Interview: Jony Ive over design, Steve Jobs en de toekomst van Apple

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Apple’s sterontwerper Jonatan (Jony) Ive laat zich zelden publiek horen of zien. Bij productpresentaties zit hij vaak onopvallend in de zaal en spreekt hij het liefst via de inmiddels kenmerkende vooraf opgenomen video’s over het ontwerp van producten.

In een nieuw interview met The Sunday Times spreekt Ive uitgebreid over zijn kijk of design, de samenwerking met Steve Jobs en de toekomst van Apple. Het artikel zit achter een betaalmuur, wij hebben de interessantste passages uit het interview voor je op een rij gezet.

15-koppig team rondom Ive
Uiteraard is Ive niet de enige man die alle designwerk voor Apple doet. De 47-jarige designer heeft een team van ongeveer 15 mensen van diverse nationaliteiten om zich heen. Het meeste werk wordt gedaan vanuit het streng beveiligde kantoor van Ive waar naast diverse industriële machines ook een grote houten Genius Bar staat waar nieuwe producten en prototypes op geplaatst worden.

Jony Ive in een deel van zijn kantoor; het R&D Lab.
Jony Ive in een deel van zijn kantoor; het R&D Lab.

Het begint met verbeelding en kan altijd beter
Gevraagd naar zijn aanpak bij het ontwerpen van een nieuw product, onthult Apple’s ontwerper dat hij vaak begint met inbeelden wat het product moet doen en hoe het er in zijn meest ideale vorm uit zou zien. Daarna volgt lang proces van opnieuw beginnen, bijschaven en perfectioneren. Zo vertelt Ive in het interview dat hij maanden bezig is geweest met het ontwerpen van de voet van de iMac.

Het is volgens Ive moeilijk om elementen die niet altijd zichtbaar zijn te ontwerpen omdat juist deze elementen zo vanzelfsprekend en natuurlijk mogelijk opgenomen moeten worden in ontwerpen. Echt 100 procent tevreden over zijn ontwerpen is Ive nooit. Volgens de Apple-ontwerper vragen goede designers zich altijd af of het niet nóg beter kan.

Jony Ive over Steve Jobs
Ive en Jobs waren goede vrienden. In het interview spreekt Ive zich uit tegen de negatieve verhalen over de inmiddels overleden CEO. Juist de eigenzinnige onverzettelijkheid van Steve Jobs heeft geleid tot geweldige producten, aldus Ive. De ontwerper geeft in het interview aan zich niet te herkennen in de negatieve verhalen over Jobs.

In het interview erkent Ive min of meer dat Jobs niet altijd gemakkelijk was om mee te werken. De overleden visionair had een scherpe mening die soms kon steken en vroeg zich altijd af of iets wel goed genoeg was. Toch was Steve Jobs volgens Ive een ontzettend slimme man die je positief kon overrompelen met ideeën. Hoewel niet altijd alles wat Steve bedacht meteen uitvoerbaar was, was het altijd fantastisch om met Steve naar een product toe te werken, aldus Ive in het interview.

Jony Ive (links) en Steve Jobs (rechts)
Jony Ive (links) en Steve Jobs (rechts).

Als Apple stopt met innoveren, stopt Ive bij Apple
Als Apple blijft innoveren, blijft Ive aan boord. Hij zegt tegen The Sunday Times dat hij de toekomst positief inziet. De meeste nieuwe technologie staat volgens de ontwerper pas in de kinderschoenen, er zijn volgens Ive nog veel mooie producten te maken. Van stoppen bij Apple is voorlopig geen sprake, maar als het zou gebeuren zou Ive niet overstappen naar een ander bedrijf maar dingen voor zichzelf gaan maken.

Over toekomstige producten wilde de ontwerper niet veel kwijt, hij geeft aan de geruchten over de iWatch ook gehoord te hebben. Verder benadrukte Ive dat Apple pas iets uitbrengt als het echt goed is.

Ive-iCons
Sinds kort is Jony Ive niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp van hardware.

De Britse ontwerper werkt al sinds 1997 bij Apple en is sinds 2012 zowel verantwoordelijk voor het ontwerp van de hard- als de software. iOS 7 was de eerste software waar Ive de leiding over het visuele aspect had. Het hele interview met Apple’s sterontwerper is in het engels te lezen op Time.com

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  MohamedAbdulahi

  Ik hoop binnen kort vaan wat nieuwe speeltjes te mogen genieten.

 • Profielfoto
  koen

  Het zou OMT sieren door net als de Sunday Times de goede man niet bij zijn koosnaampje te noemen.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ive is een SPOF. Apple mag hopen dat zijn team het gemis op kan vangen mocht hij de tent verlaten.

 • Profielfoto
  Hydræ

  SIR Jonathan “gradients” Ive.:wink:
  Er is ook een boek over Ive geschreven, voor wie van leesvoer houd.

 • Profielfoto
  knekkie

  Zou J Ive niet eindelijk eens iets anders willen maken? Het is al jaren hetzelfde maar dan platter en nog gelikter.

  Ook een hele prestatie en vol uitdagingen om het zo te krijgen maar volgens mij gaat dat op de duur vervelen.

  Ik ben wel benieuwd naar wat apple nog meer kan en wat er uit zo komen als Ive en zn team braun als inspiratie zou los laten.

  Wat verwachten jullie OMTers komende WWDC 2014? Op basis van de geruchten kunnen er best interessante producten aangekondigd gaan worden.

 • Profielfoto
  App69

  Geen enkele.

 • Profielfoto
  koen

 • Profielfoto
  maconly

  Na Jobs is Ive Apple.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  De Sunday Times? Bright meldt dat het in Time magazine staat en linkt ook naar de betreffende pagina. En als ik google, staat Time ook bovenaan?

 • Profielfoto
  H.deweg

  Ik zou Ive meteen ontslaan, rond kaal, grijs t-shirt, gaaaaaap! Ben wel klaar met die ronde vormen en geborsteld aluminium, tijd voor iets anders. Neem een Spanjaard in dienst.
  Vind die nieuwe Mac Pro wel tof.