Maarten
Maarten Nieuws 6 maart 2014

Nieuw patent laat iPhone gevaar herkennen en automatisch alarmeren

Apple doet zijn best ons te beschermen tegen cyber-criminaliteit, iPhone dieven en zelfs de NSA. Maar tegen fysiek geweld of gevaar kon het bedrijf uit Cupertino nog niets voor ons betekenen. Een nieuw patent lijkt hier verandering in te gaan brengen.

Vandaag publiceerde het US Patent & Trademark Office een nieuw patent van Apple. Het patent beschrijft een opmerkelijk systeem om een smartphone gevaarlijke situaties te laten herkennen en hier een actie aan te verbinden. Dit systeem wordt de ‘attack detection mode’ genoemd en kan na verschillende soorten incidenten bijvoorbeeld automatisch het noodnummer bellen.

De iPhone kan zelfstandig het noodnummer bellen.

Het systeem kan bijvoorbeeld bij een medisch noodgeval detecteren dat de eigenaar van de iPhone gevallen is. De iPhone in attack detection mode zal dan een traject starten waarin het timers zet waarbinnen interactie gerealiseerd moet worden met de telefoon. Op het moment dat de gebruiker niet reageert kan de telefoon contact leggen met de meldkamer.

Daarnaast kan de iPhone een geweldsincident of overval detecteren met gebruik van bijvoorbeeld de microfoon en gyroscoop. Vervolgens zou er opnieuw contact kunnen worden gezocht met de meldkamer, maar kan de iPhone ook een hard alarm af laten gaan waardoor er aandacht van anderen wordt getrokken.

De illustratie bij het patent brengt het alarmeringssysteem in kaart.

Het systeem spreekt tot de verbeelding en zou nog veel interessanter kunnen worden als we het in verband brengen met toekomstige producten. De laatste tijd worden er door Apple namelijk steeds meer medisch onderlegde technici aangenomen om te werken binnen het iWatch team.

In combinatie met een systeem als hierboven beschreven krijgen eventuele sensoren voor medische informatie, verwerkt in een iWatch, een belangrijke extra functie. Deze informatie kan gebruikt worden om de medische toestand van de gebruiker te pijlen. Op het moment dat de iWatch specifieke metingen als bloeddruk en hartslag zou kunnen meten kan er automatisch en snel gealarmeerd worden als dit abrupt wordt verstoord.

Zal dit de wereld van quantified self interessant gaan maken voor de grote massa? Wij lezen graag je mening onder dit bericht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw patent laat iPhone gevaar herkennen en automatisch alarmeren
Sluiten