Maarten
Maarten Nieuws 20 maart 2014

OMT Community: The Flat Project

Een bruisend onderdeel van One More Thing is ons forum. Met geboden hulp, projecten en ideeën vormt ons forum het epicentrum van Apple-minnend Nederland. In de nieuwe rubriek OMT Community brengen wij deze bijzondere content naar de voorpagina.

De eerste OMT Community staat in het teken van flat design. OMT’er Niek Sanderman vindt het ontwerp van OS X naar eigen zeggen niet meer van deze tijd. Daarom heeft hij onder de noemer The Flat Project een nieuwe set iconen bedacht. De iconen zijn geïnspireerd op de huidige vormgeving maar ontworpen naar deze tijd, met flat design als uitgangspunt.

De standaard-apps opnieuw vormgegeven door Niek Sanderman.

Niek heeft met dit project zichzelf het doel gesteld de herkenbaarheid te behouden, maar een nieuw, fris en plat design mee te geven aan OS X. Daarbij geeft hij uitdrukkelijk aan niet een samensmelting tussen OS X en iOS 7 te willen realiseren:

Ik ben niet op zoek naar een samensmelting van iOS7 en OSX, daarvan zijn al genoeg (mooie en minder mooie) voorbeelden te vinden. Ik wilde een nieuwe set iconen creëren voor de Mac, met invloeden uit iOS7 op het gebied van flat design, waarmee alle schaduw, glans en illusie van diepte verleden tijd wordt. – Niek Sanderman

Met de overige iconen geef je tevens iWork en iLife een plat icoon.

Overdaad aan detail en ervaren ‘rommeligheid’ heeft Niek met dit project van de Mac willen verbannen. Een belangrijk thema tijdens het ontwerpen was de uniformiteit. Hiervoor heeft hij als uitgangspunt een aantal basisregels opgesteld die in ieder icoon van The Flat Project terugkomen. Denk hierbij aan vierkante vormen en een het icoon plaatsen met een hoek van 10 graden.

Naast de iconen heeft Niek ook een tip voor het dock van de Mac:

Ik heb mijn dock naar links verplaatst, vergroting uitgeschakeld en automatisch verbergen ingeschakeld. Dit zorg voor een lichtgrijs, niet 3D dock, wat mijns inziens beter past bij de set platte iconen. Daarnaast zorg ik er altijd voor dat mijn bureaublad opgeruimd is, om het aanzicht van mijn computer clean en strak te houden. – Niek Sanderman

The Flat Project op je Mac
Enthousiast over The Flat Project? Het is mogelijk ook jouw Mac deze platte look te geven. Onder dit artikel is de map met iconen en handleiding te downloaden. Niek legt je stap voor stap uit in het bijgaande document hoe je de standaard iconen veilig stelt en The Flat Project installeert met het programma Liteicon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OMT Community: The Flat Project
Sluiten