijdens het kijken van films?
  dan is het plaatsen van een retina scherm ok. maar schakel enkel de hoge resolutie in wanneer deze relevant is. Bijvoorbeeld bij foto of video bewerking.
  voor de rest stel je die automatisch altijd op minder krachtig (economie stand)

 • Profielfoto
  knekkie

  Van mij mag de bezel rond het scherm van grijs naar zwart net als bij de MBP
  (En als het kan idd wat minder breed.)

  Ik ben in ieder geval heel benieuwd of we nu een laptop gaan zien die in lijn is met de design language van de nieuwe Mac Pro. Dat zou nog cooler zijn.

  We kennen het saaie (inmiddels door iedere laptop bouwer gekopieerde) unibody aluminium ontwerp nu zo langzamerhand wel.

 • Profielfoto
  sunapple

  @knekkie, Een ronde glimmend aluminium krasgevoelige MacBook lijkt mij niks eigenlijk:razz: Kleuroptie aan de andere kant zou geweldig zijn, wit en zwart net als vroeger (nee, geen 5C plastic aub, laat staan goud)

 • Profielfoto
  klonic

  Het eerste wat ik dacht is dat ze dan van de ULV processoren af zouden stappen omdat die niet met Iris gpu geleverd worden. Nu ging ik ervan uit dat dit vereist zou zijn maar dat is natuurlijk, zoals ook in het artikel staat, niet zo.

  @ steveb
  Ik heb een Retina Macbook Pro en ik vond het in eerste instantie onzin. Echter merk ik nu dat ik hunker naar mijn Retina scherm als ik op een ander scherm werk. Heen en weer switchen zou ik echt vervelend vinden. In windows zou je trouwens zelf de resolutie kunnen aanpassen naar gelang je wensen waardoor je de CPU spaart, in OSX kan dat helaas niet meer. Daarnaast zit een deel van het energieverbruik in de backlight. Doordat een pixel voor een deel uit connectoren bestaat krijg je dus, naar mate de pixels kleiner worden, meer oppervlak voor de connectoren en minder polarisatie (het eigenlijke licht). Hier een plaatje waarop je de connectoren duidelijk kunt zien:

  @ Frank Visser
  Er zal een reden moeten zijn om de Macbook Pro te vernieuwen. Hier valt te lezen dat Intel wellicht dit jaar de processoren niet zal vernieuwen maar pas in 2015. Dit is natuurlijk speculatie maar het staat niet vast dat het dus in 2014 gebeurt. Aangezien ook de rest van de Macbook Pro volledig up-to-date is (scherm, batterij, gpu (dat is natuurlijk onderdeel van de CPU), SSD) lijkt het niet voor de hand te liggen dat er snel een update aankomt. Als die er komt dan kan het best zo zijn dat de processor voor een nieuwe versie wordt verwisseld die 200 MHz sneller is maar verder gelijk (dat heeft Apple wel vaker gedaan). Iets als de buyersguide van macrumors is overigens leuk maar vergeet niet dat gemiddeldes onder andere is opgebouwd uit extremen en dat het zonder context en standaarddeviatie niet gebruikt kan worden om iets te voorspellen. Overigens is die standaarddeviatie voor het Retina model nu 2 dagen, en het gemiddelde zon 249 dagen. Echter is dit gebaseerd op 2 metingen en dus onzin. Als je dan naar de normale (oude) Macbook Pro kijkt dan is dit gemiddeld 340 dagen met een standaard deviatie van 101 dagen. Met die cijfers kan je met
  -99% zekerheid zeggen dat een nieuwe Macbook Pro binnen 643 dagen uit komt, met
  -84% zekerheid dat hij binnen 441 dagen uit komt en met
  -50% zekerheid dat hij binnen 340 dagen uit komt.
  Praktisch betekend dit dat je beter niet van de statistiek uit kan gaan.:razz:

  @Maverick9898
  Is 12″ echt nodig?:p Een oude 12″ iBook is overigens een stuk groter dan de huidige 13″ laptops van Apple.

 • Profielfoto
  MacRay

  Air lange tijd gebruikt. Nu een MacbookPro retina werkt zo veel fijner.
  MbP zoveel degelijker en solider en mooier afgewerkt dan de air.
  De air blijft een soort van “instapper”.

 • Profielfoto
  Niels

  Nu nog in Space Grey en met OSX dat meer in lij is met iOS7 en dan ben ik direct verkocht.

 • Profielfoto
  belfortmac

  @MacRay

  Grote onzin (instapmodel)
  En instap prijzen zijn het al helemaal niet.

 • Profielfoto
  bugboy

  Aangezien Broadwell, de opvolger van de huidige Haswell generatie Intel chips, nog wel even op zich laat wachten verwacht ik niet snel een update van de MacBook Pro. Lees dit artikel van MacRumors maar.

  Met schermtechnologie (retina), networking (802.11ac), connectivity (Thunderbolt 2), storage (SSD) zijn ze de MacBook Pro’s helemaal bij de tijd. Ook is op dat gebied niet zoveel vooruitgang te verwachten, dus er zal hooguit een refresh komen met wellicht wat nieuwere Haswell CPUs.

  Ik verwacht eerder een nieuwe AppleTV, 4K cinema display of een retina iMac (4K resolutie). De 4K modellen zullen wel dure apparaten worden en naast de huidige line-up komen. Daar zijn flinke stappen te zetten en daar wachten veel mensen op.

 • Profielfoto
  SanderApple

  Ik denk dat ik toch zou gaan voor de MBPr omdat die dezelfde voordelen heeft( mobiliteit, accuduur, dikte) maar ook krachtiger is.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben eigenlijk benieuwder naar de nieuwe product categorieën van Apple.

  Van de bestaande spullen weten we toch al dat ze sneller dunner en zuiniger zullen worden met minimaal design aanpassingen. Heel erg knap allemaal maar niet zo spannend als iets ECHT nieuws.

 • Profielfoto
  Lorenzo-e

  Van mij mag de bezel (randen om het scherm) ook veel dunner!!:(
  Ik heb nu een MBA (mid 2013) model, maar die randen vind ik zoooo lelijk en ouderwets eruit zien..
  Dat van de MBP Retina ziet er wel strak uit! Misschien dat ik voor de Pro Retina ga, puur door die randen en natuurlijk het retina scherm.
  Jammer dat Apple haar MB Air serie niet vaak vernieuwd.

  Gr.

  Lorenzo