Maarten
Maarten Nieuws 8 maart 2014

Machinarium: puzzel je weg door oud ijzer

Voor de puzzelaars die morgen in de zon willen genieten van een iOS game bespreken wij deze week het spel Machinarium voor iPhone, iPad en iPod Touch. Machinarium is een puzzelspel wat oorspronkelijk in 2009 uit kwam voor OS X, Windows en zelfs Linux.

Het is de prachtig getekende wereld en de mogelijkheden van het robotje wat Machinarium uniek maakt. In grove lijnen is het doel van het spel objecten te vinden, deze in de juiste volgorde te gebruiken en daarmee de plaats waar je bent te kunnen verlaten om verder te reizen. Machinarium is lastig genoeg om uitdagend te blijven maar biedt genoeg mogelijkheden op het moment dat je niet verder komt. Samen met een mooi verhaal maakt dit Machinarium een echte aanrader.

Verstel de robot op zoek naar interactie.

In het spel dwaal je als klein robotje rond door een wereld vol oud ijzer. Het robotje is in lengte ‘verstelbaar’ en door op het scherm te tikken verplaatst hij zich naar links of naar rechts. Het wandelen met het robotje is van groot belang omdat je alleen objecten op kunt pakken of kunt plaatsten binnen een bepaalde radius om het robotje. Gedurende het spel leer je het robotje steeds beter kennen. Op het moment dat je even stil staat, flitst in denkwolkjes zijn verleden in stripvorm aan je voorbij.

Sta je even stil of gebeurt er iets? Het verleden van het robotje schiet voorbij in denkwolkjes.

De objecten en de uiteindelijke handelingen die je ermee moet verrichten zijn niet altijd makkelijk te vinden of te bedenken. Per level is er dan ook één hint beschikbaar en in het geval dat je echt helemaal vast komt te zitten, is het mogelijk vanuit de menubalk een minigame starten. Speel je deze minigame helemaal uit dan krijg je toegang tot een boek waar tevens in stripvorm het gehele level staat uitgelegd.

Zit je vast? Speel de minigame en open het boek!

Machinarium is vanwege de doordachte getekende wereld, de creatieve draai aan de spelvorm en goede begeleidende muziek een prachtig spel om op je iPhone of iPad te hebben. Door de pinch to zoom functie is Machinarium ook goed te spelen op de kleinere schermen van de iPhone en iPod Touch.

Downloaden en spelen
Machinarium is beschikbaar voor iPad, iPhone en iPod Touch en is te downloaden via de App Store voor € 4,49.

 

 

 

 

Reageer op artikel:
Machinarium: puzzel je weg door oud ijzer
Sluiten