OS X 10.9.3 brengt verbeterde 4K-ondersteuning

13 reacties

Ongeveer een week geleden werd OS X 10.9.2 uitgebracht. Inmiddels is Apple bezig met de volgende update. In de eerste beta van OS X 10.9.3 die vannacht werd uitgebracht, blijkt Apple de 4K-ondersteuning een flinke boost te hebben gegeven.

De ondersteuning voor 4k is in de huidige versie van OS X nog wat gebrekkig. Zo kan de laatste generatie MacBook Pro onder Windows 8.1 een 4k-scherm op 60 Hz aansturen, onder OS X blijft dit echter beperkt tot 30Hz. In de eerste beta van OS X 10.9.3 is het echter wel mogelijk om 60 Hz beelden weg te sturen. Ook is er een optie voor 4K Retina aanwezig.

Optie voor 4K Retina in OS X 10.9.3 beta 1.
Optie voor 4K Retina in OS X 10.9.3 beta 1.

De optie voor 4K Retina is een interessante vooruitgang. Hierbij worden elementen even groot weergegeven als op een Full HD monitor, maar zijn ze uit twee keer zoveel pixels opgebouwd en dus twee keer zo scherp. Deze techniek wordt ook toegepast bij Retina MacBooks en iDevices. Een bijkomend voordeel is dat OS X leesbaarder wordt op een 4K-scherm.

Het is nog niet bekend wanneer OS X 10.9.3 uitkomt, er volgen hoogstwaarschijnlijk nog een vijftal bètaversies die alleen bedoeld zijn als testversie voor ontwikkelaars. Wij houden je uiteraard op de hoogte van interessante veranderingen in volgende beta.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  LabombaNL

  Is het niet vier keer zo scherp?

 • Profielfoto
  Buzz

  Handig voor de toekomstige nieuwe Thunderbolt Displays en iMacs!

  Ook opvallend dat “native” hier helemaal rechts in het rijtje staat. Dan is 1 pixel ook echt een pixel. Op de Retina MacBook Pro’s staat de optimale resolutie in dit menu in het midden en worden er vier retina pixels gebruikt voor 1 ouderwetse pixel.

  Het lekkerst werken op een 4k scherm gaat waarschijnlijk ergens in het midden. Maar dan heb je dus geen native of retina optimized resolutie en zal je grafische kaart meer werk hebben.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Is het niet vier keer zo scherp?

  Wat ik uit de beta kan opmaken en wat ook uit het hierboven geplaatste screenshot zichtbaar is/duidelijk wordt, is dat je de mate van HI-DPi/Retina-modus op 1x zo scherp/ingezoomd/geschaald (optie links van native), 2 x zo scherp/ingezoomd, 3 x zo scherp/ingezoomd (geselecteerd in screenshot) en 4 x scherp/ingezoomd kan zetten.

  Het werkt, voorzover ik dat kan ontdekken, zo dat in 10.9.3, scherm elementen gerendered worden op een schaal van 1x zoveel pixels als full hd, tot 4x zoveel pixels, hierbij wordt gebruik gemaakt van de zgn “@2x” etc bestanden voor interface element, die zover ik kan oordelen op 4x (meest linkse optie) discreet worden weergegeven en teruggeschaald worden voor alle opties tussen 4x en native) eventueel met een subsampeling danwel opschaling van de normale resolutie elementen, afhankelijk of de applicaties retina/Hi-DPI ondersteunen.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Kan niet wachten totdat er nieuwe thunderbolt schermen uitgebracht zijn. hopelijk met ook deze resolutie of nog hoger. dan moet mijn mac dat wel kunnen aansturen.
  waar zijn trouwens die geruchten gebleven over dat scherm met een resolutie van 5120×2880?

 • Profielfoto
  Jore

  Weet er soms iemand of mijn MacBook pro gekocht in mei 2013 4k ondersteunt?
  Bedankt!
  Groetjes jore

 • Profielfoto
  1984

  As you can see in the image below, the first thing he did was plug the 4K monitor into his 15-inch MacBook Pro with Retina display. Despite appearing to work flawlessly, the implementation is anything but…….klik

 • Profielfoto
  Bas_H_Design

  Laat ze maar is opschieten met die nieuwe cinema displays met 4k ondersteuning.

  Kan ik eindelijk mn late 2009 imac verkopen en overstappen op een high-end mac pro met 2 4k cinema dicplays voor video editing.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Weet er soms iemand of mijn MacBook pro gekocht in mei 2013 4k ondersteunt?
  Bedankt!
  Groetjes jore

  Helaas niet volgens de apple site.
  http://support.apple.com/kb/HT6008?viewlocale=nl_NL
  jij kan maar maximaal tot 2x 2560×1440. Maar er staat niet of deze twee beeldschermen ook samen kan. Ik hoop het wel want ik heb dezelfde mac als jij.

 • Profielfoto
  Buzz

  Je hebt er waarschijnlijk Thunderbolt 2 voor nodig.

 • Profielfoto
  fenkikon

  @Raymon Wat bedoel je met deze zin?

  Een bijkomend voordeel is dat OS X leesbaarder wordt op een 4K-scherm.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  @Raymon Wat bedoel je met deze zin?

  Een bijkomend voordeel is dat OS X leesbaarder wordt op een 4K-scherm.

  Ooit retina en non-retina ervaren? dat bedoelt die waarschijnlijk.

 • Profielfoto
  Logan Legend

  Hoe is de kernel_task in 10.9.3 gebruikt nog steeds veel van de ram?

 • Profielfoto
  Buzz

  IntelPowerXeon-Itanium: Dat is geen algemeen probleem in Mavericks, maar waarschijnlijk wel een bugje die slechts bij enkelen opspeelt. Het zou ook zomaar kunnen dat het zo hoort, omdat de Kernel (of een extensie) in bepaalde situaties iets ingewikkelds uitvoert op de achtergrond. Kortom, er is wat betreft 10.9.3 denk ik nog weinig van te zeggen.