OMT Community: The Flat Project

32 reacties
(Dit artikel heeft nog geen ster-beoordelingen gekregen)                                                 

Een bruisend onderdeel van One More Thing is ons forum. Met geboden hulp, projecten en ideeën vormt ons forum het epicentrum van Apple-minnend Nederland. In de nieuwe rubriek OMT Community brengen wij deze bijzondere content naar de voorpagina.

De eerste OMT Community staat in het teken van flat design. OMT’er Niek Sanderman vindt het ontwerp van OS X naar eigen zeggen niet meer van deze tijd. Daarom heeft hij onder de noemer The Flat Project een nieuwe set iconen bedacht. De iconen zijn geïnspireerd op de huidige vormgeving maar ontworpen naar deze tijd, met flat design als uitgangspunt.

De standaard-apps opnieuw vormgegeven door Niek Sanderman
De standaard-apps opnieuw vormgegeven door Niek Sanderman.

Niek heeft met dit project zichzelf het doel gesteld de herkenbaarheid te behouden, maar een nieuw, fris en plat design mee te geven aan OS X. Daarbij geeft hij uitdrukkelijk aan niet een samensmelting tussen OS X en iOS 7 te willen realiseren:

Ik ben niet op zoek naar een samensmelting van iOS7 en OSX, daarvan zijn al genoeg (mooie en minder mooie) voorbeelden te vinden. Ik wilde een nieuwe set iconen creëren voor de Mac, met invloeden uit iOS7 op het gebied van flat design, waarmee alle schaduw, glans en illusie van diepte verleden tijd wordt. – Niek Sanderman

Met de overige iconen maak je OS X volledig plat
Met de overige iconen geef je tevens iWork en iLife een plat icoon.

Overdaad aan detail en ervaren ‘rommeligheid’ heeft Niek met dit project van de Mac willen verbannen. Een belangrijk thema tijdens het ontwerpen was de uniformiteit. Hiervoor heeft hij als uitgangspunt een aantal basisregels opgesteld die in ieder icoon van The Flat Project terugkomen. Denk hierbij aan vierkante vormen en een het icoon plaatsen met een hoek van 10 graden.

Naast de iconen heeft Niek ook een tip voor het dock van de Mac:

Ik heb mijn dock naar links verplaatst, vergroting uitgeschakeld en automatisch verbergen ingeschakeld. Dit zorg voor een lichtgrijs, niet 3D dock, wat mijns inziens beter past bij de set platte iconen. Daarnaast zorg ik er altijd voor dat mijn bureaublad opgeruimd is, om het aanzicht van mijn computer clean en strak te houden. – Niek Sanderman

The Flat Project op je Mac
Enthousiast over The Flat Project? Het is mogelijk ook jouw Mac deze platte look te geven. Onder dit artikel is de map met iconen en handleiding te downloaden. Niek legt je stap voor stap uit in het bijgaande document hoe je de standaard iconen veilig stelt en The Flat Project installeert met het programma Liteicon.

                                                                                                                                        Beoordeel dit artikel

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  maxtje

  Had de icons al een tijdje geleden in de forums gezien en ik vind het echt mooi, knap werk Niek!

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Knap werk, zeker! Maar of ik er blij mee zou zijn…

 • Profielfoto
  magsafe

  Ik vind de icons er mooi Niek. Ik ga deze gelijk op m’n Macbook zetten. Komt in het ‘ hoe ziet jouw dock er uit’ forum. Bedankt.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers
 • Profielfoto
  iPredict

  Leuk werk. Wat er mis gaat is het misverstand dat flat ook betekent dat er geen detail mag zijn. Het Finder icoon is zonder de (vooralsnog simpele) gezichtselementen een nietszeggende vorm. De frosted panels (het witte blurry materiaal) moet veel witter zijn. Het gaat om het effect van context-awareness. Teveel cool-factor (te doorzichtig) gaat ten koste van de usability. Ik ben zeer benieuwd naar 10.10 en hoop ook op een iOS7 achtige stijl.

 • Profielfoto
  Verwijderd

  Knap gemaakt! Maar als het aan mij ligt houden we de huidige iconen nog maar even;-) (tenzij apple natuurlijk met iets fantastisch komt(zoals altijd))

 • Profielfoto
  sunapple

  Ik ben nog altijd een grote fan van de pre-iOS 7 iconen en de huidige OS X iconen.. Prachtig detail en diepte dat volledig verdwenen is nu. The Flat Project is prima werk, daar niet van, maar in het geval van iconen vind ik dat plat niet beter is (uitzonderingen daargelaten; zie Google’s icoontjes in iOS..)

 • Profielfoto
  Macnido

  Een leuk idee. Maar ik kan het niet anders zien dan een eerste schets, gezien dat je ongeveer 3 stijlen voor één stijl probeert te slijten. Als voorbeeld (want ik hoor het jullie al roepen): de lijn om de gitaar bij Garageband zit dus niet om (bijvoorbeeld) Calendar of Contacts. En die oogjes bij het Finder ikoon, moesten die er nou uit? Elimineer tot de pure essenties, in de spirit van Steve en Joni.

 • Profielfoto
  sanderman

  Leuk werk. Wat er mis gaat is het misverstand dat flat ook betekent dat er geen detail mag zijn. Het Finder icoon is zonder de (vooralsnog simpele) gezichtselementen een nietszeggende vorm. De frosted panels (het witte blurry materiaal) moet veel witter zijn. Het gaat om het effect van context-awareness. Teveel cool-factor (te doorzichtig) gaat ten koste van de usability. Ik ben zeer benieuwd naar 10.10 en hoop ook op een iOS7 achtige stijl.

  Het Finder icoon is er een waar er twee van bestaan in deze set: op ’t moment gebruik zelf namelijk niet het icoon met de simpele gezichtsvormen, maar juist de verbeelding van een finder venster, met daarin het Apple logo. De combinatie van deze twee vormen is denk ik een goede vervanger van de wat verouderde gezichtjes.

  Overigens is het gebruik van frosted panels alleen iets wat ik heb gedaan voor ’t totaalplaatje natuurlijk, zoiets is niet te doen als end-user. Ik denk dat dat dus los staat van de icoontjes.

  Een leuk idee. Maar ik kan het niet anders zien dan een eerste schets, gezien dat je ongeveer 3 stijlen voor één stijl probeert te slijten. Als voorbeeld (want ik hoor het jullie al roepen): de lijn om de gitaar bij Garageband zit dus niet om (bijvoorbeeld) Calendar of Contacts. En die oogjes bij het Finder ikoon, moesten die er nou uit? Elimineer tot de pure essenties, in de spirit van Steve en Joni.

  Ik denk dat ik goed snap wat je bedoelt, want inderdaad: door veel diepte, schaduw en meer weg te halen, gaat het inderdaad al gauw op vorm. En wat dat betreft zijn er een aantal verschillende vormen te vinden. Sommigen (Garageband) passen er niet bij, anderen kunnen in andermans ogen weer te generiek zijn (denk: het rondje van bijvoorbeeld iBooks). En toch is dat iets dat ik in deze serie wel wilde behouden, om toch binnen de gehele set te kunnen classificeren en te kunnen refereren aan dat wat we kennen: de oude set.

  Overigens ben ik bezig met het maken van een set die wel stuk voor stuk veel beter bij elkaar passen, door ze allemaal eenzelfde vorm te geven. Maar dat is iets voor later;)

 • Profielfoto
  Macnido

  Ok, cool! Keep up the good work!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Afschuwelijk! Ik snap dit niet. “Flat” is juist terug naar 1984, toen men het nog moest doen met 16 kleuren.
  En nu hebben we super computers en dan gaan we de iconen hun pracht ontnemen. Heel merkwaardig.

 • Profielfoto
  maxtje

  @Niek Sanderman , kijk je pb eens op OMT aub:)

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Als je iconen wilt vernieuwen, maak dan mooie iconen van de moderne weergave voor wat ze vertegenwoordigen.
  Bijv. De telefoneren app. Daar wordt in het groen een ouderwetse bureau telefoon gebruikt. Waarom?!
  Ik zou zeggen, maak een mooie icoon van een mooie iPhone 5s!

 • Profielfoto
  Pokerface

  Ben niet gecharmeerd van het platte design. Geef mij maar mooie iconen met veel detail en diepte.

 • Profielfoto
  Funboy99

  Heel erg cool gedaan hoor maar ik hou me gwn bij de apple pictogrammen;-)

 • Profielfoto
  sciletto

  Serieus, waarom zou je dit willen? Het flat design brengt ons terug naar vroeger

 • Profielfoto
  sciletto

  Wanneer fixen jullie het probleem met wat langere teksten via de app?

 • Profielfoto
  defores

  Ik vind het hele flat design van systemen niks.
  Windows even als voorbeeld, het oogt niet het maakt het lelijker.

  OSX zit al heel strak in elkaar dat moet je niet willen verpesten met een zogenaamde hype die uit de windows wereld is ontstaan. Als je goed naar OSX kijkt dan sluit het praktisch overal naadloos aan en is het voor de oog vriendelijk.
  Geen enkel ander OS zit op dat niveau, soms kan je het beter zo laten ipv wijzigen omdat je iets anders wil wat in feite het toch niet gaat evenaren.

  Mijn mening zal altijd zijn: flat, nooit en ten nimmer

 • Profielfoto
  THX-1138

  Het Flat Project is als het opnieuw aanbrengen van lak op een voor de rest volledig brakke auto. Voor wat betreft de ikonen-set: Elke subtiliteit is uit de oorspronkelijke set gesloopt. Plat design prima, maar laat het dan wel door iemand doen die kijk op de zaak heeft.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Het is slechts smaak en mode.
  Soms gaat de usability er op vooruit.
  Maar vaak maakt het niets uit, of wordt het zelfs slechter.
  Per saldo wordt ik er niet warm van.

  Benieuwd of we over 3 jaar het weer niet zo zat zijn, dat de plaatjes van iOS 6 weer uit de kast worden gehaald.

 • Profielfoto
  thomasio

  Hmm ik heb de icoontjes van office aangepast maar nu crashen ze bij het opstartten.. Iemand een idee hoe je dit hersteld?

 • Profielfoto
  Targaryen

  http://www.macrumors.com/2014/03/20/os-x-10-10-mockup/

  Met een snuifje ‘Windows Aero’ eroverheen.

 • Profielfoto
  Monsta

  Vind de uniformiteit juist ver te zoeken in deze iconen zet. De een heeft een donker randje, de ander weer een witte. Vervolgens is dr een hele rits rond en de ander weer vierkant en dan weer gewoon de vorm van het voorwerp zelf. Sommige iconen hebben weer een randje schaduw en de ander weer zacht een schaduwtje. Vooral de ronde iconen met de witte objecten zien er niet uit, de ene staat strak met genoeg lege ruimte er om heen terwijl de andere weer bijna tegen het witte kader aan hikt. En waar slaat die -15 graden draaiing op? Kort om het lijkt het vage greep van verschillende iconen sets/stijlen en zogenaamd de beste zijn er uit geplukt. Over flat design ben ik best te spreken maar ik krijg hier een enorm kinderlijk windows 98 clipart gevoel bij. Sorry hoor maar dit in deze vorm never nooit niet.

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Flat is leuk vanuit designeroogpunt, maar is het ook leuk vanuit usability? Ik denk van niet. Kijk naar het design van Windows 8. Door het ontbreken van schaduw, duidelijk contour, diepte en perspectief is het onduidelijk waar een window begint en waar een andere window of een andere context begint. Alles is wit. Eén uniforme brei. Ik mag hopen dat Apple heel, heel erg goed nadenkt voordat ze OSX op de schop gooien. Een behoorlijke hoop controls in iOS zijn doodgewoon zeer slecht ontworpen. Kijk naar de datepicker in agenda. Onduidelijke control vergeleken met de ‘oude’. Vaag, onduidelijk. Als dit ook met vensters gaat gebeuren ben je de context kwijt.

 • Profielfoto
  SvS

  Zoals het nu is gedaan door Apple vind ik meer dan OK. Mooi zo. Dus ik wijzig niks. Waarom flat, flatter, flattest?

 • Profielfoto
  Flemmy

  Het idee vind ik wel leuk, de uitvoering helaas een stuk minder..

 • Profielfoto
  seek

  ’t Ziet er niet uit: de kleuren, en ook sommige vormen. Bijvoorbeeld, waar is de essentiële glimlach van het Finder icon gebleven?

 • Profielfoto
  Trat

  NEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!! Niet om aan te zien!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hijheeft goed binnen het concept gedacht, maar helaas ben ik er totaal geen voorstander van. Die maffe bewegingen en het gebrek aan vorgeving zoals in iOS 7… Ik hoop dat ze er vanaf stappen, of in ieder geval niet doorvoeren op de desktop.

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Bruisend? De laatste post in dat topic was 14 januari. Lol.

 • Profielfoto
  sanderman

  Dat is heel correct No_Name. Graag wil ik je wijzen op degene die die post gemaakt heeft, wat de daadwerkelijke inhoud was van die post, en de verstandhouding met dit artikel en haar auteur.

  Overigens ben ik op ’t moment bezig met een setje waar ik zelf al veel tevredener over ben, waarbij ik als voorbeeld safari geef:

  edit: hm, op de een of andere manier gooit OMT de resolutie van m’n afbeelding enorm omlaag. Ah well, you get the point.
  edit 2: