Nieuwe Office for Mac komt nog dit jaar

Door: Raymon Mens - 26 reacties

Wie op kantoor of school veel met Windows-gebruikers samenwerkt, ontkomt niet aan Office for Mac. De OS X-versie van de kantoorsoftware loopt momenteel achter op de Windows-versie. Waar Windows op Office 2013 zit, blijft de Mac achter op Office 2011.

Hoewel Office for Mac eerst zo goed als uitgefaseerd was door Microsoft, is de softwaregigant op deze beslissing teruggekomen. Er werkt weer een compleet team aan de OS X-versie van Office en deze zal nog dit jaar beschikbaar zijn. Microsoft bevestigde de komst van een nieuwe versie van Office for Mac tegenover het Duitse Computerwoche.

Thorsten Hübschen. productmanager Microsoft Office, bevestigde het nieuws.
Thorsten Hübschen. productmanager Microsoft Office, bevestigde het nieuws.

Er wordt in het tweede kwartaal van dit jaar meer nieuws over een nieuwe Office for Mac verwacht. Waarschijnlijk krijgt het pakket de naam Office for Mac 2014. Microsoft is bovendien al met grote klanten in gesprek over het afnemen van de nieuwe Office-versie voor OS X. Office for Mac 2011 werd in oktober van 2011 uitgebracht en kreeg alleen kleine updates die het pakket compatibel maakte met Office 365.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  binaries4me

  Het blijft jammer dat office nog nodig is. Maja ik ontkom er soms ook niet van. Hopelijk is office 2014 retina proef en kunnen we de de losse apps kopen in de app store. Dat laatste zal wel nooit gebeuren.

 • Profielfoto
  Imade

  Office van Windows vind ik het fijnste tekstverwerkingsprogramma dat er is.
  Microsoft is slecht in het bouwen van OS’en, maar hartstikke goed in het maken van office software.

 • Profielfoto
  aukem

  Ik gebruik ook nog steeds Word, als je in je eindexamenjaar zit heb je dat gewoon nodig als je verslagen van 50+ pagina’s schrijft. Pages mist voor mij als student nog teveel functies

 • Profielfoto
  macstremist

  Ik blijf zweren bij Pages 4.0 voor alles dat ik doe. Tekstverwerken tot posters maken tot enveloppen en cd-hoesjes, het kan allemaal. En met iCloud support zelfs al ingebouwd in Pages 4.0 kan je de documenten zelfs op Windows machines bewerken.

 • Profielfoto
  Godfather

  Wat mis je dan precies aukem?

 • Profielfoto
  KrijnB

  Jammer voor Microsoft. Ik werk sinds 2 jaar gewoon lekker met Pages en ben er helemaal tevreden over. Veel gebruiksvriendelijker (vind ik) en kan er hetzelfde mee. Daarnaast is de integratie met de rest van mijn apple producten prima via iCloud.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Office is een van de grote dwalingen van deze tijd. Onbegrijpelijk dat MS hiermee nog steeds zo dominant is. Het schoolvoorbeeld van een programma met een slecht ontworpen UI. Heoveel knoppen, venstertjes en menuopties had u willen hebben?
  Voor veel kantoorpersoneel alleen te doorgronden mbv een cursus en dan nog de meeste functies niet kunnen vinden. Mijn geld krijgen ze niet meer iig, meer dan genoeg prima alternatieven.

 • Profielfoto
  nervus

  Zelf begrijp ik de voorkeur voor Microsoft Office niet zo: ik heb er op mijn werk jaren gebruik van moeten maken, maar volgens mij werkt dat hele Office-pakket alleen maar goed als een IT-afdeling er aanpassingen voor gemaakt heeft (sjablonen voor tekstverwerking/brieven, voorgekookte spreadsheets en deels voorgekookte Powerpoint-presentaties). Als gebruiker ben je behoorlijk lang bezig om die “rommel eromheen” fatsoenlijk te krijgen, met andere woorden: de leercurve om het hele Office-pakket goed in de vingers te krijgen is behoorlijk steil en als je eenmaal zover bent, komen er weer de nodige “verbeteringen” waardoor je weer opnieuw kunt beginnen.
  Gebruik voor het maken van een tekst een echte tekstverwerker, zoals bv. Mellel, voor de meeste spreadsheet toepassingen is het simpele Numbers meer dan voldoende om maar te zwijgen over de superioriteit van Keynote tov Powerpoint. En als dan toch een alles-in-1 oplossing direct compatibel met Microsoft nodig is, zijn er goede, goedkope en zelfs “gratis” alternatieven: LibreOffice, OpenOffice of NeoOffice

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  @ozzie X: helemaal mee eens! Hoeveel geld, energie, frustratie en tijd er niet weggegooid wordt voor het doorgronden van MS Office… Ik dúrf er niet eens aan te denken…

  @aukem: ik ben heel benieuwd wát jij dan precies in je 50+ verslagen verwerkt, wat niet in Pages kan… Wellicht een idee om het concept ‘verslag’ te laten varen en in plaats daarvan in iBooks Author een interactief iBook te maken? Daarmee zul je voldoende indruk maken op je docenten (als vooral de inhoud ook ok is natuurlijk;-)
  Kun je hem daarna meteen wereldwijd in de iBooks Store zetten, al dan niet tegen betaling.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik heb die inspiratieloze rommel niet nodig.
  De fik erin

 • Profielfoto
  interFACE

  Microsoft? Was dat niet een merk van jaaaaaren geleden? Vaag herinner ik ze.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Privé: MS Office -> nee
  Zakelijk: MS Office -> kan niet anders in een volledige Windows/Citrix omgeving met documenten van collega’s.

  Dus kom maar op met die nieuwe versie, hoop dat dan de bug van verzenden/verzonden van meerdere emailadressen er ook eindelijk uit is.

 • Profielfoto
  Dutch Viking

  Met enige verwondering lees ik dit artikel en de reacties erop.
  Sinds vele jaren (ik zit al heel lang in het ICT-wereldje) gebruik ik LibreOffice (eerst OpenOffice.org) voor alle kantoortaken.
  In een grijs verleden onder Windows, maar sinds mijn bekering tot Linux en Mac onder deze besturingssystemen.
  Als documenten niet al te ingewikkeld zijn, loopt de conversie .doc .odt en omgekeerd uitstekend, hetzelfde geldt voor alle bestandsformaten (Calc, Impress enz.). LibreOffice leest en schrijft zelfs .pdf-jes.
  LibreOffice is OpenSource, is dus in principe vrij te gebruiken.
  Het werkt ook perfect in een netwerkomgeving!

  Installatie onder Mac OSX is eenvoudig – let er wel op dat er 2 bestanden moeten worden gedownload en geïnstalleerd – even goed lezen, het is verder wel duidelijk.

 • Profielfoto
  Lorenzo-e

  Een update van Mac Office? Werd wel tijd!!!!
  Maar wel jammer dat wij in een Windows omgeving leven.. Bijna overal wordt Windows gebruikt.
  Ik wil een Mac omgeving! haha
  En iWork van Apple mag iets uitgebreider van mij.

  Gr. Lorenzo

 • Profielfoto
  Logan Legend

  Ik blijf liever bij Pages en Keynote, Numbers. Ik vind ze veel beter dan Microsoft software.

 • Profielfoto
  Hoe kom je van onemorething af?

  Hopelijk maken ze het pakket nu eens helemaal af. Bij Office 2008 leverde Microsoft Entourage wat amper bruikbaar was. Met Office 2011 werd een andere koers ingeslagen en werd Entourage omgedoopt in Outlook. Daar hebben ze vervolgens nooit iCloud integratie ingestopt, waardoor ook dat onderdeel niet erg bruikbaar was. Misschien is driemaal scheepsrecht met de Microsoft’s PIM, want ik zou de losse prullies van Apple graag aan de kant schuiven.
  De huidige versies van Word, Excel en PowerPoint voldoen prima, maar verbeteringen zijn altijd welkom.

 • Profielfoto
  essiw

  Niet nodig voor mij, ik gebruik het alleen voor de uni met gezamenlijke documenten waar anders opmaak en plaatjes vreemd gaan doen, verder gebruik ik Pages → export PDF
  Hierdoor heb ik ook geen legale versie van Word, omdat ik het niet wil gebruiken, maar soms helaas moet. Ik hoop dat Apple beter wordt in het importeren en exporteren (en kopieren van) word bestanden.

 • Profielfoto
  KrijnB

  In aanvulling op mijn eerdere reactie: waar ik mij het meeste aan erger bij office is de eigenwijze Windows-achtige manier hoe Microsoft het al installeert. Direct worden er allerlei mappen op je Mac aangemaakt speciaal voor het office pakket. Terwijl ik mijn Mac juist schoon, rustig en zonder onnodige mappen wil houden. Dus vooral niet die belachelijke mappenstucuur zoals je bij Windows gewend bent, waarbij je per ongeluk het verkeerde bestandje weggooit en dan het hele programma niet meer kan starten.

 • Profielfoto
  Hydræ

  @KrijnB
  Er is zelfs een kb aan gewijd hoe je Office voor Mac kunt verwijderen, in maar liefst 11 stappen…

 • Profielfoto
  throttlemeister

  @binaries4me Office for Mac ondersteund al een tijdje retina displays (al bijna anderhalf jaar). Tijd voor een update check?

  Voor de rest, Pages et all is prima voor thuisgebruik, meer vergelijkbaar met Wordpad dan Word op Windows. Als je echt serieus aan de slag moet/wilt met documenten dan kun je toch slecht om Office heen. Met name voor Excel is gewoon geen enkel serieus alternatief. En als je documenten moet delen met anderen, die het dan ook moeten kunnen editen, dan ben je helemaal snel klaar.

  Mensen kunnen hoog en laag springen maar Microsoft Office is een zeer goed en extreem krachtig pakket en de de-facto standaard op het gebied van kantoor suites. Met Pages ed blijft gewoon rommelen in de marge. Als delen als pdf geen optie is, dan feitelijk alles met meer opmaak dan dat je in textedit kunt doen een no-go en kom je eigenlijk niet onder Office uit.

  En voordat iedereen begint te gillen dat dit niet zo is, ik kan een willekeurig Word bestand van mijn werk pakken en openen in Pages en de hele opmaak wordt verneukt tot het punt dat het bestand onbruikbaar en onleesbaar is. En dit zijn niet zwaar gecompliceerd opgemaakte bestanden.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Zelf begrijp ik de voorkeur voor Microsoft Office niet zo: ik heb er op mijn werk jaren gebruik van moeten maken, maar volgens mij werkt dat hele Office-pakket alleen maar goed als een IT-afdeling er aanpassingen voor gemaakt heeft (sjablonen voor tekstverwerking/brieven, voorgekookte spreadsheets en deels voorgekookte Powerpoint-presentaties). Als gebruiker ben je behoorlijk lang bezig om die “rommel eromheen” fatsoenlijk te krijgen, met andere woorden: de leercurve om het hele Office-pakket goed in de vingers te krijgen is behoorlijk steil en als je eenmaal zover bent, komen er weer de nodige “verbeteringen” waardoor je weer opnieuw kunt beginnen.
  Gebruik voor het maken van een tekst een echte tekstverwerker, zoals bv. Mellel, voor de meeste spreadsheet toepassingen is het simpele Numbers meer dan voldoende om maar te zwijgen over de superioriteit van Keynote tov Powerpoint. En als dan toch een alles-in-1 oplossing direct compatibel met Microsoft nodig is, zijn er goede, goedkope en zelfs “gratis” alternatieven: LibreOffice, OpenOffice of NeoOffice

  Als ik bijv mijn cv maak met Pages en vervolgens hem laadt in Microsoft word, is de lay-out versprongen. Dat geldt ook voor de verslagen die ik toen voor mijn opleiding moest maken. Voor mij is daarom het office pakket onmisbaar. Tevens word het Office-pakket ook op mijn werk gebruikt.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Mensen kunnen hoog en laag springen maar Microsoft Office is een zeer goed en extreem krachtig pakket en de de-facto standaard op het gebied van kantoor suites. Met Pages ed blijft gewoon rommelen in de marge. Als delen als pdf geen optie is, dan feitelijk alles met meer opmaak dan dat je in textedit kunt doen een no-go en kom je eigenlijk niet onder Office uit.

  En voordat iedereen begint te gillen dat dit niet zo is, ik kan een willekeurig Word bestand van mijn werk pakken en openen in Pages en de hele opmaak wordt verneukt tot het punt dat het bestand onbruikbaar en onleesbaar is. En dit zijn niet zwaar gecompliceerd opgemaakte bestanden.

  Amen!

 • Profielfoto
  nervus

  @throttlemeister: je hebt gelijk dat openen van Word-bestanden in andere tekstverwerkers een verstoorde lay-out laat zien. Een tekstverwerker moet primair de tekst gewoon laten zien, de opmaak is vers twee. Microsoft heeft er voor gekozen om de opmaakcoderingen zo in teksten te verwerken, dat alle andere tekstverwerkers over de kop gaan. Eenvoudig de codes eruit filteren kan niet meer (wordt per nieuwe versie van Word moeilijker).
  Al deze opmaakcodes vergroten de bestanden nodeloos …
  Bekijk de inhoud van een Word-bestand met een binaire file editor en verbaas je over de enorme hoeveelheid lucht (los van de tekstinhoud ;) ), die erin gepompt wordt.

 • Profielfoto
  binaries4me

  @throttlemeister
  Er zijn een paar iconen retina ready gemaakt maar niet de complete layout. Kies maar eens een sjabloon, dat menu ziet er niet uit. Microsoft heeft gewoon weer eens halfbakken een update uitgebracht. Het blijft gewoon blurred er uit zien zeker als je het vergelijkt met pages.

 • Profielfoto
  RJG

  Ik gebruik privé iWorks en met name Pages en Numbers.
  Leuk voor privé gebruik, zakelijk ben toch echt aangewezen op MS Office.
  Ik maak veel gebruik van grote data dumps in Excel en maak binnen Excel dashboards en analyse tabellen. Dat kan gewoon binnen Numbers niet.
  Betreft “te veel overbodige rommel” , ik loop soms zelfs binnen Excel aan tegen de beschikbare mogelijkheden. Ook gebruik ik Onedrive, helemaal perfect.
  iCloud, leuk maar is het net niet, ze hebben de boel uitgekleed om het ook in de browser te laten werken maar werkt niet! Jawel Beta, maar wel de huidige iWorks uitkleden.
  Ik hoop van harte dat Apple wat meer werk maakt van iWorks en iCloud.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Ik gebruik Pages professioneel, in die zin dat ik het voor mijn werk gebruik. Ik ontwerp lesmateriaal voor leerlingen in het basisonderwijs, en ik vind het opmaken van pagina’s in Pages echt veel prettiger werken dan in Word.

  Ongetwijfeld dat Word meer kan / universeler is / professioneler voor mijn part. Maar Pages werkt voor mij echt vele malen prettiger.

  Om het af te doen als ‘rommelen in de marge’ vind ik onzin.