Boris
Boris Nieuws 13 maart 2014

Je Wi-Fi-netwerk optimaliseren met je Mac

Dit weekend bezocht ik mijn ouders en zoals wel vaker met ouders hadden ze een lijstje met computer gerelateerde vragen en problemen. Ik help ze graag uit de brand en zo heb ik het blog van m’n moeder verhuisd naar een nieuwe host en hun Wi-Fi netwerk geoptimaliseerd.

Die laatste taak leek problematisch, omdat ik eigenlijk geen idee had welke gereedschappen ik daarvoor kon gebruiken. Google verwees me naar een paar hele dure oplossingen, maar gelukkig ook naar een nuttige, verstopte functie in OS X zelf!

Vroeger besteedde ik niet veel aandacht aan het AirPort symbooltje rechts in de menubalk. Wanneer alle streepjes zwart waren werkte het en als er een paar grijs waren werkte het minder goed. Maar tegenwoordig lijkt het symbooltje altijd volle sterkte aan te geven, ook wanneer het signaal slecht is. Gelukkig is er een eenvoudige manier om de signaalsterkte te controleren en het kost slechts een paar klikken met de muis.

Klik op het waaiertje met ‘alt’ ingedrukt

Stap 1: druk de alt-toets in op je toetsenbord en klik met de muis op het AirPort icoon in de menubalk. Het netwerk waarmee je verbonden bent toont dan wat extra info. Dit is wat elke regel betekent:

PHY-modus: het protocol dat gebruikt wordt voor de connectie

BSSID: De unieke identifier van de AirPort Extreme, AirPort Express of Time Capsule waarmee je verbonden bent, ook bekend als het MAC-adres.

Kanaal: Wi-Fi signalen worden verstuurd over een bepaald kanaal. Een kanaal kan conflicteren met andere zendapparatuur waaronder Wi-Fi netwerken van buren, magnetrons, en dergelijke.

Beveiliging: Het type encryptie dat wordt gebruikt. WPA en WPA2 zijn veilige opties. WEP niet meer.

RSSI: De ‘Received Signal Strength Indication’ toont de sterkte van het Wi-Fi-signaal. Dichter bij 0 is beter.

Verzendsnelheid: De actuele snelheid waarmee data wordt verstuurd tussen het access point en je computer.

MCS-index: Dit is het nummer dat correspondeert met protocollen die gebruikt worden om het radiosignaal te coderen.

Dit lijstje op zich is al behulpzaam. Met name RSSI en Verzendsnelheid, die een indicatie geven hoe goed je netwerk het doet, maar er is meer te onderzoeken!

Wi-Fi Hulpprogramma’s

Stap 2: Wanneer je alt gebruikt dan zie je onderaan het menu een optie genaamd Open ‘Wi-Fi probleemoplossing’… staan. Selecteer de optie en voer je systeemwachtwoord. Er opent een introductiescherm, maar dat negeren we nu even. Kies in plaats hiervan voor command-2 of ga in het menu naar Venster > Hulpprogramma’s.

Er opent een venster met meer informatie over je AirPort netwerk. In de tabbar van dat venster staan 5 opties. Selecteer de laatste genaamd Prestaties.

Dit is wat je te zien krijgt:

Bekijk je netwerkprestaties

Dit scherm helpt echt bij het optimaliseren van je netwerk. Loop door je huis rond met je laptop en zie de parameters veranderen. Je kunt links boven kijken totdat de kwaliteit op Uitstekend staat of kijken naar de RSSI versus Storing indicatoren.

Ik heb uiteindelijk het draadloze telefoonsysteem verplaatst en het AirPort basisstation 180 graden gedraaid, waardoor het signaal bij mijn ouders van Goed naar Uitstekend ging.

Bij mij thuis heb ik vervolgens geëxperimenteerd met een oude metalen plaat achter m’n AirPort om het signaal naar binnen te sturen in plaats van naar m’n buren buiten. Er kunnen andere computers, Wi-Fi netwerken of magnetrons storen met jouw netwerk. Probeer verschillende dingen, kijk goed naar de netwerkprestaties en laat ons weten hoe jij je signaal hebt kunnen versterken.

Dit artikel verscheen eerder vandaag in het Engels op The Next Web.

Reageer op artikel:
Je Wi-Fi-netwerk optimaliseren met je Mac
Sluiten