Nu beschikbaar: Microsoft Office voor iPad

52 reacties

Satya Nadella, de nieuwe CEO van Microsoft, heeft vanavond zijn debuut gemaakt met een langverwachte aankondiging. Tijdens een door Microsoft georganiseerde persconferentie heeft Nadella de iPad-versie van Microsofts beroemde Office suite gelanceerd.

De Office suite voor de iPad bestaat uit Word, Excel en Powerpoint. De apps zijn gratis te gebruiken als je alleen documenten wilt inzien, Powerpoints wilt presenteren of spreadsheets wilt bekijken. Voor het bewerken van documenten is echter een Office 365 abonnement vereist. Office voor iPad is vanaf nu als drie verschillende apps te downloaden via de App Store.

[jwplayer player=”1″ mediaid=”2670953″]

De apps hebben een een strak iOS 7 uiterlijk met de bekende kleuren van de Office programma’s. De knoppen voor bewerkingen in foto’s, tekst of opmaak zijn vanzelfsprekend geoptimaliseerd voor touch-bediening. Voor Excel heeft Microsoft een speciaal toetsenbord ontworpen waarmee veelgebruikte tekens en functies snel gevonden kunnen worden.

Een speciaal toetsenbord in Excel voor de iPad.
Een speciaal toetsenbord in Excel voor de iPad.

Voor het kunnen aanmaken en bewerken van documenten is een Office 365 account verplicht. Office 365 is een af te sluiten abonnement voor de office-diensten van Microsoft. Office 365 kost 99 euro per jaar voor thuisgebruik en studenten. Voor kleine, zakelijke gebruikers en het MKB kost het pakket 152 euro per jaar. Je krijgt voor dat bedrag licenties om de software op vijf verschillende apparaten te gebruiken.

De Office 365 abonnementen zijn vanuit de apps aan te schaffen en kun je betalen via je Apple ID. Heb je één van de volgende Office 365 abonnementen dan kun je je account gebruiken voor de Microsoft Office apps op de iPad:

 • Office 365 voor Thuisgebruik
 • Office 365 voor Professionals en Kleine Bedrijven Premium
 • Office 365 voor Middelgrote en Grote Ondernemingen
 • Office 365 Enterprise E3 en E4 (voor ondernemingen en de overheid)
 • Office 365 Education A3 en A4
 • Office 365 ProPlus
 • Office 365 voor Hoger Onderwijs
 • Proefabonnementen op Office 365

Bron: App Store

Downloaden
Microsoft Office voor iPad is gratis te downloaden via de App Store en vereist minimaal iOS 7.0 .

 

Reacties

52 reacties
 • Profielfoto
  jellepetje

  Office 365 is dan weer jammer… Daarmee bereik je veel minder mensen. Uit ervaring verkoopt dat vele malen minder dat de ‘losse’ office pakketten waarvoor je eenmalig betaald voor 1 licentie per apparaat.
  Komt waarschijnlijk vanzelf wel als ze zien dat het geen succes geeft.

 • Profielfoto
  LeonDemeijer

  Microsoft snapt blijkbaar nogsteeds niet dat mensen geen €99,- p/j willen betalen..

 • Profielfoto
  Afroman

  Adobe ook niet. Microsoft is daar niet de enige in.

 • Profielfoto
  Tobias H.

  iWork:heart:

 • Profielfoto
  Rolf

  hahaha, en dat is dus over een paar maanden ook weer offline wegens te weinig belangstelling. Prima!
  Was overigens best geïnteresseerd in een ECHT goed MS-Office tool voor op de iPad, maar voor 99pj echt niet EEN haar op mijn hoofd dat erover piekert

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Toen ik inlogde met mijn hotmail adres zag ik wanneer je op het pijltje langs het outlook logo druk je ook Word, Excel en Powerpoint online kan kiezen. Voor een briefje te typen en je huishoudbudget te beheren is 99 veel te veel en ben je beter uit bij Apple en Google.

 • Profielfoto
  uhuburu

  Pages, Ulysses 3 en IA Writer voor tekst. Of Quip als je veel interactief werkt. Voor eenvoudig boekhoud- en rekenwerk zijn er genoeg simpele en goedkope oplossingen. En voor de serieuze numbercrunchers zijn er -inderdaad- Excel of Numbers. Voor presentaties is er Keynote. Aan Powerpoint zou ik niet meer beginnen.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Ook bizar dat hij zijn debuut maakt voor een app van hun (grootste) concurrent Apple.

 • Profielfoto
  essiw

  @Afroman, adobe is nog te begrijpen, maakt voornamelijk software voor professionals (die ook door normale mensen gebruikt kunnen worden, maar dat is de insteek niet). Office word daarentegen niet alleen gebruikt door bedrijven en professionals maar heeft als grote klant de normale mens.

  Voor mij dus geen office, ik gebruik met veel plezier iWork’s

 • Profielfoto
  eagle1972

  Voor mij geen Office voor de iPad, ga er echt niet voor betalen.
  Blijf lekker bij Pages.

 • Profielfoto
  arturo

  Volgens mij is dit een gemiste kans. Er zullen weinig mensen zijn die Office 365 zullen aanschaffen om Office op de iPad te kunnen gebruiken, daarvoor zijn er teveel goede alternatieven. Men had er wijzer aan gedaan om voor ieder programma een aparte app te maken die je vervolgens in de App store voor een paar euro had kunnen kopen. Dan was geheid een succes geweest, maar nu word het een flop denk ik. Ik blijf in ieder geval trouw aan iWork, die mij overigens ook zeer goed beval.

 • Profielfoto
  Imade

  Er staat fout in het artikel.
  Thuisgebruik is gewoon gratis, zakelijk alleen niet.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Het ziet er al zo RUK uit dat ik er niet eens aan begin

 • Profielfoto
  cheekychimp

  Ideaal voor mij. Immers heb ik een Office 365 abonnement, maar dan de versie voor hoger onderwijs (€70 voor vier jaar iirc). Ik werk tegenwoordig veel met Excel en vergeleken met Excel is Numbers gewoon waardeloos.

 • Profielfoto
  Afroman

  @Afroman, adobe is nog te begrijpen, maakt voornamelijk software voor professionals (die ook door normale mensen gebruikt kunnen worden, maar dat is de insteek niet). Office word daarentegen niet alleen gebruikt door bedrijven en professionals maar heeft als grote klant de normale mens.

  Voor mij dus geen office, ik gebruik met veel plezier iWork\’s

  In dta opzicht heb je gelijk inderdaad. Maar ik vind het zelf prettiger om in 1 keer alles te lappen.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ziet er wel mooi uit. Maar al mijn data staan in Dropbox. Ik ga echt niet over op OneDrive. Ze denken nog steeds dat de wereld alleen uit MS bestaat. Overigens is dit bij iWork ook het probleem. Ik blijf gewoon Dropbox gebruiken.
  En ik ga ook geen 100 dollar per jaar betalen.
  Jammer, weer een mislukte launch van Microsoft. Teleurstellend…..

 • Profielfoto
  joram

  Juist… je kan Pages e.d. voor niets downloaden (of 10 euro p.s. als ik ’t goed heb, als je een oudere iPad hebt), en dan wil Microsoft 10 euro per maand voor het kunnen bewerken van een document? Per máánd?

  Binnen hooguit 3 maanden heb je genoeg geld bespaard om voor iWork te gaan. En er zijn vast nog andere alternatieven ook.

  Volgens mij heeft Microsoft zich met deze stap al gelijk in de voet geschoten. Ik kan me niet voorstellen dat als je je een béétje verdiept in wat de alternatieven zijn (zoals iWork dus), en dan nog bewust voor Office voor de iPad kiest. Tuurlijk heb je de compatibiliteit met Office voor de Mac e.d., maar het is gewoon je reinste onzin om elke maand te moeten betalen. Dat voelt meer zoals Adobe CC… ook een business model waar ik nog steeds fel op tegen ben.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Je kunt ook via office.microsoft.com een proefabonnement van een maand afsluiten, dit is gratis maar je moet dan wel meteen je credicard of paypal koppelen.

  Oh en iedereen die zit te zeiken dat ze dit duur vinden: Office 365 is 1 abonnement voor 5 pc’s of mac’s + maximaal 5 mobiele apparaten, iOS en Windows/Surface/Phone/etc. Dus 1 abonnement voor 10 apparaten!!! Waarom wordt hier dan überhaupt over geklaagd? Erst was de tendens van iedereen van oh oh oh wanneer komt microsoft toch met office want ik vind iWork niet fijn, en dan is het er nu eenmaa; en loopt zo’n beetje iedereen te klagen.

  Trouwens, als Apple dit zou aanbieden voor iWork zou iedereen er lof over spreken, nu moet je de iWork apps (pages, keynote & numbers, wanneer je geen nieuwe Mac of iOS apparaat koopt/hebt) nog los kopen, dus dan moet je Pages 2x kopen, Keynote 2x en Numbers 2x. Dan lijkt de deal die Microsoft beidt nog niet eens zo slecht. Tel daarbij op dat bij Apple je maar op max 3 apparaten (voorzover ik weet) mag installeren….

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Absurd om te denken dat mensen 99 euro per jaar gaan betalen voor Office op hun iPad..!!
  Dan beter voor een klein bedragje ineens Apple Pages aanschaffen en documenten desgewenst als Word doc opslaan en versturen.

  Voor iPhone is Microsoft Office dan weer helemaal gratis, heb ik ergens anders gelezen. De gratis Office app voor iPhone is vernieuwd.
  Alleen kom ik er niet in, want moet inloggen met een Microsoft account en geen idee of ik dat heb

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @DaveFlash: wie zit er in hemelsnaam te wachten op een Office abonnement voor 5 computers en 5 mobiele devices? Dan moet je óf een groot gezin hebben met veel computers óf een bedrijf. Anders is het absolute onzin. 99 euro per jaar is ook veel te duur.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  hoevaak moet je nou een office document bewerken op je ipad? Ik lees eigenlijk alleen documenten voor vergaderingen en als bijlage bij de mail. Dat laatste kan gratis zag ik net.
  Documenten moet ik dan vanuit Dropbox openen met Word. Drie onnodige handelingen later, kan dat wel.
  Dus geen abonnement voor mij.

 • Profielfoto
  Rolf

  Er staat fout in het artikel.
  Thuisgebruik is gewoon gratis, zakelijk alleen niet.

  Kun je dat eens uitleggen…. thuisgebruik gewoon gratis? Hoe definieer je thuisgebruik en wat noem je precies gratis?

 • Profielfoto
  Xcode

  99 euro per jaar, terwijl je nu €199,- betaalt voor Office 2011 met 5 licenties. Dit blijft dan minstens vier jaar up-to-date. Oftewel: Office is twee keer zo duur (€396,- t.o.v. €199,-) geworden terwijl ze nauwelijks functionaliteit hebben toegevoegd. Voor wie nog niet overtuigd was, dit is het moment om maar eens Pages te gaan gebruiken.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Nooit zo’n fan geweest van subscriptionware. Het kan waardevol zijn voor nieuwe content, maar niet voor oudere documenten. Op deze manier probeert Microsoft klanten vast te plakken aan Office 365. Je betaalt er toch al voor, dus waarom een alternatief kiezen. En tegen de afloopdatum staan al je documenten in hun cloud, dus weer een reden om nee te zeggen tegen (betere) alternatieven. Er zit ook een gevaar van prijsverhoging aan vast, waar je moeilijk onderuit komt. Het is eigenlijk een verkapte vorm van ransomware.

 • Profielfoto
  belfortmac

  @Xcode

  Je hebt gelijk, denk alleen dat mensen (vooral nieuwe mac gebruikers) er mee zitten dat ze hun bestaande Office bestanden niet meer kunnen gebruiken.

 • Profielfoto
  Ir.Bob

  @Daveflash, dus zelfs in het ongunstigste geval als je zowel de desktop app als de iOS app moet kopen mag je het voor 10 euro minder (2x pages, 2x number en 2x keynote kost €80,94) oneindig langer gebruiken dan bij MS. En dan mag je het ook nog eens op oneindig veel meer devices installeren dan bij MS. (je mag het namelijk installeren op elk device die jij in beheer hebt in niet op maximaal 3 zoals jij denkt)

  Ik begrijp dat je wat prijs-nuance wilt aanbrengen, maar hoe je het ook went of keert MS is veel duurder.

 • Profielfoto
  A.M.Dekker

  Zo jammer dat de standaard .docx is binnen scholen en het bedrijfsleven.
  Office 2011 op de Mac heeft mij al zoveel frustratie opgeleverd, ik pas voor de iPad versie en gebruik gewoon lekker Pages.

 • Profielfoto
  Balsjer

  €99,- per jaar betalen om data bestanden te mogen bewerken? No way! Ik gebruik liever iWorks.

 • Profielfoto
  Nicolinden

  Ik vind pages fijner maar toch ben ik hier wel blij mee omdat we op ons werk office 365 hebben en de documentatie op sharepoint staat. Wat ik echter een ZEER groot gemis vind is dat het 3 losse apps zijn en je met word alleen word documenten ziet. Nu moet je exact weten wat voor documenten er zijn. Ik had liever gezien dat ik in elk geval kon zien dat er ook nog excel of powerpoint documenten stonden in die folder. Nu moet je met drie apps gaan kijken in een folder om er zeker van te zijn of bepaalde documenten wel of niet bestaan

 • Profielfoto
  Rolf

  Als ze dan al zo’n stom subscription model hanteren, waarom dan niet de grens leggen bij ‘opslaan’ ipv bij ‘bewerken’?
  Dan zou ik in ieder geval Excel nog gebruiken. Maar nu is het gewoon een stom pakket dat over 1 minuut weer van mijn iPad af is …:-)

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik heb het idee dat MS met Office andere doelgroep dan de gratis iWork gebruiker. Weet iemand of bijvoorbeeld macro’s in Office voor iPad zijn verwerkt?

  Dat zou voor zakelijk gebruik namelijk een reden zijn om iWork aan de kant te leggen en Office te gaan gebruiken op een iPad.

 • Profielfoto
  bassbug

  Ik heb het idee dat MS met Office andere doelgroep dan de gratis iWork gebruiker.

  Ik denk voornamelijk mensen die denken dat als een apparaat geen Office heeft het niet als volwaardig(?…) beschouwen. Dezelfde mensen die overigens niet verder komen dan een brief (zelfs dat zal waarschijnlijk eeuwen geleden zijn) tikken!

  Ik vind het prima dan Microsoft een iPad versie van Office uitbrengen. Zorgt ervoor dat anderen (w.o. Apple) scherp blijven. Maar dat Microsoft niet echt succesvol zal zijn door hun 365 abo is denk ik wel een feit…

 • Profielfoto
  crazywarning

  Werkt als een trein. €90 (en vaak goedkoper tijdens aanbiedingen van bijvoorbeeld dicons/MediaMarkt) voor office op mijn iPhone, iPad, Mac Pro en MacBook Air vind ik een reële investering. Plus de skypeminuten, extra 20GB ruimte op OneDrive en toegang tot eventueel het officepakket op een oude windows computer voor acces en publisher zorgen ervoor dat ik best dat bedrag wil neerleggen.

  iWork van Apple is inderdaad (voor de nieuwe gebruikers) gratis, toch heeft het zijn beperkingen helaas.
  Met name excel bestanden in combinatie met Numbers werkt ronduit slecht. Hopelijk komt er een tijd dat ik Office niet meer nodig heb maar tot die tijd is dit een mooie oplossing.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Bassburg

  Zo zwart wit is het niet. Iwork is een mooi gereedschap. Een die waarschijnlijk meer kan dan we gemiddeld nodig hebben. Daarom voelt iWork zo fijn aan.

  Afhankelijk van je gebruik en wat je voor je werk moet kunnen met een office pakket kan het nogsteeds zijn dat iWork te beperkt is of erger nog niet alle functie ondersteund die je op kantoor gebruikt. Het loopt stuk op dingen die je niet op zullen vallen als je alleen maar met apple producten werkt.

 • Profielfoto
  ZCase

  Dit wordt heus wel een succes. Ga er maar vanuit dat deze apps beschikbaar komen als onderdeel van de volumelicenties bij bedrijven. Mijn organisatie heeft zeshonderd Windows desktops, maar de tablets en smartphones zijn allemaal van Apple. Dan is het fijn op je iPad de vertrouwde programma’s aan te treffen.

  Privé zal ik het niet gauw aanschaffen. De geavanceerde opties van Office zie ik mij op de iPad niet gebruiken. Pages volstaat daar. Op de MBA heb ik iWork echter al snel verwijderd. Een gebruiksvriendelijk pakket voor huis-, tuin- en keukendingetjes, absoluut, maar bij complexe zaken stoot je al gauw je neus. Hopelijk komt de nieuwe versie voor de Mac er wel als eenmalige aanschaf en niet alleen als onderdeel van Office365.

 • Profielfoto
  ibla

  Alle Excel functies die ik nodig heb werken ook in iWork Numbers behalve 1 calculatiesheet van mijn werk. Maar die werkt ook niet in de laatste versie van Excel for Mac. Moet dus speciaal voor die sheet Excel voor Windows via VMware Fusion op m’n MacBook virtualiseren. 30Gb weg voor 1 sheet op m’n MB Air dankzij compatibiliteits-fail van Microsoft -en bedankt-.

  Heel even had ik nu hoop dat er een oplossing zou zijn, maar nee…. Ook op Excel for iPad geen macro compatibiliteit. Geen enkele reden dus voor mij om van Numbers af te stappen. Ik denk dat geen enkele consument dit gaat kopen ivm de veel goedkopere alternatieven.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik lees veel geklaag over dat het te duur is. We blijven immers Nederlanders he.

  Laat ik dan maar melden dat ik wél blij ben met Office voor de iPad. Ik heb een Office365 abonnement en vind dit een mooie toevoeging. Ik heb jarenlang geprobeerd om in iWork te blijven werken, maar zo lang de rest van de wereld Office blijft gebruiken en de compatibiliteit nog steeds niet optimaal is, loop je gewoon tegen te veel problemen aan.

  Gelukkig kan ik nog altijd LaTeX gebruiken voor de research papers die ik schrijf.;-)

 • Profielfoto
  essiw

  ^omdat de meeste het alleen willen gebruiken wanneer ze pages niet kunnen gebruiken (voor groepswerk of als andere mensen een .docx sturen bijvoorbeeld) is 90 euro per jaar onzin. Heeft in dit geval niets met nederlanders te maken;) Verder is het in vergelijking met iWorks veel duurder, en zelfs in vergelijking met vroegere versies van office 2x zo duur geworden.

 • Profielfoto
  P3t3r

  Ik heb de proef op de som genomen en Word op mijn iPad geïnstalleerd, maar bij het importeren van een Word document was de hele opmaak ter ziele, ontbreken er fonts, e.d. Kortom, Word voor iPad direct weer gedeinstalleerd: product voldoet niet.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Waarom kan ik op de iphone gratis office documenten maken en wijzigen en kost dit op de ipad $100/jaar?

 • Profielfoto
  Zakske

  Voor iedereen die het te duur vindt; vergeet niet dat Apple 30% van de €99 / €152 per jaar inpikt.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  ^omdat de meeste het alleen willen gebruiken wanneer ze pages niet kunnen gebruiken (voor groepswerk of als andere mensen een .docx sturen bijvoorbeeld) is 90 euro per jaar onzin. Heeft in dit geval niets met nederlanders te maken;) Verder is het in vergelijking met iWorks veel duurder, en zelfs in vergelijking met vroegere versies van office 2x zo duur geworden.

  Wat? Microsoft moet hun prijzen aanpassen omdat er mensen zijn die het sporadisch willen gebruiken omdat ze eigenlijk liever een ander pakket gebruiken? Wat is dat dan weer voor bizar argument??

  Voor groepswerk in het hoger onderwijs is het overigens veel goedkoper. Dan zit je op 70 euro voor 4 jaar ofzo, dus 17,50 per jaar.

 • Profielfoto
  iTim

  Geen DropBox of andere Cloud samenwerking …. jammer … gemiste kans. Mensen verplicht stellen Microsoft Cloud dienst te gebruiken …. jammer ….

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Powerpoint mist zijn belangrijkste feature! Markeren en pointer zijn handige meerwaarde tov bv. keynote.
  Maar de presentator-weergave is voor mij de killing feature die ontbreekt, zeker bij een iPad.

 • Profielfoto
  Madmanlive

  jammer dat je niet kan printen via AirPrint, deze functie zit er niet op?.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  LeonDemeijer 20 uur geleden
  Microsoft snapt blijkbaar nogsteeds niet dat mensen geen €99,- p/j willen betalen..

  Afroman 20 uur geleden
  Adobe ook niet. Microsoft is daar niet de enige in.

  Dat verklaart dan ook gelijk waarom Adobe in 2013 meer dan een miljoen Creative Cloud abonnementen heeft verkocht. Oh wacht…

  Wen er maar vast aan mensen, dit is de toekomst. Maar voor Office komt dit jaar iniedergeval nog een standalone versie voor de Mac. Misschien is dat de laatste, maar nu nog niet.

 • Profielfoto
  TonE

  Haha, ik begin er niet eens aan, ze kunnen niet eens duidelijk maken wat te downloaden. Het blijft ruk, linksom of rechtsom, gratis of niet. Toedeloe. Ze zullen het nooit begrijpen. Het is dat ze nog zo ferm in de zakelijke markt zitten. Historisch zo gegroeid, maar vroeger of later is het game over.

 • Profielfoto
  Brainalyser

  Het lijkt me een mooie dienst, en het ziet er ook netjes uit. Maar €99,- is gewoon veel te duur, voor €49,- zou ik het overwegen aangezien ik naast Word ook veel gebruik maak van Excel en Powerpoint voor school. Maar voor als je alleen Word gebruikt is het überhaupt een belachelijke prijs. Het is wel een verademing dat Office documenten eindelijk eens goed uitgelezen worden door een ipad, jammer alleen dat ze niet te bewerken zijn zonder office 365.

 • Profielfoto
  pruus

  Dat Adobe MAAR 1 miljoen Cloudabonnementen heeft zegt genoeg. Hoe groot is de potentiële doelgroep van de software van Adobe wereldwijd? Zeker geen 1 miljoen. Schamele acceptatie dus…. Als gebruiker wil ik over altijd bij kunnen komen, én een veilige opslag. Dat we daarvoor gaan betalen? Zeker. Hoeveel Harde schijven en dvd’s worden gekocht. En dat kost ook geld. Ja, je denkt dan heb ik een back-up. Vervolgens oud, beschadigd of iets anders gast mis. Oké, ik betaal liever ook niets extra’s, maar we gaan er wel naar toe……

 • Profielfoto
  Sandermrt

  Het had zo’n goede zet kunnen zijn om word, excel en powerpoint helemaal gratis te maken. Dan hadden ze de concurrentie met iworks aan kunnen gaan.
  Ik denk niet dat er veel mensen zijn die 100 euro per jaar betalen, terwijl iworks minstens net zo goed werkt en gratis is (of ong. 30 euro).

 • Profielfoto
  Rob13

  Met de gratis versie kun je bestanden alleen bekijken maar niet bewerken. Ik gebruik al een tijdtje een gratis alternatief voor Microsoft Office op mijn Mac en iPad. Je kunt daarmee gratis (en legaal!) Word, Excel en een programma om te presenteren ( ben de naam kwijt, hoe heet het now weer?) gebruiken.

  Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je dit moet op je ipad en MAC installeren. Het werkt met Dropbox, Google Drive en Onedrive. Het werkt niet met iCloud.

 • Profielfoto
  knekkie

  Het had zo\’n goede zet kunnen zijn om word, excel en powerpoint helemaal gratis te maken. Dan hadden ze de concurrentie met iworks aan kunnen gaan…

  Daar gaat je aanname scheef. iWork en Apple’s andere gratis software doen precies genoeg. Maar helaas te weinig om de concurrentie aan te gaan met Office of Google docs. Niet dat dat relevant is voor Apple. Zolang Bestaande (& potentiele nieuwe) gebruikers maar Apple hardware (blijven) kopen.

  Dus het gratis Mac OSX, iWork en iLife zijn goed genoeg om je binnen het Apple ecosysteem te lokken (& houden). En voor sommige features ben je elke jaar weer bereid om een nieuwe Mac, iPad en of iPhone te kopen. En dat is waar het Apple om te doen is.;)

  Niks is echt gratis in het leven.

  Wat het betalen voor office 356 betreft… iWork bied nou eenmaal niet voor iedereen voldoende functionaliteit & aansluiting op kantoor. Gelukkig bestaat er MS Office voor die paar mensen die in iWork niet voldoende uit de voeten kunnen.

  Dan is €10,- per maand is niet veel. Zeker niet als je ziet wat je er allemaal voor terug krijgt. Daar kan Apple met iCloud niet aan tippen en daar is Google met hun alternatief gewoon nog te beperkt in mogelijkheden.