Je Wi-Fi-netwerk optimaliseren met je Mac

Door: Boris - 33 reacties

Dit weekend bezocht ik mijn ouders en zoals wel vaker met ouders hadden ze een lijstje met computer gerelateerde vragen en problemen. Ik help ze graag uit de brand en zo heb ik het blog van m’n moeder verhuisd naar een nieuwe host en hun Wi-Fi netwerk geoptimaliseerd.

Die laatste taak leek problematisch, omdat ik eigenlijk geen idee had welke gereedschappen ik daarvoor kon gebruiken. Google verwees me naar een paar hele dure oplossingen, maar gelukkig ook naar een nuttige, verstopte functie in OS X zelf!

Vroeger besteedde ik niet veel aandacht aan het AirPort symbooltje rechts in de menubalk. Wanneer alle streepjes zwart waren werkte het en als er een paar grijs waren werkte het minder goed. Maar tegenwoordig lijkt het symbooltje altijd volle sterkte aan te geven, ook wanneer het signaal slecht is. Gelukkig is er een eenvoudige manier om de signaalsterkte te controleren en het kost slechts een paar klikken met de muis.

Airport-menu
Klik op het waaiertje met ‘alt’ ingedrukt

Stap 1: druk de alt-toets in op je toetsenbord en klik met de muis op het AirPort icoon in de menubalk. Het netwerk waarmee je verbonden bent toont dan wat extra info. Dit is wat elke regel betekent:

PHY-modus: het protocol dat gebruikt wordt voor de connectie

BSSID: De unieke identifier van de AirPort Extreme, AirPort Express of Time Capsule waarmee je verbonden bent, ook bekend als het MAC-adres.

Kanaal: Wi-Fi signalen worden verstuurd over een bepaald kanaal. Een kanaal kan conflicteren met andere zendapparatuur waaronder Wi-Fi netwerken van buren, magnetrons, en dergelijke.

Beveiliging: Het type encryptie dat wordt gebruikt. WPA en WPA2 zijn veilige opties. WEP niet meer.

RSSI: De ‘Received Signal Strength Indication’ toont de sterkte van het Wi-Fi-signaal. Dichter bij 0 is beter.

Verzendsnelheid: De actuele snelheid waarmee data wordt verstuurd tussen het access point en je computer.

MCS-index: Dit is het nummer dat correspondeert met protocollen die gebruikt worden om het radiosignaal te coderen.

Dit lijstje op zich is al behulpzaam. Met name RSSI en Verzendsnelheid, die een indicatie geven hoe goed je netwerk het doet, maar er is meer te onderzoeken!

Diagnostics-menu
Wi-Fi Hulpprogramma’s

Stap 2: Wanneer je alt gebruikt dan zie je onderaan het menu een optie genaamd Open ‘Wi-Fi probleemoplossing’… staan. Selecteer de optie en voer je systeemwachtwoord. Er opent een introductiescherm, maar dat negeren we nu even. Kies in plaats hiervan voor command-2 of ga in het menu naar Venster > Hulpprogramma’s.

Er opent een venster met meer informatie over je AirPort netwerk. In de tabbar van dat venster staan 5 opties. Selecteer de laatste genaamd Prestaties.

Dit is wat je te zien krijgt:

Wi-Fi-Hulpprogramma's
Bekijk je netwerkprestaties

Dit scherm helpt echt bij het optimaliseren van je netwerk. Loop door je huis rond met je laptop en zie de parameters veranderen. Je kunt links boven kijken totdat de kwaliteit op Uitstekend staat of kijken naar de RSSI versus Storing indicatoren.

Ik heb uiteindelijk het draadloze telefoonsysteem verplaatst en het AirPort basisstation 180 graden gedraaid, waardoor het signaal bij mijn ouders van Goed naar Uitstekend ging.

Bij mij thuis heb ik vervolgens geĂ«xperimenteerd met een oude metalen plaat achter m’n AirPort om het signaal naar binnen te sturen in plaats van naar m’n buren buiten. Er kunnen andere computers, Wi-Fi netwerken of magnetrons storen met jouw netwerk. Probeer verschillende dingen, kijk goed naar de netwerkprestaties en laat ons weten hoe jij je signaal hebt kunnen versterken.

Dit artikel verscheen eerder vandaag in het Engels op The Next Web.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  ЛуĐșас

  Top tip!

 • Profielfoto
  tomosfan

  Bedankt voor deze super tip!

 • Profielfoto
  HydrĂŠ

  Hulde voor zo’n artikel!
  NetSpot gebruik ik ook wel eens hiervoor.

 • Profielfoto
  koen

  Welk menu is dat in stap 2 ?

 • Profielfoto
  bestbier

  Wat een Supertip zeg!!!

  Jammer dat er geen app is die je op je iPhone of iPad kunt zetten waarmee je het WiFi signaal door je hele huis kunt controleren voor maximale ontvangst.

 • Profielfoto
  sanderrr

  Goede tip! Ga het zo eens even bekijken.

 • Profielfoto
  mauricesunny

  Geweldig artikel!

 • Profielfoto
  Dave1969

  Kies in plaats hiervan voor command-2 of ga in het menu naar Venster > Hulpprogramma’s.

  raar bij mij (10.9.2) is het menu->Ga->Hulpprogramma’s…

  helaas weet ik niet welk programma jij gebruikt voor stap 2

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  Stap 2 doe je nadat je met alt ingedrukt op het wi-fi symbool hebt geklikt en voor ‘Open Wi-Fi probleemoplossing…’ hebt gekozen. Dus met de wizard die dan verschijnt als bovenste venster.

 • Profielfoto
  madcat

  in de engelse versie heet het “Wireless diagnostics”

 • Profielfoto
  Caszz

  Handige tip, maar ik had al ‘Uitstekend’ :o)

 • Profielfoto
  cmug

  Hele interessante tip. Bij mij thuis is alles uitstekend, maar op het werk is het veel instabieler. Daar ga ik morgen naar kijken. Ben erg benieuwd naar meer tips om de prestatie’s te verbeteren. Ik lees aparaten draaien, en werken met platen metaal (hoe groot ?, waar exacte te plaatsen ?) Ik heb ik verleden wel eens verhalen gehoord van zelfgemaakt schermen om de modem gemaakt van melk pakken karton (Aluminium binnenkant) en zo een richt antenne bouwen en het signaal zo versterken.

 • Profielfoto
  koen

  @Jan David: bedankt, gevonden.

  Hoe zit het ook alweer met het gebruik van 5 GHz en/of 2.4 GHz? Moet ik ze allebei aanzetten, en dan de devices die 5 GHz aankunnen gebruiken dat? Of zitten die elkaar dan in de weg? En de kanalen, automatisch of zelf instellen?

 • Profielfoto
  iberno

  Je kunt ook n garde op je antenne drukken:D

 • Profielfoto
  Koezel

  Ga ik ook eens proberen, ben benieuwd.

  @ Macteach: wil je voor dat je zo’n onzinnige reactie plaats je eigen posts eens bekijken. Dat rammelt grammaticaal van alle kanten…

 • Profielfoto
  SUPERJORN

  Wauw! Nu nog zo’n optie in iOS, en dan ben ik helemaal blij.:smile:

 • Profielfoto
  iDeMi

  Goed artikel. Ik heb wel 1 vraag en 1 opmerking.

  Vraag:
  In de laatste paragraaf benoem je dat je met een metalen plaat hebt geëxperimenteerd. Kun je aangeven wat daar de resultaten van zijn?

  Opmerking:
  Een ander punt wat vaak vergeten wordt wanneer je niet de enige met een WiFi netwerk bent in je lokale omgeving, is het kanaal van je WiFi. Dit kun je op automatisch zetten/laten staan mijn ervaring is dat het beter werkt om zelf een kanaal te kiezen.

  Voor het kiezen van het juiste kanaal gebruik ik iStumbler om eerst te analyseren welk kanaal vrij is. Deze functie zit ook in Maverick maar dit programma werkt snel, goed en is direct te benaderen.

  Zeker wanneer je in een flat-gebouw woont zal je zien dat er meerdere WiFi netwerken zijn welke op hetzelfde kanaal zitten. Dit beĂŻnvloed de kwaliteit en snelheid van het netwerk. Kanaal 11 en 1 zijn de meest gebruikte. Kies een kanaal welke nog vrij is dan zul je ook een kwaliteitsverbetering zien van je WiFi netwerk.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Je Wi-Fi-netwerk optimaliseren met je Mac

  Wat zijn nu eigenlijk de tips?
  ijzeren plaat achter de AE? De AE 180 graden draaien?
  Ow wacht het was met de mac, dus ging om de Prestaties grafiek en met je laptop door het huis heen lopen?
  Of mis ik hier iets?

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Supertip!
  Idemi:
  Het beste kanaal zie je in hetzelfde scherm (wi-fi-probleemoplossing > hulpprogramma’s), bij de tab Detecteer wifi > en dan onderaan bij Beste kanalen.

  Vervolgens kan je dat kanaal handmatig instellen bij Airport-config > Wijzig > Draadloos > Draadloze opties > Radiokanaal

  Bij mij hangt de TC aan de muur, draaien had enorm effect, dat werd slechter. Hij hing dus precies goed gedraaid. Een stalen plaat erachter (ovenplaat) had geen effect.

 • Profielfoto
  eppelke

  Er staan nogal wat fouten in dit artikeltje.

  RSSI b.v viond je in Wickipedia dat een hogere waarde een beter ontvangst betekend. Maar ja niet iedereen is het Duits machtig

  Received Signal Strength Indication
  Der Receive Signal Strength Indicator (RSSI) stellt einen Indikator fĂŒr die EmpfangsfeldstĂ€rke kabelloser Kommunikationsanwendungen dar.
  Da der RSSI keine festgelegte Einheit hat, muss der Wert abhĂ€ngig von der jeweiligen Anwendung interpretiert werden. Auch innerhalb des IEEE_802.11 Standards gibt es verschiedene Definitionen[1], wobei ein höherer Wert einem besserem Empfang entspricht. In MessempfĂ€ngern kann der RSSI-Wert auch als eine analoge Spannung an einem eigenen Anschluss fĂŒr die weitere Verarbeitung ausgegeben werden. Mit einem gerĂ€teabhĂ€ngigen Skalierungsfaktor kann der RSSI-Wert als Leistungspegel in der dimensionslosen Einheit dBm ausgedrĂŒckt werden.

  de MCS-index is een waarde die je kunt terug vinden voor de tabellen die gaan over de bandbreedte. De extreme heeft een indexwaarde van 15, dat is een 64 bit bandbreedte. Het Ziggo modem heeft daar 12 staan, dat komt overeen met met een 16 bit bandbreedte.

 • Profielfoto
  koen

  Kun je het dan ook even vertalen, zo goed is mijn Duits niet.(y)

 • Profielfoto
  NapO

  paar wifi tips:

  gebruik of kanaal 1 , 6 , 11 voor 2.4 ghz netwerken. alles ertussen in heeft niet veel zin. eigenlijk zijn er maar 3 goeie wifi banden te gebruiken.

  wil je met je alt toets niet te veel knoeien, koop voor 89ct deze app:
  https://itunes.apple.com/nl/app/wifi-signal/id525912054?mt=12
  zeker voor systeembeheerder heel handig als in allerlei verschillende wifi netwerken zit te harken en mensen klagen dat het traag is.

  heb je veel wifi netwerken op 2.4 ghz zitten, maak ik je airport een aparte 5ghz aan en connect daar altijd mee. 5ghz heeft wel minder dekking maar bandbreedte is veel sneller.

  wifi tip:
  zet je accesspoint nooit in de buurt van speakers, niet erop, niet er naast, minimaal een meter er tussen laten. gooi je accesspoint point nooit in een kastje of ergens achter. je heb direct verlies van signaal.

  roaming en repeteer onzin is allemaal leuk, maar om hard te gaan op je wifi netwerk zijn dit kansloze oplossingen. (te lang om uit te leggen)
  plaats gewoon nog een airport in je huis op de rand van waar het slecht wordt met je andere accesspoint.

  zet exact hetzelfde SSID en wachtwoord (en encryptie type) (accesspoint merk/type onafhankelijk) erin en je apparatuur zal automatisch t sterkere signaal oppakken.

  ga je t niet halen met je airport spullen, koop dat echt knappe apparatuur en dat zijn accesspoint van engenius, kost wat, maar heb je ook behoorlijk wat meer zendvermogen dan de standaard 500mw die een AP doet.

  succes verzekerd zou ik zeggen:)

 • Profielfoto
  NapO

  sorry voor de type fouten, had t ff snel in elkaar getikt:)

 • Profielfoto
  Godfather

  zet exact hetzelfde SSID en wachtwoord (en encryptie type) (accesspoint merk/type onafhankelijk) erin en je apparatuur zal automatisch t sterkere signaal oppakken.

  Airport Utility voorziet hier heel mooi in, hoeft dus niet handmatig gedaan worden.

 • Profielfoto
  frapo

  Er staan nogal wat fouten in dit artikeltje.

  RSSI b.v viond je in Wickipedia dat een hogere waarde een beter ontvangst betekend. Maar ja niet iedereen is het Duits machtig.

  Aangezien het hier om negatieve getallen gaat heeft de TS het goed en zit jij er toch naast hoor, -30 dBm is nu eenmaal “ein höherer Wert” dan -40 dBm, oftewel hoe dichter bij nul het negatieve getal ligt hoe hoger het is.
  Maar ja, niet iedereen is rekenen machtig.

 • Profielfoto
  koen

  En voor wie het Engels machtig is: https://discussions.apple.com/message/18163458

 • Profielfoto
  williamdekker

  Mij is ook ooit verteld dat de EU firmware van AE vaak begrenst is ivm met regelgeving en dat als je US firmware erop zet je een overall sterker signaal krijgt. Iemand hier ervaring mee?! Kan ook larie zijn..

 • Profielfoto
  Macbooker

  Ik gebruik nog osx 10.7.5, maar daar is deze optie niet te zien???

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Als je dan een artikel LETTERLIJK vertaald begin dan met een alinea als intro over het origineel. Nu begin je te lezen en denk, goh leuk verhaal en wat aardig van die jong om zijn ouders zo te helpen. Ik had het origineel al gelezen dus mijn eerste gedacht was gelijk (en terecht) GEJAT! Als je als journalist een vertaalde versie doet, moet je gewoon veel eerlijker zijn dan een lullig linkje op het einde.

  Overigens staat in het origineel ook hoe je dit kan doen onder 10.8 en 10.7, vermeld dat dan ook even.

 • Profielfoto
  recoiller

  Er staat netjes een bronvermelding onder, dan vind ik het niet gejat.
  Overigens vind ik dit echt een nieuwtje waar ik wat aan had.

  Ik zou op OMT artikelen wel graag willen raten zodat je kunt aangeven hoe je over een artikel denkt..

 • Profielfoto
  aukem

  Als je dan een artikel LETTERLIJK vertaald begin dan met een alinea als intro over het origineel. Nu begin je te lezen en denk, goh leuk verhaal en wat aardig van die jong om zijn ouders zo te helpen. Ik had het origineel al gelezen dus mijn eerste gedacht was gelijk (en terecht) GEJAT! Als je als journalist een vertaalde versie doet, moet je gewoon veel eerlijker zijn dan een lullig linkje op het einde.

  Overigens staat in het origineel ook hoe je dit kan doen onder 10.8 en 10.7, vermeld dat dan ook even.

  Het is dezelfde schrijver dombo!

 • Profielfoto
  Harrie86

  Omg!

 • Profielfoto
  WesselKoorn

  @bestbier Die is er wel! Je kunt via de AirPort app van Apple ook het signaal meten. (*router*->draadloze clients->*apparaat*)