Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 maart 2014
Leestijd: 3 minuten

Interview: Jony Ive over design, Steve Jobs en de toekomst van Apple

Apple’s sterontwerper Jonatan (Jony) Ive laat zich zelden publiek horen of zien. Bij productpresentaties zit hij vaak onopvallend in de zaal en spreekt hij het liefst via de inmiddels kenmerkende vooraf opgenomen video’s over het ontwerp van producten.

In een nieuw interview met The Sunday Times spreekt Ive uitgebreid over zijn kijk of design, de samenwerking met Steve Jobs en de toekomst van Apple. Het artikel zit achter een betaalmuur, wij hebben de interessantste passages uit het interview voor je op een rij gezet.

15-koppig team rondom Ive
Uiteraard is Ive niet de enige man die alle designwerk voor Apple doet. De 47-jarige designer heeft een team van ongeveer 15 mensen van diverse nationaliteiten om zich heen. Het meeste werk wordt gedaan vanuit het streng beveiligde kantoor van Ive waar naast diverse industriële machines ook een grote houten Genius Bar staat waar nieuwe producten en prototypes op geplaatst worden.

Jony Ive in een deel van zijn kantoor; het R&D Lab.

Het begint met verbeelding en kan altijd beter
Gevraagd naar zijn aanpak bij het ontwerpen van een nieuw product, onthult Apple’s ontwerper dat hij vaak begint met inbeelden wat het product moet doen en hoe het er in zijn meest ideale vorm uit zou zien. Daarna volgt lang proces van opnieuw beginnen, bijschaven en perfectioneren. Zo vertelt Ive in het interview dat hij maanden bezig is geweest met het ontwerpen van de voet van de iMac.

Het is volgens Ive moeilijk om elementen die niet altijd zichtbaar zijn te ontwerpen omdat juist deze elementen zo vanzelfsprekend en natuurlijk mogelijk opgenomen moeten worden in ontwerpen. Echt 100 procent tevreden over zijn ontwerpen is Ive nooit. Volgens de Apple-ontwerper vragen goede designers zich altijd af of het niet nóg beter kan.

Jony Ive over Steve Jobs
Ive en Jobs waren goede vrienden. In het interview spreekt Ive zich uit tegen de negatieve verhalen over de inmiddels overleden CEO. Juist de eigenzinnige onverzettelijkheid van Steve Jobs heeft geleid tot geweldige producten, aldus Ive. De ontwerper geeft in het interview aan zich niet te herkennen in de negatieve verhalen over Jobs.

In het interview erkent Ive min of meer dat Jobs niet altijd gemakkelijk was om mee te werken. De overleden visionair had een scherpe mening die soms kon steken en vroeg zich altijd af of iets wel goed genoeg was. Toch was Steve Jobs volgens Ive een ontzettend slimme man die je positief kon overrompelen met ideeën. Hoewel niet altijd alles wat Steve bedacht meteen uitvoerbaar was, was het altijd fantastisch om met Steve naar een product toe te werken, aldus Ive in het interview.

Jony Ive (links) en Steve Jobs (rechts).

Als Apple stopt met innoveren, stopt Ive bij Apple
Als Apple blijft innoveren, blijft Ive aan boord. Hij zegt tegen The Sunday Times dat hij de toekomst positief inziet. De meeste nieuwe technologie staat volgens de ontwerper pas in de kinderschoenen, er zijn volgens Ive nog veel mooie producten te maken. Van stoppen bij Apple is voorlopig geen sprake, maar als het zou gebeuren zou Ive niet overstappen naar een ander bedrijf maar dingen voor zichzelf gaan maken.

Over toekomstige producten wilde de ontwerper niet veel kwijt, hij geeft aan de geruchten over de iWatch ook gehoord te hebben. Verder benadrukte Ive dat Apple pas iets uitbrengt als het echt goed is.

Sinds kort is Jony Ive niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp van hardware.

De Britse ontwerper werkt al sinds 1997 bij Apple en is sinds 2012 zowel verantwoordelijk voor het ontwerp van de hard- als de software. iOS 7 was de eerste software waar Ive de leiding over het visuele aspect had. Het hele interview met Apple’s sterontwerper is in het engels te lezen op Time.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Interview: Jony Ive over design, Steve Jobs en de toekomst van Apple
Sluiten