EU-eis voor universele lader mogelijk einde van Apple’s Lightning

Door: Raymon Mens - 45 reacties

Het Europees parlement is al enige tijd bezig om een regeling in te voeren die ervoor moet zorgen dat alle telefoons compatibel zijn met één universele oplader. Het lijkt er sinds vandaag op dat deze verplichting rond 2017 voor alle fabrikanten gaat gelden.

Mogelijk heeft dit gevolgen voor Apple’s Lightning-interface. De SP meldt (via Tweakers) dat Apple niet aan deze voorwaarden voldoet, of het meeleveren van een verloopstukje voldoende is zijn is nog niet duidelijk. Er is nog veel onduidelijkheid over de nieuwe regelgeving, zo is ook nog niet duidelijk welke connector de nieuwe standaard zal worden.

Micro USB 3.0 (links) en Lightning (rechts).
Bij Android-toestellen is de Micro USB 3.0 (links) vaak de standaard.

Praktische alle Android-fabrikanten brengen telefoons met een Micro USB connector uit. De nieuwste versie van Micro USB is 3.0, een enigszins vreemde connector die uit twee delen bestaat en niet symmetrisch is. Apple’s Lightning heeft als voordeel dat de connector kleiner en symmetrisch is, een overgang naar Micro USB zou geen vooruitgang zijn. Ook de huidige Lightning-accessoires zal onbruikbaar worden.

Gezien de regeling op zijn vroegst in 2017 in zal gaan, hebben fabrikanten nog even tijd om een nieuwe standaard voor alle toestellen binnen de Europese Unie af te spreken. Doel van dit alles is het verminderen van het electronisch afval en het harmoniseren van de wetgevingen van lidstaten.

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Beter maken ze een uitzondering voor Apple, nog nooit een Apple kabel weggegooid.

 • Profielfoto
  joram

  Ik heb nooit iets begrepen van Micro-USB… het is ’n grotere stekker dan de Lightning, ziet er een stuk fragieler uit, en foutgevoeliger omdat je ‘m maar op 1 manier kan inpluggen. Net dé 3 redenen waarom Apple die hele Lightning aansluiting heeft ontwikkeld, naast de extra mogelijkheden die deze aansluiting biedt.

  Ik hoop echt dat zo’n verloopje voldoende is om aan de regels te voldoen, want ik zie ’t persoonlijk niet zitten om met zo’n Micro-USB stekkertje te moeten werken. Ik ben helemaal voor universele aansluitingen (HDMI, Thunderbolt e.d.), maar niet als het mogelijk innovativiteit in de weg begint te staan zoals nu het geval lijkt te worden met Micro-USB.

  Áls het een totaal nieuw type connector gaat worden (dus geen Micro-USB), dan hoop ik dat het iets soortgelijks wordt als de Lightning… een solide stekker waarbij het niet uit maakt of je ‘m er “op z’n kop” in stopt, met meer mogelijkheden dan USB, en een formaatje vergelijkbaar met Lightning.

 • Profielfoto
  Odyssey

  zeer juist, micro usb is lomp, werkt maar langs een kant, lang leve lightning (en dat ze mij maar een gratis adapter stukje geven dan) politiek zou zich beter bezig houden met beleid dat er wel toe doet ipv gsm connectoren… xD

 • Profielfoto
  queenfan

  Eu is niet met de vooruitgang bezig maar bezig om een achterhaalde techniek als standaard door te drukken.

 • Profielfoto
  knekkie

  Wat is het nadeel voor apple als ze een lelijk micro USB aansluiting in de iPhone en iPad stoppen?

  Lichtning dot niet zo heel veel extra.
  – Past aan twee kanten in het gaatje
  – is platter dan USB varianten

  Wat zijn de dingen die lightning extra doet naast opladen en data overdracht?

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Dat dit goed is voor de portemonnaie, is goed. Maar standaardisatie heeft ook een groot nadeel; het vertraagt innovatie.
  Stel dat de mini-USB de standaard wordt, dan zullen we een heel lange tijd vastzitten aan deze standaard en dus aan USB2. Aan de andere kant, who cares als dat alleen voor de voedingskabel geldt. Alle andere aansluitingen zullen snel draadloos gaan, bijv. via BT. En als we in de komende 3 jaren ook nog eens gaan werken aan succesvol draadloos opladen, dan kon deze regel wel eens heel snel een volstrekt nutteloze wet blijken.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Als Apple het slim speelt, stellen ze onder hoge eisen en voorwaarden hun lighting-connector open voor de andere telefoonfabrikaten. Dan zullen alle toekomstige iPhones, Galaxy’s, en HTC’s allemaal een lighting aansluiting hebben: 1 standaard dus.

 • Profielfoto
  Jeroen Van Der steen

  Uhm, ligt het nu aan mij of… het gaat toch om de adapter niet om het kabeltje??
  Dus allemaal een zelfde adapter met dezelfde specs met usb uitgang. Stop je daar je apparaat specifieke kabeltje weer in… of zie ik het verkeerd? Kan natuurlijk:-)

 • Profielfoto
  Mjvleggeert

  Dit slaat nergens op
  laten iets doen aan monopoly van bedrijven
  Zo als Samsung dit grootste piraten
  Em moet opgedeelt in 10 delen

 • Profielfoto
  joram

  @knekkie; er zijn nog heel wat voordelen tegenover Micro-USB zelfs:) Hieronder een leuk wiki stukje met wat informatie: http://en.wikipedia.org/wiki/Lightning_(connector)#Lightning_vs_Micro-USB

 • Profielfoto
  remcob00

  Als Apple met connectertje gaat werken moeten ze volgens mij 2 connectertjes maken: Een met vrouwelijke ‘de standaard connector’ naar een mannelijke Lightning voor het opladen van een Apple apparaat met een lader met de ‘de standaard connector’ en een met een vrouwelijke Lightning naar een mannelijke ‘de standaard connector’ voor het opladen van andere apparaten met een Apple Lighting ladder (want dat hoorde zoals ik het begreep ook bij de eisen van de EU).

 • Profielfoto
  Martink

  Maar reden van universele lader was toch dat je laders niet hoeft weg te gooien?

  Vind dan gewoon dat lader een usb port moet hebben. Hierdoor kunnen fabrikanten zelf kiezen wat voor aansluiting ze op telefoon plaatsen.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Wat een onzin. Volgens de EU kan het dus afval verminderen. Nou laten we gelijk ook alle politieke partijen weggooien zodat men niet meer hoeft te zeiken om te gaan kiezen. Is toch precies hetzelfde?
  Hier draait alles toch op in het Westen? Concurrentie, vrije-, open markt?

 • Profielfoto
  MrHammond

  Eens met DaveFlash: Apple heeft een aantal briljante connectorontwerpen, niet alleen de Lightning, maar ook bijv. de MagSafe. Daarnaast heb ik nog nooit problemen gehad met de minder geniale zaken (dockconnector, Mini DisplayPort). Het zou jammer zijn als dat plaats moest maken voor de fragiele mini/micro-USB-poorten, met MiniUSB heb ik tot nu toe slechte ervaringen: veel problemen gehad met kapotte MiniUSB-stekkers… (hoezo afval verminderen als ik iedere keer nieuwe kabels moet kopen wanneer de oude weer eens kapot zijn?!?)
  Overigens verminder je afval denk ik pas écht, wanneer je de gemiddelde duurzaamheid van de hedendaagse elektronica eens aanpakt…

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik snap echt niet waarom de EU zich hier mee moet bemoeien. Het is overduidelijk dat ze totaal geen verstand hebben van deze materie. De Lichtning is veel beter dan de USB connector. Het is aan de markt hoe dit zich verder ontwikkelt. Omdat ik alles van Apple heb, moet ik dan dus juist veel kabels weg gaan gooien. Dat is tegendraads wat de EU wil bereiken. Zelfs China stelt niet dit soort onbenullige eisen. Dan vraag ik met toch af in hoeverre we nog in een “vrije” EU leven…

 • Profielfoto
  SunKeeper

  LOL, USB een universele aansluiting, maar 3.0 wijkt toch af van 2.0 (=andere connector) Ala die dus aan je lader vastzit moet je die 2.0 toch ook weer wegknikkeren?

  Of ik begrijp het verkeerd, maar dit kan ik echt geen ‘standaard’ noemen.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Je kunt het veel simpeler oplossen (mits Apple hier ook aan mee wil werken) : Laat alle andere bedrijven OOK Lightning gebruiken. Klaar!

  Overigens: men kan ook een Micro-USB connector náást de lightning-connector inbouwen. Met andere woorden: het een hoeft niet per se het einde voor het ander te betekenen. En dan nog dit: bij de iPhone 4S heeft men een tijd een adapter geleverd van 30pin naar USB. Dat was ook al in verband met deze eis, en daar heeft de EU nooit moeilijk over gedaan. Ik verwacht dus niet dat men nu ineens zo moeilijk gaat doen. Maar ja, je weet het natuurlijk nooit met Brussel (EU), hè…

  @Pippen2 goed punt… Lightning wordt ook gebruikt voor CarPlay. Anyone?

 • Profielfoto
  Niels

  F*** de EU, stelletje achterlijken. Voor mijn iPhones altijd HTC gehad en die micro USB werd ik compleet gestoord van. Altijd wel problemen met de poort, pennetjes die verbuigen, etc. Probeer maar eens zo’n onding aan te sluiten in het donker…

  Niet dat Apple zich hier iets van gaat aantrekken, maar als je echt een verkoopverbod gaan krijgen dan zullen ze wel een aangepaste EU-versie uitbrengen. Dan weet ik wel waar ik mijn volgende iPhone ga halen, hallo USA, f*** de EU, you don’t get any tax money nomore!!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Tsja. Er liggen hier 5 verschillende kabels met allemaal een andere connector.
  Alle kabels passen op dezelfde lader. Dat is mooi.

  Maar niet alle connectors passen in alle apparaten. Dat is minder mooi.
  Want behalve de Apple kabels (wegens wit), pak ik subiet altijd de verkeerde.

 • Profielfoto
  henque

  zie ik iets niet goed? De mini usb van mijn oude HTC is veel kleiner dan de stekker van mijn iphone 4s
  En de mini USB van de oude HTC telefoon van 5 jaar oud is hetzelfde als voor de Samsung tablet Galaxy 3. Geef mij die mini usb maar.

 • Profielfoto
  maxtje

  Zo kunnen ze evengoed iedereen in de eu verplichten om een iPhone te kopen, hebben we tenslotte ook allemaal dezelfde lader.:)

 • Profielfoto
  joram

  @pro Micro-USB liefhebbers; lees even de voordelen van Lightning tegenover álle USB aansluitingen:)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lightning_(connector)#Lightning_vs_Micro-USB

 • Profielfoto
  Apple Focus

  zie ik iets niet goed? De mini usb van mijn oude HTC is veel kleiner dan de stekker van mijn iphone 4s
  En de mini USB van de oude HTC telefoon van 5 jaar oud is hetzelfde als voor de Samsung tablet Galaxy 3. Geef mij die mini usb maar.

  Ja je ziet het verkeerd. Die wet word alleen maar toegepast op de nieuwe modellen ( ik weet niet of de oude modellen dan ook een verkoop verbod krijgen) en op die nieuwe modellen zit lightning en lightning is stukke beter dan die oude oplader van je 4S en al helemaal beter dan die klote micousb.

 • Profielfoto
  henque

  @sionschlicher, die klote micousb heeft altijd goed gedaan, doet het nog steeds goed. doet wat’ie moet doen op oude en nieuwe apparaten.
  Waar meet jij aan af of iets wel of niet goed is of beter?
  Dus.., vertel eens, WAT is er klote aan wat jij noemt micousb

 • Profielfoto
  Hydræ

  Waarom bepalen de gebruikers niet welke de beste stekker is? En daarna komt de EU weer in beeld, niet andersom aub.

 • Profielfoto
  Buzz

  Halfbakken regelgeving, net als die wet over de cookies op websites. Dat heeft helemaal niks aan het gebruik of misbruik van cookies verandert, maar zadelt de gebruiker wel op met irritante dialoogvensters om weg te klikken. Gelukkig kunnen die voorkeuren in een cookie worden opgeslagen, zodat je het niet keer op keer bij dezelfde site hoeft te doen.
  Het gebrek aan logica achter deze nieuwe regel is ook voor iedereen met een iPhone met lightning meteen duidelijk. Micro USB is een brak ontwerp, waarbij de voornaamste eis was dat het zo goedkoop mogelijk te produceren moest zijn. De connectors blinken uit in lelijkheid, en per definitie houd je het stekkertje ondersteboven. Micro USB 3 is een nog veel groter gedrocht. Als deze regel in werking treedt komen we hier nooit meer van af.

 • Profielfoto
  Pappapaul

  Het Europees parlement is al enige tijd bezig om een regeling in te voeren die ervoor moet zorgen dat alle telefoons compatibel zijn met één universele oplader.

  Ik zie het probleem niet, simpelweg alle opladers moeten een USB uitgang hebben, welke kabel je aansluit op de oplader bepaalt de fabrikant zelf.
  Dus wat Jeroen Van Der steen ook vroeg: … of zie ik het verkeerd? Kan natuurlijk:-)

 • Profielfoto
  essiw

  ^^Inderdaad, iets doen omdat de gebruiker daar “beter” van wordt, rot op met die cookie waarschuwingen, evenals dit gezeur om een universele lader… Apple heeft toch al dat je de kabel er uit kan halen en er een andere USB kabel in kan proppen, wat wil je nog meer?

 • Profielfoto
  bestbier

  Wat is nu eigenlijk het probleem?

  Als alle fabrikanten een kabel maken met aan 1 kant een normale USB-plug, zoals de Apple kabel, dan is het probleem toch opgelost? Dan kun je met een Apple adapter een iPhone, Samsung, HTC, NOKIA etc opladen. Dan heeft iedere telefoon z’n eigen specifieke kabeltje, maar wel dezelfde adapter.

 • Profielfoto
  henque

  @Pappapaul,(y)

 • Profielfoto
  Caszz

  misschien is de aansluiting niet t probleem, maar het is niet de eerste kabel van Apple die scheurt, zo wild ga ik er niet mee om naar mijn idee.

 • Profielfoto
  knekkie

  Komt Apple niet om een de wet heen door een adaptertje naar micro USB?

  Of moet dit fysiek op de iPhone of iPad aanwezig zijn? Dan kan Apple ook nog een tweede poortje maken omdat het moet. Stoppen ze die weg achter een zeer moeilijk te openen kleppie ofzo

 • Profielfoto
  henque

  ik zie nog steeds het punt van deze discussie niet. alletwee de hier getoonde adapters zijn USB output 5V 1A
  Alleen het kabeltje is anders, de HTC naar mini USB en de iphone naar een grote stekker

 • Profielfoto
  Maurits

  Wat een onzin. Alleen maar nadelig voor Apple gebruikers. De Lightning connector is top. Snap niet dat dit nodig is om de wetgeving gelijk te maken. Er zijn toch wel meer belangrijkere dingen…..

 • Profielfoto
  henque

  Ben ik nou gek? nu ben ik m’n iphone aan het opladen met de HTC oplader.
  Die Lightning connector is enkel de andere kant van het kabeltje.

 • Profielfoto
  henque

  Blijkt dat ik toch niet gek ben als ik de reacties op het artikel van Tweakers lees.
  Storm in een glas water dit artikel en een groot deel tuint erin. Bijna een hoax.

 • Profielfoto
  Buzz

  henque: De details van de wetgeving (of ook het kabeltje moet aangepast) zijn nog niet duidelijk. Maar als de situatie zeker weten kan blijven zoals die nu is, waarom wordt er dan door europarlementariërs gezegd dat Apple zich zal moeten aanpassen? Bovendien lijkt het me op de langere termijn ook geen goede zaak als aan de kant van het stopcontact de aansluiting tot in de lengte van dagen het zelfde moet blijven.

 • Profielfoto
  Apple Focus

  @sionschlicher, die klote micousb heeft altijd goed gedaan, doet het nog steeds goed. doet wat\’ie moet doen op oude en nieuwe apparaten.
  Waar meet jij aan af of iets wel of niet goed is of beter?
  Dus.., vertel eens, WAT is er klote aan wat jij noemt micousb

  Ik heb vanaf men 12de een iPhone gekregen (daarvoor altijd een andere telefoon). En ja…. Met die KLOTEusb der aan. Dat ding was bij mij altijd binnen een half jaar kapot ( en ja ik ging er fatsoenlijk mee om). Ik dee de lader der altijd s’avond in, en weet jij hoe moeilijk het is om dat ding s’avonds der in te duwen??? En ik weet niet of dat aan de kabel lag maar wij hadden altijd 4 van die dingen in de la en ALTIJD IN DE KNOOP. En nu hebben we 4 lightning kabeltjes in de la, nooit meer last van gehad.

  En nog veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel meer :’)

 • Profielfoto
  wensink

  @henque
  Ze hebben het hier niet over de transformator die de 230V uit het stopcontact omzet naar de 9V voor in de iPhone, maar over de andere kant van het kabeltje.
  Bij Apple is dat de Lightning en bij Android is dat vaak Micro USB.
  De Lightning adapter van Apple is gewoon een stuk beter omdat hij kleiner, steviger en minder fout gevoelig is.
  Die stekker van Mini USB die jij bij je telefoon hebt is ook al weer een oude. Heb je die stekker op het plaatje gezien? Dat is nou Micro USB… Ziet dat er stevig en handig uit?
  Als Apple die lompe adapter in hun iPhones moet stoppen dan wordt hij zo een stuk dikker en blijft er weer minder ruimte over voor andere dingen zoals bijv. de batterij…

 • Profielfoto
  maconly

  ik zie een grote dikke middenvinger omhoog gaan in Cupertino.

 • Profielfoto
  koningjordy

  Ik ben er niet erg zuinig op, maar ik zou hier een patent op moeten aanvragen!

 • Profielfoto
  Apple Focus

  ik zie een grote dikke middenvinger omhoog gaan in Cupertino.

  Ik ook;)

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  @henque: lees dit artikel maar eens en je weet waarom micro USB zo zuigt:
  http://www.pocketables.com/2012/12/hardware-comparison-lightning-connector-vs-microusb-connector.html

  Snap je ook meteen waarom elke tablet (behalve iPad) een eigen, per merk verschillende, aansluiting heeft, en géén micro USB.

 • Profielfoto
  henque

  wat een gedram over die kabel, micro USB etc, daar hebben jullie vast gelijk in.
  Maar het gaat hier over de oplader!!!
  Gewoon een tendentieuze kop van dit artikel. (mvmaastricht, je kan zo voor de telegraaf schrijven)
  Een universele lader is best mogelijk, met elk device z’n eigen kabel.
  Ik zie hierin geen bedreiging van apple’s Lightning

 • Profielfoto
  steveb

  dat wordt een beetje lobby werk voor apple.
  voordelen: kleiner, sneller, groter vermogen, minder fragiel,… .
  nadelen: momenteel apple only

  zullen eran toestellen verkocht worden zonder lader?
  => lader appart verkocht
  => extra verpakking
  => extra kost

  waarom geen inductie lader?
  1 toestel met 1 draad om al uw draadlos stuf op te laden
  http://oplaadmat.iboertje.nl/

  wat er ook gebeurd. als er een uniform oplaad systeem komt dan mag dit niet enkel voor gsm/smartphone zijn.
  maar ok gps, mp3, camera, scheerapparaat, tandenborstel, laptop, …