Nieuw patent laat iPhone gevaar herkennen en automatisch alarmeren

Door: Maarten - 12 reacties

Apple doet zijn best ons te beschermen tegen cyber-criminaliteit, iPhone dieven en zelfs de NSA. Maar tegen fysiek geweld of gevaar kon het bedrijf uit Cupertino nog niets voor ons betekenen. Een nieuw patent lijkt hier verandering in te gaan brengen.

Vandaag publiceerde het US Patent & Trademark Office een nieuw patent van Apple. Het patent beschrijft een opmerkelijk systeem om een smartphone gevaarlijke situaties te laten herkennen en hier een actie aan te verbinden. Dit systeem wordt de ‘attack detection mode’ genoemd en kan na verschillende soorten incidenten bijvoorbeeld automatisch het noodnummer bellen.

De iPhone kan zelfstandig het noodnummer bellen.
De iPhone kan zelfstandig het noodnummer bellen.

Het systeem kan bijvoorbeeld bij een medisch noodgeval detecteren dat de eigenaar van de iPhone gevallen is. De iPhone in attack detection mode zal dan een traject starten waarin het timers zet waarbinnen interactie gerealiseerd moet worden met de telefoon. Op het moment dat de gebruiker niet reageert kan de telefoon contact leggen met de meldkamer.

Daarnaast kan de iPhone een geweldsincident of overval detecteren met gebruik van bijvoorbeeld de microfoon en gyroscoop. Vervolgens zou er opnieuw contact kunnen worden gezocht met de meldkamer, maar kan de iPhone ook een hard alarm af laten gaan waardoor er aandacht van anderen wordt getrokken.

De illustratie bij het patent brengt het alarmeringssysteem in kaart.
De illustratie bij het patent brengt het alarmeringssysteem in kaart.

Het systeem spreekt tot de verbeelding en zou nog veel interessanter kunnen worden als we het in verband brengen met toekomstige producten. De laatste tijd worden er door Apple namelijk steeds meer medisch onderlegde technici aangenomen om te werken binnen het iWatch team.

In combinatie met een systeem als hierboven beschreven krijgen eventuele sensoren voor medische informatie, verwerkt in een iWatch, een belangrijke extra functie. Deze informatie kan gebruikt worden om de medische toestand van de gebruiker te pijlen. Op het moment dat de iWatch specifieke metingen als bloeddruk en hartslag zou kunnen meten kan er automatisch en snel gealarmeerd worden als dit abrupt wordt verstoord.

Zal dit de wereld van quantified self interessant gaan maken voor de grote massa? Wij lezen graag je mening onder dit bericht.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  bvdabjorn

  Ik vind het persoonlijk een leuk patent! Maar of het ook daadwerkelijk geïntegreerd gaat worden in de iPhone,… weet ik nog niet.

 • Profielfoto
  Drexciyan

  Handig. Laat je je telefoon vallen komt er meteen een ambulance de hoek om;)

 • Profielfoto
  Iphone13

  Ik zie wel potentie in dit patent. Met name op medisch gebied en dan met de iwatch er bij is er zeker een goed doel als ze dit stevig kunnen neer zetten!

 • Profielfoto
  Pim Hienkens

  Dit zou wel eens een game changing thing kunnen zijn. Als een typisch medisch probleem zich voor doet, zoals een hartaanval of een beroerte en de iPhone belt 112 met informatie over de GPS plek kan dit werkelijk veel mensenlevens redden. Dit kan wel eens een default voorziening worden. Ik ben heel erg geïnteresseerd.

 • Profielfoto
  ray-

  toch maar opletten om een iphone op zak te hebben wanneer je in de achtbaan van six flag zit…

 • Profielfoto
  darthvader

  De kopieerapparaten worden in Korea in stelling gebracht

 • Profielfoto
  1984

  Handig. Laat je je telefoon vallen komt er meteen een ambulance de hoek om;)

  Ja en de rekening kun je dan ook gelijk betalen.

  Apple vind weer iets uit

 • Profielfoto
  Jurien73

  Als het er komt incontinentie net bijv. Een iWatch en als het werkt, zo dit egt super handig kunnen zijn en in bepaalde gevallen levens redden.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het lijkt mij een hele interessante functie, die inderdaad in gevaarlijke situatie de iPhone een belangrijke functie kan geven, die soms zelfs levensreddend zou kunnen zijn. Als je goed leest, kan je zien dat je helemaal niet bang hoeft te zijn dat de iPhone een ambulance belt als je je iPhone laat vallen, of zelf struikelt maar er niet veel aan de hand is.
  Er staat “de iPhone in attack detection mode zal dan een traject starten waarin het timers zet waarbinnen interactie gerealiseerd moet worden met de telefoon”. In gewoon Nederlands:de iPhone gaat piepen en je moet dan iets indrukken als er niets aan de hand is. Doe je dat niet, pas dan concludeert je iPhone dat er wel iets is en zal een noodnummer gebeld worden.

  Het zou ook zomaar kunnen dat de functie bij medische problemen één van de vele mogelijke medische functies wordt voor de iWatch. Zo langzamerhand ga ik begrijpen dat je straks zonder iWatch niet meer veilig & gezond kunt leven… Hahaha…. Ik ben benieuwd Apple. Kom maar op!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Darthvader: je hebt gelijk. Alle patenten die van Apple bekend worden én de geruchten worden in Korea bij Samsung zó snel omgezet in nieuwe smartphonefuncties dat zij er eerder mee komen dan Apple zelf…!

 • Profielfoto
  Chiel1990
 • Profielfoto
  Ce

  Dan begin ik me wel af te vragen welke kopieerapparaten eerder aan hebben gestaan….