iBeacon maakt spijbelen onmogelijk

Door: Raymon Mens - 22 reacties

iBeacons kunnen voor eindeloos veel toepassingen gebruikt worden. Van het instellen van een Apple TV tot het interactief uitlichten van de collectie van het Groninger Museum. Ook op andere plaatsen bewijzen Apple’s Bluetooth-bakens hun nut.

Een nieuwe app die gericht is op gebruik in het onderwijs gebruikt iBeacons om de aanwezigheid van leerlingen in de klas te registeren. Het idee is erg simpel. De docent zet BeHere op een iPad die vervolgens als iBeacon dient, de iPhones of iPads van de leerlingen checken vervolgens automatisch in zodra ze het lokaal binnen komen.

Zowel docenten als leerlingen hebben de gratis BeHere-app op hun iOS-apparaat nodig, voor leerlingen is het een kwestie van set and forget. Sinds iOS 7.1 hoeven apps niet meer op de achtergrond aan te staan om communicatie met iBeacons mogelijk te maken.

De oplossing met iBeacons lijkt menselijker en makkelijker dan bijvoorbeeld een inchecksysteem met pasjes dat op een aantal MBO-scholen in Nederland gebruikt wordt. Een pasje uitlenen en een medeleerling vragen er mee in te checken is bovendien erg eenvoudig. Op een smartphone staat veel persoonlijke data, waardoor het uitlenen hiervan niet snel zal gebeuren.

Blijft over dat iedere leerling over een smartphone of tablet moet beschikken die compatibel is met iBeacon-technologie. Op bijvoorbeeld een Steve Jobs-school zal dat echter geen probleem zijn.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  klonic

  Leuk voor de Steve Jobs scholen waarbij iedereen een iPad krijgt/moet kopen, maar anders niet te gebruiken. Bij mij heeft misschien 25% een iPhone of iPad, de rest spijbelt dus. Niet dat wij een aanwezigheidsplicht hebben, maar het probleem is duidelijk.

  “Op een smartphone staat veel persoonlijke data, waardoor het uitlenen hiervan niet zo snel zal gebeuren.” Op een tweedehands iPod niet.

 • Profielfoto
  Usain

  “Mijn iPhone was leeg”

 • Profielfoto
  MEEUW

  haal het woord onmogelijk alsjeblieft weg.
  Je geef zelf al de oplossing aan om systeem te omzeilen.

 • Profielfoto
  aukem

  Mijn connectie werkte niet, iphone is leeg. Ik heb geen iPhone…

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ehm… je kan toch alsnog spijbelen, het wordt alleen geregistreerd……. …… …….. iBeacons dwingt je niet om naar een les of event te gaan.

 • Profielfoto
  AmirIHz

  Inderdaad een erg discutabele titel.

 • Profielfoto
  Imade

  2e hands iPhone kopen, iPhone toch uitlenen, iPhone was leeg en dan moet je idd geld hebben voor een Apple product en veel mensen hebben dat geld simpel niet.
  Dus dit plan is vooral in NL gedoemd te mislukken als het uitgevoerd wordt.

 • Profielfoto
  AugustinDeBie

  Is iBeacons niet compatibel met Android? Ik dacht van wel.

 • Profielfoto
  essiw

  Weer zon afgrijselijke titel boven een aardig artikel, je ontkracht je eigen statement in je artikel…

 • Profielfoto
  MEEUW

  Als dit de opleiding journalistiek doet, ben ik top automonteur :D.

 • Profielfoto
  cmug

  Ik had mijn telefoon uit staan om batterij te sparen
  Ik heb Wifi / bellen tijdelijk uit staan omdat mijn bel tegoed bijna verbruikt is
  Het lukt mij niet om deze app op mijn Mobiel te installeren
  Mijn accu is net leeg

 • Profielfoto
  streeff

  @essiw Zal wel vaak gespijbeld hebben.

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  Electronische studenten registratie is leuk, maar werkt in de praktijk vaak niet. Ik heb er vele langs zien komen. We werken nu weer met een klassenboek, en je raad het al, het is helemaal up to date. Sterker nog, we worden nu als voorbeeld aangedragen binnen het ROC waar ik werkzaam ben naar de andere opleidingen.

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben erg voor het gebruik van ict daar waar het nut heeft. Doe heel veel met de ipad in de klas. Maar ook heel veel niet. Maar bij mij komt niets op tegen een lekker ouderwets klassenboek!

 • Profielfoto
  nervus

  @diedrikringenier: helemaal eens. Wat is er mis met een gewoon klassenboek?? Daarmee wordt in ieder geval bereikt dat de docent zijn leerlingen ook echt ziet.
  Nogal wat ICT-toepassingen hebben geleid tot zgn efficiënte oplossingen, waarbij de “klant” maar in het stroom-diagram moet passen.
  Heeft iemand van jullie de laatste tijd nog wel eens contact moeten hebben met een instantie, die “alles” via een ICT-oplossing meent te kunnen doen? Dat gaat goed als je in de voorgeplande paden past, maar o wee als zulks niet het geval is:sad:

 • Profielfoto
  Obliviant

  dus loop je als leerling naar binnen.. zet je ipad/iphone op tafel.. zet de camera aan.. en gaat weer buiten in het gras liggen.. wat we geleerd hebben horen we dan vanavond wel weer..
  kan de leraar net zo goed meteen een podcast maken, kunnen ze die bekijken wanneer het hun uitkomt en heb ik geen last meer van die scholieren met hun fietsen 20 breed over de weg tijdens de spits
  erg sterk plan!!

 • Profielfoto
  essiw

  @streeff, ik hoor graag waar je die conclusie uit trekt, ik snap namelijk niet hoe je daar aan komt. Aangezien je het graag wilt weten, ik heb nauwelijks gespijbeld… dus je conclusie is ook nog eens onjuist.

 • Profielfoto
  Qapla

  Tis absurd dat ze ervan uitgaan dat elke leerling een iPhone of iPad heeft.

 • Profielfoto
  fkeunen

  Op school moet je telefoon toch altijd uit staan of op vliegtuigmodus. En wat nou als je iPhone leeg is, of je hem niet naar die les hebt mee genomen. (Zijn allemaal realistische gevallen die gewoon iedere dag bij mij op school voor komen). Conclusie is dat dit een onzin reclame bericht is voor ibeacon met slappe argumenten.

 • Profielfoto
  fkeunen

  En als je zo veel wilt spijbelen dan doe je dat toch. Je haalt je examens dan ook niet. Tenzij je een genie bent maar dan is het naar mijn idee ook geen probleem als je spijbelt.

 • Profielfoto
  derkhove71

  1 april iemand?

 • Profielfoto
  SvS

  Phoeh… Niet zo naast schoenen lopen, hier zie ik bij de middelbare scholieren toch bijna alleen maar Android! Hoe graag ik t ook anders zie, dat is de realiteit. Puur wegens prijzen.

 • Profielfoto
  MEEUW

  En als je zo veel wilt spijbelen dan doe je dat toch. Je haalt je examens dan ook niet. Tenzij je een genie bent maar dan is het naar mijn idee ook geen probleem als je spijbelt.

  Dankje. Thanks door pim fortuin (invoer ov kaart voor studenten) heb ik heeel het land gezien, mijn school bijna niet. En mijn examen gehaald.
  och wat een heerlijke onbezorgde tijd was dat :D.