Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 maart 2014

EU-eis voor universele lader mogelijk einde van Apple’s Lightning

Het Europees parlement is al enige tijd bezig om een regeling in te voeren die ervoor moet zorgen dat alle telefoons compatibel zijn met één universele oplader. Het lijkt er sinds vandaag op dat deze verplichting rond 2017 voor alle fabrikanten gaat gelden.

Mogelijk heeft dit gevolgen voor Apple’s Lightning-interface. De SP meldt (via Tweakers) dat Apple niet aan deze voorwaarden voldoet, of het meeleveren van een verloopstukje voldoende is zijn is nog niet duidelijk. Er is nog veel onduidelijkheid over de nieuwe regelgeving, zo is ook nog niet duidelijk welke connector de nieuwe standaard zal worden.

Bij Android-toestellen is de Micro USB 3.0 (links) vaak de standaard.

Praktische alle Android-fabrikanten brengen telefoons met een Micro USB connector uit. De nieuwste versie van Micro USB is 3.0, een enigszins vreemde connector die uit twee delen bestaat en niet symmetrisch is. Apple’s Lightning heeft als voordeel dat de connector kleiner en symmetrisch is, een overgang naar Micro USB zou geen vooruitgang zijn. Ook de huidige Lightning-accessoires zal onbruikbaar worden.

Gezien de regeling op zijn vroegst in 2017 in zal gaan, hebben fabrikanten nog even tijd om een nieuwe standaard voor alle toestellen binnen de Europese Unie af te spreken. Doel van dit alles is het verminderen van het electronisch afval en het harmoniseren van de wetgevingen van lidstaten.

Reageer op artikel:
EU-eis voor universele lader mogelijk einde van Apple’s Lightning
Sluiten