‘Grote iPad Pro komt voorlopig niet uit’

Door: Raymon Mens - 10 reacties

De grens tussen computer en tablet vervaagt steeds meer. Terwijl een aantal fabrikanten druk experimenteren met converteerbare hybride modellen, is bij Apple de scheidingslijn tussen tablet op iOS en laptop op OS X nog duidelijk aanwezig.

Erg ongeloofwaardig waren de geruchten over een grote iPad Pro die eind 2013 de kop opstaken daarom niet. De 12,9-inch tablet van Apple zou eind 2014 het licht zien. Volgens het wisselend betrouwbare DigiTimes heeft Apple zijn plannen om snel een grote iPad uit te brengen op een laag pitje gezet. Het iOS-ecosysteem zou zich niet lenen voor een nóg groter scherm.

In mei van 2013 kwamen de eerste geruchten over een grote iPad Pro boven water. Sindsdien claimen diverse bronnen dat Apple bezig is met een grote broer voor de huidige iPad Air. Hardwarematig zijn er weinig hordes meer te nemen, de A7-processor in de huidige iPad Air is qua snelheid al vergeleken met een MacBook Air uit 2010.

iPadPro-concept-520
Concept van een 12,9-inch iPad Pro.

Het is onduidelijk of de plannen voor een grotere iPad helemaal zijn geschrapt of dat Apple het nog te vroeg vindt voor een kruising tussen een MacBook en iPad. De vermeende schermgrootte van 12,9-inch komt erg dicht in de buurt van de MacBook Air. Het lijkt ons waarschijnlijk dat Apple  wacht met het uitbrengen van hybride-achtige apparaten tot OS X en iOS elkaar meer gekruist zijn.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Niet zo gek: wat is de functie van een MacBook Pro nog met een “iPad Pro” (of andersom)?

  Apple vergeleek in 2010, met de introductie van de iPad, niet voor niets de iPad met een personenwagen en de MacBook met een vrachtwagen, ‘voor het zware werk’.

 • Profielfoto
  knekkie

  De tijd is nog niet rijp voor Touch op groot formaat. niet voor de massa.

  Volgens mij was de interne roadmap onder jobs dat alles naar Touch en samen gesmolten apparaten zou gaan. die iPhone en iPad zijn daar het ultieme voorbeeld van. Ze combineren op hun eigen manier de functionaliteit van een hoop apparaten die je vroeger allemaal los in je rugzak mee zeulde in 1 simpel te bedienen apparaat. Volgens mij kan dit ook met groot formaat computers zoals de imac en hybride laptops. J. Ive en zijn team zijn als het moet creatief genoeg om met een bruikbare formfactor te komen die wel logisch is. de geruchten zeggen dat het er aan zit te komen een apple ontkent.

  Dat kan ook marketing zijn natuurlijk. NEE zeggen op geruchten terwijl je op de achtergrond hard aan het werk bentom toch met zoiets op de markt te komen. Dat deed Jobs ook met video op de iPod en een kleinere iPad. niet veel later kwamen de iPad video en de iPad mini op de markt. Jobs had een mooi verhaal op het podium waarom iets dergelijks niet zou werken en dat niemand er op zit te wachten om vervolgens kort daarna aan te kondigen dat je het product kan kopen.

  …Apple vergeleek in 2010, met de introductie van de iPad, niet voor niets de iPad met een personenwagen en de MacBook met een vrachtwagen, \’voor het zware werk\’.

  Ik denk dat dat gewoon gezegd is om de iPad te positioneren. Apple heeft verder nooit moeite gehad met Canibalisatie van eigen producten. Als het maar een overduidelijke stap voorwaards is en dat gaat een iPad Pro niet zijn voor de massa.

 • Profielfoto
  Erwin Snijders

  Ik denk dat Apple het voordeel van een grotere iPad nog niet kan benutten. iOS kent nu nog maar 2 (of eigenlijk 3) verschillende resoluties: voor een iPhone (3.7″ en 4.0″) en voor een iPad.

  Als je een grotere iPad wilt rechtvaardigen moet je een nieuwe resolutie toevoegen, maar daar zijn alle apps niet voor geschikt. En men wil absoluut geen Android-achtige toestanden dat dezelfde info op grotere schermen staat, dus meer lege / nutteloze ruimte ertussen.

  Ook het multitasken wil je op zo’n groot scherm anders doen dan op een klein scherm. Eén van de zeer weinige pluspunten van Win8 vind ik de mogelijkheid om meerdere schermen naast elkaar te gebruiken. Zoiets wil je op een 12.9″ iPad ook kunnen, maar dat vergt een zo mogelijk nóg grotere aanpassing aan iOS.

  Ik ben erg benieuwd hoe ze dat met een grotere iPhone eind dit jaar zullen gaan oplossen. We zullen het deze zomer op de WWDC zien, dan weten we misschien ook welke richting men met een grote iPad op zal gaan…

 • Profielfoto
  knekkie

  ..iOS kent nu nog maar 2 (of eigenlijk 3) verschillende resoluties … apps niet voor geschikt… geen Android-achtige toestanden… multi-tasken…

  .
  Het antwoord hierop ligt erg voor de hand.
  (een aangepast) Mac OSX op zo´n apparaat in plaats van iOS.

  Ik denk dat het aanpassen van Mac OS naar een OS dat naast traditionele input en ook Touch input en (iOS apps) ondersteund gemakkelijker is dan het toevoegen van de extra resloluties, multitasking en alle andere tekortkomingen die jij beschrijft.

  WWDC is DE plek om zoiets aan te kondigen. Ik ben erg benieuwd.

 • Profielfoto
  Erwin Snijders

  @knekkie

  Ik denk niet dat Apple ooit OS X op een tablet gaat aanbieden. Tim Cook’s reactie op Win8 was dat het een ‘very confusing product’ was, omdat het niet lekker werkt op een desktop (met toetsenbord en muis) en net niet op een tablet (met vingers).

  Als een developer heb ik een Surface om te testen, maar het is echt onmogelijk om naar de desktop te gaan en daar bijvoorbeeld een venster te sluiten, door op het (voor je vingers) piepkleine kruisje te drukken.

  Apple zou zoiets – denk ik – nooit toestaan.

 • Profielfoto
  knekkie

  ErwinSnijders

  Apple heeft wel vaker dat soort dingen geroepen om het vervolgens alsnog te doen.

  – Er zou NOOIT een iPod Video komen omdat niemand op zon klein schermpje zou willen staren. Een jaar later was ie er.

  – Er zou NOOIT een iPad mini komen omdat je dan een nagelvijl of schuurpapier nodig had om je vingers bij te vijlen. Anders kon je de knoppen niet kunnen bedienen. (vreemd want iPhone) Een jaar later was de iPad mini er alsnog

  .
  De reden achteraf die ze gaven was dan dat ze op dat moment nog geen beter werkend alternatief konden bedenken.

  Misschien niet dit jaar maar het gaat vast ooit gebeuren… Ik geloof Apples woordje “Nooit” niet;-)

 • Profielfoto
  Maverick9898

  MacBooks worden langzamerhand iPad Pro’s. Een MacBook is altijd een iPad Pro geweest, namelijk een computer waarmee je meer kan dan een iPad.

  Maar goed, Apple zal, om net te doen alsof ze iets nieuws hebben uitgevonden, met een ‘nieuwe’ categorie producten komen.

 • Profielfoto
  Shyos

  Rumor on rumor… idioter kan het bijna niet meer!

  En dan volgende zin is echt te belachelijk:
  “Het is onduidelijk of de plannen voor een grotere iPad helemaal zijn geschrapt of dat Apple het nog te vroeg vindt”

  Welke plannen??? Apple heeft zich nergens over uitgelaten!

  En dat er dan nog werkelijk “serieuze” reacties op volgen… tsss

 • Profielfoto
  defecto

  iPad Pro met OS X (dus eigenlijk een MacBook Pro met touchscreen en een demonteerbaar toetsenbord) zou ik zelf heel erg fijn vinden. Maar ik denk niet dat er een (grote) markt voor is. Acht de kans niet groot dat het komt, maar ik blijf duimen:-)

 • Profielfoto
  StarDesign

  Ooit gehoord van de modbook?

  Daarnaast zie ik de waarde er niet van in. Als vormgever heb je geen zin om te gaan vingerverven met een indesign of illustrator op een ipad.