Gameweekend: Democracy 3

Door: Maarten - 5 reacties

De gemeenteraadsverkiezingen zijn voorbij en de lokale politiek is voor de komende jaren weer gekleurd. Afgezien van je persoonlijke mening over de uitslag. Zou het niet heerlijk zijn als je zelf alles voor het zeggen zou hebben? Om bijvoorbeeld president te zijn?

OMT’s gameweekend staat deze week in het teken van een bijzonder uitgebreid spel voor de Mac. Strategen, geboren leiders en ambitieuze gamers opgelet! Met Democracy 3 krijg jij alle touwtjes in handen. Van culturele investeringen tot belastingstelsels, jij bent verantwoordelijk als president. Vergeet tijdens het maken van je keuzes niet je populariteit bij de verschillende lagen van de samenleving. Je blijft immers een president verkozen in een democratie.

[jwplayer player=”1″ mediaid=”2669106″]

Na het kiezen van een land en partij start je eerste termijn als president. Er ontvouwt zich een speelbord waar alle facetten van het te besturen land zijn uitgetekend. Let op dat alle onderwerpen terugslag hebben op elkaar en de samenleving. Verminder je de alcohol tax, dan zal de alcoholconsumptie omhoog gaan met negatieve gevolgen voor de gezondheid en daarmee de arbeidsmarkt. Dit zal vervolgens de ouders en de kapitalisten negatief stemmen over jouw beleid.

Alle facetten van het land gevisualiseerd op het speelbord.
Alle facetten van het land gevisualiseerd op het speelbord.

Om ervoor te zorgen dat je aan het einde van je termijn herkozen wordt en de stemming positief blijft, dien je rekening te houden met de vele bevolkingsgroepen die het land rijk is. Een overzicht hiervan staat in het midden van het speelbord, gevolgd door een indicatie van de populariteit van jouw bewind. Bezuinig je op de state health services, zullen de socialisten minder blij zijn maar de kapitalisten optimistischer. Jaag je een bepaalde groep tegen je in het harnas, dan is het mogelijk dat je dit zult moeten bekopen met je leven. Wees gewaarschuwd.

De diversiteit van de samenleving en populariteit van jouw bewind.
De diversiteit van de samenleving en populariteit van jouw bewind.

Terwijl je als president druk bezig bent je bevolking gelukkig te maken, moet je de stemming binnen je eigen overheid niet vergeten. De ministers die zijn aangesteld moeten tevens achter het beleid staan. Dit doe je door hun speerpunten en voorkeur voor bevolkingsgroep mee te nemen in de keuzes die je maakt. Mocht dit niet lukken is het altijd mogelijk de desbetreffende minister te ontslaan en een ander aan te stellen.

Elke wijziging die je doorvoert, nieuwe wet die je aanneemt of politicus die je ontslaat kost een bepaald aantal punten. Je speelt telkens korte periodes waarin je veranderingen kunt doorvoeren en aan het begin van iedere periode krijg je een kort rapport met de actuele ‘status’ van je land. Tevens krijg je aan het begin van elke periode een aantal punten om veranderingen door te voeren, afhankelijk van de stemming van je eigen ministers.

Aan het begin van de periode krijg je een kort overzicht te zien.
Aan het begin van de periode krijg je een korte samenvatting te zien.

Mocht je dit allemaal onder controle hebben moet je niet vergeten grip te houden op de financiële situatie in je land. Investeer je te veel, dan kost dit je je financiële status met alle maatschappelijke gevolgen van dien. Is je bevolking gelukkig, maar explodeert je staatsschuld, dan heeft dit tevens negatieve gevolgen en zul je moeten bezuinigen. Uiteraard gaat de bevolking dit merken en is het gauw over met de pret.

Kun je het bovenstaande met succes uitvoeren gedurende je termijn als president, dan zul je worden beloond door herkozen te worden.

Downloaden en spelen
Democracy 3 is te downloaden in de Mac App Store en vereist minimaal OS X 10.6. Voor het spel moet een prijs van € 21,99 worden betaald. Hetgeen voor de liefhebbers van strategisch uitdagende en doordachte spellen zeker geen weggegooid geld is. Democracy 3 staat garant voor uren speelplezier, een echte aanrader.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  HanH

  Wat ik eigenlijk mis in deze gamereview is een oordeel. Moet ik het nu wel of niet kopen voor EUR 21,99?

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Citaat uit de recensie: “Voor het spel moet een prijs van € 21,99 worden betaald. Hetgeen voor de liefhebbers van strategisch uitdagende en doordachte spellen zeker geen weggegooid geld is. Democracy 3 staat garant voor uren speelplezier, een echte aanrader.”

  lijkt me een duidelijk oordeel…

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Of, hoe je jezelf en je kinderen kunt brainwashen over hoe het wel niet zou moeten werken in een democratie…. waarbij je toch vooral de staatsschuld keurig op nul moet houden en kapitalisten tevreden…

  Nee, dank u ;). Ben vrees ik te idealistisch voor een *Amerikaans* spel in deze trant. Want in Amerika vinden ze alles wat wij ook maar een ietsiepietsie links vinden al meteen Socialistisch, wat bij hun gelijk staat aan Communistisch….

  Wat ze in de VS ‘liberal’ noemen en dus links, is nog rechtser dan bij de ons de VVD…

 • Profielfoto
  Maarten

  Citaat uit de recensie: “Voor het spel moet een prijs van € 21,99 worden betaald. Hetgeen voor de liefhebbers van strategisch uitdagende en doordachte spellen zeker geen weggegooid geld is. Democracy 3 staat garant voor uren speelplezier, een echte aanrader.”

  lijkt me een duidelijk oordeel…

  Credits naar @HanH. Ik heb het artikel aangepast en hem via PB bedankt voor zijn feedback.

  Mochten jullie nog tips, feedback of ideeën hebben voor toekomstige gameweekend reviews dan ontvang ik deze graag via PB of mail naar redactie [at] onemorething.nl

 • Profielfoto
  Wyodor

  Als ze maar niet bezuinigen op onderwijs. Dan leren we misschien nog spelluh :

  zullen de socialsten minder blij zijn maar de kaptilasten optimistischer

  Tikfout hersteld, bedankt voor het melden. ~ Red.