Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 31 maart 2014

iBeacon maakt spijbelen onmogelijk

iBeacons kunnen voor eindeloos veel toepassingen gebruikt worden. Van het instellen van een Apple TV tot het interactief uitlichten van de collectie van het Groninger Museum. Ook op andere plaatsen bewijzen Apple’s Bluetooth-bakens hun nut.

Een nieuwe app die gericht is op gebruik in het onderwijs gebruikt iBeacons om de aanwezigheid van leerlingen in de klas te registeren. Het idee is erg simpel. De docent zet BeHere op een iPad die vervolgens als iBeacon dient, de iPhones of iPads van de leerlingen checken vervolgens automatisch in zodra ze het lokaal binnen komen.

Zowel docenten als leerlingen hebben de gratis BeHere-app op hun iOS-apparaat nodig, voor leerlingen is het een kwestie van set and forget. Sinds iOS 7.1 hoeven apps niet meer op de achtergrond aan te staan om communicatie met iBeacons mogelijk te maken.

De oplossing met iBeacons lijkt menselijker en makkelijker dan bijvoorbeeld een inchecksysteem met pasjes dat op een aantal MBO-scholen in Nederland gebruikt wordt. Een pasje uitlenen en een medeleerling vragen er mee in te checken is bovendien erg eenvoudig. Op een smartphone staat veel persoonlijke data, waardoor het uitlenen hiervan niet snel zal gebeuren.

Blijft over dat iedere leerling over een smartphone of tablet moet beschikken die compatibel is met iBeacon-technologie. Op bijvoorbeeld een Steve Jobs-school zal dat echter geen probleem zijn.

Reageer op artikel:
iBeacon maakt spijbelen onmogelijk
Sluiten